Συνδυαστική χρήση των συσκευών AQUACARE
και των αναλωσίμων OXONE & BLUE MAGIC σε πισίνες

Για την εφαρμογή αυτών των τεχνικών προτάσεων μεμονωμένα δείτε τις αντίστοιχες σελίδες στην ενότητα Επεξεργασία Νερού σε Πισίνες, Spa, Συντριβάνια. Επίσης, δείτε και τη σελίδα του Oxone PS16, που δεν περιέχει χλώριο και κροκιδωτικό όπως το Oxone D15 και κάποιοι το προτιμούν για τις πισίνες τους.

Εδώ θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες συνδυαστικής εφαρμογής τους για ακόμα καλύτερη απολύμανση του νερού και ολοσχερή κατάργηση του χλωρίου και των άλλων χημικών πισίνας, στο βαθμό φυσικά που το επιτρέπει η νομοθεσία, εφόσον πρόκειται για επαγγελματικές πισίνες.

1. Συνδυαστική χρήση OXONE και BLM: Η ολοκληρωμένη επεξεργασία νερού σε πισίνες

Ο συνδυασμός του BLM (διάλυμα ιόντων χαλκού νανοτεχνολογίας) με το Oxone D15 (ενεργό οξυγόνο σε σκόνη) δίνει εξαίρετο αποτέλεσμα: τα ιόντα χαλκού καταστρέφουν την άλγη, απολυμαίνουν και κροκιδώνουν, ενώ το ενεργό οξυγόνο οξειδώνει τις οργανικές ενώσεις και καταργεί τη θολότητα.

Οι οδηγίες χρήσης για αυτήν την εφαρμογή είναι οι εξής:

  1. BLM, ΔΙΑΛΥΜΑ ΙΟΝΤΩΝ ΧΑΛΚΟΥ:
    1 λίτρο ανά 120 κυβικά, ώστε ο υπολειμματικός χαλκός να μην ξεπερνά τα 0,3ppm. Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε μικρή ποσότητα υλικού, όποτε διαπιστώνουμε με το test kit χαλκού ότι η συγκέντρωση έπεσε κάτω από αυτήν την τιμή. Προσέχουμε να μην υπερβεί αυτήν την τιμή, επειδή υπάρχει περίπτωση να κάνει αντίδραση με το ενεργό οξυγόνο (Oxone) και να σχηματιστεί γκρίζα επικάθιση στα τοιχώματα και στον πυθμένα της πισίνας.
  2. ΟΧΟΝΕ, ΕΝΕΡΓΟ ΟΞΥΓΟΝΟ:
    1 κιλό ανά 80 κυβικά, ώστε το υπολειμματικό μονοϋπερθειικό κάλιο που θα μετράμε με το ειδικό test kit να είναι στα επιθυμητά επίπεδα. Σε περίπτωση πισίνας με μεγάλο οργανικό φορτίο από τη μέχρι τώρα χρήση της, η πρώτη εφαρμογή είναι 1 κιλό ανά 40 κυβικά, ώστε να οξειδωθούν οι οργανικές ενώσεις και οι χλωραμίνες. Γενικά, πάντως, ισχύει η οδηγία να ρίχνουμε ξανά την ίδια ποσότητα Oxone όποτε βλέπουμε ότι το νερό αρχίζει να θολώνει. Το Oxone υποκαθιστά απόλυτα το σοκ της χλωρίωσης με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
  3. Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΛΩΡΙΟ:
    Αν και σε πολλές χώρες του εξωτερικού το χλώριο τείνει να καταργηθεί, στην Ελλάδα ακόμα επιβάλλεται ελάχιστη συγκέντρωση χλωρίου 0,4ppm στις επαγγελματικές πισίνες. Γι’ αυτό θα πρέπει είτε να προσθέτουμε κατά καιρούς λίγο χλώριο, το οποίο χάρη στα πιο πάνω υλικά θα καταναλώνεται περίπου στο 1/10 του ρυθμού που καταναλωνεται όταν δεν συμμετέχουν αυτά τα υλικά, είτε να προσθέτουμε επαρκή ποσότητα αλατιού (NaCl), ώστε να παραχθεί χλώριο από τη χημική αντίδραση με το ενεργό οξυγόνο.
  4. Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ PH:
    Το Oxone PS16 ρίχνει την τιμή του pH, επειδή είναι ελαφρώς όξινο. Το Oxone D15 όμως είναι ουδέτερο. Όταν χρησιμοποιούμε το Oxone PS16, είναι πιθανό να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν άλλα υλικά για τη ρύθμιση του pH. Επιπλέον, το εύρος ανοχής διευρύνεται από 7,2 έως 7,6 που είναι για το χλώριο, σε 6,5 έως 8. Καλό είναι, όμως, για καλύτερη απόδοση των ιόντων χαλκού η τιμή του pH να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στην τιμή 7,2.
  5. ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΛΙΚΩΝ:
    1. Τα δύο αυτά υλικά θα πρέπει να μην προστίθενται ταυτόχρονα στο νερό, επειδή το ενεργό οξυγόνο μπορεί να οξειδώσει τα ιόντα χαλκού, με αποτέλεσμα να καταναλωθούν άσκοπα και τα δύο υλικά και να δημιουργηθεί γκρίζα επίστρωση στον πυθμένα και στα τοιχώματα. Αφήνετε να περάσουν 4-5 μέρες.
    2. Το pH να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στο 7 έως 7,5 ώστε να μην υπάρχει άσκοπη κατανάλωση του ενεργού οξυγόνου και να μην περιορίζεται η δράση των ιόντων χαλκού.
    3. Στην  πρώτη εφαρμογή ακολουθούμε την εξής σειρά: Καταρχήν σοκάρουμε με Oxone σε αναλογία 1:40.000 για μείωση του pH, μετά περαιτέρω ρύθμιση του pH με χρήση του pH minus, αν χρειαστεί, και μετά από λίγες μέρες ρίχνουμε για πρώτη φορά BLM σε αναλογία 1:120.000.
    4. Όταν το νερό είναι σκληρό και η αγωγιμότητα υψηλή, τότε η κατανάλωση των δύο υλικών θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι όταν το νερό είναι μαλακό και με χαμηλή αγωγιμότητα.
  6. ΟΤΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ:
    Την Άνοιξη, μετά τους χειμερινούς μήνες που το νερό έχει πρασινίσει, η συνήθης πρακτική είναι το άδειασμα της πισίνας, ο καθαρισμός της και το γέμισμά της ξανά με φρέσκο νερό. Η δική μας πρόταση, αντίθετα, είναι η εξής:

    1. Ρύθμιση του pH, ώστε να βρίσκεται κατά προτίμηση μεταξύ των τιμών 7 και 7,5.
    2. Ρίψη BLM σε αναλογία 1:40.000 και ανακυκλοφορία για 3 ώρες.
    3. Αν το νερό συνεχίσει να είναι πράσινο, ξανά προσθήκη BLM σε αναλογία 1:120.000 και ανακυκλοφορία για άλλες 3 ώρες.
    4. Η ίδια διαδικασία μπορεί να χρειαστεί ακόμα 1-2 φορές, μέχρι να γίνει διαυγές το νερό.
    5. Στη συνέχεια, αφήνουμε να περάσουν όσες μέρες χρειάζεται, μέχρι να πέσει η συγκέντρωση του χαλκού στα 0,3ppm. Παράλληλα, παρακολουθούμε το pH και το διορθώνουμε όποτε χρειάζεται, ώστε η δράση του χαλκού να είναι σταθερά η μέγιστη δυνατή.
    6. Όταν ο χαλκός πέσει στα 0,3ppm, ρίχνουμε Oxone σε αναλογία 1:40.000, δηλαδή διπλάσια από την κανονική, για να οξειδωθούν οι οργανικές ενώσεις. Θα δείτε ότι το νερό θα γίνει ακόμα πιο διαυγές.
    7. Στη συνέχεια, συνεχίζουμε τη συμπληρωματική ρίψη BLM και Oxone, εναλλάξ κάθε 3-4 ημέρες, ώστε να μη συνυπάρξουν μεγάλες συγκεντρώσεις και των δύο υλικών ταυτόχρονα. Η ποσότητα BLM που ρίχνουμε εξαρτάται από τη μέτρηση υπολειμματικού χαλκού με το κατάλληλο test kit. Το Oxone το ρίχνουμε όταν δούμε ότι το νερό αρχίζει να θολώνει ή μετρώντας το υπολειμματικό μονοϋπερθειικό κάλιο με το κατάλληλο test kit.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα δείτε τη σχετική σελίδα.

2. Συνδυαστική χρήση Aquacare, Oxone και BLM

Οι συσκευές  ιονισμού και υδρόλυσης-οξυγόνωσης Aquacare ελαχιστοποιoούν ή καταργούν εντελώς την ανάγκη για χρήση αυτών των δύο αναλώσιμων προϊόντων, κατεβάζοντας έτσι σημαντικά το λειτουργικό κόστος της πισίνας σας, προϋποθέτει όμως την αρχική δαπάνη για την αγορά της.

Οι οδηγίες χρήσης για αυτήν την εφαρμογή είναι οι εξής:

  1. BLM, ΔΙΑΛΥΜΑ ΙΟΝΤΩΝ ΧΑΛΚΟΥ:
    1 λίτρο BLM ανά 120 κυβικά νερού, προαιρετική εφαρμογή μόνο για το ξεκίνημα, για να μην υπάρξει χρόνος αναμονής μέχρι να φτάσει η συγκέντρωση των ιόντων χαλκού που παράγη η συσκευή Aquacare στα επιθυμητά επίπεδα.
  2. ΟΧΟΝΕ, ΕΝΕΡΓΟ ΟΞΥΓΟΝΟ:
    Το Oxone D15 συνιστάται προαιρετικά να προστίθεται στο νερό όποτε βλέπουμε ότι το νερό αρχίζει να θολώνει. Το Oxone υποκαθιστά απόλυτα το σοκ της χλωρίωσης με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
  3. ΤΟ ΧΛΩΡΙΟ:
    Η προβλεπόμενη από το νόμο ελάχιστη συγκέντρωση χλωρίου 0,4ppm σε επαγγελματικές πισίνες εξασφαλίζεται με την προσθήκη είτε μικρής ποσότητας χλωρίου σε αραιά χρονικά διαστήματα, είτε επαρκούς ποσότητας αλατιού που παράγει χλώριο μέσα στο θάλαμο τιτανίου του συστήματος Aquacare. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, η ελάχιστη συγκέντρωση χλωρίου μπορεί να εξασφαλιστεί με την προσθήκη Oxone D15 που περιέχει 9% χλώριο. Σε υφάλμυρο ή θαλασσινό νερό παράγεται αυτόματα μικρή δόση χλωρίου από τη χημική αντίδραση του αλατιού με το ενεργό οξυγόνου.
  4. Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ PH:
    Το εύρος ανοχής διευρύνεται από 7,2 έως 7,6 που είναι για το χλώριο, σε 6,5 έως 8. Καλό είναι, όμως, για καλύτερη απόδοση των ιόντων χαλκού η τιμή του pH να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στην τιμή 7,2.
Μοιράσου το στα social media