Ξεπρασίνισμα Πισίνας στη Μέση του Χειμώνα

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2013 μας κάλεσε ένας πελάτης μας, που παραπονέθηκε ότι η πισίνα του πρασίνισε, αν και είχε βάλει μέσα BLM στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Μάλιστα, μας είπε ότι δεν είχε σταματήσει εντελώς τις αντλίες, τις άφηνε να λειτουργούν δύο ώρες την ημέρα, για μεγαλύτερη σιγουριά, και για να καθαρίζει το νερό από τους ρύπους που έρχονται από το περιβάλλον.

Αμέσως του κάναμε μερικές ερωτήσεις, για να εξακριβώσουμε ποιο ακριβώς ήταν το λάθος που έκανε. Πράγματι, από τη συζήτηση προέκυψε ότι δεν είχε τηρήσει την οδηγία που υπάρχει στη σελίδα μας Διαυγές νερό πισίνας όλο το χειμώνα χωρίς ανακυκλοφορία, που λέει ότι για μία πισίνα 60 κυβικών χρειαζόμαστε “ποσότητα BLM μεγαλύτερη από δύο λίτρα”.

Συγκεκριμένα, πριν 2 μήνες έριξε μόνο 3 λίτρα BLM σε πισίνα 140 κυβικών, δηλαδή τη μισή από την απαιτούμενη ποσότητα. Έτσι, τις τελευταίες 10 μέρες το νερό πρασίνισε σταδιακά, επειδή έβρεχε συνέχεια, οπότε τα ιόντα χαλκού καταναλώθηκαν στην εξουδετέρωση των ρύπων που έπεσαν στην πισίνα, ενώ παράλληλα το pH είναι πολύ πιθανό εξαιτίας της βροχής να ξέφυγε πολύ έξω από τα όρια 6,5 έως 7,8 μέσα στα οποία τα ιόντα χαλκού είναι πιο δραστικά.

Στη συνέχεια, ακολούθησε τηλεφωνική συνακρόαση με τον τεχνικό υπεύθυνο της εταιρείας μας πάνω σε θέματα πισίνας, ο οποίος έδωσε προφορικά στον πελάτη μας τις εξής οδηγίες:

Α. Ξεπρασίνισμα της πισίνας, ώστε να γίνει ξανά διαυγές το νερό

  1. Για λόγους οικονομίας, μπορεί να κάνει σοκ χλωρίου, για να ξεπρασινίσει η πισίνα άμεσα. Το σοκ χλωρίωσης να γίνει με 2 κιλά χλώριο σε σκόνη (επειδή αυτόν τον τύπο χλωρίου έχει διαθέσιμο ο πελάτης στην αποθήκη του). Έτσι, θα ανέβει υπερβολικά η συγκέντρωση του χλωρίου, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, επειδή δεν κολυμπάει κανείς τώρα το χειμώνα που το νερό είναι παγωμένο.
  2. Απαιτείται συνεχόμενη λειτουργία της αντλίας για 24 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του νερού και να γίνει πάλι εντελώς διαυγές.
  3. Εναλλακτικά, η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να γίνει με 4 κιλά ενεργό οξυγόνο OXONE D15 (πιο ακριβή αλλά πιο οικολογική λύση για το περιβάλλον).
  4. Στη συνέχεια, να γίνει ένα καλό ξέπλυμα στο φίλτρο (με αντίστροφη ροή), για να ξεπλυθεί η εξολοθρευμένη άλγη και να μείνει το φίλτρο ξανά καθαρό.

Β. Διατήρηση της πισίνας τον υπόλοιπο χειμώνα, για να μην πρασινίσει ξανά

  1. Η διατήρηση της πισίνας μπορεί να γίνεται με ταμπλέτα χλωρίου μία φορά κάθε λίγες μέρες (πολύ λιγότερο συχνά από όσο χρειάζεται το καλοκαίρι). Αυτή είναι η πιο οικονομική μέθοδος, τουλάχιστον όσο αφορά το κόστος του υλικού, απαιτεί όμως κατανάλωση ρεύματος για τη λειτουργία των αντλιών.
  2. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιεί ενεργό οξυγόνο OXONE D15 σε δοσολογία 1 κιλού ανά 80 κυβικά νερού μία φορά κάθε δύο εβδομάδες ή και ακόμα πιο αραιά (το χειμώνα το ενεργό οξυγόνο καταναλώνεται πολύ πιο αργά από ό,τι το καλοκαίρι). Αυτή είναι οικολογική λύση, αλλά είναι λίγο πιο ακριβή, όσο αφορά το κόστος του υλικού.
  3. Επίσης, υπάρχει πάντα και η λύση του BLM (ιόντα χαλκού), αλλά στη σωστή δοσολογία αυτή τη φορά, δηλαδή 6 λίτρα εφάπαξ ρίψη (ο χαλκός δεν χρειάζεται τακτικές επαναλήψεις όπως το χλώριο και το ενεργό οξυγόνο, επειδή ο χαλκός παραμένει μέσα στο νερό και δεν εξατμίζεται, μόνο καταναλώνεται σταδιακά αντιδρώντας με άλγη και βακτήρια). Αυτή η λύση είναι ακόμα πιο ακριβή, έχει όμως το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται επανάληψη κατά διαστήματα (μηδενική φροντίδα και απασχόληση).
  4. Παράλληλα, συνιστάται να λειτουργούν 2 ώρες την ημέρα οι αντλίες, για να φιλτράρεται το νερό, κυρίως αν επιλεγεί η λύση της χλωρίωσης. Στην περίπτωση του OXONE D15 ή του BLM αυτό δεν είναι τόσο απαραίτητο, εκτός αν μας ενδιαφέρει να φιλτράρονται και οι ρύποι (σκόνες, έντομα, γύρη και ό,τι άλλο δεν επιπλέει) που πέφτουν μέσα στο νερό από το περιβάλλον (αυτό για αισθητικούς και μόνο λόγους – το νερό θα παραμείνει διαυγές ούτως ή άλλως με μία από τις πιο πάνω μεθόδους).
  5. Η απομάκρυνση των φύλλων, εντόμων και άλλων ελαφρών αντικειμένων που επιπλέουν στο νερό ενδείκνυται επίσης να γίνεται, για αποφόρτιση του νερού από ρυπογόνες ουσίες που εκλύουν σταδιακά μέσα σε αυτό.
  6. Παρατήρηση: Το χλώριο έχει το μειονέκτημα ότι καταστρέφεται από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου. Το χειμώνα, όμως, ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός όσο το καλοκαίρι, και έτσι το χλώριο αντέχει για περισσότερες ημέρες, όχι όμως για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όσο αντέχει το ενεργό οξυγόνο OXONE D15 και σίγουρα όχι τόσο όσο τα ιόντα χαλκού του BLM, που διατηρούνται για  μήνες ανέπαφα, αν φυσικά δεν καταναλωθούν λόγω της απολυμαντικής και αλγοκτόνου δράσης τους.

Γ. Διατήρηση της πισίνας την άνοιξη και το καλοκαίρι

  1. Την άνοιξη, πάντως, συνιστούμε σε κάθε περίπτωση τη χρήση του ενεργού οξυγόνου OXONE D15, επειδή έχει όλα τα πλεονεκτήματα (περιβάλλοντος, υγείας, συντήρησης εξοπλισμού κτλ.) που αναφέρονται στη σελίδα παρουσίασης του προϊόντος, ενώ το χλώριο αντίθετα κρύβει πολλούς κινδύνους. Το BLM είναι επίσης μία αξιόπιστη λύση για την περίοδο κολύμβησης, όμως χρειάζεται πιο τακτική και σχολαστική παρακολούθηση από το ενεργό οξυγόνο, προκειμένου να μην υπερβούμε την ανώτατη επιτρεπτή συγκέντρωση και πρασινίσουν από το χαλκό τα τοιχώματα της πισίνας.
  2.  Ο συγκεκριμένος πελάτης χρησιμοποίησε το ενεργό οξυγόνο OXONE D15 ολόκληρο το περασμένο καλοκαίρι και είναι πολύ ικανοποιημένος από την ποιότητα και τη διαύγεια του νερού, όπως μας ανέφερε. Συγκριτικά με το χλώριο, είπε, είναι πολύ ανώτερη λύση, και ως αποτέλεσμα και ως αίσθηση στο σώμα και απουσία οσμής, και φυσικά και ως περιβαλλοντική και υγιεινή λύση.
Μοιράσου το στα social media