Στη σελίδα Συνδυαστική χρήση AQUACARE, OXONE, BLUE MAGIC θα βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για αυτήν την εφαρμογή, που καταργεί ή ελαχιστοποιεί το χλώριο και τα άλλα ανθυγιεινά και μη οικολογικά χημικά που χρησιμοποιούνται στις πισίνες. Σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας η χρήση του χλωρίου δείτε τη σελίδα Σοβαρός Κίνδυνος από το Χλώριο για την Υγεία των Παιδιών μας.

Εδώ σας παρουσιάζουμε μία αντιπροσωπευτική εφαρμογή που έγινε σε ένα ξενοδοχείο που θέλησε να ξεφύγει από το χλώριο και να κάνει την πισίνα του οικολογική, προκειμένου να συνάδει με το γενικότερο οικολογικό προφίλ του ξενοδοχείου και να προσελκύσει την πελατεία που δεν ανέχεται το χλώριο, η οποία σύμφωνα με έρευνες αποτελεί περισσότερο από το 50% του πληθυσμού των ανεπτυγμένων κρατών όλων των ηπείρων.

Παραθέτουμε πιο κάτω την αναφορά που καταγράψαμε μετά από την τηλεφωνική συνομιλία μας με τον πελάτη, μία εβδομάδα μετά από την πρώτη εφαρμογή των υλικών, που έγινε στις αρχές Ιουνίου του 2012, την παραμονή πριν ανοίξει το ξενοδοχείο. Στη συζήτηση αυτή εντοπίστηκαν κάποια λάθη που έκανε ο πελάτης κατά την εφαρμογή των υλικών και του δόθηκαν οδηγίες πώς να συνεχίσει την εφαρμογή τους, ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα: διαυγές και υγιεινό νερό.

Τα υλικά στα οποία γίνεται αναφορά πιο κάτω είναι τα εξής:

  • Blue Magic, διάλυμα ιόντων χαλκού νανοτεχνολογίας, απολυμαντικό και αλγοκτόνο
  • Oxone D15, ενεργό οξυγόνο, οξειδωτικό οργανικών ενώσεων και χλωραμινών
  • Oxygeneo, σύστημα ιονισμού και οξυγόνωσης του νερού

Για τις μετρήσεις του υπολειμματικού χαλκού και μονοϋπερθειικού καλίου MPS (Oxone) ο πελάτης χρησιμοποιεί τα αντίστοιχα εμβαπτιζόμενα χαρτάκια που το χρώμα τους αλλάζει ανάλογα με τη συγκέντρωση χαλκού και MPS που υπάρχει στο νερό.

  1. Η ΑΡΧΙΚΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΕ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ:
    Σε πισίνα 320 κυβικών έβαλε 5 λίτρα Blue Magic + 4 κιλά Oxone. Του εξηγήσαμε ότι έβαλε υπερβολική ποσότητα Blue Magic, έπρεπε να είχε βάλει το μισό, θα μπορούσε να  είχε σχηματιστεί πάνω στα τοιχώματα και στον πυθμένα γκρίζο οξείδιο του χαλκού, το οποίο μετά απομακρύνεται δύσκολα. Η συγκέντρωση του χαλκού θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 0,3ppm, ενώ τώρα εξαιτίας της υπερδοσολογίας έφτασε στα 0,6ppm.
  2. Ο ΧΑΛΚΟΣ ΟΞΕΙΔΩΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΙΝΑ ΘΟΛΩΣΕ ΕΛΑΦΡΩΣ:
    Ξαφνικά, λίγες ημέρες μετά την πρώτη ρίψη των υλικών, έπεσε η συγκέντρωση του χαλκού αρκετά κάτω από τα 0,3ppm. Η εξήγηση είναι ότι το οξυγόνο οξειδώνει το χαλκό και γι’ αυτό έπεσε απότομα η συγκέντρωση του χαλκού, επειδή προφανώς το οξυγόνο δεν απελευθερώθηκε όλο από την αρχή, γιατί το Oxone είναι σχεδιασμένο να κάνει βραδεία αποδέσμευση οξυγόνου, ώστε να μην καταναλώνεται άσκοπα μέσα σε λίγες ώρες αλλά να διαρκεί για αρκετές ημέρες. Κάποια στιγμή υπήρξε περίσσια οξυγόνου και έτσι ο χαλκός οξειδώθηκε σε οξείδιο του χαλκού, με αποτέλεσμα να πέσει απότομα η συγκέντρωση του χαλκού και να θολώσει λίγο η πισίνα.
  3. ΟΧΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΡΙΨΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΛΙΚΩΝ:
    Γι’ αυτό το λόγο, είναι καλύτερα να βάζουμε το χαλκό 3-4 ημέρες μετά το ενεργό οξυγόνο, και το ενεργό οξυγόνο με τη σειρά του 3-4 ημέρες μετά, όχι ταυτόχρονα.
  4. ΕΓΙΝΕ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΟΥ OXONE ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ:
    Ένα μέρος του Oxone καταναλώθηκε άμεσα, με αποτέλεσμα η συγκέντρωσή του να πέσει από την πρώτη κιόλας ώρα στο LOW, επειδή το νερό είναι σκληρό και επειδή έχει υψηλή αλκαλικότητα και υψηλό pH = 8,4. Η λύση είναι να προσθέσει τώρα ξανά Oxone, άλλα 2-4 κιλά, για να ξεθολώσει το νερό. Σε λίγες μέρες να βάλει ξανά χαλκό, μετά από λίγες μέρες ξανά Oxone κοκ.
  5. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΥΛΙΚΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ:
    Το κόστος έχει ήδη ξεφύγει αρκετά, φαίνεται ότι τα υλικά μας θα έχουν συνολικό κόστος μέσα σε μία σεζόν πολύ υψηλότερο από το κόστος του χλωρίου. Όμως η μεγάλη κατανάλωσή τους αυτές τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής τους οφείλεται στο pH που ήταν υψηλό. Μόλις το pH διορθωθεί, η κατανάλωση των υλικών θα μειωθεί σημαντικά. Πάντως, σίγουρα είναι κάπως πιο ακριβή αυτή η μέθοδος από το χλώριο, ακόμα και αν το νερό έχει το τέλειο pH και την τέλεια αγωγιμότητα και σκληρότητα. Όμως, αυτή η διαφορά κόστους αποσβένεται και με το παραπάνω από την αύξηση των κρατήσεων που θα γίνουν χάρη στην οικολογική πισίνα που θα έχει το ξενοδοχείο, αρκεί να διαφημιστεί αρκετά. Εξάλλου, πολλοί πελάτες είχαν παραπονεθεί πέρυσι για την οσμή χλωρίου, που είναι ασύμβατη με το οικολογικό προφίλ του ξενοδοχείου.
  6. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ OXYGENEO:
    Για τη συνεχή παραγωγή ιόντων και οξυγόνου χωρίς κόστος αναλώσιμων υλικών θέλουν να παραγγείλουν ένα σύστημα Oxygeneo. Θα το αποφασίσουν στο τέλος της σεζόν, εφόσον πάει καλά φέτος η δοκιμή με τα αναλώσιμα.
  7. ΑΝ ΤΟ PH ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΑΣΚΟΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΑΡΚΕΤΑ:
    Εξηγήσαμε στον πελάτη ότι το pH θα πρέπει να πέσει από 8,4 σε 7 έως 7,5 για να μη σπαταλάει το Oxone και για να μπορούν τα ιόντα χαλκού να έχουν καλύτερη απολυμαντική και αλγοκτόνο δράση. Ίσως μάλιστα με τη ρύθμιση του pH να ξεθολώσει η πισίνα από μόνη της και να μη χρειαστεί να προσθέσει άμεσα ξανά Oxone.
  8. Η ΣΩΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ:
    Τους δώσαμε τις εξής οδηγίες: Στο ξεκίνημα της σεζόν πρέπει πρώτα να καθαρίζουν το νερό από τις οργανικές ενώσεις με το Oxone, στη συνέχεια, αν χρειάζεται, να κάνουν ρύθμιση του pH με το υλικό pH minus ή pH plus και λίγες μέρες αργότερα να ρίχνουν Blue Magic.
Μοιράσου το στα social media