Τεχνολογία Merus

Πλεονεκτήματα των δακτυλίων επεξεργασίας νερού Merus
με τη μέθοδο των μικρομοριακών ταλαντώσεων

Ζ. Χωρίς τους συνήθεις περιορισμούς

  1. Αποτελεσματική ανεξάρτητα από την παροχή (m3/h) και την ταχύτητα ροής.Οι αποσκληρυντές, οι μονάδες αφαλάτωσης, οι μαγνήτες, οι ηλεκτρομαγνητικές συσκευές, τα φίλτρα, τα δοσομετρικά συστήματα προσθήκης βελτιωτικών νερού, και γενικά όλες οι μέθοδοι επεξεργασίας νερού προδιαγράφονται για συγκεκριμένες μέγιστες τιμές παροχής και ταχύτητας ροής. Το ίδιο ίσχυε μέχρι το 2003 και για τους δακτυλίους Merus. Τότε, μετά από αίτημα πολλών πελατών, κυρίως στην Ελλάδα, έγινε έρευνα και βρέθηκε τρόπος πολλαπλασιασμού της δυναμικότητας των δακτυλίων.Έτσι, σήμερα ένας δακτύλιος Merus 6’’ High Capacity Industrial προλαβαίνει να μεταβιβάσει τις μοριακές ταλαντώσεις του σε 600 m3/h νερού, δηλαδή πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να περάσουν από έναν τέτοιο σωλήνα.
    Επιπλέον, αυτή η εξέλιξη έδωσε τη δυνατότητα στον κατασκευαστή να φτιάξει δακτυλίους και για πολύ μεγαλύτερες διατομές σωλήνων, που για τις άλλες μεθόδους είναι απλησίαστες, με αποτέλεσμα σε τέτοιες μεγάλες εφαρμογές (δίκτυα ύδρευσης πόλεων, ψύξης μεγάλων εργοστασίων και μηχανών σε καράβια) να μην υπάρχει ανταγωνιστής για την τεχνολογία Merus.Σήμερα ο μεγαλύτερος δακτύλιος που υπάρχει είναι ο δακτύλιος Merus 24’’ High Capacity Industrial. Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν υπάρχουν ακόμα μεγαλύτεροι δακτύλιοι (που θα μπορούσαν να καλύψουν ακόμα και σωλήνες υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με διατομή 7 μέτρων και πάνω, μέσα από τους οποίους περνάει όλη η μάζα του νερού ενός μεγάλου ποταμού!) είναι ότι δεν έχει βρεθεί εργοστάσιο αλουμινίου που να μπορεί να κατασκευάσει δακτυλίους τέτοιων μεγεθών.Από την πλευρά της η Merus GmbH έχει πλέον την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να προγραμματίζει οποιοδήποτε μέγεθος δακτυλίου και για οποιαδήποτε παροχή νερού, και αυτό είναι κάτι το πραγματικά εντυπωσιακό για όσους γνωρίζουν από επεξεργασία νερού.
  2. Αποτελεσματική ανεξάρτητα από τη σκληρότητα ή άλλα μεγέθη του νερού.Ένας άλλος περιορισμός που θεωρείται αυτονόητος για τις άλλες τεχνολογίες είναι το θέμα της σκληρότητας ή άλλων χαρακτηριστικών του νερού, όπως είναι το pH, η αγωγιμότητα, η θερμοκρασία κτλ. Για τους δακτυλίους Merus όλα αυτά είναι εντελώς αδιάφορα. Η εμπειρία έχει επανειλημμένα δείξει ότι ακόμα και με ακραίες τιμές αυτών των μεγεθών τα αποτελέσματα είναι ακριβώς τα ίδια. Τέσσερα παραδείγματα είναι τα εξής:
    i. Στο Καλοχώρι το βαφείο υφασμάτων Texapret Α.Ε. χρησιμοποιεί νερό γεώτρησης που περιέχει 3 gr/l θαλασσινό αλάτι (χλωριούχο νάτριο), δηλαδή έχει πολύ υψηλή αγωγιμότητα. Τα οφθαλμοφανή λευκά στίγματα αλάτων που προκαλούσε το αλάτι στα υφάσματα εξαφανίστηκαν με την εφαρμογή των δακτυλίων Merus.
    ii. Η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη έπρεπε κάθε τρεις εβδομάδες να λύνει σε κομμάτια έναν αγωγό διαλύματος φωσφορικού οξέως με διατομή 4’’, να τον θερμαίνει και να τον σφυροκοπά, για να τον ξεβουλώσει από το γύψο που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες ως υποπροϊόν της χημικής αντίδρασης παραγωγής φωσφορικού οξέως. Το πρόβλημα έχει λυθεί οριστικά εδώ και δύο χρόνια χάρη σε ένα δακτύλιο Merus που προσαρμόστηκε στην έξοδο του αντιδραστήρα.
    iii. Στα Θερμά Νιγρίτας Σερρών, σε δοκιμή που διεξάχθηκε υπό την επίβλεψη του ΙΓΜΕ, ένα θερμοκήπιο που χρησιμοποιούσε πολύ σκληρό νερό γεωθερμίας (με 1,5 gr άλατα ανά λίτρο νερού) απαλλάχτηκε από τα άλατα που έφραζαν κάθε τρεις εβδομάδες εντελώς τους σωλήνες θέρμανσης του θερμοκηπίου.
    iv. Στο εργοστάσιο της εταιρείας Αλουμίνιον της Ελλάδος στη Βοιωτία δοκιμάστηκε ένας δακτύλιος και διαπιστώθηκε ότι μία ηλεκτρική αντίσταση απαλλάχτηκε από τις παλιές επικαθίσεις αλάτων. Με τις μαγνητικές και τις ηλεκτρομαγνητικές μεθόδους μένουν πάντα κάποια άλατα στις αντιστάσεις, επειδή στην υψηλή θερμοκρασία ο ιονισμός των αλάτων χάνεται, ενώ αντίθετα οι μοριακές ταλαντώσεις που μεταδίδουν στο νερό οι δακτύλιοι Merus με τη θερμότητα ενισχύονται.
Μοιράσου το στα social media