Καθαρισμός και Προστασία Δικτύου
Ζεστού Νερού Χρήσης σε Ξενοδοχεία

Τον Μάρτιο του 2014 μία τεχνική εταιρεία ηλεκτρομηχανολογικών έργων με έδρα ένα νησί του Ιονίου μάς ζήτησε τη βέλτιστη λύση για αρκετά ξενοδοχεία που έχουν το ίδιο πρόβλημα: επικαθίσεις αλάτων και ανάπτυξη αλγών στο δίκτυο ζεστού νερού χρήσης, που κατά κανόνα είναι κατασκευασμένο με πράσινη σωλήνα πολυπροπυλενίου. Η θέρμανση του νερού γίνεται σε πλακοειδείς εναλλάκτες θερμότητας. Το ζεστό νερό αποθηκεύεται σε boilers και από εκεί, με τη βοήθεια κυκλοφορητή, οδηγείται προς τα δωμάτια και τα άλλα σημεία κατανάλωσης. Ο κυκλοφορητής επιστρέφει το νερό στα boilers, ώστε να υπάρχει συνεχής ανακυκλοφορία σε ολόκληρο το δίκτυο και να είναι άμεσα διαθέσιμο το ζεστό νερό σε όλα τα σημεία κατανάλωσης.

Όπως συζητήσαμε με τον πελάτη μας, μερικά από τα προβλήματα που θέλουν να λύσουν οι ξενοδόχοι με τη δική μας παρέμβαση είναι τα εξής:

 • η σπατάλη ενέργειας εξαιτίας της επικάθισης αλάτων σε επιφάνειες εναλλαγής θερμότητας,
 • η μείωση της ροής του νερού,
 • η ανάπτυξη μικροβιακού φορτίου μέσα στο δίκτυο,
 • το κόστος συντήρησης για την αντικατάσταση φίλτρων στις βρύσες, ντουζιέρες, κυκλοφορητές, βάνες που κολλάνε κτλ.,
 • οι ξαφνικές ζημιές που καθιστούν άχρηστα μερικά δωμάτια σε περιόδους που το ξενοδοχείο έχει 100% πληρότητα, οδηγώντας τον ξενοδόχο σε απόγνωση,
 • τα παράπονα των πελατών για μειωμένη ροή ή ανεπαρκώς θερμό νερό, με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση του ξενοδοχείου στο διαδίκτυο και την καταβολή αποζημιώσεων προς τους πελάτες,
 • ο κίνδυνος προσβολής των πελατών από τη νόσο των λεγεωναρίων ή άλλες ασθένειες (αστική ευθύνη, αποζημιώσεις, δυσφήμιση της επιχείρησης και ηθικό ζήτημα ενοχής)

Μετά από εκτενή τηλεφωνική ενημέρωση, στείλαμε στον πελάτη αναλυτική παρουσίαση των προτάσεών μας:

Κύριοι,

Σε συνέχεια της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας μας, επιβεβαιώνουμε πιο κάτω τα όσα είπαμε και προσθέτουμε κάποιες επιπλέον πληροφορίες σχετικά με διάφορες τεχνικές προτάσεις μας που θα διευκολύνουν το έργο σας και θα μειώσουν τα κοστολόγια λειτουργίας και συντήρησης των πελατών σας:

 1. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΛΑΤΩΝ, ΑΛΓΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΙΑΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ:
  1. Κάποια χημικά όπως το SPONTAN SUPER μπορούν να δώσουν άριστο αποτέλεσμα, χωρίς να διαβρώσουν καθόλου την εγκατάστασει, αρκεί να εφαρμοστούν σωστά, πράγμα δύσκολο σε σύνθετα δίκτυα που εκτείνονται σε πολλά κτίρια. Επίσης, το κόστος του υλικού που θα απαιτηθεί είναι υψηλό. Τέλος, από την επόμενη μέρα μετά τον καθαρισμό αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση: νέες επικαθίσεις αλάτων και ανάπτυξη άλγης και οξείδωση, αν έχουμε μεταλλικά δίκτυα ή boilers.
  2. Η πιο απλή και αποτελεσματική λύση για τον καθαρισμό των υπαρχουσών επικαθίσεων αλάτων και την απομάκρυνση των αλγών είναι η τοποθέτηση ενός δακτυλίου MERUS στην ανακυκλοφορία του ζεστού νερού χρήσης, μετά τον κυκλοφορητή και πριν από την είσοδο στα boilers. Έτσι, επιτυγχάνεται και η διατήρηση ενός καθαρού δικτύου σε μόνιμη βάση, που μεταφράζεται σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και εξάλειψη φθορών και κόστους συντήρησης στα ντους, στις βρύσες, στους κυκλοφορητές, στις βάνες και αλλού. Αναλυτική περιγραφή αυτής της εφαρμογής θα βρείτε στις σελίδες:
   Σύγκριση Χημικού & “Υδατικού” Καθαρισμού Αλάτων
   – CARAVIA BEACH, Ξενοδοχείο, Κως – Αφαίρεση Σκουριάς & Εξοικονόμηση Καυσίμων
  3. Η τιμή εξαρτάται από τη διατομή του σωλήνα. Στη σελίδα MERUS – Τιμοκατάλογος θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες. Κατά κανόνα, στα ξενοδοχεία προτείνουμε τον τύπο industrial.
  4. Επίσης, για την πλήρη κάλυψη ολόκληρης της εγκατάστασης, ώστε να απολαμβάνει ο πελάτης όλα τα οφέλη (MERUS – Τα Οφέλη στις Κτιριακές Εφαρμογές), χρειάζεται να τοποθετηθεί και μία ακόμα συσκευή στην κεντρική παροχή του δικτύου. Για πολύ μεγάλες καταναλώσεις (π.χ. 30 κυβικά την ώρα), που ισχύουν σε κάποια μεγάλα ξενοδοχεία, ο ενδεδειγμένος τύπος δακτυλίου είναι ο High Capacity Industrial.
  5. Υπάρχει η δυνατότητα της ενοικίασης με το 1/3 του κόστους αγοράς, για όσους πελάτες επιθυμούν να δοκιμάσουν την τεχνολογία πριν αγοράσουν ένα δακτύλιο. Το δεύτερο έτος, μπορούν να πληρώσουν τα 5/6 της αξίας και να τον αγοράσουν ή να ανανεώσουν την ενοικίαση, μαζί με αντικατάσταση, πληρώνοντας ξανά το 1/3 της αξίας. Τα ίδια ισχύουν και για τα επόμενα έτη. Σε κρίσιμης σημασίας εφαρμογές, όπου τα οφέλη που προσφέρει ένας δακτύλιος μεταφράζονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ ανά έτος, συστήνουμε να γίνεται αντικατάσταση κάθε χρόνο, ώστε να είναι βέβαιος ο πελάτης ότι θα συνεχίσει να έχει μία εντελώς καθαρή εγκατάσταση για όλα τα χρόνια. Αυτό το ετήσιο κόστος είναι αμελητέο μπροστά στα οφέλη που αναφέρονται στη σελίδα που αναφέραμε πιο πάνω.
 2. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΓΕΩΝΕΛΛΑ:
  1. Το σύστημα LEGIONCARE, ελληνικής τεχνολογίας, έχει δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της λεγεωνέλλας και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών σε πολύ δύσκολες εφαρμογές, όπου οι μονάδες της λεγεωνέλλας είχαν μετρηθεί σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες. Με όριο ασφαλείας τις 500 μονάδες, ρίξαμε τη συγκέντρωση αυτού του βακτηρίου σχεδόν στο μηδέν. Το σύστημα αυτό αποτελεί βελτιωμένη έκδοση αντίστοιχων επώνυμων συστημάτων του εξωτερικού, από τα οποία δεν ήμασταν ευχαριστημένοι και γι’ αυτό προβήκαμε στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος, που έχει πολλά πλεονεκτήματα.
  2. Το κόστος του συστήματος κυμαίνεται περίπου στα εξής επίπεδα, μαζί με την εγκατάσταση:
   – 7.500€ για κατανάλωση μέχρι 50 κυβικών την ημέρα
   – 17.000€ για κατανάλωση μέχρι 100 κυβικών την ημέρα
   – 9.000€ πρόσθετη δαπάνη για κάθε 100 κυβικά πρόσθετη ημερήσια κατανάλωση
   Αναλυτική προσφορά θα λάβετε, όταν μας κάνετε συγκεκριμένη ζήτηση.
  3. Δεν απαιτεί περίπλοκους χειρισμούς και πρωτόκολλα διαδικασιών, όπως άλλες μέθοδοι δοσομέτρησης χημικών ή θερμικού σοκ, που στην πράξη είναι συχνά μη εφαρμόσιμες από έναν απλό συντηρητή, που αδυνατεί να λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους που απαιτούνται για να πετύχει ολοκληρωτική απολύμανση του δικτύου χωρίς να προξενήσει εγκαύματα ή άλλες φθορές και βλάβες στο δίκτυο και στους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν.
  4. Καλύπτει απόλυτα και όλα τα «τυφλά» σημεία του δικτύου, δηλαδή εκεί όπου δεν υπάρχει συχνή κατανάλωση και ως εκ τούτου αναπτύσσεται μεγάλο μικροβιακό φορτίο.
  5. Επιτρέπει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς μπορεί ο πελάτης να διατηρεί τη θερμοκρασία του νερού στους 45°C χωρίς το φόβο ότι η λεγεωνέλλα θα αναπτυχθεί λόγω αυτής της ευνοϊκής γι’ αυτήν θερμοκρασίας.
  6. Το κόστος συντήρησης είναι πολύ μικρό: περιοδικός καθαρισμός των ηλεκτροδίων από άλατα και αντικατάσταση των ηλεκτροδίων κάθε 5-10 χρόνια (ή συχνότερα, σε ακραίες περιπτώσεις πολύ μεγάλων καταναλώσεων).
  7. Με αυτήν την αναζήτηση μπορείτε να δείτε αρκετές αναρτημένες σελίδες στο δικτυακό τόπο μας με αυτό το θέμα.
  8. Με αυτή τη μέθοδο εξαλείφονται, επίσης, εντελώς τα άλγη από την πράσινη σωλήνα πολυπροπυλενίου και γενικά από την υδραυλική εγκατάσταση.
   ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟ ΥΓΡΟ
   Μία οικονομική και εξαιρετικά αποτελεσματική λύση για το πρόβλημα της λεγεωνέλλας, με πολύ χαμηλό κόστος αρχικής επένδυσης, παρουσιάζεται σε αυτή τη σελίδα. Προτείνουμε να τη μελετήσετε και στη συνέχεια να επικοινωνήσετε μαζί μας για να εξετάσουμε μαζί ποια είναι η ιδανική λύση για τις δικές σας εγκαταστάσεις.
 3. ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ:
  1. Με τον κατάλληλο αριθμό συσκευών καθοδικής προστασίας STOPCOR επιβάλλεται μία μικρή αρνητική ηλεκτρική τάση σε ολόκληρη την εγκατάσταση, με αποτέλεσμα να έχουμε πλήρη προστασία από διαβρώσεις εξαιτίας της ηλεκτρόλυσης και της χημικής οξείδωσης.
  2. Δεν συνιστούμε σε καμία περίπτωση τα εμβαπτιζόμενα ανόδια σε σωληνώσεις, boilers, ηλιακά, κολεκτέρ κτλ., επειδή προξενούν σοβαρά προβλήματα. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με αυτό το θέμα τη σελίδα: Σύγκριση των Συσκευών STOPCOR με τα Εμβαπτιζόμενα Ανόδια για την Καθοδική Προστασία σε Υδραυλικές Εγκαταστάσεις.
  3. Το κόστος αυτής της μεθόδου προστασίας, για ένα ξενοδοχείο με τυπικά δίκτυα κρύου και ζεστού νερού χρήσης, θέρμανσης και πυρόσβεσης, είναι περίπου 0,40€ ανά τ.μ. επιφάνειας κτιρίου ανά 3 έτη. Μας ενδιαφέρει η συνολική επιφάνεια όλων των ορόφων του κτιρίου.
  4. Αναλυτική προσφορά θα σας στείλουμε, εφόσον θα υπάρχει συγκεκριμένη ζήτηση.
 4. ΑΛΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ:
  1. Μπορείτε να δείτε την ενότητα Ξενοδοχεία, όπου παρουσιάζονται πολλά ηλεκτρομηχανολογικά και δομικά θέματα.
  2. Μεγάλη σημασία για τους ξενοδόχους έχουν ειδικότερα οι Ανακλαστικές ή Ψυχρές Βαφές και η Προστασία των Βαμμένων Τοίχων και Άλλων Επιφανειών στα Ξενοδοχεία. Μπορούν να εξοικονομήσουν πραγματικά πολλά χρήματα, αν υιοθετήσουν αυτές τις προτάσεις μας.
  3. Στην ενότητα Τεχνικές Εταιρείες Κατασκευών, Λειτουργίας & Συντηρήσεων θα βρείτε μερικές ακόμα τεχνικές προτάσεις μας που θα σας ενδιαφέρουν.
  4. Τέλος, για το ζήτημα της οικονομικής θέρμανσης, έχουμε να προτείνουμε μία νέα ελληνική τεχνολογία, που ρίχνει πολύ χαμηλά το κόστος ενέργειας: τα θερμαντικά σώματα μαρμάρου, γρανίτη ή πέτρας MARCALOR.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα πιο πάνω θέματα ή άλλα τεχνικά θέματα που μπορεί να σας απασχολούν σχετικά με τις εγκαταστάσεις των πελατών σας. Η μακρόχρονη πείρα μας είναι σε θέση να δώσει λύσεις ή να σας συστήσει άλλες εταιρείες που μπορούν να δώσουν λύση σε όλα σχεδόν τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Γι’ αυτό, σας παροτρύνουμε να μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε άμεσο τεχνικό πρόβλημά σας ή να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας για μελλοντικές βελτιώσεις των εγκαταστάσεων των πελατών σας.

Μοιράσου το στα social media