Καθαρισμός Κυκλώματος Λαδιού σε Υδραυλικές Πρέσες
Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Τον Δεκέμβριο του 2013 ο τεχνικός υπεύθυνος του Τμήματος Καθαριότητας ενός από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας μας κάλεσε στα γραφεία της Smart Technical Solutions και ζήτησε μία λύση για το εξής πρόβλημά τους:

Έχουν τρεις υδραυλικές πρέσες που συμπιέζουν απορρίμματα.
Τα απορριμματοφόρα αδειάζουν το φορτίο τους σε μεγάλες χοάνες και οι πρέσες τα συμπιέζουν, ώστε να μικρύνει ο όγκος τους και να τοποθετηθούν σε εμπορευματοκιβώτια. Έτσι, δεν πηγαίνουν τα απορριμματοφόρα σε χωματερή και έτσι μειώνονται κατά πολύ τα καύσιμα και η φθορά των οχημάτων.
Τα εμπορευματοκιβώτια μεταφέρονται στη χωματερή με μεγάλα φορτηγά.
Κάθε υδραυλική εγκατάσταση είναι 150 λίτρα. Δεν έχει καθαρισμός εδώ και 18 χρόνια. Μέχρι τώρα, προσθέτουν μόνο υδραυλικό λάδι, όποτε χρειάζεται, όμως δεν έχουν κάνει καθαρισμό ποτέ. Θέλουν μία προσορά για καθαρισμό.
Λειτουργεί, πάντως, ακόμα το σύστημα, δεν έχει πάθει κάποια βλάβη εξαιτίας της συσσωρευμένης βρωμιάς.
Εναλλακτικά, αναφέραμε τη δυνατότητα καθαρισμού και διαρκούς συντήρησης που προσφέρει το γερμανικό σύστημα ηλεκτροστατικού καθαρισμού υδραυλικού λαδιού FRIESS EFC, αντί να πληρώσουν τώρα για να γίνει ο καθαρισμός και μετά να αρχίσουν ξανά να συσσωρεύονται επικαθίσεις μέσα στη δεξαμενή και τις σωληνώσεις.

Στη συνέχεια, ο πελάτης μάς έστειλε φωτογραφίες και σχέδια των τριών πρεσών και ζήτησε να του υποβάλουμε τις δύο εναλλακτικές προσφορές μας, μία για χημικό καθαρισμό και μία για ηλεκτροστατικό καθαρισμό.

Κύριοι,

Σε συνέχεια του προηγούμενου μηνύματός μας και αφού μελετήσαμε τις φωτογραφίες που μας στείλατε, ανακεφαλαιώνουμε τις δύο δυνατότητες που έχουμε για τον καθαρισμό των τριών υδραυλικών πρεσών σας στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων:

 1. Χημικός καθαρισμός
  Θα γίνει από εξωτερικό συνεργείο, με το οποίο συνεργαζόμαστε στην πόλη σας.
  Θα λάβετε απευθείας προσφορά από το εξωτερικό συνεργείο μας.
  Ο καθαρισμός θα είναι τέλειος και θα ολοκληρωθεί μέσα σε 3-4 ημέρες (περίπου μία ημέρα για κάθε πρέσα).
  Το κόστος του χημικού καθαρισμού θα είναι περίπου στις 3.000€ + ΦΠΑ, όπως μας είπε ο εργοδηγός του συνεργείου μας, που σας επισκέφθηκε για την αυτοψία.
 2. Ηλεκτροστατικός καθαρισμός και αφύγρανση
  Θα γίνει με το σύστημα Electrostatic oil cleaner model D2.
  Θεωρητικά μπορεί να γίνει αντί του χημικού καθαρισμού, όμως θεωρούμε ότι είναι καλύτερα να γίνει μετά το χημικό καθαρισμό, εφόσον φυσικά θα υπάρχει από μέρους σας η οικονομική δυνατότητα.
  Πάντως, ο Γερμανός κατασκευαστής δηλώνει ότι το σύστημα από μόνο του είναι ικανό να απομακρύνει από το κύκλωμα όλη την παλιά βρωμιά 18 ετών λειτουργίας (ρινίσματα και οξείδια μετάλλων, υπολείμματα λαδιού και εγκλωβισμένη υγρασία).
  Η διαδικασία της απομάκρυνσης είναι σταδιακή. Το σύστημα συνδέεται με διάταξη ανακυκλοφορίας στη δεξαμενή λαδιού της πρέσας. Παράλληλα, η πρέσα μπορεί να λειτουργεί κανονικά, δηλαδή δεν χρειάζεται να την αποσύρετε και να διακόψετε την παραγωγή σας για να γίνει ο καθαρισμός. Το λάδι χρησιμοποιείται ως ο φορέας που μεταφέρει σταδιακά τη βρωμιά έξω από το κύκλωμα. Εκεί το λάδι καθαρίζεται από το ηλεκτροστατικό φίλτρο σε σχεδόν απόλυτο βαθμό (αφαιρούνται σωματίδια μεγέθους μεγαλύτερου από 0,05 μικρά). Καθώς είναι πλέον εντελώς καθαρό, το λάδι εισερχόμενο ξανά στο κύκλωμα μεταφέρει έξω από αυτό νέα ποσότητα βρωμιάς, η οποία απομακρύνεται ξανά από το φίλτρο. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται εκατοντάδες φορές. Τελικά, ολόκληρο το κύκλωμα καθαρίζει εντελώς.
  Για να γίνει αυτός ο καθαρισμός, θα πρέπει να προηγηθεί πρώτα η φάση της αφύγρανσης. Αυτή γίνεται με την ίδια διαδικασία της ανακυκλοφορίας του λαδιού αρκετές φορές.
  Ολόκληρη η διαδικασία αφύγρανσης και καθαρισμού μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες για την κάθε πρέσα.
  Το σύστημα είναι τροχήλατο και μεταφέρεται εύκολα από τη μία πρέσα στην άλλη.
  Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι μετά τον καθαρισμό συνεχίζεται εκ περιτροπής για λίγες εβδομάδες σε κάθε πρέσα η χρήση του συστήματος, έτσι ώστε να μη γεμίσει ξανά με βρωμιά και υγρασία το κύκλωμα.
  Αυτό στην πράξη σημαίνει για εσάς μία σειρά από πλεονεκτήματα, οφέλη και αφανείς παραμέτρους εξοικονόμησης χρημάτων. Όλα αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε αναλυτικά εδώ.
  Ένα μειονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι ο καθαρισμός δεν θα είναι άμεσος όπως με το χημικό καθαρισμό, αλλά θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Όμως, αυτό δεν είναι πρόβλημα, επειδή οι πρέσες σας λειτουργούν ακόμα χωρίς πρόβλημα, παρά τη βρωμιά που έχει συσσωρευτεί στο κύκλωμα και τη δεξαμενή του λαδιού.
  Το δεύτερο μειονέκτημα αυτού του συστήματος είναι το υψηλό κόστος αγοράς του. Όμως, σε βάθος χρόνου αποσβένεται, για τους λόγους που αναφέρονται στην ίδια σελίδα στην οποία σας παραπέμψαμε και πιο πάνω.
  Η τιμή του πλήρους συστήματος, μαζί με τον αφυγραντήρα λαδιού, θα είναι 11.380€ + ΦΠΑ.
  Το σύστημα χωρίς τον αφυγραντήρα κοστίζει 7.090€ + ΦΠΑ, όμως δεν το συνιστούμε, επειδή η αφύγρανση του υδραυλικού λαδιού είναι πολύ σημαντική, τόσο για τη διατήρηση του λαδιού για πολλά χρόνια, όσο και για την προστασία του συστήματος από τη διάβρωση.
  Το λειτουργικό κόστος του συστήματος (κατανάλωση ρεύματος) και το κόστος αντικατάστασης των φίλτρων (ηλεκτροστατικού καθαρισμού και αφύγρανσης) είναι αρκετά χαμηλό.
  Αν σας ενδιαφέρει να λάβετε επίσημη και αναλυτική προσφορά για αυτό το σύστημα, με τεχνικά χαρακτηριστικά, παρακαλούμε ενημερώστε μας.

Προληπτική προστασία των πρεσών από τη διάβρωση
Για την ολοκληρωμένη προστασία των πρεσών σας από τη διάβρωση εξαιτίας της χημικής οξείδωσης και της ηλεκτρόλυσης, προτείνουμε για καθεμιά από τις τρεις πρέσες σας τη μόνιμη εγκατάσταση μίας συσκευής καθοδικής προστασίας STOPCOR, τύπος A7 PLUS, με αγκύριο γείωσης από τιτάνιο, αξίας 340€ + ΦΠΑ, με προβλεπόμενη διάρκεια ζωής γύρω στα 5 έτη. Αυτή η συσκευή επιβάλλει μία πολύ ασθενή αρνητική τάση σε όλα τα μεταλλικά μέρη της πρέσας και αποτρέπει έτσι τη διάβρωση από οξείδωση και ηλεκτρόλυση. Αν τυχόν είχατε μέχρι τώρα φθορές κάποιων τμημάτων της πρέσας εξαιτίας οξείδωσης (σκούριασμα) ή ηλεκτρόλυσης (απώλεια μεταλλικής μάζας), τότε μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι με αυτήν την εφαρμογή αυτά τα προβλήματα θα εκλείψουν.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Για άλλες τεχνικές προτάσεις μας που μπορεί να σας ενδιαφέρουν, μπορείτε να δείτε τη σελίδα Δήμοι & ΔΕΥΑ και την ενότητα Καθαρισμός, Απολύμανση, Υγιεινή.

Μοιράσου το στα social media