Ένα κινέζικο παραμύθι για την αιωνιότητα
Το παραμύθι
Υπάρχει ένα κινέζικο παραμύθι που λέει ότι υπήρχε ένα ιδιαίτερο είδος πουλιού που έκανε το εξής: Ένα πουλί από αυτό το είδος, μια φορά κάθε 1000 χρόνια, άφηνε ένα σπυρί ρύζι σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Μετά από πάρα πολλές φορές που έγινε το ίδιο, σχηματίστηκε ένα βουνό από ρύζι, που το ύψος του είχε φτάσει τα 1000 μέτρα. Ο χρόνος που χρειάστηκε για να σχηματιστεί αυτό το τεράστιο βουνό από ρύζι ήταν, προφανώς, αμέτρητες χιλιετίες. Όλος αυτός ο ασύλληπτα μεγάλος χρόνος, καταλήγει το παραμύθι, δεν είναι παρά μόνο μία στιγμή μπροστά στην αιωνιότητα.
Η ερμηνεία
Αυτό το παραμύθι μάς δίνει το εύρος του άπειρου χρόνου. Αναλογιζόμενοι αυτήν την απειροσύνη, αποταυτιζόμαστε από τα έργα μας και παύουμε να έχουμε προσκόλληση στο αποτέλεσμα της δράσης μας. Η επιτυχία και η αποτυχία χάνουν τη συναισθηματική αξία τους. Παύουμε να αγχωνόμαστε από ανυπομονησία να γίνουν τα πράγματα γρήγορα. Η στεναχώρια εκλείπει στις αποτυχίες, ο ενθουσιασμός μετριάζεται στις επιτυχίες και μένει μέσα μας μόνο η γαλήνη της αιωνιότητας.
Η δική μου εμπειρία
Για να είμαι ειλικρινής, όταν διάβασα αυτό το παραμύθι σε ένα σχολικό βιβλίο του δημοτικού, αγχώθηκα με τις εξής σκέψεις που πέρασαν από το νου μου:
- Η λέξη “αιωνιότητα” ήταν άγνωστη λέξη για μένα. Νόμιζα ότι σήμαινε “αιώνας” και δεν μπορούσα να βγάλω νόημα, μέχρι που μου το εξήγησε η δασκάλα.
- Αναρωτήθηκα πώς γίνεται να σταθούν τόσα σπυριά ρύζι το ένα πάνω στο άλλο χωρίς να κατρακυλήσουν.
- Ανησυχούσα με τη σκέψη ότι θα τα παίρνει ο αέρας ή θα τα τρώει κανένα ζώο ή θα λυώνουν με τα χρόνια.
Το τεχνικό μήνυμα
Χρησιμοποιώντας στις κατασκευές και στις επισκευές σας τα μονωτικά υλικά WINWET και PENETRON εξασφαλίζετε άφθαρτες κατασκευές στην αιωνιότητα.
Το ανέκδοτο
Εντάξαμε αυτό το post και στην κατηγορία “Ανέκδοτα με… Τεχνικό Μήνυμα” εκτός της κατηγορίας “Φιλοσοφία & Ψυχολογία” όπου ανήκει κανονικά, επειδή ο πιο πάνω ισχυρισμός αποτελεί ανέκδοτο, αφού κανένα ανθρώπινο έργο δεν αντέχει αιώνια. Στα άλλα posts αυτής της κατηγορίας το τεχνικό μήνυμα ακολουθεί μετά το ανέκδοτο. Αντίθετα, εδώ το τεχνικό μήνυμα είναι το ίδιο το ανέκδοτο!