MAX GROW

Αποσκληρυντές Νερού που Χρησιμοποιούν Ιοντοεναλλακτικές Ρητίνες

Η χρήση των αποσκληρυντών με εναλλαγή ιόντων βασίζεται στην απομάκρυνση των αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου από το νερό με σκοπό τη μείωση της λεγόμενης παροδικής σκληρότητας. Αυτή η μέθοδος δεν λαμβάνει υπόψη της κάποιους φυσικούς και χημικούς νόμους, με αποτέλεσμα να έχει τα ακόλουθα προφανή μειονεκτήματα:

  1. Το νερό γίνεται διαβρωτικό λόγω της απουσίας αλάτων, καθώς αναζητά από το περιβάλλον τα χαμένα μεταλλικά στοιχεία του, για να έρθει ξανά στην πρότερη κατάσταση ισορροπίας (νόμος της φύσης, που εξηγείται και χημικά).
  2. Το νερό δεν έχει πλέον καμία γεύση.
  3. Δεν συνιστάται για πόσιμο νερό για ανθρώπους και ζώα, επειδή δεν περιέχει ασβέστιο και άλλα πολύτιμα συστατικά για το ανθρώπινο σώμα που κανονικά περιέχει το νερό. Επιπλέον, είναι διαβρωτικό και για το στομάχι, όπως είναι και για το δίκτυο σωληνώσεων. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση αποσκληρυμένου νερού για μεγάλα χρονικά διαστήματα επιφέρει σοβαρά στομαχικά προβλήματα.
  4. Ο καφές, το τσάι, οι σούπες και άλλα ποτά που παρασκευάζονται με τέτοιο αποσκληρυμένο νερό δεν έχουν καθόλου γεύση, είναι άνοστα. Κατά άλλους, αποκτούν κακή γεύση εξαιτίας του νατρίου που περιέχει το νερό. Αυτό είναι το μόνιμο παράπονο που έχουν οι καφετέριες που χρησιμοποιούν αποσκληρυντή νερού.
  5. Οι αποσκληρυντές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά σε νερό με αγωγιμότητα άνω των 1.500 μS/cm.
  6. Χρειάζονται συντήρηση και αναλώσιμα (αλάτι, σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες).
  7. Δεν συνιστώνται για πόσιμο νερό για ανθρώπους και ζώα λόγω του εμπλουτισμού του νερού με νάτριο κατά την ιοντοεναλλαγή.

Αυτά τα συστήματα χρειάζονται τακτικό ξέπλυμα (αναγέννηση) των ρητινών με διάλυμα υδροχλωρικού οξέος και καυστικής σόδας. Επίσης, απαιτείται η αντικατάσταση των ρητινών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Προκειμένου να αποφευχθούν όλα τα πιο πάνω μειονεκτήματα, οι αποσκληρυντές πρέπει να ρυθμίζονται ώστε να παράγουν νερό με παροδική σκληρότητα γύρω στους 8 με 12 γερμανικούς βαθμούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι το νερό αφήνει στο πέρασμά του παντού επικαθίσεις αλάτων.
Εάν κάποιος θέλει, παρόλα αυτά, να κρατήσει σε λειτουργία τον αποσκληρυντή, τότε με την εγκατάσταση μίας συσκευής MAX GROW πάνω στο σωλήνα τροφοδοσίας νερού προς τον αποσκληρυντή, περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό όλα τα προαναφερθέντα μειονεκτήματα των αποσκληρυντών. Επιπλέον, έχουμε τα εξής ακόμα σοβαρά πλεονεκτήματα:

  1. Οι ρητίνες θα διαρκέσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επειδή δεν θα αναπτύσσεται επάνω τους το λεγόμενο biofilm (βιοϋμένιο ή “γλίτσα”) και έτσι θα είναι διαθέσιμη για ιοντοεναλλαγή μεγαλύτερη επιφάνεια ρητίνης.
  2. Για τον ίδιο λόγο, η συχνότητα των αναγεννήσεων θα μειωθεί μέχρι και 50%, δηλαδή με μία αναγέννηση θα παράγεται διπλάσια ποσότητα αποσκληρυμένου νερού, επειδή η απόδοση των ρητινών θα έχει διπλασιαστεί.
  3. Θα γίνεται, επίσης, οικονομία μέχρι και 50% στη σόδα για την αναγέννηση των ρητινών, επειδή δεν θα χρειάζεται να γίνεται πλέον τόσο συχνά αναγέννηση.
  4. Το πιο σημαντικό όφελος, όμως, είναι ότι, όταν ο αποσκληρυντής τεθεί για οποιοδήποτε λόγο εκτός λειτουργίας (κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά με αυτά τα μηχανήματα για διάφορους τεχνικούς λόγους), δεν θα είναι εκτεθειμένη η εγκατάσταση στις επικαθίσεις αλάτων.
Μοιράσου το στα social media