Ελαιοχρωματισμός: αστάρωμα, βάψιμο και τελική προστασία
εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων, ταβανιών κ.ά. επιφανειών

Προβλήματα προς επίλυση:

Ένα σωστό αστάρι πρέπει να προσφέρει ταυτόχρονα τα ακόλουθα οφέλη:

  1. άριστη συγκολλητικότητα για την εφαρμογή του χρώματος
  2. αδιαβροχοποίηση του σοβά με εμποτισμό, όχι με επικάλυψη
  3. βαθιά διείσδυση στους πόρους του σοβά για αύξηση της συνοχής, της ελαστικότητας και των μηχανικών αντοχών του
  4. οικολογική σύνθεση, για προστασία της υγείας των τεχνιτών που τα εφαρμόζουν
  5. αντοχή στο χρόνο, στον πάγο, στις συστολοδιαστολές, στους σεισμούς κτλ.

Τα περισσότερα αστάρια της αγοράς, είτε νερού είτε διαλύτου, δεν καλύπτουν όλες τις πιο πάνω προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν τα αντίστοιχα προβλήματα.

Από την άλλη μεριά ένα σωστό ακρυλικό λευκό πλαστικό χρώμα πρέπει να έχει τις εξής ιδιότητες:

  1. αδιαβροχία
  2. μεγάλη καλυπτικότητα, καλή κάλυψη των επιφανειών με δύο χέρια
  3. αντικολλητικότητα για τη σκόνη
  4. οικολογική σύνθεση για προστασία της υγείας του ελαιοχρωματιστή
  5. όχι ενοχλητική οσμή
  6. αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου
  7. αντοχή στο σαπούνι
  8. αντιμυκητιακή προστασία κατά της μούχλας
  9. μεγάλη διάρκεια ζωής
  10. να χρωματίζεται εύκολα σε οποιαδήποτε απόχρωση, σκούρα ή ανοικτή, χωρίς να καταναλώνει πολύ χρώμα.

Τα περισσότερα χρώματα της αγοράς για λόγους κοστολογίου δε συγκεντρώνουν όλες τις πιο πάνω ιδιότητες, με αποτέλεσμα να μη δίνουν το αναμενόμενο αισθητικό αποτέλεσμα και να φθείρονται γρήγορα (ξεφλούδισμα, ξεθώριασμα, τριχοειδείς ρωγμές κτλ.). Το ρητό «το φθηνό είναι ακριβό» ισχύει απόλυτα όσο αφορά τα χρώματα.

Οι λύσεις που προτείνει η τεχνολογία WinWet:

  1. Το ακρυλικό αυτοπολυμεριζόμενο αστάρι νερού Betostal F/18, χάρη στη μικρομοριακή δομή του, συγκεντρώνει όλες τις πιο πάνω ιδιότητες, καθώς διεισδύει σε βάθος μέσα στους πόρους του σοβά (ή στους πόρους κάθε άλλης πορώδους επιφάνειας), όπου πολυμερίζεται και αδιαβροχοποιεί τους πόρους σχηματίζοντας μία αδιάβροχη ελαστική και διαφανή μάζα που δίνει ταυτόχρονα μεγάλη συνοχή και αντοχή στο σοβά. Αραιώνεται σε τριπλάσια ή τετραπλάσια ποσότητα νερού, ώστε να είναι εντελώς λεπτόρρευστο και να διεισδύει εύκολα σε βάθος μέσα στους πόρους. Ο πολυμερισμός της ρητίνης αρχίζει όταν στεγνώσει και ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου τρεις μέρες, όμως μπορεί κανείς να βάψει πολύ νωρίτερα, εφόσον η επιφάνεια έχει στεγνώσει.
    Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Betostal F/18 είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί και με ψεκασμό αντί του ρολού. Έτσι, η εργασία γίνεται πολύ πιο γρήγορα και με λιγότερο κόστος εργασίας και εξοικονομείται μεγάλη ποσότητα υλικού.
  2. Το ακρυλικό χρώμα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου Coverlack 935 συγκεντρώνει επίσης όλες τις ιδιότητες που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Επιπλέον, είναι 100% ακρυλικό και δεν περιέχει άλλες πολυμερείς ρητίνες (π.χ. βινυλικές), οι οποίες ελαττώνουν την αδιαβροχία και την ανθεκτικότητα του χρώματος. Επίσης, είναι αρκετά ρευστό και αραιώνεται με πολύ λίγο νερό, σε αντίθεση με άλλα πιο φθηνά χρώματα, που είναι πιο παχύρρευστα και απαιτούν μεγάλη ποσότητα νερού για αραίωση, με αποτέλεσμα να μην έχουν καθόλου καλή κάλυψη.
  3. Εναλλακτικά προτείνουμε μία ανακλαστική (ψυχρή) θερμομονωτική βαφή, για ζέστη και οικονομία στη θέρμανση το χειμώνα και δροσιά και οικονομία στα κλιματιστικά το καλοκαίρι. Η εφαρμογή της γίνεται κατά κανόνα στους εξωτερικούς τοίχους, αλλά μπορεί να γίνει και στους εσωτερικούς τοίχους και στο ταβάνι για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα στο χειμώνα.
  4. Για ακόμα καλύτερη προστασία του χρώματος, του σοβά και των εσωτερικών χώρων του κτιρίου συνιστάται η προστασία των βαμμένων τοίχων με τη ρητίνη Contraqua 7/50, η οποία εξασφαλίζει απόλυτη αδιαβροχία, υδροφοβία, ελαιοφοβία και εμφάνιση φρεσκοβαμμένης επιφάνειας για πολλές δεκαετίες. Το Contraqua 7/50 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βελτιωτικό πρόσμικτο του ακρυλικού χρώματος σε αναλογία 10% στο δεύτερο χέρι, για πιο μεγάλη διάρκεια ζωής και μερική υδροφοβία και ελαιοφοβία. Εναλλακτικά, όταν η επιφάνεια έχει χρώμα και δεν είναι λευκή, συνιστάται καλύτερα η χρήση του επίσης υδρόφοβου και ελαιόφοβου υλικού Aquablock ή του Stainblocker που είναι και anti-graffiti.
  5. Πέρα από την παραδοσιακή διαδικασία με το αστάρωμα και το βάψιμο, η τεχνολογία WinWet προτείνει και την εναλλακτική λύση της απευθείας βαφής πάνω σε υποχρεωτικά υγρό σοβά με τη λευκή ρητίνη στεγανοποίησης θετικών και αρνητικών πιέσεων Smaltofix, με το οποίο καταργείται το αστάρωμα και εξοικονομείται χρόνος και εργασία, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται και άριστη εμφανισιακά επιφάνεια. Εφαρμόζεται είτε σκέτο είτε με πρόσμικτο τσιμέντο λευκό ή γκρίζο, ανάλογα με το χρώμα που θέλουμε να δώσουμε στην επιφάνεια. Επίσης, χρωματίζεται εύκολα με χρώματα που δεν έχουν ως βάση το νερό ή με οξείδια μετάλλων ή βάφεται εκ των υστέρων (αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει το πλεονέκτημα της εξοικονόμησης χρόνου). Η λύση αυτή συνιστάται και για εσωτερικούς και για εξωτερικούς τοίχους, καθώς προστατεύει την επιφάνεια από αλμύρα, ήλιο, βροχή, πάγο, απότριψη και κάθε άλλη αιτία φθοράς.

Η εφαρμογή των υλικών:

Τα πιο πάνω υλικά μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Σχετικά με αυτό το θέμα μπορείτε να δείτε και τη σελίδα: Προστασία των Βαμμένων Τοίχων και Άλλων Επιφανειών στα Ξενοδοχεία.

Μοιράσου το στα social media