Καθαρισμός, Φίλτρανση, Εξαέρωση και Προληπτική Συντήρηση
σε Κεντρικό Κύκλωμα Θέρμανσης-Ψύξης Κτιρίου

Τον Ιανουάριο του 2014 δεχθήκαμε από γνωστή ελληνική πολυεθνική εταιρεία μία ζήτηση για χημικό καθαρισμό του κυκλώματος θέρμανσης-ψύξης του κτιρίου των γραφείων τους στα Βόρεια Προάστια της Αττικής. Μετά από έρευνα των δεδομένων της εφαρμογής, αποφασίσαμε να προτείνουμε στον πελάτη άλλες λύσεις, πιο ήπιες, πιο ασφαλείς και πιο μόνιμες και αποτελεσματικές σε βάθος χρόνου:

Κύριοι,

Σε συνέχεια της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας μας και μετά από συζήτηση με τους τεχνικούς μας, σας ενημερώνουμε ότι είναι προτιμότερο να αποφύγουμε εντελώς τον χημικό καθαρισμό ολόκληρου του κεντρικού κυκλώματος θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου σας, επειδή ακόμα και τα υλικά που περιέχουν ειδικούς αδρανοποιητές για να μη διαβρώνουν τα μέταλλα, όπως το γερμανικό SPONTAN SUPER, είναι πολύ πιθανό να προξενήσουν διαρροές σε κάποια αδυνατισμένα σημεία όπου οι μεταλλικοί σωλήνες είναι οξειδωμένοι και διαβρωμένοι και έχουν επικαλυφθεί από στρώμα αλάτων. Ο λόγος είναι ότι, μόλις το στρώμα αλάτων απομακρυνθεί με τη δράση του οξέως, είναι πολύ πιθανό το αδυνατισμένο σημείο του σωλήνα να μην αντέξει την πίεση και να ραγίσει, με αποτέλεσμα να έχουμε διαρροή. Αν το φαινόμενο αυτό παρουσιαστεί σε πολλά σημεία, και μάλιστα σε εντοιχισμένα σημεία ή κάτω από δάπεδα, η ζημιά θα είναι αρκετά μεγάλη, και για εσάς αλλά και για εμάς, που θα έχουμε την ευθύνη για όλη την εργασία.

Γι’ αυτό το λόγο, προτείνουμε να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα ήπιας παρέμβασης, όχι κατ’ ανάγκη με τη σειρά που αναφέρονται πιο κάτω:

  1. Να εγκαταστήσουμε ένα μαγνητικό φίλτρο και εξαερωτή FERROCLEAN της γερμανικής εταιρείας JUDO GmbH, ώστε να απομακρυνθεί σταδιακά όλη φερτή μάζα που αποτελείται από ρινίσματα και οξείδια μετάλλων μαζί με λάσπη και άλατα και παράλληλα να αφαιρείται διαρκώς όλος ο αέρας και το υδρογόνο που δημιουργούνται μέσα στο κύκλωμα κατά τη λειτουργία του. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξαλείψουμε τους δύο κυριότερους παράγοντες που ευθύνονται για τη μείωση της θερμαντικής απόδοσης των σωμάτων και των fan coils.
  2. Να προσθέσουμε μέσα στο νερό του κυκλώματος επαρκή ποσότητα από το καθαριστικό υλικό ήπιου καθαρισμού BOILER CLEANER, ώστε να βοηθήσουμε να γίνει ένας ολοκληρωμένος καθαρισμός σταδιακά, παράλληλα με τη δράση του φίλτρου που θα εγκαταστήσουμε. Όταν ο καθαρισμός ολοκληρωθεί, θα το αντιληφθούμε από το φίλτρο, που δεν θα βγάζει άλλη βρωμιά, οπότε μπορούμε να αδειάσουμε τότε το δίκτυο και να το ξαναγεμίσουμε με μία ακόμα δόση από το BOILER CLEANER, που μπορεί να μείνει μέσα στο δίκτυο για πολλά χρόνια, για προληπτικούς λόγους. Αυτή η διαδικασία είναι προαιρετική.
  3. Να τοποθετηθεί ικανός αριθμός συσκευών καθοδικής (αντιδιαβρωτικής) προστασίας STOPCOR εξωτερικά σε επιλεγμένα σημεία της εγκατάστασης, όλες μέσα στο μηχανοστάσιο. Αυτές οι συσκευές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του, καθώς επιβάλλουν μία πολύ χαμηλή αρνητική τάση σε ολόκληρη τη μεταλλική εγκατάσταση (λέβητες, βάνες, αντλίες, κυκλοφορητές, boilers ζεστού νερού, θερμαντικά σώματα, fan coils κτλ.) και έτσι αποτρέπονται δύο φαινόμενα: η διάβρωση λόγω ηλεκτρόλυσης και η χημική οξείδωση σε ολόκληρη την εγκατάσταση.
  4. Να τοποθετηθεί ένας δακτύλιος MERUS σε κεντρικό σωλήνα της εγκατάστασης, για τη σταδιακή αποκόλληση παλιών επικαθίσεων και την ταυτόχρονη προληπτική προστασία από νέες επικαθίσεις. Ο δακτύλιος αυτός υπάρχει περίπτωση μέσα στους πρώτους μήνες της λειτουργίας του να προξενήσει κάποιες διαρροές, για τον λόγο που αναφέραμε στην εισαγωγή πιο πάνω. Όμως, οι διαρροές αυτές θα είναι σίγουρα πιο λίγες από αυτές που μπορεί να προξενήσει η οξεία δράση ενός οξέως. Εξάλλου, είναι χρήσιμο να αποκαλυφθούν κάποια αδύνατα σημεία, όπως εξηγούμε αναλυτικά στη σελίδα Διαγνωστικός Έλεγχος για τον Εντοπισμό Επίφοβων Σημείων σε κυκλώματα νερού ψύξης, θέρμανσης, ύδρευσης κ.ά. για την αποφυγή μελλοντικής διαρροής.

Περιμένουμε τηλεφώνημά σας, για να κανονίσουμε μία συνάντηση, κατά την οποία θα σας εξηγήσουμε πιο αναλυτικά τις πιο πάνω θέσεις μας και θα κάνουμε μία αυτοψία, ώστε να σας υποβάλουμε στη συνέχεια την προσφορά μας για τα υλικά και την εργασία που απαιτούνται για το συγκεκριμένο έργο.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα πιο πάνω θέματα ή άλλα τεχνικά θέματα που μπορεί να σας απασχολούν σχετικά με τις εγκαταστάσεις σας. Η μακρόχρονη πείρα μας είναι σε θέση να δώσει λύσεις ή να σας συστήσει άλλες εταιρείες που μπορούν να δώσουν λύση σε όλα σχεδόν τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Γι’ αυτό, σας παροτρύνουμε να μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε άμεσο τεχνικό πρόβλημά σας ή να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας για μελλοντικές βελτιώσεις των εγκαταστάσεών σας.

Μοιράσου το στα social media