Επικαθίσεις αλάτων σε υδραυλικές εγκαταστάσεις
και σε άλλες επιφάνειες

Α. Υδραυλικές εγκαταστάσεις

Οι επικαθίσεις αλάτων μέσα σε υδραυλικές εγκαταστάσεις προξενεί μία σειρά από προβλήματα, όπως είναι η διάβρωση και τα τρυπήματα, τα φραξίματα, η καταστροφή σωληνώσεων, αντλιών, κυκλοφορητών, βανών κ.ά. υδραυλικού εξοπλισμού, και άλλα. Όμως, ίσως η κυριότερη ζημιά, που είναι συνήθως και η λιγότερο αισθητή για τον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης, είναι η μεγάλη σπατάλη ενέργειας, καθώς είναι γνωστό ότι ένα λεπτό στρώμα αλάτων μέσα σε ένα λέβητα ή εναλλάκτη θερμότητας, ηλεκτρική αντίσταση, σερπαντίνα boler κτλ. προκαλεί κάθετη πτώση της θερμαντικής ή ψυκτικής απόδοσης της εγκατάστασης, με αποτέλεσμα την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να διαπεραστεί αυτό το θερμομονωτικό στρώμα αλάτων.

Για το πρόβλημα των επικαθίσεων αλάτων σε υδραυλικές εγκαταστάσεις δείτε την ενότητα Άλατα, πουρί, άλγη και άλλες επικαθίσεις, όπου θα βρείτε πολλές πληροφορίες για αυτό το θέμα. Συγκεκεριμένα:

 1. παρουσιάζεται το πρόβλημα των επικαθίσεων και οι αρνητικές συνέπειες του για την εγκατάσταση,
 2. γίνεται μία συγκριστική ανάφορά στις συνήθεις λύσεις του προβλήματος,
 3. προτείνονται αρκετές μέθοδοι για την πρόληψη του φαινομένου,
 4. παρουσιάζονται μέθοδοι χημικού και μηχανικού καθαρισμού των επικαθίσεων.

Άλλες αναφορές στο θέμα των επικαθίσεων γίνονται στα πιο κάτω σημεία του δικτυακού τόπου:

 1. Στην ενότητα Εξοικονόμηση Ενέργειας, στη σελίδα Τεχνολογία Merus, εξάλειψη επικαθίσεων και εξοικονόμηση ενέργειας.
 2. Στην ενότητα Πυροπροστασία – Πυρόσβεση, στη σελίδα Προληπτική Συντήρηση Δικτύων Πυρόσβεσης.
 3. Στην ενότητα Περιβάλλον & Ενέργεια, σε διάφορες σελίδες γίνεται αναφορά στην προστασία των εγκαταστάσεων από επικαθίσεις αλάτων, στα σημεία εναλλαγής θερμότητας, που πρέπει να διατηρούνται καθαρά για να αποδίδουν ικανοποιητικά και χωρίς ενεργειακές απώλειες τα ηλιακά συστήματα, οι μονάδες γεωθερμίας, τα υδροηλεκτρικά έργα, η ενδοδαπέδια θέρμανση και άλλες εγκαταστάσεις που η λειτουργία τους βασίζεται στη μετάδοση θερμικής ενέργειας μέσω του νερού ή στη χρήση του νερού ως ψυκτικό μέσο.
 4. Στη σελίδα Κλιματισμός, Εξαερισμός & Αερισμός – υλικά, συκευές, μελέτες, εφαρμογές παρουσιάζονται τα προβλήματα που προξενούν τα άλατα και η σκουριά στα κυκλώματα ψύξης και θέρμανσης και προτείνονται οι κατάλληλες λύσεις.

Γενικά, οι τρόποι αντιμετώπισης του θέματος των επικαθίσεων αλάτων είναι οι εξής:

 1. Πρόληψη με φυσικές μεθόδους, για την αποτροπή της επικάθισης χωρίς την αφαίρεσή τους από το νερό.
 2. Πρόληψη με αφαίρεση των αλάτων από το νερό (αποσκλήρυνση, απιονισμός, αντίστροφη όσμωση).
 3. Μηχανικός καθαρισμός υπαρχουσών επικαθίσεων.
 4. Χημικός καθαρισμός υπαρχουσών επικαθίσεων.
 5. Για περισσότερες πληροφορίες για αυτό το θέμα δείτε τη σελίδα Οι συνήθεις λύσεις κατά των επικαθίσεων.

Β. Άλλες επιφάνειες

Η επικάθιση αλάτων σε διαφόρων ειδών επιφάνειες δεν προξενεί μόνο αισθητικό πρόβλημα (μια διάχυτη ασπρίλα που κάνει τα χρώματα να φαίνονται ξεθωριασμένα). Το κυριότερο πρόβλημα που προξενεί είναι η διάβρωση των επιφανειών εξαιτίας των χημικών αντιδράσεων που πυροδοτούνται από την παρουσία των αλάτων σε συνδυασμό με το οξυγόνο και την υγρασία του αέρα.

 1. Στην ενότητα Καθαριστικά Υλικάαθα βρείτε τα κατάλληλα υλικά για την απομάκρυνση των αλάτων από διάφορες επιφάνειες, όπως είναι για παράδειγμα:
  1. η λεκάνη της τουαλέτας, οι βρύσες και τα ντους, οι νιπτήρες και η μπανιέρα,
  2. τα εσωτερικά τοιχώματα της πισίνας και ιδιαίτερα η γραμμή αλάτων που σχηματίζεται λίγο πάνω από τη στάθμη του νερού,
  3. οι εξωτερικοί τοίχοι, τα κάγκελα, τα εξωτερικά κουφώματα και άλλες επιφάνειες κτιρίων που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.
 2. Στη σελίδα PICKLING FLUID και PASSIVATING FLUID θα βρείτε μία αποτελεσματική μέθοδο για την προστασία επιφανειών ανοξείδωτων, μπρούτζινων και αλουμινίου από την οξείδωση που προξενείται σε παραθαλάσσιες περιοχές εξαιτίας της αλμύρας.
 3. Στη σελίδα Υδρόφοβα, Ελαιόφοβα, Ανθεκτικά στο UV, που βρίσκεται στη διαδρομή Οικοδομικά – Κτιριακά → Μόνωση Υγρασίας, Στεγανοποίηση κτλ. → WINWET, Ακρυλικά Μονωτικά Υλικά Εμποτισμού → Τα προϊόντα της σειράς WinWet, θα βρείτε κάποια διαφανή προστατευτικά υλικά για όλων των ειδών της επιφάνειες. Αυτά τα υδρόφοβα υλικά δεν επιτρέπουν την απορρόφηση των αλάτων μέσα στους πόρους της επιφάνειας και κάνουν πολύ εύκολο το ξέπλυμα των αλάτων και άλλων ρύπων.
 4. Ειδικότερα, το υδρόφοβο υλικό CONTRAQUA WS δεν επιτρέπει την επικάθυση της αλμύρας και άλλων ρύπως επάνω σε ξύλινες επιφάνειες.
 5. Για τα λευκά στίγματα αλάτων, που εμφανίζονται όταν εξατμίζονται οι σταγόνες του νερού μετά το πλύσιμο ενός αυτοκινήτου ή μαρμάρων, μεταλλικών κουφωμάτων ή άλλων επιφανειών, παρουσιάζονται λύσεις στην ενότητα Άλατα, πουρί, άλγη και άλλες επικαθίσεις.

__________________________________________

Σημείωση:
Επειδή αυτός ο δικτυακός τόπος ενημερώνεται καθημερινά με νέα τεχνικά θέματα και προστίθενται σε αυτόν συνεχώς νέες καινοτόμες και οικολογικές τεχνικές προτάσεις, είναι πολύ πιθανό η πιο πάνω ενημέρωση να μην είναι πλήρης. Γι’ αυτό το λόγο, για την πιο ολοκληρωμένη ενημέρωσή σας, σας συνιστούμε να αναζητήσετε και άλλες ενδιαφέρουσες τεχνικές προτάσεις μέσα στις ενότητες προϊόντων & υπηρεσιών στις οποίες θα βρεθείτε καθώς θα κάνετε κλικ σε διάφορα σημεία του πιο πάνω κειμένου. Είναι πολύ πιθανό να βρείτε εκεί κάποια πρόσφατα αναρτημένα θέματα που αφορούν το τεχνικό πρόβλημά σας αλλά δεν έχουν ακόμα καταχωρηθεί στο πιο πάνω κείμενο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε στην ενότητα Νέα Θέματα καταχωρίσεις σχετικές με το τεχνικό πρόβλημά σας, οι οποίες είναι πιθανό να έχουν γίνει μετά το μήνα της τελευταίας ενημέρωσης της παρούσας σελίδας.

Μοιράσου το στα social media