Το Βιβλίο των Ονείρων

Μία απλή μέθοδος για αβίαστη χαρά,
αισιοδοξία, αφοβία και αφθονία.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί.

Θέλω να μάθω να καλύπτω άμεσα και με νοητική ευελιξία τις ανάγκες του σώματός μου, ώστε να φροντίζω να του εξασφαλίζω πάντα τις βασικές προϋποθέσεις για να διατηρεί και να μεγαλώνει την ευεξία που είναι απαραίτητη για έναν ευτυχισμένο νου. Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Για παράδειγμα, θέλω να φροντίζω να πέφτω νωρίς για ύπνο κάθε βράδυ και με ελαφρύ στομάχι, ώστε να δίνω στο σώμα μου τη δυνατότητα να ανανεώνεται ολοκληρωτικά τις ώρες του ύπνου και να είναι υγιές, ακμαίο και χαρούμενο το επόμενο πρωί και αγέραστο για όλη τη ζωή μου.

Το μόνο που χρειάζεται για να πετύχω την αμεσότητα και να μπορώ να κάνω ορθές επιλογές στη διαχείριση του σώματός μου είναι να εξασκώ διαρκώς τη νοητική ευελιξία. Αυτή η εξάσκηση είναι ένα απλό και όμορφο παιχνίδι, ένας χαρούμενος και ειρηνικός τρόπος για να μυήσω το νου μου στην αυτοπειθαρχία. Θα μάθει, δηλαδή, ο νους μου να ξεγλιστρά από τις εμμονές του και να επιλέγει αυτό που θα κάνει καλό σε μένα και όχι εκείνο που εκείνος έτυχε να σκεφτεί κάποια στιγμή και μετά κόλλησε σε αυτό.

Η νοητική ευελιξία είναι, πράγματι, το κλειδί για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τα πάθη κάθε είδους έτσι θα σβήσουν, θα εξαλειφθούν παντελώς από τον πλανήτη, όταν όλοι οι άνθρωποι μάθουμε να ξεγλιστράμε από τις εμμονές του νου μας και να επιλέγουμε αυτό που θα μας κάνει καλό, δηλαδή το μέτρο σε κάθε είδους απόλαυση, αισθησιακή, πνευματική ή συναισθηματική, και η ποικιλία παραστάσεων και δραστηριοτήτων για το σώμα μας και για το μυαλό μας.

Η περιοδική προσωρινή απάρνηση όσων δραστηριοτήτων έχουν την τάση να γίνονται παγιωμένες συνήθειες και να μας σκλαβώνουν μέσα σε εγκεφαλικό μπετόν αρμέ, είναι μεγάλη ευλογία για το νου μας. Μας εξασφαλίζει την ελαφρότητα που θέλουμε να έχει το σώμα μας, καθώς έτσι δε θα το καταπονούμε άδικα και θα του δίνουμε την ευκαιρία να ζει πολύπλευρα μέσα στον κόσμο, περνώντας από τις διάφορες μορφές του χωρίς να βυθίζεται και να τελματώνει μέσα σε καμία από αυτές.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι μας θα κατανοήσουμε βαθιά και θα ενστερνιστούμε την αρχή της νοητικής ευελιξίας και της παραίτησης από την τάση του νου για εμμονές, και έτσι θα απολαμβάνουμε όλοι ένα υγιές σώμα, που θα είναι η βάση για έναν υγιή νου. Πάνω σε αυτή τη βάση, φυσικά, και μόνο σε αυτή, θα στηθεί το οικοδόμημα της ιδανικής κοινωνίας, όπου οι άνθρωποι, ελεύθερα πνεύματα πλέον, θα είμαστε ανοικτοί ο ένας προς τον άλλο, δεκτικοί, με κατανόηση και εγκαρτέρηση. Εστιασμένοι στην εσωτερική τάξη του πνεύματος και του σώματός μας, θα είμαστε σε θέση να βοηθάμε ο ένας τον άλλο με ενδιαφέρον και να ανταποκρινόμαστε με χαρά και προθυμία στην ανάγκη του.

Νους υγιής εν σώματι υγιή. Αυτή είναι η βάση για την κοινωνία της αδελφοσύνης και της ευημερίας που όλοι ονειρευόμαστε, όπου όλοι θα έχουμε πρόσβαση στην αφθονία του σύμπαντός μας, σε όλες τις μορφές της. Εκεί είναι που θα δοξάζουμε ομαδικά το μεγαλείο της Ύπαρξής μας, η οποία θα είναι πλέον διαφανώς εγκατεστημένη μέσα στο είναι μας, ορατή και προσβάσιμη από όλα τα ζευγάρια μάτια αυτού του κόσμου, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.

Είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Όταν η νοητική ευελιξία μάς χαρίσει ένα υγιές σώμα και έναν υγιή νου, τότε κανείς, μα κανείς, δε θα μείνει πίσω. Θα απολαμβάνουμε όλοι μαζί, πιασμένοι χέρι-χέρι, την εσωτερική γαλήνη και την αφθονία σε όλες τις εκδηλώσεις της.

Μοιράσου το στα social media