Αντιδιαβρωτική Προστασία Ανοξείδωτου Αγωγού Καυσίμων σε Πλοίο

Η πιο κάτω επιστολή εστάλη τον Δεκέμβριο του 2013 σε ναυπηγοεπισκευαστική εταιρεία του Πειραιά που της είχε ανατεθεί από μία ναυτιλιακή εταιρεία η αντικατάσταση ενός ανοξείδωτου αγωγού καυσίμων που είχε διαβρωθεί, καθώς επίσης και η αντιδιαβρωτική προστασία του νέου αγωγού, ώστε να μην έχει την τύχη του παλαιού.

Η αρχική πρόθεση των μηχανικών της ναυτιλιακής εταιρείας ήταν να γίνει παθητικοποίηση των εσωτερικών τοιχωμάτων του αγωγού με το κατάλληλο είδος επίστρωσης, που δεν θα επιτρέπει τη διάβρωση του αγωγού.

Προτείναμε στον πελάτη μας την εναλλακτική λύση της καθοδικής προστασίας. Αυτός με τη σειρά του μετέφερε την πρότασή μας στη ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερα. Έτσι, στείλαμε στον πελάτη μας την πιο κάτω επιστολή:

Κύριοι,

Σε συνέχεια της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας μας σχετικά με την αντιδιαβρωτική προστασία αγωγού μήκους 70m και διατομής 10″ που θα εγκαταστήσετε σε πλοίο, σε αντικατάσταση αγωγού καυσίμων που διαβρώθηκε πρόσφατα, προφανώς εξαιτίας ηλεκτρολυτικών φαινομένων, σας προτείνουμε να ληφθούν τα πιο κάτω μέτρα προστασίας ώστε να μην παρουσιαστεί ξανά διάβρωση και στον καινούργιο αγωγό:

 1. ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:
  Με την καθοδική προστασία επιβάλλουμε σε ολόκληρη την έκταση του αγωγού και του εξοπλισμού που είναι άμεσα συνδεδεμένος με αυτόν μία αρνητική τάση λίγο μεγαλύτερη από το 1V και με ένταση 100mA (εντελώς ακίνδυνη για τη μεταφορά καυσίμων). Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπουμε την εμφάνιση φαινομένων ηλεκτρόλυσης, αλλά και χημικής οξείδωσης, που είναι επίσης συχνά εξαιτίας της μικρής ποσότητας υγρασίας που αναπόφευκτα περιέχεται σε όλα τα καύσιμα, με αποτέλεσμα να οξειδώνεται κυρίως το κάτω μέρος της εσωτερικής επιφάνειας του αγωγού, όπου καθιζάνει το νερό λόγω του μεγαλύτερου ειδικού βάρους του σε σύγκριση με τα καύσιμα, πράγμα που συμβαίνει κατεξοχήν σε αγωγούς που είναι οριζόντιοι χωρίς καθόλου ή με πολύ μικρή κλίση.
  Για την εφαρμογή αυτής της μικρής τάσης και έντασης ρεύματος η πιο αποτελεσματική και οικονομική μέθοδος είναι η εφαρμογή του κατάλληλου αριθμού συσκευών καθοδικής προστασίας STOPCOR, τύπος Α9 PLUS. Για την πλήρη κάλυψη του συγκεκριμένου αγωγού με το μήκος και τη διατομή που μας δώσατε, απαιτούνται δύο τέτοιες συσκευές, συνολικής αξίας 780€ + ΦΠΑ – 10% έκπτωση για την εταιρεία σας.
  Οι συσκευές αυτές θα συνοδεύονται με το κατάλληλο εξάρτημα (αντάπτορα) γείωσης (earthing shunt), που συνδέεται είτε στην ηλεκτρική γείωση του πλοίου είτε σε κάποια επιφάνεια που βρέχεται από τη θάλασσα από την άλλη πλευρά της.
  Τα σημεία σύνδεσης των δύο συσκευών θα είναι στην αρχή και στο τέλος του αγωγού: περίπου 5-10 μέτρα μακριά από την αρχή και περίπου 5-10 μέτρα πριν από το τέλος του.
  Αυτή η τεχνολογία έχει εφαρμοστεί ήδη από αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες, όπως είναι, για παράδειγμα, οι εξής:
  BYZANTINE MARITIME CORPORATION
  VARIETY CRUISES
  SIGURO SHIPPING AGENTS
  Εφαρμόζεται, επίσης, σε αρκετά πρατήρια καυσίμων, σε δεξαμενές και σωληνώσεις υγραερίου και σε χιλιάδες εγκαταστάσεις με δίκτυα και δεξαμενές νερού.
 2. ΒΑΦΗ ΠΑΘΗΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΙΧΩΜΑΤΩΝ:
  Διαθέτουμε τα κατάλληλα υλικά PICKLING FLUID και PASSIVATING FLUID ή άλλους πλαστικοποιητές για την παθητικοποίηση της εσωτερικής επιφάνειας σωλήνων με μέγιστο μήκος τα 5 μέτρα, για λόγους δυσκολίας στην εφαρμογή σε μεγαλύτερα μήκη.
  Αυτός ο περιορισμός σημαίνει ότι θα πρέπει τα σημεία συγκόλλησης, που είναι και τα πιο ευπαθή στην ηλεκτρόλυση εξαιτίας του διμεταλλικού στοιχείου που σχηματίζουν με την υπόλοιπη ανοξείδωτη κατασκευή, να παραμείνουν απροστάτευτα. Αυτό, όμως, δεν είναι πρόβλημα, επειδή η εφαρμογή των συσκευών STOPCOR αποτελεί ήδη μία εγγύηση για την αντιδιαβρωτική προστασία τους.
  Κατά συνέπεια, συνιστούμε ως απαραίτητη την τεχνολογία STOPCOR και ως προαιρετική ενίσχυση της προστασίας την βαφή παθητικοποίησης.
  Το κόστος των υλικών ή και της εργασίας για τη βαφή θα το προσδιορίσουμε σε δεύτερη φάση, αν καταλήξετε να εφαρμόσετε και αυτή τη λύση εκτός από την καθοδική προστασία.

ΑΛΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ:
Μπορείτε, αν θέλετε, να επισκεφθείτε τη σελίδα του δικτυακού τόπου μας Ναυτιλία & Ακτοπλοΐα, για να δείτε μία αρκετά μεγάλη ποικιλία από ενδιαφέρουσες τεχνικές προτάσεις που σίγουρα μπορούν να σας διευκολύνουν στο έργο σας και να μειώσουν τα κοστολόγια λειτουργίας και συντήρησης για τους πελάτες σας.
Επίσης, στην ενότητα Τεχνικές Εταιρείες Κατασκευών, Λειτουργίας & Συντηρήσεων θα βρείτε αρκετές ακόμα χρήσιμες τεχνικές προτάσεις μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα πιο πάνω θέματα ή άλλα τεχνικά θέματα που μπορεί να σας απασχολούν σχετικά με τα έργα σας. Η μακρόχρονη πείρα μας είναι σε θέση να δώσει λύσεις ή να σας συστήσει άλλες εταιρείες που μπορούν να δώσουν λύση σε όλα σχεδόν τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες σας. Γι’ αυτό, σας παροτρύνουμε να μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε άμεσο τεχνικό πρόβλημά σας ή να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας για μελλοντικές βελτιώσεις του εξοπλισμού των πελατών σας.

Μοιράσου το στα social media