Χημικός Καθαρισμός Φύλλων Πλακοειδή Εναλλάκτη Θερμότητας
Πελάτης: FULGOR Α.Ε., Σουσάκι Κορινθίας,Όμιλος CABLEL, Ελληνικά Καλώδια Α.Ε. (Όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ)
Τον Αύγουστο του 2014 ανατέθηκε από την FULGOR στην εταιρεία μας ο χημικός και μηχανικός καθαρισμός των 180 φύλλων τιτανίου ενός μεγάλου πλακοειδούς εναλλάκτη θερμότητας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που αναλαμβάναμε τον καθαρισμό ενός εναλλάκτη για ένα από τα εργοστάσια του Ομίλου της ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Παλαιότερα είχαμε συνεργαστεί επιτυχώς με το χαλυβουργείο της ΣΟΒΕΛ στο Νομό Μαγνησίας.
Η διαφορά στην περίπτωση της FULGOR ήταν ότι ο πελάτης ζήτησε να γίνει ο καθαρισμός των φύλλων, αφού πρώτα λύσουμε τον εναλλάκτη και πάρουμε τα φύλλα σε δικό μας χώρο για να τα καθαρίσουμε. Ο λόγος ήταν ότι ο πελάτης ήθελε να είναι βέβαιος ότι ο καθαρισμός θα είναι τέλειος, χωρίς να μείνουν καθόλου κατάλοιπα. Πάνω στα φύλλα είχαν συσσωρευθεί επικαθίσεις αλάτων, στρειδώνας και αιθάλης, καθώς το πρωτεύον κύκλωμα του εναλλάκτη διατρέχεται από θαλασσινό νερό, το οποίο ψύχει το γλυκό νερό του δευτερεύοντος κυκλώματος, που μεταφέρει μέσα στον εναλλάκτη ρύπους από το χώρο της παραγωγής.
Σκοπός του καθαρισμού ήταν η απομάκρυνση των συσσωρευμένων επικαθίσεων, έτσι ώστε να διορθωθούν τα εξής δύο προβλήματα:
- η ψυκτική απόδοση του θαλασσινού νερού προς το γλυκό νερό να επανέλθει στα αρχικά υψηλά επίπεδα,
- η ροή του γλυκού νερού να διευκολυνθεί, ώστε να διοχετεύεται επαρκής ποσότητα κρύου νερού προς τον εξοπλισμό της παραγωγής και έτσι να εξασφαλίζεται η επαρκής ψύξη του.
Πράγματι, λύσαμε τον εναλλάκτη και παραλάβαμε τα φύλλα. Σε πρώτη φάση, καθαρίσαμε, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, με ξύλινο εργαλείο τα υπολείμματα της κόλλας από τις φλάντζες που συνδέουν μεταξύ τους τα φύλλα του εναλλάκτη, προσέχοντας να μην προξενήσουμε παραμορφώσεις και εκδορές στην επιφάνειά τους. Στη συνέχεια, εμβαπτίσαμε τα φύλλα τιτανίου σε πλαστική δεξαμενή με διάλυμα ειδικού μίγματος πιστοποιημένων όξινων καθαριστικών υλικών, τα οποία επιλέξαμε μετά από δοκιμές που κάναμε για τα συγκεκριμένα είδη επικαθίσεων. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καθαρισμού, λειτουργούσε αντλία ανακυκλοφορίας, η οποία δημιουργούσε επιπρόσθετα μία μηχανική ορμή, για τον καλύτερο καθαρισμό των φύλλων.
Μάλιστα, η ροή της ανακυκλοφορίας αντιστρεφόταν σε τακτά διαστήματα, για να προξενείται έντονος στροβιλισμός του διαλύματος μέσα στη δεξαμενή, ώστε να γίνεται ακόμα πιο εντατικός ο μηχανικός καθαρισμός των επικαθίσεων. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκαν και κάποια άλλα θερμικά και μηχανικά μέσα, τα οποία ενίσχυσαν τον μηχανικό καθαρισμό της ανακυκλοφορίας και βοήθησαν τον χημικό καθαρισμό να είναι πιο αποτελεσματικός.
Δεξιά βλέπετε την εικόνα που παρουσίαζαν τα φύλλα του εναλλάκτη πριν τον καθαρισμό (επάνω) και μετά τον καθαρισμό (κάτω).
Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αντιαφριστικά, δηλαδή έχουν την ιδιότητα να μην αφρίζουν κατά τη χημική αντίδραση της διάσπασης των επικαθίσεων. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή ο αφρός αμβλύνει την ένταση του μηχανικού καθαρισμού, καθώς λειτουργεί ως “αμορτισέρ” πάνω στις επικαθίσεις και δυσχεραίνει τη μηχανική απομάκρυνσή τους. Αυτό το πλεονέκτημα γίνεται ακόμα πιο σημαντικό, όταν οι επικαθίσεις είναι σκληρές και πετρωμένες. Ο χημικός καθαρισμός, σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι ποτέ επαρκής από μόνος του και χρειάζεται μηχανική υποβοήθηση, αν θέλουμε να επιτύχουμε τέλειο καθαριστικό αποτέλεσμα.
Αυτή η φάση του καθαρισμού διάρκεσε τρία εικοσιτετράωρα. Όταν ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός, έγινε ένα καλό ξέπλυμα των μαλακωμένων επικαθίσεων, και με μηχανικά μέσα απομακρύνθηκαν όσες επικαθίσεις είχαν μεν μαλακώσει αλλά δεν είχαν απομακρυνθεί εντελώς. Ακολούθησε δεύτερος εμβαπτισμός σε δεξαμενή με υγρά εξουδετέρωσης των όξινων καθαριστικών υγρών, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση διάβρωσης του τιτανίου εξαιτίας τυχόν όξινων καταλοίπων. Στη συνέχεια, σε αυτή τη δεξαμενή προστέθηκε ένα υγρό παθητικοποίησης των μέταλλων, το οποίο σχηματίζει ένα πολύ λεπτό και θερμοαγώγιμο φιλμ, το οποίο δεν επιτρέπει τη διάβρωση για αρκετούς μήνες λειτουργίας του εναλλάκτη, χωρίς να μειώνει καθόλου την ικανότητά των φύλλων τιτανίου για εναλλαγή θερμότητας.
Τέλος, παραδώσαμε τα φύλλα στον πελάτη και συναρμολογήσαμε ξανά τον εναλλάκτη. Ο αρμόδιος τεχνικός της FULGOR, μόλις είδε τα καθαρισμένα φύλλα τιτανίου, μας δήλωσε ότι ο καθαρισμός που κάναμε ήταν τέλειος, και κατά πολύ ανώτερος από τον καθαρισμό που τους έχει κάνει οποιοδήποτε άλλο συνεργείο μέχρι τότε. Προφανώς, τα άλλα συνεργεία δεν διέθεταν τον εξοπλισμό και τα υλικά που χρησιμοποίησε το δικό μας συνεργείο, ούτε ακολουθούσαν βήμα προς βήμα τις διαδικασίες που περιγράψαμε πιο πάνω.
Όταν ολοκληρώσαμε τη συναρμολόγηση και τέθηκε ξανά σε λειτουργία το κύκλωμα ψύξης, ο πελάτης διαπίστωσε ότι πράγματι η ψυκτική απόδοση του θαλασσινού νερού αυξήθηκε σημαντικά και η ροή του κρύου γλυκού νερού προς τον εξοπλισμό της παραγωγής αυξήθηκε επίσης σε ικανοποιητικό βαθμό, ώστε να ψύχεται επαρκώς ο εξοπλισμός και να μην υπερθερμαίνεται κατά την παραγωγή, πράγμα που, όταν συμβαίνει, οδηγεί σε διάφορα σοβαρά προβλήματα.
Παράλληλα, συμφωνήσαμε με τους τεχνικούς της FULGOR ότι θα αναλάβουμε τον περιοδικό επιτόπιο καθαρισμό όλων των εναλλακτών τους κάθε 6 μήνες, χωρίς να χρειάζεται να λύνουμε τους εναλλάκτες. Αυτή η λύση έχει για τον πελάτη τα εξής σημαντικά πλεονεκτήματα: δείτε τη σελίδα:
Περισσότερες πληροφορίες για τους χημικούς και μηχανικούς καθαρισμούς που αναλαμβάνει η εταιρεία μας θα βρείτε εδώ.