Building Green

Βιοκλιματική αρχιτεκτονική δόμηση
κτιρίων και κατοικιών

Για να δείτε το πιο κάτω κείμενο μαζί με εικόνες
πατήστε εδώ (αρχείο pdf).

Τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια
χρηματοδοτούνται από προγράμματα επιδοτήσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Στη Smart Technical Solutions αναλαμβάνουμε την μελέτη, τον σχεδιασμό και την επίβλεψη κατασκευής οικιών, τουριστικών καταλυμάτων και άλλων κτιρίων, σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής χρησιμοποιώντας τον τύπο δόμησης του αυστριακού οίκου ELK-Fertighaus AG.

Τι είναι η βιοκλιματική αρχιτεκτονική δόμηση;

Με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, επιλέγονται με τέτοιο τρόπο οι διάφορες παράμετροι κατασκευής (ο προσανατολισμός του κτιρίου, ο βασικός σχεδιασμός του, τα υλικά κατασκευής κτλ.), ώστε το κτίριο να προσαρμόζεται στο φυσικό περιβάλλον του χωρίς να το επιβαρύνει.

Γιατί να προτιμήσουμε βιοκλιματική αρχιτεκτονική δόμηση;

Ένα κτίριο σχεδιασμένο και κατασκευασμένο με βιοκλιματική αρχιτεκτονική είναι φτιαγμένο από υλικά μεγάλης αντοχής, φιλικά στο περιβάλλον, που παρέχουν τον υψηλότερο συντελεστή θερμομόνωσης (U-vert, κατηγορίας Α+), ηχομόνωσης και μόνωσης έναντι της υγρασίας, άρα καταναλώνει την ελάχιστη δυνατή ενέργεια για την ψύξη και τη θέρμανσή του και εξοικονομεί νερό για τις καθημερινές του ανάγκες.

Έτσι, ένα βιοκλιματικό κτίριο έχει ελάχιστα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας (θέρμανση, ψύξη κτλ.), προσφέροντας ταυτόχρονα τη μέγιστη άνεση στους κατοίκους του, χωρίς το κόστος κατασκευής του να είναι υψηλότερο σε σύγκριση με την συμβατική δόμηση.

Στιβαρή κατασκευή με χαμηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας

Οι “πράσινες” κατοικίες της ELK AG (τύπου panel ή ξύλινες) πληρούν τα υψηλά γερμανικά πρότυπα κατασκευής. Τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται είναι οικολογικά, μεγάλης αντοχής και φέρουν το όνομα κορυφαίων οίκων.

Ο δομικός σκελετός, η τοιχοποιία και ο τρόπος δόμησης (panel), εξασφαλίζουν μια στιβαρή κατασκευή με κορυφαία χαρακτηριστικά αντοχής και διάρκειας ζωής, πολύ υψηλότερα από τον συμβατικό τρόπο δόμησης.

  • στιβαρή κατασκευή
  • πλήρης αντισεισμικότητα
  • κορυφαίοι συντελεστές θερμομόνωσης (U-vert, κατηγορίας Α+) ηχομόνωσης και μόνωσης υγρασίας
  • υψηλή αντίσταση πυρός F60-F90

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά συμβάλλουν ώστε το κτίριο να έχει σημαντικά μικρότερο κόστος συντήρησης και λειτουργίας (μέχρι και 50%), αφού απαιτεί πολύ χαμηλότερη ενέργεια για την ψύξη και τη θέρμανση του, ενώ και οι απαιτήσεις του για νερό είναι επίσης χαμηλότερες.

Κόστος κατασκευής και χρόνος παράδοσης

Το κόστος κατασκευής ενός κτιρίου της ELK AG σε καμία περίπτωση δεν είναι μεγαλύτερο από το κόστος μίας κατασκευής με συμβατικό τρόπο δόμησης, και το σημαντικότερο είναι ότι το τελικό κόστος είναι αυστηρά προκαθορισμένο και δεν ξεφεύγει από τον αρχικό προϋπολογισμό, σε αντίθεση με τις συμβατικές κατασκευές, όπου κατά κανόνα η αρχική εκτίμηση του εργολάβου υστερεί πάντα έναντι του τελικού πραγματικού κόστους κατασκευής, επειδή είναι αδύνατο να μην υπεισέλθουν αστάθμητοι παράγοντες, όπως επιπλέον μεροκάματα, αυξήσεις στις τιμές των υλικών, προσθήκες στον αρχικό σχεδιασμό κτλ.

Επιπρόσθετα, ο χρόνος της πλήρους κατασκευής και παράδοσης του κτιρίου είναι 1-3 μήνες, με αποτέλεσμα το πραγματικό κόστος κατασκευής να μειώνεται ακόμη περισσότερο, σε αντίθεση με τις συμβατικές κατασκευές, όπου ο συνολικός προβλεπόμενος χρόνος σπανίως είναι κάτω από τους 6 μήνες, ενώ οι καθυστερήσεις αποτελούν σχεδόν απαράβατο κανόνα, αφού, ως γνωστόν, όλοι οι υπεργολάβοι κλείνουν ταυτόχρονα περισσότερες δουλειές από όσες πραγματικά μπορούν να προλάβουν, με αποτέλεσμα να τις καθυστερούν όλες, πολλές φορές μάλιστα οι καθυστερήσεις αυτές είναι υπερβολικά μεγάλες.

Σε πολλές από τις κατασκευές μας επιτύχαμε πραγματικό κόστος κατασκευής 20%-25% χαμηλότερο από τον συμβατικό τρόπο δόμησης.

Επίσης, σε όλη τη διαδικασία από το σχεδιασμό μέχρι και την κατασκευή μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη του έργου, καθώς και να κάνετε τα δικές σας επιλογές σχετικά με τον εξοπλισμό του κτιρίου.

Η συνολική κατασκευή γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία μας κάτω από την επιστασία αρχιτέκτονα ή πολιτικού μηχανικού.

Δομικά χαρακτηριστικά κτιρίων τύπου panel

Στέγη

  • Στέγη από έτοιμα ξύλινα προκατασκευασμένα στοιχεία με ωφέλιμο φορτίο 175Κgr/m2.
  • Η εταιρεία μας είναι ή μοναδική η οποία τοποθετεί ενισχυμένη μόνωση πάχους 250χιλ. στη στέγη, που είναι το σημείο του σπιτιού που απαιτεί την καλύτερη δυνατή θερμο-μόνωση (U-vert 0.17W/m2k).
  • Στη στέγη χρησιμοποιούνται διπλές τεγίδες, που δημιουργούν ένα κενό 100χιλ. με σκοπό το φυσικό αερισμό μέσω του αέρα που εισέρχεται από τη διάτρητη περσίδα που τοποθετείται πίσω από την υδρορροή και εξέρχεται από τα κεραμίδια εξαερισμού. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται φυσικός αερισμός της στέγης και αποφεύγεται η δημιουργία υγρασίας και εξασφαλίζεται μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.
  • Τσιμεντένια κεραμίδια με αντοχή στον παγετό (έως -40Cο), που δεν σπάνε και δεν αλλοιώνεται το χρώμα τους.
  • Υδρορροές, μέσα στο κόστος του κελύφους, της εταιρείας PRIFA, γερμανικής κατασκευής, με μεγάλη διατομή και ενισχυμένα μπράτσα.

Εξωτερική Τοιχοποιία

  • Ξύλινος σκελετός με νέες μεγαλύτερες διαστάσεις 200Χ60χιλ. (ο μεγαλύτερος σε πάχος στην ελληνική αγορά), που προσφέρει μεγάλη μηχανική αντοχή και εξασφαλίζει απόλυτη αντισεισμικότητα. Ξυλεία ερυθρελάτης (Fichte) πιστοποιημένη από τον κρατικό οργανισμό ξύλου της Αυστρίας για το μηδενικό χημικό φορτίο της και αντοχή στο χρόνο μεγαλύτερη των 100 ετών
  • Ελαστικός σιλικονούχος σοβάς με το χρώμα στη μάζα του, που αποτρέπει την εμφάνιση ρωγμών και προσφέρει μεγάλη αντοχή στο χρόνο και δεν απαιτεί βάψιμο.
  • Νέα ενισχυμένη σε πάχος θερμοπρόσοψη (100χιλ. διογκωμένη πολυστερίνη) στην εξωτερική πλευρά του τοίχου, που περιβάλει και μονώνει το σπίτι σαν κέλυφος, χωρίς να αφήνει κενά σημεία στη μόνωσή του.
  • Επιλογή του εξωτερικού επιχρίσματος με πελεκητή πετρά (ή άλλη πρόσοψη που επιθυμείτε) αντί του ελαστικού σιλικονούχου σοβά.
  • Νέο συνολικό πάχος μόνωσης 300 χιλ. με αυξημένο συντελεστή θερμομόνωσης (U-vert 0,13) W/m2k που μειώνει την κατανάλωση ενέργειας έως και 75% σε σύγκριση με τις συμβατικές οικοδομές.
  • Με τη χρήση ειδικών πυράντοχων υλικών όπως η γυψοσανίδα 18χιλ. και η ινογυψοσανίδα 15χιλ. εξασφαλίζεται η συνολική πυραντοχή 60 λεπτών.

Δομικά χαρακτηριστικά ξύλινης κατοικίας

Μεσοπάτωμα

  • Ξηρό γέμισμα που χαρακτηρίζεται από την ταχύτατη τοποθέτηση, τη σημαντική ηχομόνωση και τη θερμομόνωση που παρέχει. Επιπρόσθετα, αποφεύγονται τυχόν υγρασίες που συχνά εμφανίζονται στην περίπτωση του υγρού γεμίσματος, όπως είναι για παράδειγμα το γέμισμα με αφρομπετόν.
  • Η κατασκευή του πατώματος είναι ιδιαίτερα ανθεκτική με ξύλινα εμφανή δοκάρια πάχους 200 χιλ.

Κουφώματα

  • Εξωτερικά κουφώματα από αντικολλητό ξύλο για να μη στρεβλώνουν, με ειδικά προφίλ αλουμινίου στα σημεία που στραγγίζουν τα νερά και ελαστικό σιλικονούχο βερνίκι.
  • Υαλοπίνακες διπλοί για αυξημένη θερμομόνωση με συντελεστή (U-vert) 1.4W/mk.

Ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση

Η Smart Technical Solutions σας προσφέρει επίσης έξυπνες τεχνολογικές λύσεις για τον φωτισμό και την ψύξη και θέρμανση της κατοικίας. Οι λύσεις αυτές είναι φιλικές προς το περιβάλλον και συμβάλουν αποφασιστικά στη μεγαλύτερη μείωση του κόστους λειτουργίας, ενώ παράλληλα συνεισφέρουν και σε μια πιο άνετη διαβίωση.

Τέτοιες λύσεις μπορούν να είναι ένα σύστημα BMS (Building Management System), που μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς τις παραμέτρους κατανάλωσης και να τις ρυθμίζει αυτόματα για τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση, αλλά και πολλές άλλες τεχνικές λύσεις και αυτοματισμοί που μπορούν να συνδυαστούν αποτελεσματικά μεταξύ τους για την εναλλακτική μορφή κλιματισμού και φωτισμού του κτιρίου.

Μεταξύ των τεχνικών λύσεων που μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Ενδοδαπέδια Ψύξη-Θέρμανση (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ)
  • Ηλιακά συστήματα για θέρμανση νερού χρήσης
  • BMS (Building Management System): συστήματα για την έξυπνη διαχείριση φωτισμού, ψύξης, θέρμανσης, συστημάτων ασφάλειας κτλ.
  • Φωτοβολταϊκά συστήματα στέγης ή οροφής
  • Συστήματα Εξοικονόμησης Ενέργειας (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ)
  • Συστήματα Προστασίας Εγκαταστάσεων & Εξοπλισμού (πατήστε εδώ)

Αυτό που αναλαμβάνει η Smart Technical Solutions είναι να σχεδιάζει τις τεχνικές λύσεις που είναι ενδεδειγμένες για τον πελάτη και να τις εφαρμόζει. Το αποτέλεσμα είναι ένα σπίτι ή κτίριο με τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή αυτονομία με το χαμηλότερο δυνατό κόστος συντήρησης και λειτουργίας.

Μοιράσου το στα social media