Διαυγές νερό πισίνας όλο το χειμώνα χωρίς ανακυκλοφορία

Παλαιότερα, ο ιδιοκτήτης μίας πισίνας στο τέλος του καλοκαιριού είχε μόνο τις εξής δύο επιλογές:

  1. να αδειάσει την πισίνα του, για να τη γεμίσει ξανά την ερχόμενη άνοιξη
  2. να την αφήσει γεμάτη με νερό που σύντομα πρασινίζει, για να το αλλάξει την άνοιξη με φρέσκο νερό

Και οι δύο αυτές επιλογές παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, η πρώτη λύση (να αδειάσει η πισίνα) έχει τα εξής μειονεκτήματα:

  1. Μπορεί να συμβεί ατύχημα, αν κάποιος πέσει κατά λάθος μέσα στην άδεια πισίνα.
  2. Ο ήλιος ξεθωριάζει τα χρώματα των τοιχωμάτων και ξεραίνει και σκάει τους αρμούς, που παύουν έτσι να είναι στεγανοί (εκτός αν έχει εφαρμοστεί η διαφανής ρητίνη AQUABLOCK πάνω στους αρμούς). Στη φωτογραφία στο τέλος του κειμένου θα δείτε ένα σχετικό παράδειγμα.
  3. Από αισθητική άποψη το θέαμα μίας άδειας πισίνας μέσα στην οποία συσσωρεύονται φύλλα, νεκρά έντομα και άλλα αντικείμενα είναι από φτωχό έως θλιβερό.
  4. Η πλήρωση της πισίνας με νερό την άνοιξη κοστίζει σε χρόνο και σε χρήματα (κόστος αγοράς ή άντλησης νερού και κόστος χημικών για την επεξεργασία του).

Από την άλλη πλευρά, η δεύτερη λύση (να μείνει η πισίνα γεμάτη με νερό που θα πρασινίσει) έχει τα εξής μειονεκτήματα:

  1. Το πρασινισμένο νερό μπορεί να βαλτώσει και να γίνει δύσοσμο και να αποτελέσει εστία ανάπτυξης μεταδοτικών ασθενειών.
  2. Αισθητικά αυτή η λύση είναι ακόμα πιο άσχημη από την προηγούμενη.
  3. Το άδειασμα και η πλήρωση της πισίνας με νερό την άνοιξη είναι χρονοβόρο και κοστοβόρο, όπως περιγράφεται αναλυτικά στο σχετικό άρθρο.

Η Smart Technical Solutions προτείνει τη δεύτερη λύση, δηλαδή να μην αδειαστεί η πισίνα το χειμώνα, με τη μόνη διαφορά ότι το νερό δεν θα πρασινίσει, ακόμα και αν τεθούν εκτός λειτουργίας οι αντλίες ανακυκλοφορίας του νερού για λόγους οικονομίας ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο τρόπος με τον οποίο εξασφαλίζεται αυτό είναι πολύ απλός: Την τελευταία μέρα χρήσης της πισίνας προσθέτουμε στο νερό αρκετή ποσότητα από το διάλυμα ιόντων χαλκού BLM, έτσι ώστε η συγκέντρωση των ιόντων χαλκού να υπερβεί το 1ppm.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, για μία πισίνα 60 κυβικών, ποσότητα BLM μεγαλύτερη από δύο λίτρα. Τα ιόντα χαλκού δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη άλγης, ενώ παράλληλα κάνουν μερική απολύμανση του νερού. Αν κατά τη διάρκεια του χειμώνα παρατηρηθεί μία τάση του νερού να πρασινίσει, τότε το φαινόμενο προλαμβάνεται με την προσθήκη μικρής συμπληρωματικής ποσότητας BLM, ώστε η συγκέντρωση του χαλκού να παραμένει μόνιμα πάνω από το όριο του 1ppm.

Τα φύλλα, τα νεκρά έντομα και άλλα αντικείμενα που συνήθως επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού μπορούν να καθαρίζονται σε τακτά διαστήματα με μία απόχη ή με άλλο σύστημα επιφανειακού καθαρισμού του νερού, αν υπάρχει.

Επίσης, είναι σημαντικό να διατηρούμε το pH όσο γίνεται μεταξύ 7 και 7,5 ώστε να μεγιστοποιείται η αλγοκτόνος και απολυμαντική δράση των ιόντων χαλκού.

Το νερό πλέον, όχι μόνο παραμένει διαυγές και όμορφο αισθητικά για όλο το χειμώνα, αλλά είναι και κατάλληλο για κολύμβηση, αν κάποια στιγμή κάποιος θελήσει να κάνει μία βουτιά σε παγωμένο νερό.

Συμπληρωματική ενημέρωση σχετικά με αυτό το θέμα μπορείτε να λάβετε στη σελίδα Ξεπρασίνισμα Πισίνας στη Μέση του Χειμώνα, η οποία εμφανίζεται και στο Αριστερό Μενού. Εκεί θα δείτε και την εναλλακτική λύση του ενεργού οξυγόνου OXONE D15 αντί του διαλύματος ιόντων χαλκού νανοτεχνολογίας BLM.

Πυθμένας πισίνας με μπάλωμα

Στη διπλανή φωτογραφία φαίνεται ένα “μπάλωμα” σε πισίνα που είχε μείνει άδεια όλο το χειμώνα και γι’ αυτό ξεκόλλησαν τα πλακάκια σε ορισμένες περιοχές. Έτσι, χρειάστηκε να αντικατασταθούν με άλλα πλακάκια, που είναι παράταιρα, επειδή δεν βρέθηκαν ακριβώς τα ίδια στην αγορά. Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν η πισίνα είχε παραμείνει γεμάτη το χειμώνα.

__________________________________________

Σημείωση:                                                          
Επειδή αυτός ο δικτυακός τόπος ενημερώνεται καθημερινά με νέα τεχνικά θέματα και προστίθενται σε αυτόν συνεχώς νέες καινοτόμες και οικολογικές τεχνικές προτάσεις, είναι πολύ πιθανό η πιο πάνω ενημέρωση να μην είναι πλήρης. Γι’ αυτό το λόγο, για την πιο ολοκληρωμένη ενημέρωσή σας, σας συνιστούμε να αναζητήσετε και άλλες ενδιαφέρουσες τεχνικές προτάσεις μέσα στις ενότητες προϊόντων & υπηρεσιών στις οποίες θα βρεθείτε καθώς θα κάνετε κλικ σε διάφορα σημεία του πιο πάνω κειμένου. Είναι πολύ πιθανό να βρείτε εκεί κάποια πρόσφατα αναρτημένα θέματα που αφορούν το τεχνικό πρόβλημά σας αλλά δεν έχουν ακόμα καταχωρηθεί στο πιο πάνω κείμενο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε στην ενότητα Νέα Θέματα καταχωρίσεις σχετικές με το τεχνικό πρόβλημά σας, οι οποίες είναι πιθανό να έχουν γίνει μετά τον Οκτώβριο του 2012, που είναι ο μήνας της τελευταίας ενημέρωσης της παρούσας σελίδας.

Μοιράσου το στα social media