Σκουριά – Οξείδωση Μετάλλων

Το πρόβλημα της οξείδωσης μετάλλων σε υδραυλικές εγκαταστάσεις παρουσιάζεται αναλυτικά στην ενότητα Οξείδωση (Εσωτερική – Εξωτερική). Εκεί παρουσιάζονται:

  1. τα αίτια της οξείδωσης
  2. μέθοδοι πρόληψης κατά της  οξείδωσης
  3. μέθοδοι καθαρισμού από την υπάρχουσα οξείδωση
  4. μέθοδοι παθητικοποίησης για να μην οξειδωθούν ξανά

Άλλες αναφορές στο γενικότερο θέμα της οξείδωσης μετάλλων (όχι μόνο σε υδραυλικές εγκαταστάσεις) γίνονται σε διάφορες σελίδες της ενότητας Προϊόντα & Υπηρεσίες:

  1. Στην ενότητα Ηλεκτρολυτική διάβρωση θα βρείτε τη σελίδα STOPCOR, συσκευή αντιδιαβρωτικής καθοδικής προστασίας, όπου αναφέρεται ότι οι συσκευές STOPCOR προστατεύουν τις υδραυλικές και κάθε είδους μεταλλικές εγκαταστάσεις, τόσο από την ηλεκτρόλυση όσο και από τη χημική οξείδωση που οφείλεται συνήθως στην παρουσία υγρασίας και οξυγόνου μαζί με γυμνό απροστάτευτο μέταλλο.
  2. Στη σελίδα Κλιματισμός, Εξαερισμός & Αερισμός – υλικά, συκευές, μελέτες, εφαρμογές παρουσιάζονται τα προβλήματα που προξενούν τα άλατα και η σκουριά στα κυκλώματα ψύξης και θέρμανσης και προτείνονται οι κατάλληλες λύσεις.
  3. Στη σελίδα Προϊόντα για Μέταλλα, που βρίσκεται στη διαδρομή Οικοδομικά – Κτιριακά → Μόνωση Υγρασίας, Στεγανοποίηση κτλ. → WINWET, Ακρυλικά Μονωτικά Υλικά Εμποτισμού → Τα προϊόντα της σειράς WinWet, θα βρείτε τρία καινοτόμα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα για την επισκευή οξειδωμένων μεταλλικών επιφανειών και την προστασία τους από την εκ νέου οξείδωση.
  4. Στη σελίδα PENETRON, Σύστημα Στεγανοποίησης Σκυροδέματος, που βρίσκεται στη διαδρομή Οικοδομικά – Κτιριακά → Μόνωση Υγρασίας, Στεγανοποίηση κτλ., θα βρείτε μία μέθοδο για την απόλυτη προστασία του μεταλλικού (χαλύβδινου) οπλισμού σκυροδέματος από την οξείδωση, που αδυνατίζει από στατική άποψη της κατασκευές και προξενεί διάρρηξη του σκυροδέματος σε κολώνες, δοκάρια, θεμέλια, πλάκες κτλ.
  5. Στη σελίδα Καθαριστικά Υλικά θα βρείτε κάποια υλικά που μεταξύ άλλων καθαρίζουν και τα ίχνη σκουριάς που αφήνουν πάνω σε επιφάνειες διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, π.χ. το στάξιμο σκουριάς από τα κάγκελα πάνω στο μάρμαρο του σοβατεπί.
  6. Στην ενότητα Περιβάλλον & Ενέργεια, σε διάφορες σελίδες γίνεται αναφορά στην προστασία των εγκαταστάσεων από την οξείδωση, ιδίως στις εγκαταστάσεις που η λειτουργία τους βασίζεται στη μετάδοση θερμικής ενέργειας μέσω του νερού ή στη χρήση του νερού ως ψυκτικό μέσο.
  7. Στην ενότητα Πυροπροστασία – Πυρόσβεση, στη σελίδα Προληπτική Συντήρηση Δικτύων Πυρόσβεσης, υπάρχει αναφορά στην προστασία των δικτύων πυρόσβεσης από την εσωτερική και εξωτερική οξείδωση.
  8. Στη σελίδα PICKLING FLUID και PASSIVATING FLUID θα βρείτε μία αποτελεσματική μέθοδο για την προστασία επιφανειών ανοξείδωτων, μπρούτζινων και αλουμινίου από την οξείδωση που προξενείται κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές εξαιτίας της αλμύρας, αλλά και σε άλλες περιοχές από άλλες αιτίες όπως είναι για παράδειγμα το καυσαέριο και η υγρασία του αέρα.

__________________________________________

Σημείωση:                                                                    
Επειδή αυτός ο δικτυακός τόπος ενημερώνεται καθημερινά με νέα τεχνικά θέματα και προστίθενται σε αυτόν συνεχώς νέες καινοτόμες και οικολογικές τεχνικές προτάσεις, είναι πολύ πιθανό η πιο πάνω ενημέρωση να μην είναι πλήρης. Γι’ αυτό το λόγο, για την πιο ολοκληρωμένη ενημέρωσή σας, σας συνιστούμε να αναζητήσετε και άλλες ενδιαφέρουσες τεχνικές προτάσεις μέσα στις ενότητες προϊόντων & υπηρεσιών στις οποίες θα βρεθείτε καθώς θα κάνετε κλικ σε διάφορα σημεία του πιο πάνω κειμένου. Είναι πολύ πιθανό να βρείτε εκεί κάποια πρόσφατα αναρτημένα θέματα που αφορούν το τεχνικό πρόβλημά σας αλλά δεν έχουν ακόμα καταχωρηθεί στο πιο πάνω κείμενο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε στην ενότητα Νέα Θέματα καταχωρίσεις σχετικές με το τεχνικό πρόβλημά σας, οι οποίες είναι πιθανό να έχουν γίνει μετά τον Ιούλιο του 2012, που είναι ο μήνας της τελευταίας ενημέρωσης της παρούσας σελίδας.

 

Μοιράσου το στα social media