Στεγανοποίηση & προστασία πλακόστρωτου αυλής

Προβλήματα προς επίλυση:
Τα πλακόστρωτα στις αυλές, στα πεζοδρόμια και γενικά στους υπαίθριους χώρους αντιμετωπίζουν τα εξής προβλήματα:

  1. Καθίζηση λόγω μεγάλου φορτίου (π.χ. φορτηγά) σε συνδυασμό με το σαθρό έδαφος και την ανεπαρκή λήψη μέτρων κατά την κατασκευή του υποστρώματος. Το πρόβλημα της καθίζησης επιτείνεται όταν περνάει νερό σε μεγάλη ποσότητα μέσα από τους αρμούς του πλακόστρωτου και παρασύρει το σαθρό έδαφος, ιδιαίτερα σε κεκλιμένες η κλιμακωτές επιφάνειες.
  2. Σε μονοκατοικίες με υπόγειο, που έχουν γύρω-γύρω πλακόστρωτο από πλακάκια, πέτρα, πλάκες Καρύστου κτλ., τα νερά της βροχής διαπερνούν τους αρμούς, με αποτέλεσμα το νερό να διαποτίζει το έδαφος και να προκαλεί είτε καθιζήσεις είτε υγρασίες στο υπόγειο.
  3. Τα πλακόστρωτα εξωτερικού χώρου υποφέρουν από την παγοπληξία, κατά την οποία περνάει υγρασία μέσα από τους πόρους ή από τριχοειδείς ρωγμές της πλάκας και στη συνέχεια παγώνει, διαστέλλεται και αποκόπτει μία λεπτή φλοίδα της πλάκας. Επίσης, η υγρασία που περνάει μέσα από τους αρμούς, διαποτίζει τη λάσπη (υπόστρωμα) κάτω από την πλάκα, εκεί παγώνει και διαστέλλεται, με αποτέλεσμα να καταστρέφει τη συνοχή του υποστρώματος και να ξεκολλάει η πλάκα. Το πρόβλημα αυτό είναι πιο συχνό σε σκαλοπάτια. Εκεί, μάλιστα, ο κίνδυνος τραυματισμού ανυποψίαστων περαστικών είναι μεγάλος, καθώς μπορεί μία ξεκολλημένη πλάκα να φύγει από τη θέση της και μαζί της να «φύγει» και ο άτυχος περαστικός, ο οποίος πέφτοντας μπορεί να σπάσει το χέρι του ή – ακόμα χειρότερα – να κτυπήσει το πίσω μέρος του κεφαλιού του με δύναμη πάνω στο πλακόστρωτο. Κάθε χρόνο αναφέρονται πολλά τέτοια θανατηφόρα ατυχήματα σε όλο τον κόσμο.
  4. Λαδιές από τρόφιμα ή λάδια αυτοκινήτων και γενικά λεκέδες από διάφορες αιτίες πάνω σε πλακόστρωτα είναι ένα ακόμα άλυτο αισθητικό πρόβλημα που δεν έχει σχέση με υγρομόνωση, όμως στενοχωρεί πολύ τους ιδιοκτήτες τέτοιων κατασκευών. Ιδιαίτερα τα πεζοδρόμια των πόλεων, αν τα παρατηρήσει κανείς, θα διαπιστώσει ότι είναι γεμάτα από σκούρες κηλίδες που οφείλονται σε λάδια αυτοκινήτων αλλά και σε πολλές άλλες ελαιώδεις ουσίες που πέφτουν επάνω τους.

Η λύση που προτείνει η τεχνολογία WinWet:
Η διεισδυτική υγρομονωτική ρητίνη Betostal SLV είναι σχεδιασμένη ακριβώς για αυτές τις περιπτώσεις. Αραιώνεται σε White Spirit και εφαρμόζεται με βούρτσα, ρολό, σκούπα, ή πινέλο. Κατά την εφαρμογή πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους αρμούς, ώστε να εξασφαλιστεί η διείσδυση της ρητίνης μέσα σε αυτούς. Για μεγαλύτερη σιγουριά απαιτούνται δύο ή ακόμα και τρία χέρια. Εκτός από τους αρμούς η ρητίνη σφραγίζει και τους πόρους και τυχόν τριχοειδείς ρωγμές. Για μεγαλύτερες ρωγμές ή χαλασμένους αρμούς με μεγάλο άνοιγμα απαιτείται η χρήση ενός λιγότερο ρευστού υλικού με μεγαλύτερη ικανότητα γεμίσματος, που είναι το Armofix.

Το αποτέλεσμα της εφαρμογής είναι απόλυτη αδιαβροχία, υδροφοβία και ελαιοφοβία, ενώ η εμφάνιση της επιφάνειας δεν αλλάζει, καθότι η ρητίνη είναι διαφανής και δεν προσδίδει γυαλάδα, απλά ζωντανεύει λίγο τα χρώματα. Για περισσότερο ζωντάνεμα των χρωμάτων και διακριτική γυαλάδα συνιστούμε το υγρομονωτικό βερνίκι Brilux, το οποίο περνιέται ένα χέρι πάνω από το Betostal SLV, ή και δύο χέρια απευθείας πάνω στην επιφάνεια.

Στην περίπτωση που οι πλάκες είναι από τσιμέντο (πλάκες πεζοδρομίου, τσιμεντοκονία με αρμούς, σταμπωτά δάπεδα, διακοσμητικά τουβλάκια δαπέδου κτλ.), αντί του Betostal SLV μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο συνδυασμός των ρητινών Betostal SLN  (δύο χέρια, για αδιαβροχία) και Contraqua 7/50 (ένα χέρι, για υδροφοβία και ελαιοφοβία). Αν το κύριο μέλημά μας δεν είναι η αδιαβροχία αλλά η συνοχή (επειδή οι τσιμεντένιες πλάκες έχουν και ένα άλλο πρόβλημα που δεν το έχουν οι πέτρινες πλάκες, ότι τρίβονται και φθείρονται πολύ πιο γρήγορα), τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Betostal 2/14 αντί του Betostal SLN. Για την επιλογή της σωστής ρητίνης σε κάθε εφαρμογή συμβουλευτείτε τη Smart Technical Solutions ή τους τοπικούς αντιπροσώπους της.

Σαν μία πιο εξελιγμένη – αλλά και πιο ακριβή – λύση προτείνουμε αντί του Betostal SLV το Aquablock, που είναι μία υδρόφοβη ακρυλική ρητίνη, που αδιαβροχοποιεί αρμούς, μάρμαρα, πέτρα, μωσαϊκό κτλ., δηλαδή όπως ακριβώς και το Betostal SLV, με την επιπλέον ιδιότητα της υδροφοβίας, δηλαδή το νερό δε στέκεται καθόλου πάνω στην επιφάνεια, φεύγει όπως ο υδράργυρος. Το Aquablock είναι επίσης κατάλληλο και για την προστασία μεταλλικών επιφανειών από την οξείδωση. Έχει δε και αντικολλητικές ιδιότητες, που είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση της επιφάνειας καθαρής.

Για επιπλέον προστασία της επιφάνειας από graffiti, χρώματα, κόλλες, λάδια, καυσαέριο κ.ά. ρύπους συνιστούμε την εφαρμογή του ελαιόφοβου διαφανούς υλικού Stainblocker σαν τελική διαφανή στρώση πάνω από τα υλικά που αναφέραμε, με εξαίρεση το Aquablock που εξαιτίας της ιδιότητας της υδροφοβίας δεν παρέχει καλή πρόσφυση για εφαρμογή άλλων υλικών από πάνω. Το Stainblocker μπορεί, για λόγους οικονομίας ή ταχύτητας, να εφαρμοστεί και απευθείας πάνω στην επιφάνεια, χωρίς να έχει προηγηθεί εφαρμογή των άλλων υλικών, στην περίπτωση αυτή όμως το χρώμα της επιφάνειας δε θα ζωντανέψει καθόλου.

Νεότερες εξελίξεις: BETOCRYL

Η ρητίνη BETOCRYL έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ανώτερη από τις πιο πάνω λύσεις, ιδίως σε επιφάνειες όπου δεν υπάρχει καθόλου πρόσφυση για τις άλλες ρητίνες, με αποτέλεσμα σε μερικές περιπτώσεις να φθείρονται γρήγορα. Αντίθετα, το BETOCRYL αποκτά τέλεια πρόσφυση πάνω στην επιφάνεια και δεν ξεκολλάει για πολλά χρόνια. Αντέχει σε μηχανικές καταπονήσεις, ζωντανεύει αισθητά τα χρώματα του υποστρώματος και προσφέρει άριστη αντιρρυπαντική προστασία, καθώς καθαρίζεται εντελώς με απλό τρίψιμο και νερό ή σαπούνι.

Η εφαρμογή των πιο πάνω υλικών:
Τα πιο πάνω υλικά μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Σχετικά με αυτό το θέμα μπορείτε να δείτε και τη σελίδα: Προστασία των Βαμμένων Τοίχων και Άλλων Επιφανειών στα Ξενοδοχεία.

Εναλλακτική πρόταση: Για την κατασκευή όμορφων διακοσμητικών δαπέδων που συναγωνίζονται σε ομορφιά τα αυθεντικά πλακόστρωτα και ξεπερνούν κατά πολύ από άποψη αισθητικής και αντοχών τα σταμπωτά δάπεδα, συνιστούμε την τεχνολογία Stencil. Επισκεφθείτε την αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου μας, για να απολαύσετε πληθώρα σχεδίων και χρωμάτων.

Μοιράσου το στα social media