Στεγανοποίηση σε ζαρντινιέρες, παρτέρια
και ταράτσες που πρόκειται να φυτευτούν

Πρόβλημα προς επίλυση:

Η στεγανοποίηση χώρων όπου πρόκειται να μπει χώμα για να φυτευτούν και να αναπτυχθούν φυτά έχει την ιδιαίτερη δυσκολία ότι σε περίπτωση αστοχίας είναι εξαιρετικά δύσκολο και δαπανηρό να απομακρυνθούν τα χώματα και τα φυτά προκειμένου να γίνει εκ νέου στεγανοποίηση.

Εξάλλου, σε μια τέτοια περίπτωση είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τα φυτά θα επιζήσουν μετά από αυτήν την ταλαιπωρία, δεδομένου ότι, όπως είναι γνωστό σε όλους τους κηπουρούς και γεωπόνους, τα φυτά δεν αρέσκονται καθόλου στις μετακινήσεις και συχνά μαραζώνουν όταν μεταφυτεύονται.

Μία επιπλέον δυσκολία αφορά τα οξέα που παράγουν οι ρίζες των φυτών στην προσπάθειά τους να αναπτυχθούν, τα οποία έχουν την τάση να καταστρέφουν τα επικαλυπτικά υλικά στεγανοποίησης που συνήθως χρησιμοποιούνται (ασφαλτόπανα, πίσσα, τσιμεντοειδή κτλ.).

Ανάλογα με το πού είναι εγκατεστημένη μία ζαρντινιέρα ή ένα παρτέρι, μία αποτυχημένη στεγανοποίηση μπορεί να σημαίνει διείσδυση νερού είτε μέσα από το ταβάνι ενός υπογείου είτε μέσα από τους τοίχους μιας βεράντας είτε μέσα από το ταβάνι του τελευταίου ορόφου ενός κτιρίου. Επίσης, μπορεί να σημαίνει απλά μία αντιαισθητική εικόνα τοιχίων λερωμένων από υγρασίες και χώματα που διαπερνούν το μπετόν σαν αυτήν που πολύ συχνά συναντάμε στα τοιχία στήριξης του εδάφους σε υπόγειες διαβάσεις και σε γέφυρες.

Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις παράλληλα με τα πιο πάνω συμβαίνει και σταδιακή αποσάθρωση και απότριψη του μπετόν και διάβρωση του μεταλλικού οπλισμού του (για το θέμα της προστασίας κατά της διάβρωσης του χαλύβδινου οπλισμού δείτε τη σελίδα STOPCOR).

Η λύση που προτείνει η τεχνολογία WinWet:

Καταρχήν, θα διακρίνουμε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη περίπτωση αφορά ζαρντινιέρα ή παρτέρι ήδη φυτεμένα που παρουσιάζουν πρόβλημα στεγανότητας. Αν οι εξωτερικές επιφάνειες δεν είναι επισκέψιμες, τότε πρέπει υποχρεωτικά να αδειαστεί το χώμα και να γίνει στεγανοποίηση από μέσα, όπως περιγράφεται πιο κάτω. Αν όμως είναι επισκέψιμες, τότε το πρόβλημα είναι πιο απλό και η λύση του παρουσιάζεται στο κεφάλαιο «Στεγανοποίηση θεμελίων και υπογείων», όπου παρουσιάζεται η δυνατότητα συγκράτησης των αρνητικών πιέσεων.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά καινούργια ζαρντινιέρα ή παρτέρι που πρόκειται να γεμιστεί με χώμα για πρώτη φορά και να φυτευτεί. Αυτή η περίπτωση θα παρουσιαστεί εδώ.

Το πρώτο βήμα συνήθως είναι η δημιουργία ρύσεων, για να φεύγουν τα νερά. Για το σκοπό αυτό πρέπει να κατασκευαστεί χυτή αυτοεπιπεδούμενη τσιμεντοκονία ρύσεων.

Στο ξεκίνημα των εργασιών για τη στεγανοποίηση το πιο σημαντικό είναι να σφραγιστούν οι μεγάλες ρωγμές (όχι οι τριχοειδείς, αυτές θα καλυφθούν στη συνέχεια), οι σπηλαιώδεις κοιλότητες και άλλες κατασκευαστικές ατέλειες του σκυροδέματος, καθώς και οι αρμοί διαστολής και οι αρμοί επαφής μεταξύ των τοιχίων και του πυθμένα, με επισκευαστικό τσιμέντο που θα περιέχει Armofix ή Betoplex ή με σκέτο Armofix, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Σημείωση: Το επισκευαστικό τσιμέντο αποκτά καλύτερη πρόσφυση όταν εφαρμόζεται πάνω σε ελαφρώς υγρές επιφάνειες.

Αφού ολοκληρωθούν οι αρχικές επισκευές, εφαρμόζεται κατά προτίμηση με ψεκασμό για βαθύτερη διείσδυση (ή με βούρτσα, σκούπα, ρολό κτλ.) η ρητίνη εμποτισμού Betostal SLN (δύο χέρια), για να εξασφαλιστεί αδιαβροχία σε βάθος μέσα στους πόρους των τοιχίων και του πυθμένα. Σε σημεία της επιφάνειας όπου υπάρχουν ατέλειες σε μορφή κοιλότητας ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται από κοντά και με ανοδική κατεύθυνση, ώστε να εξασφαλιστεί η διείσδυση της ρητίνης σε ολόκληρη την εσωτερική επιφάνεια αυτών των κοιλοτήτων.

Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε τη λευκή ρητίνη εμποτισμού και επικάλυψης Smaltofix, που είναι ειδικά σχεδιασμένη για την αντιμετώπιση των θετικών και των αρνητικών πιέσεων κάθε είδους, με πρόσμικτο τσιμέντο, υποχρεωτικά πάνω σε υγρή επιφάνεια, και το πρώτο και το δεύτερο χέρι. Η ύγρανση της επιφάνειας στο πρώτο χέρι έχει γίνει χάρη στο υπόστρωμα του Betostal SLN, οπότε το Smaltofix εφαρμόζεται κατευθείαν πάνω στην επιφάνεια, πριν προλάβει να στεγνώσει το Betostal SLN. Στο δεύτερο χέρι η ύγρανση της επιφάνειας γίνεται απαραίτητα με σκέτο νερό με βρεγμένο ρολό ή βούρτσα.

Το πρώτο χέρι Smaltofix συνιστάται να περαστεί με σκούπα ή βούρτσα με πρόσμικτο γκρίζο ή λευκό τσιμέντο σε αναλογία 2 ή 3 μέρη ρητίνη προς 1 μέρος τσιμέντο, ώστε να δημιουργηθεί παχύ στεγανό στρώμα με βαθιά διείσδυση και ενσωμάτωση μέσα στο μπετόν. Το στρώμα αυτό αφενός έχει πολύ μεγάλη αντοχή σε θετικές πιέσεις και αφετέρου επουλώνει όλες τις μικρές τρυπούλες του μπετόν και καλύπτει τα ίχνη των ξυλότυπων ή των μεταλλότυπων σε μεγάλο βαθμό Το δεύτερο χέρι Smaltofix μπορεί να περαστεί είτε με λιγότερο τσιμέντο είτε σκέτο.

Τέλος, η εφαρμογή ολοκληρώνεται με την εφαρμογή της ρητίνης Betocryl, η οποία εφαρμόζεται χωρίς αραίωση με ρολό ή βούρτσα και σχηματίζει ένα παχύ υδρόφοβο στρώμα πάνω στα τοιχία και στον πυθμένα, το οποίο αντέχει στη συνεχή επαφή με την υγρασία του χώματος και με τα οξέα που παράγουν οι ρίζες των φυτών.

Χρόνος πολυμερισμού των ρητινών

Συνιστάται να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 4 ημέρες πριν έρθουν οι στεγανοποιημένες επιφάνειες σε επαφή με χώμα. Αν, όμως, υπάρχει βιασύνη, δεν υπάρχει πρόβλημα, ο πολυμερισμός των ρητινών θα γίνει και μέσα στο χώμα, αρκεί να μην είναι πολύ υγρό.

Κάλυψη ταρατσών με χώμα και φυτά

Η πιο πάνω μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και για την προετοιμασία ταράτσας για να υποδεχθεί χώμα και φυτά. Για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα πρέπει να επικοινωνήσετε με μία από τις εξειδικευμένες εταιρείες στον τομέα αυτό. Η τεχνολογία WinWet μπορεί απλά, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία, να παρέχει τα υλικά που απαιτούνται για τη στεγανοποίηση της επιφάνειας, τη δημιουργία ρύσεων με στεγανή και ανθεκτική τσιμεντοκονία, την προστασία από τα οξέα που παράγουν οι ρίζες κτλ. Η Smart Technical Solutions αναλαμβάνει και ολοκληρωμένα έργα φυτεμένου δώματος (πράσινες στέγες), όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Η εφαρμογή των υλικών:

Τα υλικά που προτείνονται για τις πιο πάνω εφαρμογές μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

PENETRON, εναλλακτική πρόταση για τη στεγανοποίηση σκυροδέματος:

Για όλες τις πιο πάνω εφαρμογές η Smart Technical Solutions σε κάποιες περιπτώσεις συνιστά αντί της ελληνικής τεχνολογίας Winwet την αμερικάνικη τεχνολογία χημικής δράσης Penetron, που αναπτύσσει αδιάβροχους κρυστάλλους μέσα στους πόρους και στις τριχοειδείς ρωγμές του σκυροδέματος. Αυτή η τεχνολογία απαιτεί για την εφαρμογή της εξειδικευμένο συνεργείο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί από ανειδίκευτους. Σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουμε να έχουμε 100% στεγανοποίηση. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε την πιο κατάλληλη από τις δύο τεχνολογίες ανάλογα με το ειδικό πεδίο εφαρμογής σας.

Μοιράσου το στα social media