Τηλεφωνικό Κέντρο: 210-2282212

CARAVIA BEACH, Ξενοδοχείο, Κως – Αφαίρεση Σκουριάς & Εξοικονόμηση Καυσίμων

CARAVIA BEACH, Ξενοδοχείο, Κως

1. Ξεσκούριασμα σωλήνων κλειστού ξενοδοχείου.
2. Σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων.

Περιγραφή του προβλήματος.

Με τα χρόνια το κύκλωμα του ζεστού νερού χρήσης είχε σκουριάσει. Σε περιόδους μικρής κατανάλωσης το νερό έβγαινε χρωματισμένο, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες λειτουργίας του ξενοδοχείου κάθε άνοιξη ή όποτε ένα δωμάτιο έμενε κλειστό για μερικές μέρες. Οι σερπαντίνες των τριών boilers χρειάζονταν απαραίτητα χημικό καθαρισμό κάθε χρόνο, για να απαλλαγούν από τα άλατα. Δεν έλειπαν και τα τρυπήματα σε διάφορα σημεία του κυκλώματος εξαιτίας της διάβρωσης. Τους μήνες αιχμής, που η ζήτηση σε ζεστό νερό αυξανόταν, η θερμοκρασία του δεν ανέβαινε πάντα αρκετά, εξαιτίας του θερμομονωτικού στρώματος αλάτων που είχε καλύψει τις σερπαντίνες. Τα άλατα είχαν και μία ακόμα αρνητική επίπτωση στην επιχείρηση, η οποία όμως δεν είχε γίνει αισθητή πριν από την τοποθέτηση των δακτυλίων Merus: Γινόταν σημαντική σπατάλη καυσίμων, γιατί οι καυστήρες δούλευαν εντατικά για να ζεστάνουν το νερό των boilers εξαιτίας των αλάτων που είχαν καλύψει τις σερπαντίνες.

Η λύση που εφαρμόσαμε.

Προσαρμόσαμε το Φεβρουάριο του 2004 ένα δακτύλιο Merus 2½’’ industrial στον κεντρικό σωλήνα ανακυκλοφορίας του ζεστού νερού χρήσης, μετά τον κυκλοφορητή, πριν το νερό επιστρέψει στα τρία boilers. Ο υδραυλικός του ξενοδοχείου απομόνωσε τον κυκλοφορητή από το θερμοστάτη, ώστε να μπορεί να λειτουργεί ενώ το νερό ήταν κρύο, και τον έθεσε σε λειτουργία. Έτσι, το νερό άρχισε να ανακυκλοφορεί μέσα σε ολόκληρο το δίκτυο και να καθαρίζει τις σωληνώσεις, τις βάνες, τις σερπαντίνες και τα τοιχώματα των boilers από τη σκουριά και άλατα.

Με ποιον τρόπο έλεγξε ο συντηρητής τα αποτελέσματα της δοκιμής.

  1. Από τις πρώτες μέρες διαπίστωσε ότι, όταν άνοιγε τη βάνα αποστράγγισης (drain valve) ενός boiler, το νερό έβγαινε πολύ πιο σκούρο από ό,τι την πρώτη μέρα (έπαιρνε διαδοχικά δείγματα νερού και τα σύγκρινε). Άρα, πράγματι η σκουριά των σωληνώσεων και του boiler μαλάκωνε και διαλυόταν μέσα στο νερό που ανακυκλοφορούσε.
  2. Πριν ανοίξει το ξενοδοχείο άφησε πολύ νερό να φύγει από τα boilers, μέχρι που το χρώμα του νερού έγινε διαυγές. Ήταν η πρώτη χρονιά που κανείς πελάτης δεν παραπονέθηκε για χρωματισμένο νερό μέσα στη σεζόν!
  3. Στο τέλος της σεζόν άνοιξε δειγματοληπτικά ένα από τα τρία boilers και βρήκε τη σερπαντίνα πεντακάθαρη και τα εσωτερικά τοιχώματά του καλυμμένα με το μαύρο στρώμα μαγνητίτη που δημιουργούν οι μοριακές ταλαντώσεις Merus, χάρη στο οποίο δεν προχωρά η οξείδωση του σιδήρου.
  4. Η συνολική κατανάλωση μαζούτ έπεσε από τους 56-60 τόνους (58 κατά μέσο όρο) που ήταν τα προηγούμενα χρόνια στους 50. Οι 8 τόνοι που εξοικονομήθηκαν μέσα σε μία σεζόν κοστίζουν τρεις φορές περισσότερο από τον δακτύλιο Merus που είχε αγοραστεί. Άρα, η επένδυση αποσβέστηκε σίγουρα μόνο από το μαζούτ που εξοικονομήθηκε, χωρίς να λάβει κανείς υπόψη του τα υπόλοιπα οφέλη που είχε η επιχείρηση, μερικά από τα οποία αναφέρθηκαν πιο πάνω.