Ομαλή, Ήπια και Ομοιόμορφη
Ξήρανση Τσιμεντοκονίας Ενδοδαπέδιας
Θέρμανσης με Υπέρυθρη Ακτινοβολία

Η ξήρανση της τσιμεντοκονίας είναι, προφανώς, μία απαραίτητη και αναπόφευκτη διαδικασία κατά την κατασκευή ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης, που χρειάζεται πολύ προσοχή και εμπειρία για να γίνει σωστά χωρίς αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του όλου έργου. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος μέχρι τώρα ήταν η χρήση ενός επίτοιχου ηλεκτρικού λέβητα, που τίθεται σε λειτουργία για αρκετές ώρες, μέχρι να στεγνώσει εντελώς η τσιμεντοκονία. Αυτή η μέθοδος, όμως, παρουσιάζει τα ακόλουθα προβλήματα:

 1. Καταναλώνει πολλή ενέργεια, που κατά κανόνα την πληρώνει ο πελάτης.
 2. Θερμαίνει υπερβολικά το χώρο.
 3. Απαιτεί μία διαδικασία για το γέμισμα με νερό στην αρχή και άδειασμα στο τέλος.
 4. Ο λέβητας, καθώς μένει άδειος για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη χρήση, οξειδώνεται.
 5. Ο λέβητας απαιτεί κάποια συντήρηση, καθαρισμό από άλατα κτλ.
 6. Η τσιμεντοκονία συχνά ραγίζει εξαιτίας της μεγάλης ή/και της απότομης αύξησης της θερμοκρασίας.

Η εναλλακτική λύση που προτείνουμε είναι η χρήση θερμαντικών σωμάτων υπέρυθρης ακτινοβολίας, ένα για κάθε δωμάτιο. Αυτά τα σώματα, που κοστίζουν περίπου όσο ένας ηλεκτρικός επίτοιχος λέβητας, έχουν πολύ μικρό πάχος και εύκολα τα ακουμπάμε στην άκρη του δαπέδου, όρθια κολλητά με το σοβατεπί, με την πλάτη στον τοίχο, ή στο άνοιγμα μίας πόρτας, με τρόπο ώστε να είναι σταμμένη η θερμαντική επιφάνειά τους προς την τσιμεντοκονία που θέλουμε να ξηράνουμε. Αυτά τα σώματα εξαλείφουν όλα τα πιο πάνω προβλήματα, επειδή έχουν, αντίστοιχα, τα εξής πλεονεκτήματα:

 1. Καταναλώνουν πολλή λίγη ενέργεια, αφού το μεγαλύτερο μέγεθος καταναλώνει μόνο 660W.
 2. Θερμαίνουν απευθείας την επιφάνεια της τσιμεντοκονίας και όχι τον αέρα του χώρου, ο οποίος θερμαίνεται ελαφρά, έμμεσα, λόγω της θέρμανσης της τσιμεντοκονίας και των τοίχων.
  (Τονίζουμε εδώ ότι ο χρόνος που χρειάζεται για την ξήρανση της τσιμεντοκονίας είναι περίπου ο ίδιος, αν όχι συντομότερος, από το χρόνο που απαιτείται αν χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρικό λέβητα ή άλλη συμβατική μέθοδο που θερμαίνει απευθείας τον αέρα.)
 3. Η χρήση τους είναι πολύ πιο απλή, καθώς το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τα βάλουμε στην πρίζα.
 4. Δεν φθείρονται όταν μένουν αχρησιμοποίητα για πολύ καιρό. Μπορούν, μάλιστα, να χρησιμοποιηθούν ως μία πολύ καλή εναλλακτική λύση για οικονομική, οικολογική, υγιεινή και ποιοτική θέρμανση για το γραφείο ή για το σπίτι αντί της όποιας άλλης συμβατικής μεθόδου θέρμανσης που έχουμε ήδη εγκατεστημένη, η οποία έτσι ουσιαστικά καταργείται σε μεγάλο βαθμό ή ακόμα και ολοσχερώς.
 5. Δεν χρειάζονται απολύτως καμία συντήρηση.
 6. Η τσιμεντοκονία δεν ραγίζει, επειδή η υγρασία που περιέχει δεν δέχεται θερμικό σοκ ώστε να εξατμιστεί γρήγορα, καθώς ο αέρας του δωματίου δεν υπερθερμαίνεται. Αντίθετα, θερμαίνεται μόνο η ίδια η τσιμεντοκονία, και αυτό εξασφαλίζει μία σταδιακή και, το κυριότερο, ομοιόμορφη εξάτμιση της υγρασίας σε όλο το πλάτος, το μήκος και το πάχος της τσιμεντοκονίας, ώστε να μη δημιουργηθούν μέσα στη μάζα της ανομοιόμορφες δυνάμεις και κινήσεις που τείνουν να τη ραγίσουν και να προξενήσουν ρωγμές, μειώνοντας έτσι τη συνολική ποιότητα του έργου της ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

_________________________________________

Σημείωση: Μπορείτε, επίσης, να δείτε τις εξής σελίδες που σχετίζονται με το παρόν θέμα:

Μοιράσου το στα social media