Αντιμετώπιση σταγονιδίων, μούχλας, σκόνης και
πρόληψη λεκέδων, ξεθωριάσματος και τριχοειδών ρωγμών

σε ταβάνια και εσωτερικούς τοίχους

Πρόβλημα προς επίλυση:

Το χειμώνα, όταν κάνει κρύο, εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων, όταν δεν υπάρχει αρκετά καλή θερμομόνωση, παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της συμπύκνωσης υδρατμών και του σχηματισμού σταγονιδίων και μούχλας κυρίως στις υψηλές περιοχές των τοίχων και στα ταβάνια.

Μϊα άλλη αιτία για το ίδιο πρόβλημα, εξίσου συνηθισμένη, είναι οι υδρατμοί που παράγονται μέσα σε ένα δωμάτιο, όπως είναι π.χ. το μπάνιο και η κουζίνα. Σχετικά με αυτό το θέμα μπορείτε να δείτε και τη σελίδα Προστασία από Μούχλα και Ξεφλούδισμα στο Ταβάνι του Μπάνιου λόγω των Υδρατμών.

Ο καθαρισμός της μούχλας με κάποιο απολυμαντικό υγρό είναι μία πρόσκαιρη λύση, καθώς η μούχλα σύντομα ξανασχηματίζεται. Και το βάψιμο επίσης δεν είναι οριστική λύση, για τον ίδιο λόγο.

Η λύση που προτείνει η τεχνολογία WinWet:

Η σωστή λύση είναι να καθαριστεί πρώτα η επιφάνεια με κάποιο απολυμαντικό υγρό όπως είναι το Belcan-C και στη συνέχεια να περαστεί με το οικολογικό μυκητοκτόνο Fungostop με ρολό ή πινέλο. Η εφαρμογή του Fungostop σε αυτή τη φάση είναι απαραίτητη, ακόμα και αν πρόκειται να βαφτεί η επιφάνεια, επειδή πρέπει να αποφευχθεί η μελλοντική ανάπτυξη μούχλας κάτω από το χρώμα.

1η επιλογή

Αν πρέπει να βαφτεί η επιφάνεια, μέσα στο πλαστικό χρώμα μπορεί να προστεθεί λίγο ακόμα Fungostop ή να χρησιμοποιηθεί το ακρυλικό πλαστικό χρώμα Coverlack 935 το οποίο περιέχει Fungostop ως ένα από τα βασικά συστατικά του. Στη συνέχεια περνιέται ένα χέρι υδρόφοβης ρητίνης Contraqua 7/50, η οποία, επειδή απωθεί το νερό, εμποδίζει τα σταγονίδια να συμπυκνώνονται πάνω στη βαμμένη επιφάνεια. Αντί του Contraqua 7/50 μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Stainblocker, που είναι σημαντικά πιο ακριβό υλικό αλλά προσφέρει και προστασία από μαρκαδόρους, λάδια κτλ., καθώς είναι και ελαιόφοβο εκτός από υδρόφοβο. Τέλος, ένα ακόμα χέρι Fungostop πάνω στη βαμμένη επιφάνεια θα προσφέρει ακόμα πιο οριστική και σίγουρη λύση.

2η επιλογή

Μία πιο ακριβή αλλά και πιο ολοκληρωμένη λύση, με άριστο αποτέλεσμα, είναι η εξής: Μετά τον καθαρισμό με το Fungostop εφαρμόζουμε στους περιμετρικούς τοίχους και στα ταβάνια την ανακλαστική βαφή Antitherm, ώστε να εξασφαλίζεται ανάκλαση της θερμότητας του χώρου προς το εσωτερικού του κτιρίου, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και το μη σχηματισμό σταγονιδίων και μούχλας πάνω στους τοίχους και στα ταβάνια. Δηλαδή, η επιφάνεια παραμένει πάντα σχετικά ζεστή, ακόμα και όταν έξω κάνει παγωνιά. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε και την υδρόφοβη ρητίνη Aquablock, η οποία υπερτερεί έναντι του Contraqua 7/50 από αισθητική άποψη, επειδή δεν αφήνει ποτέ λευκές ανταύγειες, ακόμα και όταν εφαρμόζεται σε χρωματιστές επιφάνειες.

Αυτή η εφαρμογή (είτε η πρώτη είτε η δεύτερη επιλογή) προσφέρει στα ταβάνια και τους εσωτερικούς τοίχους και όλα τα άλλα οφέλη που αναφέρονται στο κεφάλαιο που αφορά την προστασία βαμμένων επιφανειών. Μερικά από αυτά είναι ότι η επιφάνεια δε λερώνεται και πλένεται εύκολα, δεν ξεθωριάζει, δύσκολα αποκτά τριχοειδείς ρωγμές, δεν κιτρινίζει από τη νικοτίνη των τσιγάρων η οποία απομακρύνεται εύκολα με ένα απλό πλύσιμο κτλ.

Για πρόσθετη εξοικονόμηση ενέργειας και για ζέστη στο χώρο περισσότερες ώρες, ακόμα και μετά το σβήσιμο της θέρμανσης, δείτε τη σελίδα COVERLACK THERMO, χρώμα με υψηλή θερμοχωρητικότητα.

Σημείωση: Η Smart Technical Solutions προτείνει και άλλη μία μέθοδο την αποτροπή του φαινομένου σχηματισμού μούχλας σε ταβάνια και εσωτερικούς τοίχους:
Θερμαντικά σώματα υπέρυθρης θερμότητας Lexin: Εξασφαλίζουν θερμές επιφάνειες, επειδή θερμαίνουν απευθείας τις επιφάνειες και όχι τον αέρα του χώρου, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του αέρα και των επιφανειών να είναι σταθερά η ίδια και να μη σχηματίζονται υδρατμοί. Για περισσότερες πληροφορίες για τα θερμαντικά σώματα Lexin και τα συνολικά οφέλη που προσφέρουν πέρα από την αντιμετώπιση της μούχλας, πατήστε πάνω στο όνομα του προϊόντος ή εδώ.
Ακόμα πιο οικονομική και υγιεινή μέθοδος: (ελληνική τεχνολογία)
MARCALOR, Οικονομικά Θερμαντικά Σώματα Μαρμάρου, Γρανίτη και Πέτρας

Η εφαρμογή των υλικών:

Τα πιο πάνω υλικά μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Μοιράσου το στα social media