Η Ψύλλα της Φιστικιάς

Όπως παρουσιάζεται στην πολύ κατατοπιστική εργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το ευρύτομο και η ψύλλα είναι οι κυριότεροι εχθροί της φιστικιάς.

Τον Δεκέμβριο του 2013 λάβαμε ένα τηλεφώνημα από έναν καλλιεργητή φιστικιάς από την περιοχή της Λαμίας, ο οποίος μας είπε τα εξής:

Έχει έναν ιταλικό τυφώνα με υδρονέφωση, που είναι πολύ καλός, όμως έχει αρχίσει να παλιώνει. Σκέφτεται τώρα να αγοράσει έναν ελληνικό τυφώνα και θέλει να προσαρμόσει επάνω τον δικό μας χαλκωτή AGROCARE.

Όλοι οι παραγωγοί φιστικιών της περιοχής του (αλλά και στην Αίγινα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, λόγω δύο εντόμων: της ψύλλας, αλλά και του ευρύτομου σε ορισμένες περιοχές.

Το συμπέρασμά του είναι ότι ο συμβατικός τρόπος με τον οποίο καλύπτουν τα φυτά τους είναι ξεπερασμένος.

Έχει υπόψη του και τα ολοκληρωμένα ηλεκτροστατικά ψεκαστικά μηχανήματα, που επιτυγχάνουν τέλεια διασπορά πολύ μικρών σταγονιδίων επάνω στο φυτό. Είναι όμως πολύ ακριβά. Του εξηγήσαμε τις διαφορές του συστήματος AGROCARE από εκείνα τα συστήματα. Συγκεκριμένα, το σύστημα AGROCARE δεν κάνει διασπορά των σταγονιδίων, αλλά απλά προσδίδει στο ψεκαστικό διάλυμα θετικά φορτισμένα ιόντα χαλκού, με αποτέλεσμα το διάλυμα να προσκολλάται άριστα στα φύλλα και γενικά στο φυτό, και να διανέμεται ομοιόμορφα σε όλες τις επιφάνειες των φύλλων, των καρπών και γενικά των φυτών, ακόμα και στις κρυμμένες επιφάνειες.

Ο πελάτης αντιλήφθηκε πολύ καλά το θέμα της προσκόλλησης λόγω ετερώνυμων ηλεκτρικών φορτίων και παραδέχθηκε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Συμφωνήσαμε ότι η ιδανική λύση θα ήταν η τοποθέτηση ενός συστήματος AGROCARE σε ένα ηλεκτροστατικό ψεκαστικό μηχάνημα. Επειδή όμως το δεύτερο είναι πολύ ακριβό, η αγορά του πρώτου και η εγκατάστασή του σε ένα συμβατικό ψεκαστικό μηχάνημα είναι μία πολύ οικονομική και αξιόπιστη λύση, που εξασφαλίζει όλα τα οφέλη που ζητάει να έχει ένας παραγωγός και αρκετά περισσότερα.

Ο πελάτης μάς ζήτησε να κάνουμε την τοποθέτηση εμείς. Συμφωνήσαμε, με κάποια πρόσθετη χρέωση, αν και είναι ιδιαίτερα απλή, όπως του εξηγήσαμε.

Ο πελάτης μάς εξήγησε ότι όλοι οι καλλιεργητές φιστικιάς χρησιμοποιούν κατά κόρον σκευάσματα χαλκού, αλλά και πολλά άλλα σκευάσματα επίσης. Ρώτησε αν όλα ανεξαιρέτως τα σκευάσματα θα μπορούν να ψεκάζονται σε συνεργασία με το AGROCARE. Η απάντησή μας ήταν θετική. Το σύστημά μας δεν έχει καμία αρνητική αλληλεπίδραση με κανένα από τα γεωργικά φάρμακα. Μάλιστα, η ποσότητα των φαρμάκων που θα απαιτείται θα είναι αισθητά μικρότερη, αφού, χάρη στην καλύτερη προσκόλλησή τους πάνω στο φυτό, θα γίνεται σημαντική εξοικονόμηση φαρμάκων.

Για μία συσκευή κατάλληλη για βυτίο του ενός τόνου, υπολογίσαμε ότι η τιμή μαζί με την τοποθέτηση θα είναι γύρω στις 3000€.

Μας εξήγησε ότι “είναι έτοιμος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη”, επειδή βρίσκεται σε απόγνωση. Είπε συγκεκριμένα: “δίνω και τη ζωή μου” σε όποιον μου εξασφαλίσει φυτοπροστασία, επειδή εργαζόμαστε σκληρά και τελικά το αποτέλεσμα είναι πολύ μικρό.

Οι 1000 περίπου φιστικιές του είναι διατεταγμένες σε σειρές. Η κάθε σειρά απέχει από την επόμενη 8 μέτρα. Το μέγιστο ύψος των δέντρων είναι 6 μέτρα. Μας ρώτησε αν το σύστημά μας καλύπτει αυτά τα δεδομένα. Η απάντησή μας ήταν και πάλι θετική, με την προϋπόθεση ότι το ψεκαστικό του μηχάνημα καλύπτει αυτές τις αποστάσεις.

Ο πελάτης ρώτησε τον κατασκευαστή του τυφώνα που σκοπεύει να αγοράσει, αν μπορεί να το εγκαταστήσει αυτός το AGROCARE πάνω στο δικό του μηχάνημα. Εκείνος απάντησε θετικά, δεδομένου ότι ήδη γνωρίζει και έχει δοκιμάσει επιτυχώς το σύστημά μας.

“Πέρυσι πηγαινοερχόμασταν κάθε 5 μέρες με ψεκαστικά διαλύματα-βόμβες και η ψύλλα, αντί να εξολοθρεύεται, ανέκαμπτε”, μας είπε απελπισμένος ο πελάτης μας. “Φοβάμαι μη δημιουργήσουμε ανθεκτικούς πληθυσμούς και μετά ανά 3-4 μέρες ψεκάζουμε και αποτέλεσμα δεν έρχεται”, συνέχισε.

“Οι τυφώνες στην περιοχή μας είναι όσοι και τα τρακτέρ, όλοι οι αγρότες συνεχίζουν με το συμβατικό τρόπο, με μεγάλες τουρμπίνες κτλ. Σκέφτηκα μήπως πρέπει να αλλάξουμε, να κάνουμε κάτι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό, γι’ αυτό σας κάλεσα”, είπε τέλος.

Ζήτησε και του δώσαμε ονόματα και τηλέφωνα ικανοποιημένων πελατών μας που ψεκάζουν δέντρα με τη βοήθεια του AGROCARE.

Μας είπε ότι θα τους καλέσει και θα επανέλθει σύντομα, για να μας δώσει την παραγγελία του.

Μοιράσου το στα social media