Πρόταση για την Αντιδιαβρωτική Προστασία
Εγκαταστάσεων Διακίνησης Καυσίμων

Αφού έλαβε τη συνολική παρουσίαση των διαθέσιμων λύσεων για προβλήματα διάβρωσης που του στείλαμε, ο πελάτης μάς έστειλε αρκετές φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις του, τις οποίες δεν μας επιτρέπεται να δημοσιεύσουμε. Πράγματι, από τη μελέτη των φωτογραφιών διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν προχωρημένα προβλήματα διάβρωσης. Λίγες ημέρες αργότερα, αφού ολοκληρώθηκε η εκτίμηση των τεχνικών μας που έχουν εξειδίκευση σε θέματα καθοδικής προστασίας, στείλαμε στον πελάτη την εξής πρόταση:

Κύριοι,

Μετά από λεπτομερή μελέτη των φωτογραφιών που μας στείλατε, σας προτείνουμε τα πιο κάτω για την αντιδιαβρωτική προστασία των εγκαταστάσεών σας.

Υπάρχουν οι εξής τρόποι για να προσεγγίσουμε το ζήτημα:

  1. Αδρανοποίηση σκουριάς και αντιοξειδωτική βαφή με τα ειδικά Προϊόντα για Μέταλλα, ελληνικής τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την υδρόφοβη ακρυλική ρητίνη εμποτισμού AQUABLOCK. Όποια άλλη μέθοδο και αν ακολουθήσουμε, αυτή η μέθοδος είναι απαραίτητη, τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και για να μην επιτρέψουμε στη χημική οξείδωση λόγω υγρασίας και αλμύρας να προχωρήσει.
    Το κόστος των υλικών ανά τ.μ. επιφάνειας ανέρχεται περίπου στα 5-6€ + ΦΠΑ.
    Η εφαρμογή τους μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε ελαιοχρωματιστή, αφού ξύσει τις σκουριασμένες επιφάνειες, ώστε να φύγει η σαθρή σκουριά και να μείνει η λεία σκουριά. Δεν πρέπει να γίνει αμμοβολή, επειδή η υπάρχουσα σκουριά είναι χρήσιμη, για να γίνει η μετατροπή της σε μεταλλο-οργανική ένωση ισχυρής πρόσφυσης.
  2. Παθητική καθοδική προστασία με την ελληνική τεχνολογία STOPCOR (μικρό σχετικά κόστος κάθε 3-5 χρόνια, απλή στη μελέτη και την εφαρμογή της).
    Προτείνουμε αυτή τη λύση σαν την αρχική προσέγγιση του προβλήματος, για τα πρώτα 3-5 χρόνια. Στη συνέχεια, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε εκτίμηση των αποτελεσμάτων και σύγκριση με τη μέθοδο της επόμενης παραγράφου, για να αποφασίσουμε ποια από τις δύο θα ακολουθήσουμε από εκεί και πέρα.
    Η μέθοδος αυτή δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια.
    Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή τη μέθοδο θα βρείτε πιο κάτω.
  3. Ενεργητική καθοδική προστασία με τη μέθοδο Impressed Current Cathodic Protection – ICCP (Καθοδική Προστασία με Επιβαλλόμενη Τάση) (επίσης ελληνικής κατασκευής). Αυτή η μέθοδος έχει ένα αρχικό κόστος που μπορεί να υπερβεί τις 50.000€ λόγω της μεγάλης έκτασης των εγκαταστάσεών σας, είναι δε αρκετά σύνθετη και γι’ αυτό θα χρειαστεί να προηγηθεί αναλυτική μελέτη, που έχει και αυτή ένα κόστος. Προτείνω να τη δούμε σε δεύτερη φάση. Το πλεονέκτημά της είναι ότι έχει μηδαμινό κόστος συντήρησης και λειτουργίας σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια. Το κόστος αυτό αφορά την αλλαγή ανοδίων πυριτιούχου σιδήρου κάθε 10-15 χρόνια κατά μέσο όρο.
    Η μέθοδος αυτή καταναλώνει λίγη ηλεκτρική ενέργεια.
    Σημειώστε ότι η μέθοδος ICCP ΔΕΝ υπερτερεί από τεχνική άποψη έναντι της μεθόδου STOPCOR, αν και είναι πολύ πιο ακριβή όσο αφορά την αρχική επένδυση. Αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη επιτυχία της τεχνολογίας STOPCOR, που την καθιστά κορυφαία λύση αντιδιαβρωτικής προστασίας, με αμέτρητες εφαρμογές, όχι μόνο σε υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Επίσης, λάβετε υπόψη σας τα εξής:

  • Προαιρετικά, για καθαρά αισθητικούς λόγους, μπορεί να γίνει καθαρισμός των δεξαμενών σε όσες περιοχές έχει στάξει σκουριά. Ο καθαρισμός θα γίνει με την αντιεκρηκτικού τύπου μέθοδο CALSOFT POWDER. Στη συνέχεια, μπορεί να εφαρμοστεί η υδρόφοβη ρητίνη AQUABLOCK. Αν σας ενδιαφέρει, ζητήστε μας να κάνουμε μία εκτίμηση κόστους, και πιθανόν και αυτοψία.
  • Όσο αφορά το εσωτερικό των δεξαμενών και των σωληνώσεων, αν έχει υποστεί οξείδωση, κυρίως στο κάτω μέρος των οριζόντιων τμημάτων τους, εξαιτίας της ελάχιστης υγρασίας που περιέχουν τα καύσιμα, οι συσκευές STOPCOR θα καλύψουν και αυτό το πρόβλημα.
  • Σε δίκτυα νερού, αν υπάρχουν, μπορούμε να κάνουμε κάποιες ακόμα παρεμβάσεις για την προστασία από τα άλατα και τη σκουριά, την αντιμετώπιση της άλγης και άλλα προβλήματα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ STOPCOR:

Γενικά, ισχύει η εξής αρχή: Φροντίζουμε να εφαρμόζουμε πυκνότητα ρεύματος 2mA ανά τ.μ. μεταλλικής επιφάνειας. Αυτή η πυκνότητα ρεύματος επιλέχθηκε για τις δικές σας εγκαταστάσεις, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών (παραθαλάσσια περιοχή, έκθεση σε καιρικές συνθήκες, η παρούσα κατάσταση της εγκατάστασής σας, διακινούμενο ρευστό (καύσιμα) κ.ά.).

Παράδειγμα σε δεξαμενές:
Σε μία δεξαμενή με συνολικό εμβαδόν κατακόρυφων και οριζόντιων επιφανειών 150 τ.μ. χρειάζεται να εφαρμόσουμε ένταση ρεύματος 300mA. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται 3 συσκευές STOPCOR, τύπος A9 PLUS, με αγκύριο γείωσης από τιτάνιο, για να πετύχουμε τη βέλτιστη απόδοση των συσκευών.

Η τιμή μίας τέτοιας συσκευής είναι 390€ + ΦΠΑ.

Στα επόμενα παραδείγματα αναφερόμαστε πάντα για αυτόν τον τύπο συσκευών, που είναι ο πιο μεγάλος. Οι μικρότεροι τύποι αφορούν μόνο μικρές εγκαταστάσεις, συνήθως κτιριακές.

Οι συσκευές συνδέονται στη βάση της κυλινδρικής δεξαμενής, σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους. Αν, για παράδειγμα, τοποθετήσουμε 3 συσκευές περιμετρικά της βάσης της δεξαμενής, αυτές θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 120 μοίρες.

Κάτω από το υπόστεγο, στο κέντρο διανομής:
Θα χρειαστούν συνολικά 6 τέτοιες συσκευές, αν υποθέσουμε ότι οι 4 φωτογραφίες που μας στείλατε αφορούν την ίδια εγκατάσταση.

Αγωγοί καυσίμων: Παράδειγμα:
Ένας αγωγός με διατομή 4″ χρειάζεται μία συσκευή ανά 100 μέτρα μήκος.
Η απόσταση μεταξύ δύο συσκευών είναι αντιστρόφως ανάλογη της διατομής.

Κόστος επίσκεψης τεχνικού μας:
Η εφαρμογή είναι απλή, τόσο για τα υλικά βαφής όσο και για τις συσκευές STOPCOR. Αν όμως θέλετε να έρθει τεχνικός μας για την καθοδήγηση των τεχνικών σας ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή, τότε η χρέωση θα είναι 220€ την ημέρα + έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης.
Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί διανυκτέρευση.
Ο τεχνικός μας θα σας δείξει, επίσης, σε ποια σημεία της εγκατάστασής σας μπορείτε να μετράτε την ηλεκτρολυτική τάση με ένα μιλιβολτόμετρο, ώστε να γνωρίζετε αν οι συσκευές STOPCOR που εγκαταστήσατε την καλύπτουν ολοκληρωτικά ή μήπως χρειάζεται προσθήκη μερικών συσκευών ακόμα λόγω ιδιαίτερα έντονων ηλεκτρολυτικών φαινομένων που δεν είχαν προβλεφθεί, σε κάποιες περιοχές της εγκατάστασης.

___________________________________________________

Λίγες ημέρες αργότερα, ο πελάτης μάς τηλεφώνησε και ζήτησε ορισμένες διευκρινίσεις. Την επομένη, του απαντήσαμε γραπτά ως εξής:

Κύριε … ,

Σε συνέχεια της χθεσινής συζήτησής μας, επιβεβαιώνουμε τα όσα είπαμε:

  1. Το ξύσιμο της παλιάς σκουριάς μπορεί να γίνει με ένα πανάκι, όχι με γυαλόχαρτο, για να μην δημιουργηθούν σπινθήρες. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υδροβολή. Θέλουμε να φύγει μόνο η σαθρή σκουριά, για να αντιδράσει στη συνέχεια ο μετατροπέας σκουριάς με το σκουριασμένο υπόστρωμα.
  2. Στο χώρο των γεμιστηρίων και του αντλιοστασίου, όπου έχετε κυρίως το πρόβλημα, οι συσκευές STOPCOR θα τοποθετηθούν και θα προστατεύσουν την εγκατάσταση. Ενδέχεται η προστασία να επεκταθεί και σε παράπλευρες εγκαταστάσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι δεξαμενές, εφόσον φυσικά υπάρχει μεταλλική συνέχεια με την περιοχή που θα προστατεύσουμε.
  3. Το ρεύμα που παράγουν οι συσκευές STOPCOR δεν μπορεί να προξενήσει σπινθήρα και έκρηξη, επειδή η ένταση και η τάση του είναι πολύ μικρή.
  4. Το σημείο επαφής της συσκευής πάνω σε σκουριασμένο σωλήνα μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς τριβή και σπινθήρα, με την εφαρμογή ενός κολλάρου κατάλληλης διατομής, αφού απομακρυνθεί η σκουριά από την επιφάνεια (είτε με υδροβολή είτε με σκούπισμα, αν είναι σαθρή η σκουριά και απομακρύνεται εύκολα).
  5. Έχουν γίνει αρκετές εγκαταστάσεις σε καύσιμα, κυρίως σε αέρια καύσιμα, σε δεξαμενές αερίου, π.χ. σε ένα πρατήριο καυσίμων στο Περιστέρι, άλλα έχουν γίνει και πολλές άλλες μέσω μηχανικών και τεχνικών εταιρειών που εγκαθιστούν τις συσκευές στις εγκαταστάσεις των πελατών τους.
  6. Όπως σας είπαμε, υπάρχει θεωρητικά η περίπτωση να χρειαστεί και δεύτερη συσκευή σε κάποια σημεία. Αυτό θα φανεί, αφού κάνετε τις μετρήσεις που αναφέρονται στη σελίδα Τρόποι Ελέγχου της Αποτελεσματικότητας της Τεχνολογίας STOPCOR. Επειδή όμως το υλικό κατασκευής της εγκατάστασής σας είναι χυτοσίδηρος και όχι ανοξείδωτο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί πουθενά δεύτερη συσκευή. Το ανοξείδωτο είναι αυτό που προξενεί ιδιαίτερα έντονα ηλεκτρολυτικά φαινόμενα και διαβρώνει τα άλλα μέταλλα αλλά διαβρώνεται και το ίδιο πολύ ευκολότερα, ιδίως στα σημεία συγκόλλησής του.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση βρισκόμαστε στη διάθεσή σας.

___________________________________________________

Στη συνέχεια, έγινε μία συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν αναλυτικά τα ζητήματα της καθοδικής προστασίας και της βαφής. Μετά από αυτή τη συνάντηση, έγινε αναλυτική γραπτή πρόταση προς τον πελάτη, η οποία παρουσιάζεται εδώ.

Μοιράσου το στα social media