Ο επιτόπιος καθαρισμός των πλακοειδών εναλλακτών θερμότητας έχει πλεονεκτήματα
έναντι του καθαρισμού μετά από αποσυναρμολόγηση των φύλλων του εναλλάκτη.

συνέχεια από τη σελίδα:
FULGOR – Χημικός και Μηχανικός Καθαρισμός Φύλλων Πλακοειδούς Εναλλάκτη Θερμότητας

Παράλληλα, συμφωνήσαμε με τους τεχνικούς της FULGOR ότι θα αναλάβουμε τον περιοδικό επιτόπιο καθαρισμό όλων των εναλλακτών τους κάθε 6 μήνες, χωρίς να χρειάζεται να λύνουμε τους εναλλάκτες. Αυτή η λύση έχει για τον πελάτη τα εξής σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία εξηγήσαμε γραπτώς στους τεχνικούς υπευθύνους και συμφώνησαν:

  1. Δεν θα υπάρχει σταδιακή μείωση της ψυκτικής απόδοσης των εναλλακτών. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα για τον πελάτη:
    1. αποφυγή δυσλειτουργιών στην παραγωγή,
    2. εξοικονόμηση ενέργειας.
  2. Οι αντλίες θα λειτουργούν με λιγότερες φθορές, αφού η πτώση πίεσης θα είναι πολύ μικρή.
  3. Οι εναλλάκτες και τα εξαρτήματα σύνδεσης δεν θα φθείρονται εξαιτίας της διάβρωσης που προκαλούν οι επικαθίσεις σε όσα μέταλλα είναι ευπαθή, δηλαδή όχι στα φύλλα τιτανίου, αλλά στα άλλα μέταλλα, που διαβρώνονται. Όμως, όπως έχουμε δει στην πράξη, ακόμα και τα φύλλα τιτανίου μερικές φορές διαβρώνονται από φαινόμενα ηλεκτρόλυσης που αναπτύσσονται εξαιτίας των επικαθίσεων μεταλλικών ιζημάτων που συσσωρεύονται επάνω τους και δημιουργούν διμεταλλικό στοιχείο με την παρουσία του νερού.
  4. Δεν θα χρειάζεται να αγοράζονται λάστιχα στεγανοποίησης κάθε φορά που θα γίνεται καθαρισμός. Αυτό σημαίνει στην πράξη τα εξής:
    1. Εξοικονόμηση χρημάτων.
    2. Απλούστευση διαδικασιών.
    3. Τα φύλλα τιτανίου δεν θα καταπονούνται από τον μηχανικό καθαρισμό που είναι απαραίτητος για την απομάκρυνση της κόλλας.
  5. Οι επικαθίσεις δεν θα προλαβαίνουν να σκληραίνουν μέσα στο σύντομο διάστημα των έξι μηνών. Εγγυώμαστε ότι με αυτή τη μέθοδο θα επιτυγχάνουμε καθαρισμό κατά 80%, όμως η αλήθεια είναι ότι, επειδή οι επικαθίσεις θα είναι πρόσφατες και δεν θα έχουν προλάβει να σκληρύνουν, ο επιτόπιος καθαρισμός θα πετυχαίνει αποτέλεσμα που θα αγγίζει το 100%.
  6. Δεν θα χρειάζεται να σταματάει η παραγωγή για μερικές ημέρες, προκειμένου να γίνει ο καθαρισμός, ούτε θα αναγκάζεται ο πελάτης να συνεχίζει την παραγωγή με εναλλάκτες γεμάτους επικαθίσεις επειδή δεν έχει το χρόνο να σταματήσει την παραγωγή του. Ο καθαρισμός θα διαρκεί λίγες μόνο ώρες, και έτσι θα μπορεί να πραγματοποιείται μία μέρα που θα υπάρχει ένα μικρό διάλειμμα στην παραγωγή.
  7. Η δαπάνη που θα πρέπει να γίνεται για τον κάθε καθαρισμό θα είναι πολύ πιο μικρή. Αυτό απλουστεύει τις εσωτερικές διαδικασίες για λήψη έγκρισης της δαπάνης από την οικονομική διεύθυνση. Το συνολικό κόστος καθαρισμών σε βάθος χρόνου ενδεχομένως να μην είναι μικρότερο σε σύγκριση με τον πιο σπάνιο καθαρισμό με λύσιμο των εναλλακτών, όμως η δαπάνη θα “σπάει” σε περισσότερες μικρές εκταμιεύσεις. Πάντως, η δαπάνη του εξαμηνιαίου επιτόπιου καθαρισμού ανά εναλλάκτη θα γίνει ακόμα μικρότερη, αν συγκεντρώνει ο πελάτης τους καθαρισμούς όλων των εναλλακτών σε μία ανάθεση, ώστε να επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας κατά την εκτέλεση των καθαρισμών και να είμαστε σε θέση να χρεώνουμε φθηνότερα τον καθαρισμό του κάθε εναλλάκτη.

Η διαδικασία που ακολουθούμε για την εκτέλεση του επιτόπιου καθαρισμού είναι προηγμένη σε σύγκριση με τη διαδικασία που ακολουθούν τα άλλα συνεργεία χημικών καθαρισμών της αγοράς:

  1. Καταρχήν, τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι πιστοποιημένα και περιέχουν αντιαφριστικά και αντιδιαβρωτικά συστατικά, που προστατεύουν τον εξοπλισμό από την αύξηση της πίεσης και τη διάβρωση, ενώ παράλληλα επιτρέπουν την πραγματοποίηση τέλειου καθαρισμού, καθώς ο σχηματισμός αφρού δημιουργεί περιοχές στις οποίες το καθαριστικό υλικό δεν μπορεί να πλησιάσει εξαιτίας της συσσώρευσης αφρού και αέρα.
  2. Επιπλέον, το σύστημα της ανακυκλοφορίας περιλαμβάνει αυτοματισμό που δεν επιτρέπει την υπερβολική αύξηση της πίεσης κατά τη διάρκεια του καθαρισμού εξαιτίας των αποκολλώμενων επικαθίσεων. (Στην εικόνα πιο πάνω βλέπετε το σύστημα ανακυκλοφορίας σε λειτουργία κατά τον καθαρισμό του αυλωτού εναλλάκτη θερμότητας του condenser (συμπυκνωτή φρέον) ενός υδρόψυκτου κυκλώματος κλιματισμού με πύργο ψύξης.)
  3. Επίσης, η απότομη αντιστροφή ροής που είναι σε θέση να κάνει το σύστημα της ανακυκλοφορίας προξενεί έντονο στροβιλισμό του καθαριστικού υγρού μέσα στο κύκλωμα, ώστε να υποβοηθιέται μηχανικά η χημική δράση του υγρού.
  4. Μετά τον καθαρισμό ακολουθεί απαραίτητα εξουδετέρωση του καθαριστικού υγρού, με ανακυκλοφορία του κατάλληλου κάθε φορά υγρού εξουδετέρωσης.
  5. Στο τέλος της διαδικασίας γίνεται ανακυκλοφορία υγρού παθητικοποίησης, το οποίο αποτρέπει για αρκετούς μήνες αφενός τη συσσώρευση νέων επικαθίσεων και αφετέρου τη διάβρωση του εναλλάκτη και του παράπλευρου εξοπλισμού.
  6. Για ακόμα υψηλότερο βαθμό αντιδιαβρωτικής προστασίας, συνιστούμε την εφαρμογή συσκευών καθοδικής προστασίας STOPCOR για την προστασία του εναλλάκτη (πρωτεύον και δευτερεύον κύκλωμα) αλλά και ολόκληρου του κυκλώματος ψύξης από τη διάβρωση που συμβαίνει εξαιτίας του φαινομένου της ηλεκτρόλυσης αλλά και της χημικής οξείδωσης.

Περισσότερες πληροφορίες για τους χημικούς και μηχανικούς καθαρισμούς που αναλαμβάνει η εταιρεία μας θα βρείτε εδώ.

Μοιράσου το στα social media