Καθοδική Προστασία Εγκαταστάσεων Αποστακτηρίου

για πιο καθαρό προϊόν και για προστασία
των εγκαταστάσεων από διάβρωση και τρυπήματα

Τον Οκτώβριο του 2009 ο τεχνικός διευθυντής μίας ποτοποιίας που παράγει τσίπουρο πήρε τηλέφωνο στα γραφεία της Smart Technical Solutions και είπε ότι το τσίπουρο αποκτά σε μερικές περιπτώσεις ένα μπλε χρώμα, που το καθιστά ακατάλληλο προς διάθεση και κατανάλωση. Προφανώς το πρόβλημα οφειλόταν στη ρύπανση του προϊόντος από τις χάλκινες μεταλλικές σωληνώσεις της εγκατάστασης.

Ο πελάτης παράγγειλε 4 συσκευές καθοδικής προστασίας STOPCOR A7 PLUS, τις οποίες εφάρμοσε σε επιλεγμένα σημεία της εγκατάστασης. Πράγματι, μετά από 45 ημέρες ξαναμιλήσαμε και μας ανέφερε τα εξής:

 1. Από θετική που ήταν η τάση μεταξύ της εγκατάστασης και του σημείου γείωσης είχε γίνει σταθερά μηδενική.
 2. Συνέχιζε να υπάρχει το μπλε χρώμα μέσα στο τσίπουρο, αν και μειωμένο. Η εξήγηση που δώσαμε ήταν ότι το μπλε χρώμα ήταν θειικός χαλκός (γαλαζόπετρα) που οφείλεται στο χαμηλό pH του προϊόντος. Προφανώς κάποιο οξύ υπάρχει μέσα στο τσίπουρο, που αντιδρά με το χαλκό και παράγεται η γαλαζόπετρα. Συνεπώς, θα πρέπει ο πελάτης να ελέγξει την περιεκτικότητα σε οξέα, για να σταματήσει το χημικό φαινόμενο. Η ηλεκτροχημική διάβρωση είχε ήδη σταματήσει χάρη στις συσκευές STOPCOR. Τους είπαμε ότι πρέπει να κοιτάξουν να μειώσουν τα θειικά ή να αλλάξουν σωληνώσεις και να βάλουν ανοξείδωτες 316L αντί των χάλκινων. Ο χαλκός είναι πιο ευθερμαγωγός από το ανοξείδωτο μεν, άρα ιδανικός για απόσταξη, όμως έχει αυτήν την ευαισθησία, που το ανοξείδωτο δεν την έχει. Ανεξάρτητα από αυτά, καλό είναι να τοποθετηθούν άλλες τόσες συσκευές STOPCOR, για να πέσει η τάση στην αρνητική περιοχή, για πιο ολοκληρωμένη καθοδική προστασία, κάτι που όμως δεν είναι σίγουρο ότι από μόνο του θα δώσει λύση στο πρόβλημα του μπλε οξειδίου του χαλκού.
 3. Το θειάφι είναι από το σταφύλι μάλλον, μας είπε ένας ειδικός οινολόγος. Η λύση είναι μία απόσταξη με σόδα φαγητού δύο κιλά ανά κυβικό καζανιού, για να καθαρίσει το καζάνι, όπως μας είπε.
 4. Ο πελάτης μάς είπε ότι έχει πολλούς αποστακτήρες, κάποιοι από αυτούς δεν είναι συνδεμένοι με δίκτυο, σε εκείνους βγαίνει καθαρό το απόσταγμα. Το πρόβλημα εμφανίζεται μόνο σε αυτό το απόσταγμα που πάει μέσω του δικτύου των χάλκινων σωληνώσεων.
 5. Άλλη μία πληροφορία που μας έδωσε ο πελάτης είναι ότι το καλοκαίρι δεν εμφανίζεται το μπλε χρώμα στο απόσταγμα, μόνο το χειμώνα εμφανίζεται.
 6. Μας είπε επίσης ότι ήδη μειώθηκε το μπλε χρώμα σε ένα βαθμό και ότι ελπίζει πως ίσως θα μειωθεί κι άλλο όταν θα ανοίξει τα καζάνια, γιατί το σταδιακό ξέπλυμα του δικτύου συνεχίζεται με αργό ρυθμό, αφού η ροή είναι μόνο 50 λίτρα την ώρα, άρα η ορμή δεν είναι επαρκής για να παρασύρει την επικάθιση που έχει δημιουργηθεί στο δίκτυο.
 7. Του προτείναμε να κάνει και ένα ξέπλυμα με νερό με πίεση, για να καθαρίσει όλα τα παλιά κατάλοιπα. Συμφώνησε να το κάνει.

____________________________________

Η απάντηση που του στείλαμε μετά την πιο πάνω συζήτηση ήταν η εξής:

Κύριε ,

Σε συνέχεια της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας μας σχετικά με τα εξής θέματα:

 1. τα γαλάζια σωματίδια που βρίσκετε μέσα στο τσίπουρο
 2. καθοδική προστασία του δικτύου σας από την ηλεκτρολυτική διάβρωση εξαιτίας της γειτνίασης ανοξείδωτου χάλυβα με χαλκό

συνοψίζω πιο κάτω τα όσα είπαμε, ώστε να τα έχετε όλα υπόψη σας και να μπορέσετε να δώσετε οριστική και ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημά σας:

 1. Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΓΕΙΩΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ:
  Από θετική που ήταν έχει γίνει σταθερά μηδενική. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα της ηλεκτρόλυσης έχει μεν αντιμετωπιστεί, όχι όμως ακόμα με απόλυτη ασφάλεια. Το ιδανικό θα ήταν να αγοράσετε άλλες 4 συσκευές STOPCOR A7 PLUS, οι οποίες θα συνδεθούν σε σειρά με τις 4 ήδη υπάρχουσες συσκευές, σχηματίζοντας έτσι 4 ζεύγη συσκευών, που το καθένα από αυτά θα παράγει διπλάσια αρνητική τάση από αυτήν που παράγει μία μεμονωμένη συσκευή. Ο λόγος είναι ότι πολλές φορές τα ηλεκτρολυτικά φαινόμενα που προκαλεί ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι ιδιαίτερα έντονα, με αποτέλεσμα μία συσκευή να μην επαρκεί. Η αγορά 4 συσκευών ακόμα είναι σίγουρα ένα επιπλέον κόστος, όμως στην πραγματικότητα σε βάθος χρόνου δεν είναι κόστος, επειδή οι διπλάσιες συσκευές θα έχουν και διπλάσιο χρόνο ζωής. Επιπλέον, σημειώστε ότι ανεξάρτητα από το πρόβλημα με το μπλε χρώμα, η ολοκληρωμένη καθοδική προστασία σε τέτοια κυκλώματα με ανοξείδωτο χάλυβα και χαλκό επιβάλλεται, διαφορετικά σύντομα θα έχετε τρυπήματα και στο ανοξείδωτο και στο χαλκό.
 2. ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟ ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ:
  Μου αναφέρατε ότι συνεχίζεται το μπλε χρώμα μέσα στο τσίπουρο, αν και είναι αισθητά μειωμένο. Μίλησα στη συνέχεια και με τον τεχνικό σύμβουλό μας σε θέματα καθοδικής προστασίας, που μου είπε ότι τα μπλε σωματίδια που βρίσκετε μέσα στο τσίπουρο είναι θειικός χαλκός (γαλαζόπετρα) και προέρχονται αφενός μεν από το θειάφι των σταφυλιών και αφετέρου από το χαλκό του χαλκοσωλήνα, που αντιδρά με τη θειική ρίζα και παράγει το θειικό χαλκό. Αυτό είναι ένα χημικό φαινόμενο, που δεν έχει άμεση σχέση με τις συσκευές STOPCOR που τοποθετήσαμε. Παρόλα αυτά, είναι πολύ πιθανό οι συσκευές αυτές να βοηθήσουν στην εξάλειψή του.
 3. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΖΑΝΙΩΝ ΣΑΣ:
  Ο σύμβουλός μας σε θέματα ποτοποιίας, τον οποίο ρωτήσαμε, συνιστά να κάνετε μία απόσταξη με σόδα φαγητού σε ποσότητα δύο κιλά ανά κυβικό, για να καθαρίσετε τα καζάνια σας. Παράλληλα, μπορείτε να κάνετε και ένα ξέπλυμε με διάλυμα σόδας ή με σκέτο νερό υπό πίεση, ώστε να ξεπλυθεί καλά το δίκτυο των χαλκοσωλήνων από τις μπλε επικαθίσεις, οι οποίες, αν και μοιάζουν να μην παράγονται πλέον χάρη στη δράση των συσκευών STOPCOR, συνεχίζουν να υπάρχουν από παλιά και να ρυπαίνουν το προϊόν.
 4. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ: Μου αναφέρατε ότι έχετε πολλούς αποστακτήρες, κάποιοι από τους οποίους δεν είναι συνδεμένοι με το δίκτυο και το προϊόν πάει κατευθείαν στα βαρέλια και ότι εκεί βγαίνει καθαρό το απόσταγμα. Το πρόβλημα είναι σε αυτό το απόσταγμα που πάει μέσω του δικτύου, όπως μου είπατε, άρα το πρόβλημα οφείλεται σίγουρα στους χαλκοσωλήνες.
 5. ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΘΕΙΑΦΙΟΥ: Μου αναφέρατε ότι το καλοκαίρι δεν εμφανίζεται το μπλε χρώμα στο απόσταγμα, μόνο το χειμώνα εμφανίζεται. Ο σύμβουλός μας σχετικά με αυτό το ζήτημα είπε ότι τα κατάλοιπα θειαφιού δεν βρίσκονται πάντα μέσα στο σταφύλι, πολλές φορές έχουν αφαιρεθεί. Χωρίς να είμαι ειδικός, συμπεραίνω ότι μάλλον για κάποιο λόγο το σταφύλι που παραλαμβάνετε κάποιες χρονικές περιόδους έχει θειάφι και κάποιες άλλες δεν έχει, για κάποιους λόγους που δε γνωρίζω και προφανώς αφορούν την καλλιέργειά του, και αυτός πρέπει να είναι ο λόγος που το καλοκαίρι το πρόβλημα με το μπλε χρώμα εκλείπει. Αυτό ίσως να αξίζει να το εξετάσετε.
 6. ΘΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΛΥΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Αναφέρατε ότι προσεχώς θα ανοίξετε τα καζάνια και θα δείτε μήπως έχει μειωθεί κι άλλο το πρόβλημα, πράγμα διόλου απίθανο, αφού το σταδιακό ξέπλυμα του δικτύου συνεχίζεται με τη συνεχή ροή του τσίπουρου με ταχύτητα 50 λίτρων την ώρα, η οποία βέβαια δεν είναι ικανή να ξεπλύνει με ορμή τις παλιές επικαθίσεις, αλλά εντούτοις πετυχαίνει μία σταδιακή αποκόλληση των παλιών επικαθίσεων. Μόνο που μπορεί να πάρει μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός με τόσο μικρή ροή και γι’ αυτό σας πρότεινα να κάνετε ένα ξέπλυμα με νερό ή διάλυμα σόδας υπό πίεση.
 7. ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ STOPCOR ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΣΑΣ: Όπως ανέφερα και πιο πάνω, η καθοδική προστασία σε κυκλώματα όπου συμμετέχει ανοξείδωτος χάλυβας με χαλκό είναι επιτακτική ανάγκη για την προστασία και των δύο μετάλλων από τη διάβρωση και τα τρυπήματα. Κατά συνέπεια, συνιστούμε να μας παρουσιάσετε όλα τα κυκλώματά σας όλων των γραμμών παραγωγής σας, είτε παρουσιάζουν το πρόβλημα του μπλε χρώματος μέσα στο προϊόν είτε όχι, για την προστασία των ίδιων των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού σας, που σίγουρα το κόστος αντικατάστασής τους μετά από λίγα χρόνια όταν θα έχουν διαβρωθεί από την ηλεκτρόλυση θα είναι υπέρογκο σε σύγκριση με το κόστος της καθοδικής προστασίας με τις συσκευές STOPCOR.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τα πιο βρίσκομαι στη διάθεσή σας και περιμένω νέα σας σχετικά με τους ελέγχους που θα κάνετε.

Με εκτίμηση,

Smart Technical Solutions

ΥΓ.: Αν σας ενδιαφέρει να δείτε τη συνολική παρουσίαση όλων των τεχνικών προτάσεων της εταιρείας μας προς οινοποιεία, αποστακτήρια και ζυθοποιίες, πατήστε εδώ.

____________________________________

Ένα μήνα αργότερα ο πελάτης μάς ενημέρωσε για τα εξής:

 1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
  Όλο και μειώνεται το πρόβλημα του μπλε χρώματος.
 2. ΠΛΥΣΙΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΟΥ:
  Κάνει και πλυσίματα, άρα φεύγουν σταδιακά οι παλιές επικαθίσεις.
 3. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΡΩΜΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ:
  Αυτό παρατήρησε σε κάποιες περιπτώσεις όπου για κάποιους δικούς τους λόγους έκαναν και τρίτη απόσταξη: άρα με τη δεύτερη απόσταξη εξαλείφθηκε όλο το θειάφι που περιείχε το προϊόν και έτσι δεν υπήρχε άλλο θειάφι για να κάνει χημική αντίδραση με το χαλκό και να δώσει χρώμα στο προϊόν. Αυτή η εξήγηση ενισχύει την άποψη ότι το φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης έπαιζε σημαντικό ρόλο στο όλο πρόβλημα.
 4. ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ STOPCOR:
  Ο πελάτης είπε ότι θα εισηγηθεί στην οικονομική διεύθυνση να παραγγείλουν κι άλλες συσκευές, όχι μόνο για το τμήμα του τσίπουρου, αλλά για όλα τα τμήματα του εργοστασίουτους, επειδή κατάλαβε ότι πρέπει να προστατέψει όλα τα δίκτυά του, ακόμα και όσα αποτελούνται μόνο από ένα μέταλλο, για να μη γίνουν διάτρητα μέσα σε λίγα χρόνια, οπότε το κόστος αντικατάστασής τους θα είναι τεράστιο σε σύγκριση με το κόστος των συσκευών STOPCOR που θα πληρώνει κάθε τρία χρόνια.

______________________________________

Παρατηρήσεις σχετικά με τις τιμές που αναφέρονται στα κείμενα αυτής της ενότητας:

Δείτε την κεντρική σελίδα αυτής της ενότητας: Τεχνικές και Οικονομικές Προτάσεις προς Πελάτες.

Μοιράσου το στα social media