Σφαιρική Βάνα Κολλημένη λόγω Αλάτων

Δακτύλιος Merus στη βρύση νιπτήρα επισκευάζει σφαιρική βάνα κολλημένη λόγω αλάτων

Περιγραφή του προβλήματος.

Στα γραφεία της Smart Technical Solutions έχει εγκατασταθεί στη βρύση του νιπτήρα μία διακλάδωση για χρήση του νερού για λάτρα. Η μικρή σφαιρική βάνα (διακόπτης νερού) τον πρώτο καιρό λειτουργούσε κανονικά. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, όπως συμβαίνει συχνά με τις σφαιρικές βάνες, η κίνησή της άρχισε να γίνεται όλο και πιο δύσκολη εξαιτίας των αλάτων που συσσωρεύονταν σταδιακά ανάμεσα στα κινούμενα και τα σταθερά μέρη της βάνας.

Η λύση που εφαρμόσαμε.

Εγκαταστήσαμε έναν δακτύλιο Merus διατομής 3/4″ απλού τύπου γύρω από το σωλήνα τροφοδοσίας της βρύσης, ακριβώς πριν από τη διακλάδωση προς τη βάνα, με το σκεπτικό ότι οι μοριακές ταλαντώσεις θα διέλυαν τα επικαθημένα άλατα και η βάνα θα μπορούσε πλέον να ανοίγει και να κλείνει εύκολα χωρίς αντίσταση.

Τι διαπιστώσαμε.

Μέσα σε 3 ημέρες πράγματι η κίνηση της βάνας είχε γίνει τόσο εύκολη όσο ήταν την πρώτη μέρα της λειτουργίας της. Τα άλατα προφανώς διαλύθηκαν σταδιακά μέσα σε 72 ώρες και παρασύρθηκαν από τη ροή του νερού. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να αντικατασταθεί η βάνα με άλλη, η οποία εξάλλου θα παρουσίαζε επίσης μετά από λίγο καιρό το ίδιο πρόβλημα. Συνεπώς, η τεχνολογία Merus όχι μόνο λύνει το άμεσο πρόβλημα που προξενούν τα άλατα, αλλά φροντίζει κιόλας να μην ξαναπαρουσιαστεί ποτέ πια σε βάθος χρόνου, εξοικονομώντας έτσι χρόνο, φαιά ουσία και χρήματα στους ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων.

Εγκατάσταση δακτυλίου στην κεντρική παροχή.

Διευκρινίζουμε ότι ο δακτύλιος τοποθετήθηκε προσωρινά στο σημείο που δείχνει η φωτογραφία, δηλαδή ακριβώς πριν από τη διακλάδωση προς τη βάνα, για λόγους ευκολίας, προκειμένου να διεξαχθεί το πείραμα άμεσα. Το σωστό σημείο τοποθέτησης των δακτυλίων Merus είναι στην κεντρική παροχή, πριν ή μετά από το μετρητή (το “ρολόι”) της ύδρευσης, ώστε να καλύπτουν όλα τα παρακλάδια του δικτύου. Βέβαια, επειδή οι μοριακές ταλαντώσεις του δακτυλίου μεταδίδονται και προς τα πίσω, ιδιαίτερα τις ώρες που το νερό είναι στάσιμο, ο δακτύλιος της φωτογραφίας μετέδιδε τις ταλαντώσεις του σε ολόκληρο το δίκτυο ύδρευσης των γραφείων της εταιρείας και όχι μόνο στη βρύση και στη βάνα που είχε μπροστά του. Συνεπώς, περισσότερο για λόγους τάξης παρά για λόγους ουσίας προτείνεται ο σωλήνας κεντρικής παροχής ως το ορθό σημείο τοποθέτησης των δακτυλίων, για μεγαλύτερη σιγουριά ότι θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Μοιράσου το στα social media