AGROCARE

η Ελληνική Λύση του Ηλεκτροστατικού Ψεκασμού με Ιόντα Χαλκού

To σύστημα AGROCARE, που ανήκει στην τεχνολογία AQUACARE, σχεδιάστηκε για την προστασία των φυτών από μύκητες, βακτήρια και άλλες ασθένειες και για τον περιορισμό της χρήσης των επιβλαβών φυτοφαρμάκων. Προσαρμόζεται εύκολα σε συστήματα γεωργικού ψεκασμού και είναι κατάλληλο για κάθε τύπο καλλιέργειας (φυτώρια, ανθοκήπια, θερμοκήπια, εκτεταμένες καλλιέργειες ανοιχτού χώρου, δενδροκομικές καλλιέργειες, κηπευτικά κτλ.). Είναι κατάλληλο ακόμη και για αεροψεκασμούς.

Παράλληλα, στο διάλυμα ψεκασμού προστίθενται κανονικά όλα τα ζιζανιοκτόνα και τα άλλα γεωργικά φάρμακα, αλλά σε πολύ μικρότερη δοσολογία από αυτήν του συμβατικού ψεκασμού (μείωση 50-75%). Τα χαλκούχα (π.χ. οξυχλωριούχος χαλκός) μειώνονται και αυτά, τουλάχιστον στο 1/4 της κατανάλωσης που συνιστούν οι γεωπόνοι και οι εταιρείες που τα παρασκευάζουν.

Το σύστημα αποτελείται από έναν αδιάβροχο, συμπαγή και ανθεκτικό ηλεκτρονικό πίνακα μικρών διαστάσεων και ένα μονό ή διπλό διαφανή θάλαμο, επίσης μικρού μεγέθους, που περιέχει ηλεκτρόδια χαλκού, τα οποία με την εφαρμογή χαμηλής ηλεκτρικής τάσης συνεχούς ρεύματος 12V από τον πίνακα εκλύουν στο νερό θετικά φορτισμένα ιόντα χαλκού, που προσκολλώνται πάνω στο φυτό και το προστατεύουν από τις ασθένειες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ένταση του ρεύματος ρυθμίζεται εύκολα από τον πίνακα με ένα ροοστάτη, ανάλογα με τις συνθήκες της κάθε εφαρμογής.

Ο διαφανής θάλαμος επιτρέπει τον οπτικό έλεγχο των ηλεκτροδίων, τα οποία αντικαθίστανται όταν φθαρούν. Τα ηλεκτρόδια χρειάζονται κάθε μερικούς μήνες (ή κάθε λίγες εβδομάδες, αν το νερό είναι πολύ σκληρό) καθαρισμό από τα άλατα με απλή εμβάπτιση για λίγα λεπτά μέσα σε υδροχλωρικό οξύ ή σε άλλο πιο οικολογικό υλικό καθαρισμού από τα άλατα, όπως είναι π.χ. το FACTOR SCALE. Επίσης, το σύστημα είναι προγραμματισμένο να αντιστρέφει την πολικότητα του συνεχούς ρεύματος κάθε 2 με 3 λεπτά της ώρας, έτσι ώστε να αποτρέπεται η επικάθιση των αλάτων πάνω στα ηλεκτρόδια του χαλκού και να διευκολύνεται έτσι η απευθείας επαφή τους με το νερό, πράγμα που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επαρκή μετάδοση των θετικά φορτισμένων ιόντων χαλκού μέσα στο διάλυμα ψεκασμού.

Παρόμοια συστήματα χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και αρκετά χρόνια σε άλλες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ισπανία και το Ισραήλ, όπου έχουν ωφελήσει μαζικά και σε σημαντικό βαθμό τον κλάδο της γεωργίας, τόσο από οικονομική όσο και από ποιοτική και περιβαλλοντική άποψη. Η τεχνολογία του ηλεκτροστατικού ψεκασμού αναπτύχθηκε αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια, όταν διαπιστώθηκαν τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στις καλλιέργειες κάθε είδους, διαδόθηκε στη δεκαετία του 1990 και σε άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα η τεχνολογία AGROCARE άρχισε να εφαρμόζεται στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και από τότε γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή από τους καλλιεργητές και στους γεωπόνους, αφού όλοι είναι σε θέση να διαπιστώσουν άμεσα, μέσα σε μια καλλιεργητική περίοδο, τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει ο ηλεκτροστατικός ψεκασμός με θετικά φορτισμένα ιόντα χαλκού στις καλλιέργειες, στο περιβάλλον, στην υγεία του καταναλωτή κτλ.
Πατήστε εδώ, για να δείτε τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας σε σύγκριση με το συμβατικό ψεκασμό.
Επίσης, μπορείτε να πατήσετε εδώ, για να δείτε την ενότητα ”Πελατολόγιο”.

Δείτε την επόμενη σελίδα της ενότητας AGROCARE: Σύγκριση της Ελληνικής Τεχνολογίας AGROCARE με τα Εισαγόμενα Συστήματα Ηλεκτροστατικού Ψεκασμού.

Μοιράσου το στα social media