Άρθρο της Εφημερίδας “Το Βήμα” για τις Ψυχρές Βαφές

Στις 18/06/2011 η εφημερίδα “Το Βήμα” δημοσίευσε στο internet το πιο κάτω άρθρο. (Για να δείτε την αυθεντική δημοσίευση πατήστε εδώ.)

Στο κείμενο που ακολουθεί θα βρείτε συγκεκριμένες αξιόπιστες μαρτυρίες για την αποτελεσματικότητα των ψυχρών βαφών. Επίσης, θα βρείτε συνδέσμους (links) που προσθέσαμε στο κείμενο προς τις σχετικές σελίδες του δικτυακού τόπου μας και άλλων δικτυακών τόπων, καθώς επίσης και κάποια σχόλια σε μορφή υποσημείωσης.

____________________________________________________

Επανάσταση στη θερμομόνωση με μία… πινελιά
Καινοτόμες «ψυχρές βαφές» μειώνουν τη θερμοκρασία των κτιρίων χωρίς χρήση κλιματισμού

Αυτόματη ψύξη των κτιρίων εύκολα, οικολογικά και οικονομικά… μακριά από ενεργοβόρα air condition και ακριβά συστήματα κλιματισμού;

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες η απάντηση στον εν λόγω γρίφο βρίσκεται στις λεγόμενες «ψυχρές βαφές», δηλαδή σε ειδικά χρώματα που έχουν τη δυνατότητα να αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία, μειώνοντας την επιφανειακή θερμοκρασία της στέγης και συνακόλουθα την εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων. Οι εν λόγω βαφές παράγονται μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ευρώπη(1) και ήδη έχουν οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα που μειώνουν τη θερμοκρασία του κτιρίου κατά 1-2 βαθμούς(2). Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατες μελέτες η παραγόμενη θερμομόνωση μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της χρήσης του κλιματισμού ως και 40%, δεδομένο διόλου ευκαταφρόνητο εν μέσω κρίσης.

«Οι λεγόμενες “ψυχρές στέγες” αποτελούν στην ουσία ένα πολύ απλό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο η οροφή ενός κτιρίου βάφεται με ειδική βαφή που εμφανίζει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα και κατ’ επέκταση αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εν λόγω τεχνολογία θεωρείται από τις πλέον καινοτόμες αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας για λόγους οικολογικούς αλλά και… οικονομικούς», εξηγεί ο κ. Ματθαίος Σανταμούρης, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως τονίζει, το Φεβρουάριο του 2009 ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ψυχρών Στεγών με σκοπό να λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε φορείς και να υποστηρίξει κατασκευαστές αναλόγων προϊόντων.

«Υπό την εποπτεία του Συμβουλίου διενεργήθηκαν πειράματα πιλοτικής εφαρμογής των “ψυχρών στεγών” στην Ευρώπη και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της στέγης μειώνεται κατά 28-30 βαθμούς(3), η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου ελαττώνεται 1-2 βαθμούς, ενώ η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται κατά 10-40%. Αυτό μας οδηγεί σε σημαντικά συμπεράσματα αναφορικά με τη δυνατότητα μείωσης της θερμοκρασίας μιας ολόκληρης πόλης και την καταπολέμηση του φαινομένου της “θερμικής αστικής νησίδας“», προσθέτει ο κ. Σανταμούρης.

Μείωσαν το air condition κατά 40%

Υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ψυχρών Στεγών πραγματοποιήθηκαν πέντε πιλοτικές εφαρμογές του συστήματος της «ψυχρής στέγης» στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στη Γαλλία. Στις εν λόγω εφαρμογές έγινε καταγραφή δεδομένων που αφορούν την ενεργειακή συμπεριφορά και το εσωτερικό περιβάλλον του κτιρίου, πριν και μετά την εφαρμογή του ψυχρού υλικού, και αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται κατά 10-40%.

Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο κτίρια, ένα σχολικό συγκρότημα στον Δήμο Καισαριανής Αττικής και ένα κτίριο του ΤΕΙ Κρήτης, στα προάστια του Ηρακλείου. Τα αποτελέσματα, όπως εξηγεί η κυρία Ειρήνη Ταμπάκη, πολιτικός μηχανικός στην τεχνική υπηρεσία Δήμου Καισαριανής, ήταν θεαματικά.

«Το σχολείο επί της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως κατασκευάστηκε το 1980 και συνεπώς δεν έχει καμία ουσιαστική μόνωση. Χρησιμοποιείται από 120 μαθητές και 15 ενήλικες και ψύχεται μέσα από συμβατικά συστήματα κλιματισμού, όπως μικρές μονάδες air condition. Χάρη στην “ψυχρή στέγη” καταγράψαμε μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς, ενώ παρατηρήθηκε ελάττωση της χρήσης air condition κατά 40%! Αυτό σημαίνει ότι εν μέσω κρίσης εξοικονομούνται πολύτιμα χρήματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν αλλιώς»,αναφέρει η κυρία Ταμπάκη.(3)

Στην ερώτηση αν η ψυχρή στέγη λειτουργεί «αντίστροφα» το χειμώνα, οδηγώντας σε πιθανή περαιτέρω ψύξη του κτιρίου η κυρία Ταμπάκη είναι κατηγορηματική: «Η ακτινοβολία που ανακλάται ανήκει σε τέτοιο φάσμα που πρακτικά δεν επιφέρει καμία διαφορά τους χειμερινούς μήνες. Πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι η ένταση και η γωνία της ακτινοβολίας το Χειμώνα είναι πολύ διαφορετική, συνεπώς η αποβαλλόμενη θερμότητα δεν επηρεάζει τη θερμοχωρητικότητα του κτιρίου», καταλήγει.(4)

Αντίστοιχα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και στο κτίριο του ΤΕΙ Κρήτης. Η μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας έφτασε τους 1,5 βαθμούς το καλοκαίρι ενώ η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας αποτιμάται ως 19,8%.

Πάρτε τη μόνωση στα «χέρια» σας

Για τη μετατροπή της στέγης του σπιτιού σας σε «ψυχρή στέγη» δε θα χρειαστείτε τίποτα παραπάνω από τα συμβατικά εργαλεία κάθε ελαιοχρωματιστή. «Η εφαρμογή γίνεται με επάλειψη, όπως με κάθε άλλη βαφή. Απαιτείται απλώς ένα καλό καθάρισμα με απλά υλικά οικιακής χρήσης, όπως η σαπουνάδα, και στη συνέχεια εφαρμόζεται το υλικό το οποίο στεγνώνει μέσα σε λίγες ώρες»(5), εξηγεί ο χημικός μηχανικός και διευθυντής επιχείρησης που εμπορεύεται ψυχρές βαφές, κ. Αντώνης Περδίκης.

Όπως τονίζει ο κ. Περδίκης η ελληνική αγορά είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη στον τομέα της παραγωγής «ψυχρών βαφών», χάρη στη διασύνδεση της αγοράς με την πανεπιστημιακή έρευνα και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). «Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου επιστήμονες και επιχειρηματίες συνεργάζονται με επιτυχία στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι εν μέσω κρίσης και ενώ τα συμβατικά χρώματα εμφανίζουν πτώση ζήτησης κατά 30-40%, τα “ψυχρά” έχουν αυξηθεί κατά 80-90%!» αναφέρει ο ίδιος.(6)

Info

-Οι «ψυχρές βαφές» κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπορείτε να τις προμηθευτείτε από μεγάλα χρωματοπωλεία και αλυσίδες.(7)

-Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί τεχνικές εταιρίες που ειδικεύονται στην «πράσινη» αναμόρφωση κτιρίων. Μία από τις τεχνικές που εφαρμόζουν ευρέως είναι η επίστρωση «ψυχρών υλικών» σε ταράτσες και στέγες, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης «πράσινης αναβάθμισης» υφισταμένων κτιρίων.

-Οι «ψυχρές βαφές» κοστολογούνται κατά 20-40% ακριβότερες από τις συμβατικές. Κυμαίνονται από 2-5 ευρώ/ τ.μ.(8), ενώ οι αντίστοιχες συμβατικές κοστολογούνται στα 1-3 ευρώ/ τ.μ.

-Πριν λάβετε την τελική απόφαση συνεκτιμήστε την εξοικονόμηση ενέργειας και το αντίστοιχο κόστος της, καθώς και το είδος του κτιρίου που θα βαφεί (οικία, βιομηχανικός χώρος, εξοχική κατοικία κλπ).(9)

_________________________________________

Σχόλια της Smart Technical Solutions πάνω σε αυτό το άρθρο:

(1) Οι ψυχρές βαφές ANTITHERM και AEROZYL παράγονται στην Ελλάδα ειδικά για την Smart Technical Solutions και όχι σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.

(2) Οι ψυχρές βαφές ANTITHERM και AEROZYL, όταν εφαρμόζονται στους εξωτερικούς τοίχους και στις ταράτσες, επιτυγχάνουν μείωση της θερμοκρασίας του χώρου 5-6 βαθμών Κελσίου. Αυτό είναι εύλογο, δεδομένου ότι, όπως έχει αποδειχθεί, οι ανακλαστικές ψυχρές βαφές καλύπτουν περίπου τα 2/3 του προβλήματος της θερμομόνωσης, που είναι η μετάδοση θερμότητας μέσω της θερμικής ακτινοβολίας, ενώ μόλις το υπόλοιπο 1/3 καλύπτεται από τις παραδοσιακές μεθόδους με πολυστερίνη και άλλα συμβατικά υλικά. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα θα βρείτε στη σελίδα Ανακλαστικές ή Ψυχρές Βαφές .

(3) Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πελατών της Smart Technical Solutions, που έτυχε να περπατήσουν στην ταράτσα τους χωρίς να φοράνε παπούτσια, οι περιοχές που είναι καλυμμένες με τις πιο πάνω ψυχρές βαφές είναι πράγματι σχετικά δροσερές, ενώ άλλες περιοχές στις οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί αυτά τα υλικά είναι τόσο θερμές που σχεδόν δεν αντέχουν τα πόδια την υψηλή θερμοκρασία.

(4) Η εμπειρία της Smart Technical Solutions και των πελατών της δείχνει ότι και το χειμώνα υπάρχει μεγάλο όφελος από την εφαρμογή των ανακλαστικών ψυχρών βαφών στους εξωτερικούς τοίχους και στην ταράτσα ή την κεραμοσκεπή. Ο λόγος είναι ότι η θερμική (υπέρυθρη) ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα σώματα θέρμανσης ανακλάται και αποθηκεύεται μέσα στα δομικά στοιχεία του κτιρίου (τοίχοι, πλάκες, κολώνες, δοκάρια, κεραμίδια κτλ.), που με τη σειρά τους θερμαίνουν το κτίριο και μειώνουν τις ώρες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, καθώς ο θερμοστάτης ανιχνεύει αρκετά υψηλή θερμοκρασία και δεν δίνει συχνά εντολή στον καυστήρα να λειτουργήσει. Επιπλέον, ο παράγοντας της θερμομόνωσης μέσω υδροφοβίας που επιτυγχάνει στα έργα της η εταιρεία χάρη στην εφαρμογή μίας προστατευτικής υδρόφοβης ρητίνης πάνω από τη βαφή, κρατάει τις επιφάνειες εντελώς στεγνές και έτσι επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας τις βροχερές ημέρες του χειμώνα και δίνει στην εταιρεία το προβάδισμα έναντι των άλλων εταιρειών της αγοράς.

(5) Το σύστημα ψυχρών βαφών WINWET προβλέπει, αντίθετα, τρία υλικά:
1. υγρομονωτικό αστάρι BETOSTAL F18 για τοίχους βαμμένους ή σοβατισμένους ή για ταράτσες με μωσαϊκό, μάρμαρο, πλακάκι, ή BETOSTAL SLN, αν πρόκειται για πλάκα μπετόν ή τσιμεντόπλακες σε ταράτσα, ή BETOCRYL, αν πρόκειται για ταράτσα με ασφαλτόπανο ή ελαστομερές σε καλή κατάσταση (προσοχή: πρώτα να ξυστούν και να απομακρυνθούν τα σαθρά, αν υπάρχουν)
2. ανακλαστική βαφή ANTITHERM (σχεδόν λεία) ή AEROZYL (τραχιά, ρελιέφ),
3. διαφανής υδρόφοβη προστατευτική ρητίνη AQUABLOCK για περαιτέρω θερμομόνωση το χειμώνα και για προστασία της βαφής ώστε να παραμένει σαν καινούργια για πολλά χρόνια.
Η συνδυαστική χρήση αυτών των τριών υλικών κρίνεται απαραίτητη, αν και αυξάνει λίγο το κόστος και το χρόνο εφαρμογής, αφενός για τον πολλαπλασιασμό της διάρκειας ζωής τους και αφετέρου για την καλύτερη θερμομονωτική απόδοση του συστήματος.

(6) Αυτή ακριβώς είναι και η εμπειρία της Smart Technical Solutions που παραδόξως πουλάει πολύ περισσότερες ανακλαστικές βαφές από το κοινό ακρυλικό χρώμα της COVERLACK 935. Από όλες τις καινοτόμες τεχνικές προτάσεις της εταιρείας αυτή είναι ίσως η πιο εύκολα αποδεκτή από το πελατειακό κοινό της, που την αποδέχεται χωρίς αμφισβητήσεις και αμφιβολίες όπως συμβαίνει συνήθως με τα καινοτόμα προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι οι ανακλαστικές βαφές είναι το κατάλληλο προϊόν στην κατάλληλη εποχή, αφού όλοι αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τις δαπάνες τους (λειτουργία κλιματιστικών και θέρμανσης).(9)

(7) Τα υλικά της Smart Technical Solutions πωλούνται μόνο από την ίδια της εταιρεία και τους τοπικούς αντιπροσώπους της. Δεν θα τα βρείτε σε χρωματοπωλεία εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Γενικά, η εταιρεία δεν προωθεί τα προϊόντα της μέσω καταστημάτων, επειδή είναι ιδιαίτερα καινοτόμα και είναι αδύνατο να πωληθούν από τους πωλητές ενός καταστήματος που έχει χιλιάδες άλλα είδη προς πώληση. Αυτοί οι πωλητές δεν έχουν ούτε το χρόνο ούτε τη γνώση για να εξηγήσουν με λεπτομέρειες τα οφέλη και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ειδών της εταιρείας.

(8) Εκεί περίπου είναι και οι τιμές των ANTITHERM και AEROZYL. Το κόστος ανα τ.μ. μειώνεται όσο πιο λεία είναι η επιφάνεια, επειδή η κατανάλωση ανά τ.μ. στις λείες επιφάνειες είναι μειωμένη σε σύγκριση με τις τραχιές επιφάνειες που είναι λογικό να καταναλώνουν περισσότερο υλικό. Πρόσθετο κόστος περίπου 2-4 ευρώ/τ.μ. θα πρέπει να υπολογίζουμε για το αστάρι και το τελικό υδρόφοβο προστατευτικό υλικό. Για τις τιμές των προϊόντων δείτε τον Τιμοκατάλογο Μονωτικών Υλικών WINWET.

(9) Η Smart Technical Solutions αναλαμβάνει δωρεάν τη μελέτη εξοικονόμησης ενέργειας και τον υπολογισμό του χρόνου απόσβεσης των υλικών που προτείνει στους πελάτες της.

____________________________________________________

Ακολουθούν οι 3 φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν μαζί με το άρθρο:

Άρθρο Εφημερίδας ''Το Βήμα'' για τις Ψυχρές Βαφές 1

Οι “ψυχρές βαφές” έχουν τη δυνατότητα να αντανακλούν μεγάλο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας και να την επανεκπέμπουν στην ατμόσφαιρα. Με αυτό τον τρόπο η μέση θερμοκρασία του κτιρίου μειώνεται σημαντικά, χωρίς τη χρήση κλιματισμού.

Άρθρο ''Το Βήμα'' για τις Ψυχρές Βαφές 2

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια μιας στέγης μειώνεται σημαντικά μετά την επάλειψη “ψυχρής βαφής“. Στη φωτογραφία απεικονίζεται η καταγραφή της θερμοκρασίας της ίδιας στέγης πριν και μετά την επάλειψη.

Άρθρο ''Το Βήμα'' για τις Ψυχρές Βαφές 3

Στο γράφημα απεικονίζεται η πτώση της θερμοκρασίας μετά την επάλειψη “ψυχρής βαφής” σε μία επιφάνεια. Στον κάθετο άξονα βρίσκεται η θερμοκρασία σε βαθμούς Κελσίου, ενώ το κόκκινο και το μπλε χρώμα απεικονίζουν τη θερμοκρασία με συμβατική και “ψυχρή” βαφή αντίστοιχα.

Μοιράσου το στα social media