Σύγκριση των προϊόντων Winwet
με τις παραδοσιακές μεθόδους υγρομόνωσης

Για πρόσθετες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό σχετικά με αυτό το θέμα δείτε και τη σελίδα:
Τα Πλεονεκτήματα του Εμποτισμού έναντι της Επικάλυψης στη Στεγανοποίηση Επιφανειών

Η ΥΓΡΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ

Σήμερα που η τεχνολογία έχει τόσο προχωρήσει είναι παράδοξο να υπάρχουν ακόμα κτίρια με προβλήματα υγρασίας προερχόμενα κυρίως από τοίχους και οροφές, επειδή ο κατασκευαστής δεν έδωσε την ανάλογη σημασία στην ποιότητα των υλικών τής κατασκευής. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η ποιότητα του μπετόν που προσφέρεται από τις διάφορες εταιρείες δεν είναι πάντα η πρέπουσα. Οι διάφορες κατηγορίες των ρευστοποιητών μπορεί να εξασφαλίζουν την αποφυγή “σπηλαίων” στο μπετόν αρμέ, αλλά δεν αποφεύγονται οι μεγάλοι και οι μικροί πόροι δια των οποίων οι πλάκες γίνονται διαπερατές από το νερό.

Η προσθήκη φυσικού ή συνθετικού καουτσούκ στη μπετονιέρα, μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα αδιαβροχοποίησης δίνει και συντελεί περισσότερο στην αποφυγή ρωγμώσεων από το γρήγορο στέγνωμα της πλάκας κατά τους θερινούς μήνες, παρά στην μόνιμη αδιαβροχοποίηση της, που διαρκεί μόνο κάποιους μήνες, αφού το καουτσούκ καταστρέφεται στο αλκαλικό περιβάλλον του τσιμέντου. Απαιτούνται, λοιπόν, άλλου τύπου “ρητίνες του νερού” οι οποίες να είναι μεν πολυμερείς αλλά το φιλμ ή η μάζα που θα σχηματίσουν όταν πολυμεριστούν να είναι αδιάβροχο και να μην “γερνάει” ή καταστρέφεται με το χρόνο στο αλκαλικό περιβάλλον του τσιμέντου, ενώ παράλληλα να διατηρεί την ελαστικότητά του.

Από όλες τις συνήθεις ρητίνες νερού που χρησιμοποιούνται στην αγορά όπως π.χ. όσες είναι με βάση το καουτσούκ (δηλαδή boutadienstyren, boutadien-acrylonitril, vinyl-acryl) και που προστίθενται μέσα στο ρευστό τσιμεντοκονίαμα, καμία δεν εξασφαλίζει μόνιμη αδιαβροχία, αφού όλα τα παραπάνω “γαλακτώνουν” και γίνονται σκόνη με τον καιρό. Όλα αυτά τα προβλήματα έρχονται να τα λύσουν τα προϊόντα της οικογένειας WINWET. Είναι οι μοναδικές ρητίνες που έχουν σχεδιαστεί για να εισέρχονται σε βάθος μέσα στους πόρους της στεγνής μπετονένιας πλάκας ή των σοβάδων των τοίχων και τους σφραγίζουν με μία ελαστική, απρόσβλητη από το νερό και το χρόνο μάζα, απρόσβλητη, από τα αλκάλια και την παγωνιά. Το μυστικό των υλικών WINWET είναι η ικανότητα διείσδυσης σε βάθος, την οποία έχουν εξαιτίας της μικρομοριακής τους σύνθεσης και των ειδικών διεισδυτών που περιέχουν στο μόριό τους.

Αντίθετα, οι συνήθεις ρητίνες και μαστίχες της αγοράς σχηματίζουν μεμβράνες επικάλυψης και μπορεί να δίνουν μία πρόσκαιρη αδιαβροχία, όμως δε διατηρούν την ελαστικότητά τους, αφού γερνούν γρήγορα και ξεφλουδίζουν. Πρέπει, δηλαδή, κάθε καλοκαίρι να ανανεώνονται για σιγουριά. Επιπλέον, το παχύ φιλμ της επικάλυψης, με όποιο υλικό και να έχει κατασκευαστεί, θα σταματήσει στα σενάζια τής ταράτσας ή στους παράπλευρους τοίχους, εάν υπάρχουν τέτοιοι. Από τα σημεία επαφής του φιλμ της επίστρωσης με την τοιχοποιία σίγουρα θα βρεθούν δίοδοι εισχωρήσεως του νερού. Βέβαια, υπάρχει και η λύση της αυτοκόλλητης μολυβδοταινίας, όμως, εάν ο σοβάς του τοίχου απορροφά νερό, θα το αποβάλει σίγουρα στη βάση του, εκεί που εφάπτεται με την πλάκα. Έτσι, θα βρει διέξοδο και διαμέσου των πόρων ή των καναλιών τής πλάκας θα εμφανίζεται ως υγρασία στο ταβάνι του κάτω ορόφου. Τότε όχι μόνο ξεφλουδίζει το ταβάνι αλλά κινδυνεύει να πέσει και ο σοβάς.

Ο εμποτισμός του σοβά με BETOSTAL F/18 τον ισχυροποιεί και μάλιστα του δίνει πολύ μεγάλες αντοχές, ιδίως αν και κατά την κατασκευή του σοβά η λάσπη έχει ενισχυθεί με SOVAPLEX. Τότε ο σοβάς, ακόμα και αν σε κάποιο σημείο έχει “κουφώσει”, δεν πρόκειται να πέσει. Το SOVAPLEX μπορεί να προστεθεί είτε κατά την κατασκευή τού σοβά είτε μετά το στέγνωμά του με ψεκαστήρα ή ρολό ή βούρτσα (βλέπε αναλυτικό φυλλάδιο). Ο εμποτισμός τού εξωτερικού σοβά τής τοιχοποιίας με BETOSTAL F/18 δεν συντελεί μόνο στην αδιαβροχία και την ενίσχυση τής αντοχής αλλά αποτελεί και αστάρι (primer) για τη βαφή τού τοίχου με πλαστικά χρώματα, όπως είναι το COVERLACK 935 ή η ανακλαστική (ψυχρή) θερμομονωτική βαφή ANTITHERM.

Βέβαια, για τις κάθετες επιφάνειες των τοίχων σε τοποθεσίες που βρέχει συχνά και υπάρχει πολύ υγρασία και παγετός συνιστάται ένα πέρασμα μετά τη βαφή με την υδρόφοβη ρητίνη CONTRAQUA 7/50. Τότε οι σταγόνες τής βροχής ή τής υγρασίας πέφτοντας επάνω στον τοίχο θα απομακρύνονται ή θα ρέουν όπως ο υδράργυρος σε μία λεία επιφάνεια, ενώ ο τοίχος θα διατηρείται στεγνός. H εξαιρετική δε αντοχή του CONTRAQUA 7/50 στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου δεν επιτρέπει το ξεφλούδισμα της πλαστικής βαφής.

Το κόστος εφαρμογής των υλικών WINWET είναι ασήμαντο μπροστά στα πλεονεκτήματα πού προσθέτουν στην κατασκευή μίας οικοδομής. Σημασία έχει επίσης η επιλογή του κατάλληλου υλικού WINWET κατά περίπτωση.

Δεν πρέπει, επίσης, να παραβλέπουμε ότι η εισροή νερού στην πλάκα ή στους δοκούς προκαλεί φθορά στο χαλύβδινο οπλισμό του σκυροδέματος και μειώνει την αντισεισμική θωράκιση τού κτιρίου! (Η Smart Technical Solutions παρέχει πρόσθετη προστασία του μεταλλικού οπλισμού από τη διάβρωση με την τεχνολογία καθοδικής προστασίας STOPCOR.)

Όπως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι χάρη στη χημεία, συνεχώς δημιουργούνται καλύτερα προϊόντα, για να κάνουμε καλύτερα και απλούστερα τη δουλειά μας. Αρκεί να γνωρίζει ο μηχανικός τις τεχνικές δυνατότητες των υλικών και να μην πέφτει θύμα της διαφήμισης ή τής “παράδοσης” πού υπάρχει για κάποιο είδος εργασίας η οποία έτυχε να επικρατήσει από κάποια σύμπτωση ικανοποιητικού αποτελέσματος. Η Smart Technical Solutions προτείνει συγκεκριμένες ταχύτατες πρακτικές μεθόδους ελέγχου των όσων υπόσχεται και βασίζεται στην ορθή κρίση των πελατών της.

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι πολλά από τα προϊόντα που προωθεί η Smart Technical Solutions θεωρούνται πρωτοποριακά, επειδή καταργούν την περιοδική επανάληψη κάποιων εργασιών συντήρησης, που παραδοσιακά γίνονται κάθε χρόνο ή κάθε δύο ή τρία χρόνια. Ένα παράδειγμα τέτοιων εργασιών συντήρησης είναι οι χημικοί καθαρισμοί, που καταργούνται οριστικά χάρη στους δακτυλίους επεξεργασίας νερού MERUS, που διασπούν τα άλατα σε κυκλώματα νερού. Τα προϊόντα WINWET αντίστοιχα καταργούν την επανάληψη της υγρομόνωσης σε τακτά διαστήματα για σιγουριά. Αυτή η απόλυτη αλλαγή μιας καθιερωμένης συνήθειας φαίνεται σε πολλούς απίστευτη, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινή, ακριβώς επειδή η τεχνολογία προχωράει.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΡΗΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΗΤΙΝΕΣ WINWET

Οι ακρυλικές ρητίνες WINWET δεν έχουν καμία σχέση με τις γνωστές τύπου “ακρυλικής βάσεως” ρητίνες όπως είναι τα διάφορα γαλακτώματα πού κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Βέβαια, είναι γεγονός ότι τα γαλακτώματα αυτά (βουταδιέν-στυρέν ή βινιλικά ή στυρένιου κ.ά.), συχνά παρουσιάζουν θεαματικά αποτελέσματα για κάποιες χρήσεις, που εντυπωσιάζουν τούς μηχανικούς. Είναι, όμως, απόλυτα βέβαιο ότι τα περισσότερα από αυτά καταστρέφονται γρήγορα στο αλκαλικό περιβάλλον του σοβά ή του τσιμεντοκονιάματος ή εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ οι διασπορείς και οι γαλακτωματοποιητές των ρητινών δημιουργούν σπηλαιώδεις μικροσκοπικούς πόρους γεμάτους με υδρόφιλη σκόνη. Γενικά, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου οι προτεινόμενες ρητίνες της αγοράς ανταποκρίνονται στις διαφημιζόμενες προδιαγραφές για περισσότερα από δύο χρόνια.

Τα υλικά WINWET, αντίθετα, είναι μία σειρά από αυτοπολυμεριζόμενες 100% ακρυλικές ρητίνες (όλα τα συμπολυμερή συστατικά είναι ακρυλικές ενώσεις) υψηλής μικρομοριακής δομής και απρόσβλητες από αλκάλια, οξέα, λάδια και από τα περισσότερα χημικά διαβρωτικά του εμπορίου. Έχουν εξαιρετική αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία, στη θέρμανση και στην ψύξη. Είναι ελαστικά και το φιλμ που σχηματίζουν ακολουθεί τις διαστολές και τις συστολές των δομικών στοιχείων της οικοδομής. Δηλαδή, θεωρητικά έχουν απεριόριστο χρόνο ζωής λόγω της σχεδόν ανύπαρκτης γήρανσής τους.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ WINWET ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΡΟΜΟΝΩΣΗ

Είναι άξιο απορίας γιατί τα συστήματα υγρομόνωσης στην Ελλάδα κατασκευάζονται με βάση την πίσσα και τα γαλακτώματά της, που ήταν μεν παραδοσιακά υλικά συντήρησης κατά του εμποτισμού του ξύλου από το νερό, αλλά είναι τελείως ακατάλληλα για το μπετόν και τους σοβάδες. Και μπορεί μεν τα πισσόπανα να ήταν μία ικανοποιητική λύση για τις πετσωμένες κεραμοσκεπές και τις παραδοσιακές στέγες από πλάκες, είναι όμως τελείως ακατάλληλα για μόνιμη υγρομόνωση σε ταράτσες από μπετόν. Ακόμη και στα τοιχία των υπογείων των κτιριακών κατασκευών, τα υλικά αυτά δεν εξασφαλίζουν πλήρη υγρομόνωση.

Όσο αφορά την καλή κατασκευή του μπετόν, οι υπερρευστοποιητές και οι δονητές έδωσαν κάποια σημαντική βελτίωση, κυρίως στη θεμελίωση των κτιρίων. Τη διαπερατότητα, όμως, του μπετόν από την υγρασία, την πέτυχαν οι απολύτως εξειδικευμένες ακρυλικές ρητίνες, οι οποίες δεν καταστρέφονται από την αλκαλικότητα του μπετόν και τις διαστολές και συστολές του, ούτε γαλακτωματοποιούνται από το νερό για να μεταβληθούν σε σκόνη μέσα στους πόρους του μπετόν.

Οι ακρυλικές ρητίνες WINWET είναι απολύτως οικολογικές, αφού είναι οι περισσότερες υδατικά γαλακτώματα 100% ακρυλικού πολυμερούς και συμπολυμερούς προϊόντος, απρόσβλητες από οξέα και αλκάλια, αδιαπέραστες από το νερό, με απορροφητικότητα νερού από ασήμαντη έως μηδενική, με πολύ καλό UV ηλιακής ακτινοβολίας, και προπάντων με μοναδική ελαστικότητα, ώστε να μην επηρεάζονται από τις συστολές τού μπετόν, όπου εισερχόμενη η ρητίνη σχηματίζει ελαστική μάζα αδιαπέραστη από το νερό με πρακτικά σχεδόν απεριόριστο χρόνο γήρανσης. Εκτός των άλλων τα υδατικά υλικά WINWET είναι πολύ οικονομικά, αφού αραιώνονται με νερό σε μεγάλες αναλογίες για καλύτερη διείσδυση.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΣΟΠΑΝΑ

  • Πρώτον, διότι τα ασφαλτικά γαλακτώματα κάνουν μόνο απλή επικάλυψη της πλάκας. Έτσι, το δεύτερο χρόνο λόγω της ζέστης του καλοκαιριού η ταράτσα πυρώνει και το νερό του γαλακτώματος διαπερνά το φιλμ της επίστρωσης και σχηματίζει αόρατους αλλά και ορατούς κρατήρες από όπου τον ερχόμενο χειμώνα θα εισέρχεται το νερό.
  • Δεύτερον και σημαντικότερο, η πίσσα, ως γνωστόν, με το χρόνο χάνει την πλαστικότητα της και σκληραίνει, με αποτέλεσμα να σπάζουν οι αρμοί κόλλησης των πισσόπανων, ενώ παράλληλα με τις διαστολές και τις συστολές της πλάκας και τη φθορά εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας τα πισσόπανα ξεκολλούν, με αποτέλεσμα το νερό να βρίσκει διόδους και να διαπερνά την πλάκα. Όταν συμβεί αυτό, η ταράτσα πρέπει να απαλλαγεί από την παλιά μόνωση και να ακολουθήσει νέα, με όποιο κόστος συνεπάγεται αυτό. Η βαφή των πισσόπανων με λευκό ή ασημί χρώμα απλώς αυξάνει κάπως το χρόνο γήρανσης. Όμως, είναι και πάλι δύσκολο να εκτρέψει κανείς το νερό πού διαμέσου των σοβάδων παράπλευρων τοίχων ή τοιχίων κατεβαίνει και συναντά την πλάκα. Το σκάψιμο στη βάση αυτών των τοίχων και η τοποθέτηση μολυβδοταινίας είναι δαπανηρή εργασία πού πρέπει να γίνεται από πολύ εξειδικευμένο τεχνικό, ενώ η κάλυψή του από υδραυλικό τσιμεντοκονίαμα είναι άλλη μία πρόσθετη εργασία πού αυξάνει την ολική δαπάνη.

ΑΠΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Αντίθετα με όλα αυτά, τα WINWET εφαρμόζονται πάρα πολύ εύκολα και απλά ακόμα και από μη εξειδικευμένο εργάτη, αρκεί να του υποδείξουμε τι ακριβώς θα κάνει. Πρώτα πρέπει να γίνει ένας καθαρισμός της ταράτσας από χώματα και πετραδάκια. Ακολούθως, ψεκάζουμε την πλάκα, αλλά και τους παράπλευρους τοίχους με το κατάλληλο υλικό WINWET που θα επιλέξουμε (δύο ή περισσότερα χέρια ανάλογα με την αραίωση αλλά και την απορροφητικότητα τής πλάκας). Η στεγάνωση τής ταράτσας έχει επιτευχθεί έτσι μία για πάντα. Οι πόροι και τα κανάλια, όπου υπάρχουν, έχουν απόλυτα σφραγιστεί από μία αδιάβροχη διαφανή πολυμερισμένη ελαστική μάζα υλικού σε αρκετό βάθος πού δεν αλλοιώνεται από το αλκαλικό περιβάλλον του μπετόν ούτε από τα πρόσθετα αυτού.

Εάν τώρα κάποιος θέλει να μη θερμαίνεται πολύ η πλάκα της ταράτσας το καλοκαίρι, μπορεί να την ασβεστώσει ή καλύτερα να την βάψει με ένα λευκό ακρυλικό χρώμα ή ακόμα καλύτερα με την ανακλαστική (ψυχρή) θερμομονωτική βαφή ANTITHERM. Τότε η θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου μπορεί να χαμηλώσει το καλοκαίρι ακόμα και κατά 12°C. Ένα απλό παράδειγμα της οικονομικής εφαρμογής του BETOSTAL SLN είναι το θερινό συγκρότημα της πολυκατοικίας στο Πόρτο-Ράφτη, οδός Γρέγου 69-71, όπου το 1997 δόθηκε προσφορά με πισσόπανα για υγρομόνωση με κόστος 2.500.000 δρχ. Τελικά η υγρομόνωση έγινε με BETOSTAL SLN αξίας 140.000 δρχ. συν τα έξοδα ενός ανειδίκευτου εργάτη πού εργάστηκε υπό την επίβλεψη του διαχειριστή.

Το καλύτερο αποτέλεσμα της του BETOSTAL SLN επιτυγχάνεται όταν εφαρμοστεί σε στεγνή και καθαρή πλάκα και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, όταν οι πόροι είναι σε διαστολή. Σε περίπτωση που η πλάκα είναι καλυμμένη από υλικά προηγούμενης αποτυχημένης μόνωσης όπως πίσσες ή φλούδες άλλου μονωτικού υλικού, πρέπει πρώτα να επανέλθει στην αρχική της μορφή. Σε περίπτωση που η παλιά πίσσα δεν φεύγει με τίποτα, το BETOSTAL SLV δίνει λύση, καθώς το white spirit που περιέχει διαπερνά την παλιά πίσσα και διαποτίζει την πλάκα κανονικά. Σε περιπτώσεις επείγοντος προβλήματος υγρασίας μέσα στο χειμώνα, η λύση είναι το μικρομοριακό BETOSTAL F/18, που διεισδύει ακόμα και σε κλειστούς πόρους και πολυμερίζεται (αδιαβροχοποιείται) και όταν ακόμα κάνει πολύ κρύο.

Προσοχή: Τα BETOSTAL πρέπει οπωσδήποτε να αραιωθούν με νερό για καλύτερη διείσδυση στην πλάκα. Σκοπός δεν είναι ο σχηματισμός επιφανειακής μεμβράνης, αλλά η είσοδος όσο το δυνατόν περισσότερου υλικού στους πόρους της πλάκας. Γι’ αυτό, εξάλλου, συνιστάται η στεγάνωση να γίνεται τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού, όταν οι πόροι έχουν διασταλεί και έχουν αποκτήσει το μέγιστο του όγκου τους. Αν υπάρχουν ρωγμές χαώδεις, προσπαθούμε να τις γεμίσουμε με μη αραιωμένο BETOSTAL SLN και, όταν παύσουν να καταναλώνουν υλικό, συνεχίζουμε την εργασία μας κατά τα γνωστά.

Όταν χρησιμοποιούμε το BETOSTAL F/18 για τη μόνωση τοίχου, η εργασία μπορεί να γίνει είτε με ρολό είτε (καλύτερα) με ψεκαστήρα κοινό ή airless, για πιο βαθιά διείσδυση του υλικού μέσα στους πόρους του σοβά.

Περισσότερες πληροφορίες για τις διάφορες εφαρμογές αδιαβροχοποίησης επιφανειών με εμποτισμό θα βρείτε εδώ.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΩΝ ΡΥΣΕΩΝ ΣΕ ΔΩΜΑΤΑ (ΤΑΡΑΤΣΕΣ)

Το πρόβλημα των εσφαλμένων ρύσεων σε ταράτσες βρίσκει άριστη και πολύ οικονομική λύση χάρη στις εξαιρετικές ιδιότητες και τη διαφορετική φιλοσοφία των υλικών WINWET. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα δείτε τη σελίδα: Μόνωση Ταράτσας (Δώματος) με Λάθος Ρύσεις όπου Λιμνάζουν Νερά.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΡΩΓΜΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ

Αν μετά την εφαρμογή των υλικών εμποτισμού ανοίξει μία ρωγμή στην πλάκα της ταράτσας εξαιτίας σεισμού ή καθίζησης ή συστολής-διαστολής, τότε η επισκευή της επιφάνειας για να γίνει ξανά στεγανή είναι εξαιρετικά εύκολη και γίνεται με την απλή επανάληψη της εφαρμογής του υλικού, για να σφραγίσει σε βάθος την τριχοειδή ρωγμή που δημιουργήθηκε. Αντίθετα, αν στα ασφαλτόπανα ή στα ελαστομερή συμβεί μία ρωγμή εξαιτίας της φυσικής γήρανσής τους, τότε το νερό περνάνει κάτω από το επικαλυπτικό υλικό, δεν έχει τη δυνατότητα να εξατμιστεί επειδή είναι σκεπασμένο από το μονωτικό υλικό και κατά συνέπεια αρχίζει να το “φουσκώνει” και να το ξεκολλάει από την πλάκα. Σε αυτήν την περίπτωση, που είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση για τα επικαλυπτικά υλικά, η μόνη λύση είναι η πλήρης αποξήλωσή τους και η εφαρμογή τους πάλι από την αρχή, όποιο και αν είναι το κόστος και η ταλαιπρωρία που συνεπάγεται αυτή η χρονοβόρα διαδικασία.

Μοιράσου το στα social media