Το Βιβλίο των Ονείρων

Μία απλή μέθοδος για αβίαστη χαρά,
αισιοδοξία, αφοβία και αφθονία.

Στοχασμός ελεύθερος, λιτός, ειλικρινής.

Θέλω να μάθουμε εμείς οι άνθρωποι να στοχαζόμαστε πάνω στα σημαντικά ζητήματα της ζωής μας απλά, λιτά, ειλικρινά και ελεύθερα. Θα μπορέσουμε, έτσι, να παρατηρήσουμε και να εξετάσουμε σε βάθος τα ζητήματα του έρωτα, της ποίησης, της δημιουργικής φαντασίας, της χαράς και πολλά ακόμα. Θα διαπιστώσουμε μετά από απλή έρευνα ότι υπάρχει κάτι που είναι έξω από τη λογική, κάτι που μας αρέσει πολύ και μας ελκύει· ας το ονομάσουμε «φαντασία».

Πώς ξαφνικά ένας άνθρωπος φαίνεται στα μάτια μας τόσο γοητευτικός; Γιατί τον ερωτευόμαστε; Αυτό δεν έχει λογική, και όμως συμβαίνει. Πώς η φαντασία μάς ταξιδεύει σε άλλους κόσμους, πέρα από αυτόν που έχουμε μάθει να θεωρούμε ως πραγματικό; Γιατί μας αρέσουν τόσο πολύ αυτά τα ταξίδια, είτε τα κάνουμε από μόνοι μας είτε μας οδηγούν εκεί κάποια όμορφα έργα τέχνης, ζωγραφικής, μουσικής, θεάτρου, κινηματογράφου και άλλα τέτοια όμορφα εναύσματα καμωμένα από άλλους για εμάς; (ή και από τους ίδιους τους εαυτούς μας για εμάς και τους άλλους)

Θέλω να μάθουμε όλοι να τα αξιολογούμε όλα αυτά ψύχραιμα και αντικειμενικά. Θα καταλήξουμε, έτσι, στο συμπέρασμα ότι πίσω από αυτήν την «ταξιδιάρικη» διάθεσή μας κρύβεται η αιώνια αναζήτησή μας για την ευτυχία, την εσωτερική γαλήνη, και την πληρότητα που επέρχονται με το αίσθημα της ενότητας και της χαράς που μας καταλαμβάνει όποτε ξεφεύγουμε με έναν από τους πιο πάνω τρόπους από τα όρια της λογικής. Είναι προφανές ότι επιδιώκουμε αυτά τα πνευματικά ταξίδια, επειδή η λογική μάς περιορίζει στο άμεσα αισθητό πλαίσιο του υλικού κόσμου, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι από μόνος του δεν είναι ικανός να μας χαρίσει αυτό το ποθητό αίσθημα του εσωτερικού ανοίγματος.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι άνθρωποι πολύ σύντομα θα μάθουμε να εξασκούμε αυτόν τον απλό, λιτό, ειλικρινή και ελεύθερο στοχασμό, που κοιτάζει έξω από το τετράγωνο κουτί της λογικής και μέσα από την απλή παρατήρηση των εσωτερικών μας τάσεων και ορμών διακρίνει ξεκάθαρα και μελετά τον παράλληλο κόσμο της δημιουργικής φαντασίας μας, για τον οποίο όλοι κατά βάθος διψάμε. Αυτό το εσωτερικό άνοιγμα θα μας δείξει το δρόμο για να βιώνουμε υπέροχα αισθήματα συντροφικότητας και Αγάπης, που θα μας επιτρέπουν την ομαδική απόλαυση του αιώνιου και άφθαρτου δώρου της ζωής μέσα από τις πέντε αισθήσεις και μέσα από τα όμορφα αισθήματα και τις αγαστές μας πράξεις υπηρεσίας προς τους άλλους και προς τον εαυτό μας, με εκτίμηση και σεβασμό όλων προς όλους, και πρώτιστα προς τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ο λιτός, ειλικρινής και ελεύθερος στοχασμός θα γίνει, συνεπώς, η απαρχή για μεγάλες χαρές και ουσιαστικές αποκαλύψεις στη ζωή μας.

Μοιράσου το στα social media