Το χλώριο στις πισίνες πυροδοτεί αλλεργίες.

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να αυξήσει
τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος σε παιδιά με προδιάθεση

Δημοσίευση ΤΟ ΒΗΜΑ online στις 16 Σεπτεμβρίου 2009
(για να δείτε τη σχετική σελίδα, πατήστε εδώ)
.
Τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στο πιο κάτω κείμενο αντιμετωπίζονται με τη συστηματική χρήση του ενεργού οξυγόνου Oxone D15 και των άλλων οικολογικών μεθόδων επεξεργασίας νερού που προτείνει η Smart Technical Solutions για τις πισίνες. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Το κολύμπι σε πισίνες με χλώριο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος και αλλεργιών σε παιδιά που έχουν τάση για ανάπτυξη τέτοιου είδους προβλημάτων. Αυτό προκύπτει από μια νέα μελέτη η οποία διεξήχθη από ειδικούς του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν στο Βέλγιο και η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις χλωριωμένες πισίνες, ειδικά τώρα που πολλά παιδιά ξεκινούν μαζί με τη νέα σχολική χρονιά και το κολυμβητήριο.Στο πλαίσιο της νέας μελέτης ο δρ Αλφρέ Μπερνάρ και οι συνεργάτες του συνέκριναν την υγεία 733 εφήβων ηλικίας 13 ως 18 ετών, οι οποίοι κολυμπούσαν τόσο σε εξωτερικές όσο και σε εσωτερικές πισίνες με χλώριο, με εκείνη 114 εφήβων που κολυμπούσαν σε πισίνες οι οποίες δεν περιείχαν χλώριο αλλά καθαρίζονταν με συγκεντρώσεις χαλκού και αργύρου.

Όπως προέκυψε, σε παιδιά με ευαισθησία στις αλλεργίες, το κολύμπι σε χλωριωμένη πισίνα αύξανε την πιθανότητα άσθματος και αναπνευστικών αλλεργιών, σύμφωνα με δημοσίευση των βέλγων ειδικών στο επιστημονικό έντυπο «Ρediatrics». Συγκεκριμένα, μεταξύ των «ευάλωτων» στις αλλεργίες εφήβων, οι πιθανότητες εμφάνισης αλλεργικού κατάρρου ήταν 3,3 ως 6,6 φορές υψηλότερες σε εκείνους που είχαν κολυμπήσει σε πισίνες με χλώριο για περισσότερες από 100 ώρες, ενώ οι πιθανότητες αλλεργικής ρινίτιδας ήταν 2,2-3,5 φορές υψηλότερες για εκείνους που είχαν κολυμπήσει περισσότερες από 1.000 ώρες σε πισίνες με χλώριο. «Τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα της χλωρίωσης που βρίσκονται τόσο στο νερό της πισίνας όσο και στον αέρα του χώρου ερεθίζουν τους αεραγωγούς των κολυμβητών και έχουν αθροιστική επίδραση στην ανάπτυξη άσθματος και αναπνευστικών αλλεργιών» ανέφερε χαρακτηριστικά, σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο δρ Μπερνάρ και προσέθεσε: «Η επίδραση αυτών των χημικών στην υγεία του αναπνευστικού των παιδιών και των εφήβων φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που συνδέεται με το παθητικό κάπνισμα». Με βάση τα νέα ευρήματα αλλά και εκείνα παλαιότερων μελετών της ομάδας του σχετικά με το ζήτημα, ο δρ Μπερνάρ εκτιμά ότι το χλώριο στις πισίνες αποτελεί «έναν σημαντικό παράγοντα που εμπλέκεται στην επιδημία των αλλεργιών οι οποίες μαστίζουν τον δυτικό κόσμο».
____________________________________

Η Smart Technical Solutions συμπληρώνει στο πιο πάνω κείμενο:
Στο πιο πάνω κείμενο θέλουμε να σχολιάσουμε το εξής: Υπάρχει στο σύγχρονο άνθρωπο μία ανεξήγητη επιπολαιότητα όσο αφορά σημαντικά θέματα υγείας. Ο τρόπος διατροφής, το κάπνισμα και η χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς hands free ή ανοικτή ακρόαση είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Γύρω μας καθημερινά αρρωσταίνουν και πεθαίνουν αμέτρητοι άνθρωποι από αυτές τις αιτίες, κι όμως η δύναμη της συνήθειας και η ροπή προς την ”πεπατημένη οδό” και την ”εύκολη λύση”, που κάθε άλλο παρά εύκολη είναι αν αναλογιστεί κανείς τις συνέπειές της, μοιάζουν να είναι παντοδύναμες πάνω στις επιλογές των περισσότερων ανθρώπων και να τους στερούν τη στοιχειώδη φροντίδα για την υγεία τους και το σεβασμό για τον ίδιο τον εαυτό τους.
Στο ίδιο ψυχολογικό σύνδρομο της ”εύκολης λύσης” και της ”πεπατημένης οδού” αποδίδουμε την αιτία της αδράνειας των περισσότερων ιδιοκτητών κολυμβητικών δεξαμενών, ιδιωτικών και δημόσιων, που, ενώ και χρόνια έχουν ακούσει για το κακό που κάνουν στην υγεία τη δική τους και της οικογένειάς τους ή των πελατών τους, δεν κάνουν κάτι γι’ αυτό.
Εμείς ακούραστα συνεχίζουμε να προτείνουμε τη συνδυαστική χρήση οικολογικών μεθόδων απολύμανσης του νερού στις δημόσιες πισίνες και την πλήρη κατάργηση του σοκ χλωρίωσης, με παράλληλη μείωση της τακτικής χρήσης χλωρίου. Ευτυχώς, διαπιστώνουμε ότι η προσπάθειά μας αποδίδει καρπούς, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ιδιωτικών και δημόσιων κολυμβητικών δεξαμενών υιοθετούν τις οικολογικές μεθόδους επεξεργασίας νερού στις πισίνες, που είναι αβλαβείς και για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον.
Για μεθόδους ολοκληρωτικής κατάργησης ακόμα και της τακτικής χρήσης χλωρίου, με ταυτόχρονη συμμόρφωση με τη νομοθεσία που επιβάλλει την παρουσία μίας ελάχιστης ποσότητας χλωρίου μέσα στην πισίνα, επικοινωνήστε μαζί μας.

Μοιράσου το στα social media