Επικαθίσεις στα Τοιχώματα και στον Πυθμένα στις Πισίνες

Το πρόβλημα προς επίλυση

Στα τοιχώματα και στον πυθμένα στις πισίνες σχηματίζονται σταδιακά επικαθίσεις, που αποτελούνται κυρίως από άλατα (άσπρου ή ανοικτού καφέ χρώματος) και άλγη (μαύρου ή σκούρου πράσινου χρώματος). Τα άλατα είναι σκληρά και τραχιά, ενώ η άλγη είναι πιο λεία και γλοιώδης. Και τα δύο είδη επικαθίσεων δεν απομακρύνονται εύκολα. Χρειάζεται, κατά κανόνα, άδειασμα της πισίνας και ξύσιμο με συρματόβουρτσες και χρήση οξέων, που σε συνδυασμό με τις βούρτσες προξενούν φθορές και στην ίδια την επιφάνεια, ιδίως όταν πρόκειται για βαμμένη πισίνα. Επιπλέον, αν υπάρχει επίστρωση με πλακάκια ή ψηφίδες, τότε ο καθαρισμός των αρμών είναι ακόμα πιο δύσκολος, αφού χρειάζεται ειδικό εργαλείο που να εισχωρεί μέσα στους αρμούς για να απομακρύνει τις επικαθίσεις.

Εσχάρες πισίνας με επικαθίσεις Εσχάρες και τοιχία πισίνας με επικαθίσεις

Στις δύο πιο πάνω φωτογραφίες βλέπουμε τις πλαστικές εσχάρες πισίνας που έχουν μαυρίσει σε μερικές περιοχές τους εξαιτίας της άλγης που έχει επικαθίσει επάνω τους. Επίσης, στη δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε τις επικαθίσεις και στα τοιχώματα της πισίνας, κυρίως στο επάνω και στο κάτω μέρος τους, προφανώς επειδή στις περιοχές αυτές η κυκλοφορία του νερού δεν είναι τόσο έντονη όσο στις κεντρικές περιοχές των τοιχωμάτων.

Οι λύσεις που προτείνει η Smart Technical Solutions

Το πιο πάνω πρόβλημα έχει τριών ειδών λύσεις:

 1. Καθαρισμός των επικαθίσεων μία φορά το χρόνο (διορθωτική συντήρηση).
  Για το σκοπό αυτό υπάρχουν τα κατάλληλα οικολογικά καθαριστικά υλικά, που δεν φθείρουν τα τοιχώματα και δεν βλάπτουν την υγεία των εργατών που τα χρησιμοποιούν.  Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ενότητα Καθαριστικά Υλικά. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να σας προτείνουμε το κατάλληλο υλικό, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Όμως, αυτή η λύση δεν είναι η καλύτερη, επειδή έρχεται να διορθώσει το πρόβλημα αφού συμβεί. Καλύτερες είναι οι λύσεις πρόληψης, ώστε να μη σχηματίζονται καθόλου επικαθίσεις. Δείτε σχετικά τις δύο επόμενες παραγράφους.
  .
 2. Επεξεργασία του νερού ώστε να αποτρέπονται οι επικαθίσεις (προληπτική συντήρηση).
  Στην ενότητα Επεξεργασία Νερού σε Πισίνες, Spa, Σιντριβάνιαιθα βρείτε μία σειρά από τεχνικές προτάσεις, που η καθεμιά με τον τρόπο της εξασφαλίζει ότι το νερό δεν θα δημιουργεί επικαθίσεις αλάτων και άλγης στα τοιχώματα και στον πυθμένα της πισίνας. Οι βασικές ιδέες όλων των προτάσεων που θα βρείτε σε αυτήν την ενότητα είναι οι εξής δύο:

  • Ο ιονισμός του νερού, δηλαδή η προσθήκη ιόντων χαλκού στο νερό, αποτρέπει τη δημιουργία επικαθίσεων άλγης και αλάτων.
  • Η μετάδοση κάποιας μορφής ενέργειας στα μόρια των αλάτων ή του νερού καθιστά το σχηματισμό επικαθίσεων αδύνατο.

  Και σε αυτήν την περίπτωση συνιστούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να σας προτείνουμε την καταλληλότερη μέθοδο για τη δική σας πισίνα.

 3. Δημιουργία υδρόφοβης και αυτοπλενόμενης επιφάνειας στα τοιχώματα και στον πυθμένα (προληπτική συντήρηση).
  Είτε πρόκειται για πλακάκι ή ψηφίδα, είτε πρόκειται για κάποιο είδος βαφής ή οποιοδήποτε άλλο φινίρισμα της επιφάνειας της πισίνας, μπορείτε με την εφαρμογή του κατάλληλου υδρόφοβου υλικού να εξαλείψετε σχεδόν το σχηματισμό επικαθίσεων και να κάνετε πολύ πιο εύκολη την απομάκρυνση τυχόν επικαθίσεων που παρόλα αυτά θα σχηματιστούν στις επιφάνειες και στους αρμούς. Το υλικό αυτό είναι η διάφανη υδρόφοβη ακρυλική ρητίνη AQUABLOCK, που εφαρμόζεται εύκολα πάνω σε στεγνή επιφάνεια όταν η πισίνα είναι άδεια. Η διάρκεια ζωής της ρητίνης είναι για πολλά χρόνια εάν πρόκειται για οικολογική πισίνα ή για ένα με δύο έτη αν πρόκειται για συμβατική πισίνα με χλώριο.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι πιο πάνω λύσεις μπορούν να εφαρμόζονται είτε η καθεμιά μεμονωμένα είτε όλες μαζί συνδυαστικά, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

__________________________________________

Σημείωση:                                                          
Επειδή αυτός ο δικτυακός τόπος ενημερώνεται καθημερινά με νέα τεχνικά θέματα και προστίθενται σε αυτόν συνεχώς νέες καινοτόμες και οικολογικές τεχνικές προτάσεις, είναι πολύ πιθανό η πιο πάνω ενημέρωση να μην είναι πλήρης. Γι’ αυτό το λόγο, για την πιο ολοκληρωμένη ενημέρωσή σας, σας συνιστούμε να αναζητήσετε και άλλες ενδιαφέρουσες τεχνικές προτάσεις μέσα στις ενότητες προϊόντων & υπηρεσιών στις οποίες θα βρεθείτε καθώς θα κάνετε κλικ σε διάφορα σημεία του πιο πάνω κειμένου. Είναι πολύ πιθανό να βρείτε εκεί κάποια πρόσφατα αναρτημένα θέματα που αφορούν το τεχνικό πρόβλημά σας αλλά δεν έχουν ακόμα καταχωρηθεί στο πιο πάνω κείμενο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε στην ενότητα Νέα Θέματα καταχωρίσεις σχετικές με το τεχνικό πρόβλημά σας, οι οποίες είναι πιθανό να έχουν γίνει μετά τον Οκτώβριο του 2012, που είναι ο μήνας της τελευταίας ενημέρωσης της παρούσας σελίδας.

Μοιράσου το στα social media