Ενεργοί Μικροοργανισμοί αντί της Χλωρίωσης και της Αλγοκτονίας
σε Πισίνες, Τζακούζι, Spa, Κολυμβητήρια, Λίμνες, Σιντριβάνια, Ενυδρεία

Η εφαρμογή της τεχνολογίας των ενεργών μικροοργανισμών σε πισίνες γίνεται με κεραμικούς δίσκους οι οποίοι είναι εμποτισμένοι με μικροοργανισμούς και έχουν διάρκεια ζωής ανάλογα με το είδος του κεραμικού δίσκου, από 6 μήνες έως αρκετές δεκαετίες (εξαρτάται απο τη θερμοκρασία στην οποία ψήνονται οι κεραμικοί δίσκοι). Οι δίσκοι αυτοί τοποθετούνται μέσα στο φίλτρο της άμμου.

Επειδή οι μικροοργανισμοί για να τραφούν και να επιβιώσουν χρειάζονται οργανική ύλη, όταν πρόκειται για δεξαμενές με ψάρια, φυτά, συντριβάνια κτλ., τότε η εφαρμογή έχει εκπληκτικά αποτελέσματα, καθότι εκεί υπάρχει άφθονη τροφή. Όταν όμως πρόκειται για συμβατικού τύπου πισίνες κολύμβησης, τότε το οργανικό φορτίο είναι μικρό και κατά συνέπεια η εφαρμογή μόνο αυτών των κεραμικών δίσκων μπορεί να μη λειτουργήσει στο 100%. (Δεν ισχύει το ίδιο για τις υδροπονικές πισίνες, όπου υπάρχουν άφθονα φυτά, όπως αναφέρουμε πιο κάτω.)

Αυτός είναι και ο λόγος που οι κεραμικοί δίσκοι εφαρμόζονται στο φίλτρο άμμου, όπου μαζέυεται και το περισσότερο οργανικό φορτίο, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο σε αυτήν την τεχνολογία για να καταστήσουμε την πισίνα οικολογική. Χρειάζεται συνδυαστική χρήση με ένα σύστημα χλωρίωσης με ηλεκτρόλυση άλατος (NaCl), όπως είναι, για παράδειγμα το OXYGENEO PRIME.

Όλοι μας θα χρησιμοποιούσαμε ευχαρίστως τα τζακούζι και τις πισίνες πολύ συχνότερα, αν δεν περιείχαν τα ισχυρά χημικά που ερεθίζουν το δέρμα και τα μάτια. Οι συμβατικές μέθοδοι επεξεργασίας νερού προσπαθούν να εφαρμόσουν αντιβακτηριακή προσέγγιση για τη δημιουργία ενός απολυμασμένου περιβάλλοντος μέσα στο νερό.

Αυτή η αντισηπτική προσέγγιση της καταστροφής όλης της βακτηριακής ζωής μέσα στο νερό συχνά κάνει μία ήδη δύσκολη κατάσταση ακόμα χειρότερη. Η υγιεινή και ωφέλιμη μικροχλωρίδα εξασφαλίζει τη βιοποικιλότητα στο περιβάλλον μας και βοηθά στην ανάπτυξη φυσικών μηχανισμών άμυνας.

Χρησιμοποιώντας τους ενεργούς μικροοργανισμούς για τη φυσική εξυγίανση του νερού επιτυγχάνουμε να διατηρούμε το επίπεδο θρεπτικών ουσιών αρκετά χαμηλά ώστε να αποτρέπουμε την ανάπτυξη άλγης, ενώ παράλληλα διατηρούμε τη μικρομοριακή δομή του νερού, πράγμα που είναι καταπραϋντικό για το δέρμα, που ερεθίζεται όταν έρχεται σε επαφή με μεγαλομοριακές χημικές ενώσεις.

Για υδρομασάζ και πισίνες συνιστάται η χρήση των ενεργών μικροοργανισμών σε συνδυασμό με ένα σύστημα φυσικής χλωρίωσης με ηλεκτρόλυση θαλασσινού αλατιού, όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Επίσης, προαιρετικά μπορεί να γίνει συνδυασμός με τη Βιολογική-Υδροπονική Επεξεργασία Νερού Πισίνας με χρήση ειδικών φυτών, χάρη στην οποία παρέχεται άφθονη τροφή για τους ενεργούς μικροοργανισμούς. Η επιλογή του ιδανικού συνδυασμού τεχνολογιών γίνεται κατά περίπτωση, με βάση τις αισθητικές και λειτουργικές ανάγκες του κάθε πελάτη.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση του νερού της πισίνας, όπως είναι για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες, η εξάτμιση, η θερμοκρασία, η γύρη, η σκόνη και τα φύλλα που έρχονται από το περιβάλλον και η συχνότητα της χρήσης. Κάτω από κανονικές συνθήκες η δοσολογία που συνιστούμε είναι 1:10.000 για τις πισίνες και 1:2.500 για τα υδρομασάζ.

Η συχνότητα της εφαρμογής εξαρτάται από τη συχνότητα και την εντατικότητα της χρήσης της πισίνας ή του υδρομασάζ και κυμαίνεται από μία φορά την εβδομάδα έως μία φορά κάθε τρίμηνο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κόστος είναι χαμηλό, καθώς οι ενεργοί μικροοργανισμοί διατίθενται σε χαμηλές τιμές, λόγω της οικολογικής φιλοσοφίας της παραγωγού εταιρείας που θέλει να διαδοθεί το προϊόν της όσο γίνεται περισσότερο προς όφελος του περιβάλλοντος.

Οι ενεργοί μικροοργανισμοί αποτελούν μία εξαιρετική εναλλακτική λύση αντί της παραδοσιακής μεθόδου απολύμανσης της πισίνας με χημικά. Όχι μόνο εξαλείφουν όλες τις οργανικές ουσίες που προέρχονται από τους λουόμενους (σάλια, ούρα, ιδρώτας κ.ά.) αλλά επίσης εξολοθρεύουν όλους τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς, όπως είναι για παράδειγμα το E.coli, καταργώντας έτσι εντελώς την ανάγκη χρήσης προϊόντων χλωρίου.

Όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τους κεραμικούς δίσκους που αναφέραμε πιο πάνω, τότε η αποτελεσματικότητά τους αυξάνεται, καθώς οι κεραμικοί δίσκοι αποτρέπουν την ανάπτυξη αλγών στο νερό και στα τοιχώματα της πισίνας, και στο εσωτερικό των σωληνώσεων, των αντλιών και των φίλτρων. Η ποσότητα κεραμικών δίσκων που απαιτείται είναι 800 γραμμάρια ανά 1.000 λίτρα νερού. Η διάρκεια ζωής τους, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, είναι αρκετές δεκαετίες, όταν πρόκειται για την υψηλή ποιότητα κεραμικού υλικού.

Χρησιμοποιώντας τους ενεργούς μικροοργανισμούς στις πισίνες και στα υδρομασάζ, το τσούξιμο στα μάτια και οι ενοχλήσεις στο δέρμα θα αποτελούν πια παρελθόν, και ολόκληρο το σώμα σας θα το νιώθετε αναζωογονημένο. Ειδικά για άτομα με ευαισθησία στο δέρμα είναι πολύ ωφέλιμοι.

Μοιράσου το στα social media