Η  Πολιτεία της  Λευτεριάς
Ένα ταξίδι Αλήθειας στα άδυτα του νου
με προορισμό την εσωτερική Ελευθερία.

Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας μιλάει για την Πολιτεία της Λευτεριάς
του Θεμιστοκλή Λυκιαρδόπουλου

Δημήτρης Κωνσταντάρας“Ένα πράγμα κρατώ από το βιβλίο: Την τόλμη
του απόλυτου ‘ξεγυμνώματος’ εις την Κοινή Θέα.

Μπράβο σου γι’ αυτό… Στη σημερινή εποχή,
ένα τόλμημα, ένα πείραμα σαν κι αυτό
που κάνεις ΙΣΩΣ είναι μια νέα λύση.
Το βιβλίο σου γεννά υπαρξιακά
ερωτήματα, ανοίγει ένα δρόμο.”

Δημήτρης Κωνσταντάρας
δημοσιογράφος & συγγραφέας

_______________________________

Το πιο πάνω κείμενο ο Δημήτρης Κωνσταντάρας το έγραψε αφού τελείωσε την ανάγνωση του βιβλίου. Στην πρώτη του αλληλογραφία με τον συγγραφέα, όταν ακόμα είχε διαβάσει μόνο ένα μικρό μέρος από το βιβλίο, του είχε γράψει τα εξής:

“Το βρήκα ενδιαφέρον ως πόνημα και ως όραμα… δύσκολο ως θέμα “βιβλίου” και άκρως “αντιεμπορικό” με την έννοια ότι για πολλούς πρόκειται για απεικόνιση του εαυτού τους και με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία του “κόσμου” διαβάζει κυρίως για να …ξαλεγράρει κι όχι για να προβληματιστεί.

“Αν βέβαια αυτή ήταν η αντικειμενική πραγματικότητα, τότε γιατί γράφω βιβλία;

“Θεωρώ συνεπώς ότι στην άκρη του τούνελ ΥΠΑΡΧΕΙ φως. Αλλά θέλει πολλή προσπάθεια, πολύ χρόνο, πολύ κόπο και οικονομική ανεξαρτησία, γιατί όποιος πιστεύει ότι θα “ζήσει” απ’ τα βιβλία του, θα πεθάνει νέος και πολύ φτωχός.

“Δεν το διάβασα όλο γιατί θέλει απερίσπαστο χρόνο. Λίγο – λίγο διαβάζεται, δεδομένου άλλωστε ότι έχει θέσεις και δυνατά επιχειρήματα αλλά δεν έχει υπόθεση. Αυτό είναι και ισχύς και αδυναμία. Ισχύς γιατί δεν θα “πεθάνει” ποτέ και αδυναμία γιατί ουδείς έχει πλέον “απερίσπαστο χρόνο”, πλην των αδύναμων συνταξιούχων, ώστε να το διαβάσει γρήγορα και να το διαδώσει. Ισχύς γιατί δεν έχει μύθο ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι “δανεισμένος” από τις ζωές “άλλων” που η πλειοψηφία των συγγραφέων αδυνατεί να περιγράψει “σωστά”. Και αδυναμία γιατί δεν περιγράφεται. Δηλαδή “επικοινωνιακή αδυναμία”. Ισχύς γιατί αποδεικνύει δύναμη λόγου, αποφασιστικότητα, γενναιότητα και καλό χειρισμό της γλώσσας. Και αδυναμία γιατί παράγει ένα προϊόν συγκεκριμένο για το οποίο δεν υπάρχουν αρκετοί καταναλωτές.”

Μοιράσου το στα social media