CLEAR FLOW

Διηλεκτρικοί Σύνδεσμοι για την Προστασία από την Ηλεκτρόλυση

Αγοράστε τώρα το CLEAR FLOW από το e-shop μας
ή επικοινωνήστε μαζί μας για τυχόν ερωτήσεις

Για φωτογραφίες και τιμοκατάλογο πατήστε εδώ.
(Επιβεβαιώστε τις τιμές όταν θα παραγγείλετε,
επειδή μπορεί να έχουν αλλάξει.)

ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

κατάλληλοι για όλους τους συνδυασμούς μετάλλων,
συνιστώνται κυρίως για εγκαταστάσεις υπό κατασκευή

Μια σύγχρονη, αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα
της διάβρωσης των εγκαταστάσεων ύδρευσης – θέρμανσης – ψύξης.

Προστατεύουν από την ηλεκτρόλυση και τη διάβρωση τα μεταλλικά
δίκτυα νερού που συνδέονται με σωληνώσεις από ανόμοια υλικά.

Μέγιστη διαθέσιμη διατομή: 2”
(για διατομές έως 4” πατήστε εδώ)

(για μεγαλύτερες διατομές ή για υπάρχουσες εγκαταστάσεις
συνιστούμε την τεχνολογία καθοδικής προστασίας Stopcor)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Το πρόβλημα της διάβρωσης των εγκαταστάσεων απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τον τεχνικό κόσμο. Μια λύση αξιόπιστη και αποτελεσματική είναι οπωσδήποτε ευπρόσδεκτη. Μια λύση όμως, για να είναι σωστή, πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους του προβλήματος.

Για την περαιτέρω διερεύνηση πρέπει να διακρίνουμε τη διάβρωση σε δύο μεγάλες κατηγορίες, την απλή ή συνήθη διάβρωση και την ηλεκτρολυτική διάβρωση.

Η απλή διάβρωση παρατηρείται στην επιφάνεια των μετάλλων και είναι αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων που προκαλούνται από την επίδραση του περιβάλλοντος στο οποίο ευρίσκονται.

Άλλα μέταλλα είναι περισσότερο και άλλα λιγότερο ευάλωτα. Ο σίδηρος π.χ. είναι πολύ πιο ευάλωτος από το χαλκό, όταν είναι εκτεθειμένος στο νερό ή την ατμόσφαιρα. Η παρουσία, στο νερό, ορισμένων ουσιών εν διαλύσει (π.χ. οξυγόνου ή χλωρίου) επιταχύνει τη διάβρωση. Σε γενικές γραμμές η ταχύτητα φθοράς των μετάλλων από την απλή διάβρωση είναι μικρή και η αντοχή τους πριν καταστραφούν είναι για πολλά χρόνια.

Η ηλεκτρολυτική διάβρωση είναι εκείνη που έχει απασχολήσει τον τεχνικό κόσμο ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωση των μικτών δικτύων σωληνώσεων. Για να υπάρξει ηλεκτρολυτική διάβρωση είναι απαραίτητο να υπάρχουν δύο διαφορετικά μέταλλα σε επαφή ή συνδεδεμένα μεταξύ τους με αγώγιμο υλικό και να διαβρέχονται από έναν ηλεκτρολύτη (δεν χρειάζεται να είναι ισχυρό οξύ ή βάση, ακόμη και το νερό του δικτύου με τα εν διαλύσει άλατα ή το επιφανειακό στρώμα υγρασίας που διαποτίζει τη σκόνη που αποθέτει η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρολύτης).

Τυπικό παράδειγμα με πλήθος εφαρμογών είναι η σύνδεση ενός χάλκινου με ένα χαλύβδινο σωλήνα, ενός χαλύβδινου ή ανοξείδωτου boiler με δίκτυο χαλκοσωλήνων (έστω και αν παρεμβάλλεται ορειχάλκινο ή ανοξείδωτο εξάρτημα), όπου ηλεκτρολύτης είναι το διερχόμενο νερό. Το ζευγάρι των δύο διαφορετικών μετάλλων σε συνδυασμό με τον ηλεκτρολύτη δημιουργούν ένα ηλεκτρικό στοιχείο (όπως ακριβώς σε μια μπαταρία), Όταν τα δύο μέταλλα βρίσκονται σε επαφή ή ενώνονται με ένα εξωτερικό αγώγιμο δρόμο (π.χ. μούφα), δημιουργείται ένα κλειστό κύκλωμα διαρρεόμενο από ρεύμα. Το ηλεκτροθετικότερο μέταλλο αποτελεί την άνοδο και το λιγότερο ηλεκτροθετικό την κάθοδο.

Επίσης, φαινόμενα ηλεκτρολυτικής διάβρωσης μπορούν να παρουσιαστούν και σε εκτεταμένα δίκτυα σωληνώσεων κτιριακών εγκαταστάσεων, ακόμα και στην περίπτωση ίδιων μετάλλων (π.χ γαλβανιζέ ή μαύρη σωλήνα) σε όλη τους την έκταση στα οποία δίκτυα σωληνώσεων σε κοντινή απόσταση υπάρχουν (όπως πλέον συμβαίνει πολύ συχνά στα σύγχρονα κτίρια) καλωδιώσεις ισχυρών ρευμάτων, υπολογιστών ή ασθενών ρευμάτων – ασθενών ρευμάτων, επικοινωνιών, υπολογιστών.

ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ (ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ)
CLEAR FLOW

    • Απόλυτης στεγανότητας.
    • Πίεση λειτουργίας μέχρι 10bar.
    • Θερμοκρασία λειτουργίας μέχρι 90οC.
    • Πιστοποιημένα από: DIN-DVGW No: NW-6170BN0037, SVGW No 0210-4557, MPA NRW No: PA-IX 7892/I.
    • Πιστοποιημένα για χρήση σε δίκτυα σωληνώσεων από ανόμοια μέταλλα σε κατοικίες και βιομηχανίες.
    • Κατάλληλα για θερμοκρασίες από -18οC έως + 110οC.
    • Κατάλληλα για πιέσεις έως 20 bar.
    • Πιστοποιημένα κατά ASTM F-492.

Τα CLEAR FLOW σε διαστάσεις από 1/2΄΄ έως 4΄΄, τοποθετούνται σε όλα τα μεταλλικά υδραυλικά δίκτυα και δίκτυα πόσιμου νερού για να προστατεύουν τις σωληνώσεις από την επίδραση της ηλεκτρόλυσης. Τα CLEAR FLOW μέσω της μοναδικής μεταλλοπλαστικής κατασκευής τους, εξασφαλίζουν μία διηλεκτρική δίοδο. Έχουν μελετηθεί για να διαχωρίζουν τα ανόμοια μέταλλα στον ηλεκτρολύτη, εξουδετερώνοντας το τοπικό γαλβανικό στοιχείο. Η επαφή μετάλλου προς μέταλλο διατηρεί την εξωτερική ηλεκτρική συνέχεια, εμποδίζοντας τη διάβρωση από ρεύματα σκεδάσεως (διασποράς).

Γιατί είναι απαραίτητη η χρήση ενός διηλεκτρικού εξαρτήματος;
1ον: Oι συνδέσεις δύο ανόμοιων μεταλλικών σωλήνων δημιουργούν καταστροφικό χαμηλής τάσης ρεύμα με την παρουσία νερού. (διημιουργείται ένα σύστημα ανάλογο μιας μπαταρίας). Ο γαλβανισμένος χάλυβας λειτουργεί (είναι) ως άνοδος, ο χαλκός ως κάθοδος και το νερό ως ηλεκτρολύτης.
2ον: H άνοδος, η κάθοδος και ο ηλεκτρολύτης ονομάζεται ”Γαλβανικό Στοιχείο”. Η διάβρωση του γαλβανικού στοιχείου είναι η καταστροφή των μετάλλων και προκαλείται από την άνοδο (του χαλυβδοσωλήνα), την κάθοδο (του χαλκοσωλήνα) και τον ηλεκτρολύτη (που είναι το νερό) ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ η ηλεκτρική συνέχεια. Το κάλυμμα πολυπροπυλενίου στα άκρα των διηλεκτρικών εξαρτημάτων προστατεύει και μονώνει τη δίοδο νερού χωρίς να επιτρέπει στην «άνοδο» και στην «κάθοδο» να έρθουν σε εγγύτητα μεταξύ τους, όταν έχουμε παρουσία νερού.

ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Τα CLEAR FLOW μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε πάνω από το έδαφος, όπου υπάρχει σύνδεση μεταξύ διαφορετικών μετάλλων σε ένα δίκτυο νερού. Παραδείγματα:
• Χαλκός με γαλβανισμένο χάλυβα
• Σιδηροσωλήνα με γαλβανισμένο χάλυβα
• Χαλκός με Ανοξείδωτο χάλυβα
• Νέος γαλβανισμένος σωλήνας με παλιό γαλβανισμένο σωλήνα

ΤΙΜΕΣ

Κωδικός Διατομή Τιμή σε €
3.801 1/2” 19,50
3.802 3/4” 19,50
3.803 1” 25,00
3.804 1 1/4” 42,40
3.805 1 1/2” 48,00
3.806 2” 58,00

Στις παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.
Επιβεβαιώστε τις τιμές όταν θα παραγγείλετε, επειδή οι τιμές έχουν μειωθεί.

Ελάχιστη ποσότητα παραγγελίας και άλλοι όροι συνεργασίας

Για παραλαβή από την έδρα της εταιρείας ή των τοπικών αντιπροσώπων της δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Για αποστολή ισχύουν οι περιορισμοί ελάχιστης παραγγελίας που αναφέρονται στη σελίδα Όροι Συνεργασίας με Πελάτες.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΫΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ
ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η παρουσία του διηλεκτρικού συνδέσμου αυξάνει τη διάρκεια ζωής του ανοδίου, επειδή μειώνει τη ροή ηλεκτρολυτικών ρευμάτων διαμέσου του νερού. Επιπλέον, ο συνδυασμός των δύο μεθόδων προσφέρει απόλυτη προστασία επειδή η μία μέθοδος καλύπτει τα ασθενή σημεία της άλλης. Συγκεκριμένα, οι διηλεκτρικοί σύνδεσμοι εξασφαλίζουν τη διακοπή της μεταλλικής συνέχειας και άρα και της ροής του ηλεκτρολυτικού ρεύματος μέσω των μεταλλικών σωληνώσεων, όμως δεν εξασφαλίζουν τη διακοπή του ηλεκτρολυτικού ρεύματος μέσω του ηλεκτρικά αγώγιμου νερού ή όποιου άλλου υγρού διακινείται στο δίκτυο. Το κενό αυτό έρχονται να καλύψουν τα ανόδια μαγνησίου, στη μορφή των συσκευών καθοδικής προστασίας Stopcor, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να επιβάλλουν μία σταθερή αρνητική τάση σε ολόκληρη την εγκατάσταση, καταργώντας έτσι το οξειδωτικό περιβάλλον και την ηλεκτρόλυση, με αποτέλεσμα η διάβρωση του δικτύου να ελαχιστοποιείται ή να καταργείται εντελώς, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν και διηλεκτρικοί σύνδεσμοι στα σημεία σύνδεσης χαλκού με σίδηρο ή ανοξείδωτου με μαύρη σιδηροσωλήνα κτλ., όπου θα ήταν πιθανή η δημιουργία τοπικών ηλεκτρολυτικών ρευμάτων μικρής εντάσεως παρά τη συνολική προστασία που εξασφαλίζει η καθοδική προστασία στην εγκατάσταση. Πάντως, σε ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, για λόγους απλούστευσης και για να διατηρηθεί το κόστος της παρέμβασης σε λογικά επίπεδα, συνήθως περιοριζόμαστε στην απλή εφαρμογή καθοδικής προστασίας με εξωτερική τοποθέτηση συσκευών Stopcor σε ένα ή περισσότερα σημεία της εγκατάστασης, η οποία είναι πολύ πιο απλή, οικονομική και γρήγορη από το κόψιμο του σωλήνα που απαιτείται σε όλα τα σημεία σύνδεσης διαφορετικών μετάλλων για την εγκατάσταση διηλεκτρικών συνδέσμων.

ΦΙΛΤΡΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΚΟΥΡΙΑΣ, ΜΕΤΑΛΛΩΝ, ΟΞΕΙΔΙΩΝ

Σε δίκτυα που έχουν πρόβλημα ηλεκτρολυτικής διάβρωσης ή χημικής οξείδωσης προτείνουμε την εξής λύση για τη συγκράτηση σωματιδίων σκουριάς, οξειδίων και άλλων μεταλλικών ενώσεων που η διάμετρός τους είναι μεγαλύτερη από ένα μικρό:
Φίλτρο BIG BLUE της PENTEK Αμερικής
Φίλτρο κεντρικής παροχής που κατακρατά πολύ μικρά σωματίδια, μεγέθους πάνω από 1 μικρό. Είναι κατάλληλο και για την αφαίρεση της σκουριάς από το νερό.

Αγοράστε τώρα το CLEAR FLOW από το e-shop μας
ή επικοινωνήστε μαζί μας για τυχόν ερωτήσεις

Μοιράσου το στα social media