Γραπτή Αναφορά μετά τον Επαναληπτικό Καθαρισμό
Κυκλώματος Εναλλάκτη – Εκτυπωτικής Μηχανής

Συνέχεια από τη σελίδα: Χημικός Καθαρισμός Εναλλάκτη Θερμότητας σε Βιομηχανία Εκτυπώσεων

Μετά τον επιτυχή επαναληπτικό καθαρισμό, στείλαμε στον τεχνικό διευθυντή της εταιρείας την εξής γραπτή αναφορά, για ενημέρωσή του:

“Κύριε …,

Σίγουρα θα έχετε ήδη ενημερωθεί προφορικά από τους συνεργάτες μας σχετικά με τον επαναληπτικό χημικό καθαρισμό που κάναμε στο κύκλωμα του εναλλάκτη και της εκτυπωτικής μηχανής σας.

Παραθέτουμε πιο κάτω ορισμένες σημαντικές πληροφορίες που μας ανέφερε ο εργοδηγός μας, για να έχετε υπόψη σας τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και το πώς τις ξεπεράσαμε:

 1. Ο εργοδηγός μας, ως έμπειρος υδραυλικός, κατάφερε μετά από πολλές δοκιμές να βρει ποια ακριβώς είναι η διάταξη των σωληνώσεων στο κύκλωμά σας, καθώς ο εναλλάκτης βρίσκεται στην οροφή και η εκτυπωτική μηχανή στο ισόγειο του κτιρίου σας και δεν είναι ορατή η συνδεσμολογία. Διαπίστωσε ότι το δεύτερο δίκτυο ψύχει 4 διαφορετικά στοιχεία της μηχανής. Έτσι, συνολικά καθαρίσαμε ένα δίκτυο σωληνώσεων, ένα buffer (δοχείο διαστολής) 300 λίτρων και 5 μηχανές, εκ των οποίων η μία έχει και εσωτερικό εναλλάκτη.
 2. Δηλαδή, καθαρίσαμε περισσότερο εξοπλισμό από αυτόν που είχαμε συμφωνήσει αρχικά, όταν σας δώσαμε την προσφορά μας. Ίσως να ήταν και δικό μας το λάθος, που δεν επιμείναμε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το κύκλωμα ψύξης της μηχανής σας. Δεν θα σας ζητήσουμε να γίνει πρόσθετη χρέωση, επειδή προσβλέπουμε σε επόμενες συνεργασίες με την εταιρεία σας σύντομα, τόσο στους χημικούς καθαρισμούς όσο και στην καθοδική προστασία και την προστασία έναντι των επικαθίσεων αλάτων.
 3. Το αποτέλεσμα του καθαρισμού ήταν το εξής: Το δίκτυο πριν τον καθαρισμό είχε 8 ατμόσφαιρες στην εισαγωγή και 1,5 ατμόσφαιρα στην επιστροφή. Μετά τον καθαρισμό είχε 5,5 ατμόσφαιρες στην εισαγωγή και 3,2 ατμόσφαιρες στην επιστροφή.
 4. Αυτή η διαφορά είναι απολύτως φυσιολογική, αν υπολογίσουμε το μανομετρικό του δικτύου, τις τριβές αλλά και το συνολικό όγκο του νερού που κυκλοφορεί στο σύστημα.
 5. Προς το τέλος του καθαρισμού ο εργοδηγός μας άνοιξε ένα φίλτρο στην πλευρά του δικτύου που δεν είχαμε καθαρίσει. Μέσα στο φίλτρο βρήκε μια καφέ μάζα σαν λάσπη. Τη μάζα αυτή την έριξε σε ένα ποτήρι με αδιάλυτο χημικό. Αφού το χημικό διέλυσε τη λάσπη, είδε ότι στον πάτο του ποτηριού είχαν καθιζάνει μεταλλικά ρινίσματα. Έχει κρατήσει δείγμα αυτών των ρινισμάτων, για να το στείλει για χημική ανάλυση.
 6. Ρώτησε, στη συνέχεια, τον υδραυλικό σας αν είχε σπάσει ποτέ μεταλλικό φίλτρο στην εγκατάσταση και εκείνος του απάντησε ότι πράγματι είχε σπάσει πριν ένα μήνα και είχαν περάσει κομμάτια από τη σήτα του φίλτρου μέσα στο δίκτυο.
 7. Σημειώστε ότι τα μεταλλικά ρινίσματα δεν καθαρίζονται με τα χημικά που χρησιμοποιούμε για αλουμινένιους και ανοξείδωτους εναλλάκτες.
 8. Με μια σύγκριση που έκανε ο εργοδηγός μας με όλα τα άλλα δίκτυα που υπάρχουν στην οροφή και λειτουργούν με εναλλάκτες, αυτό που καθαρίσαμε είχε την καλύτερη κυκλοφορία. Είναι, συνεπώς, καθαρό και η ροή του είναι κανονική.
 9. Αν στη συνέχεια αντιμετωπίσετε πρόβλημα ξανά, θα πρέπει να γίνει καθαρισμός με ισχυρά χημικά, τα οποία δεν είναι κατάλληλα για τους εναλλάκτες. Θα πρέπει ή να τους αφαιρέσουμε ή να τους παρακάμψουμε, ώστε να μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε το χημικό μας χωρίς να προξενήσουμε ζημιά στους εναλλάκτες.
 10. Προληπτική συντήρηση με ήπιους χημικούς καθαρισμούς: Αφού ολοκληρωθούν οι καθαρισμοί στα κυκλώματα που έχουν οξύ πρόβλημα επικαθίσεων, μπορούμε να αναλάβουμε έναντι μικρού συγκριτικά κόστους τον προληπτικό καθαρισμό των εγκαταστάσεών σας σε τακτική βάση, πριν δηλαδή συσσωρευτεί μεγάλος όγκος επικαθίσεων.
 11. Σημειώστε ότι τα προβλήματα των επικαθίσεων γενικότερα θα μειωθούν σε σημαντικό βαθμό με τις συσκευές καθοδικής προστασίας STOPCOR που σκοπεύουμε να τοποθετήσουμε στην εγκατάστασή σας. Αυτό θα συμβεί για δύο λόγους:
  1. Η απώλεια μεταλλικής μάζας και η παραγωγή οξειδίων θα ελαχιστοποιηθεί, πρακτικά θα εκμηδενιστεί, άρα δεν θα παράγεται “μούργα” μέσα στο δίκτυο.
  2. Οι επικαθίσεις αλάτων θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό. Δείτε τη σελίδα: STOPCOR, Ηλεκτροχημική Προστασία από τις Επικαθίσεις Αλάτων.
 12. Βέβαια, η κύρια λειτουργία των συσκευών STOPCOR δεν θα είναι η προστασία από τις επικαθίσεις και τα βουλώματα. Ο κύριος λόγος που θα προβούμε σε αυτήν την εφαρμογή είναι η αντιδιαβρωτική προστασία ολόκληρης της εγκατάστασης, η οποία παρουσιάζει εμφανή σημεία διάβρωσης σε πολλά σημεία της. Δείτε τη σελίδα: Καθοδική (Αντιδιαβρωτική) Προστασία Υδραυλικών Εγκαταστάσεων.
 13. Για την πλήρη εξάλειψη των επικαθίσεων θα σας προτείνουμε επίσης σε επόμενη φάση και την τοποθέτηση επαρκούς αριθμού δακτυλίων επεξεργασίας νερού MERUS κατάλληλων διατομών και δυναμικότητας, όπως είχαμε κάνει και στις εγκαταστάσεις του άλλου εργοστασίου σας πριν από 13 χρόνια.
 14. Αν υπάρχουν ακόμα εκείνοι οι δακτύλιοι, μπορούμε να τους επαναφορτίσουμε, χρεώνοντας το 1/3 του κόστους αγοράς τους. Έτσι, θα μειωθεί η συνολική δαπάνη για αυτό το εργοστάσιό σας. Επαναλαμβάνουμε, όμως, ότι όλα αυτά θα τα συζητήσουμε ξανά μετά την ολοκλήρωση των επειγουσών εργασιών, που είναι οι χημικοί καθαρισμοί και η καθοδική προστασία της εγκατάστασής σας.

Αν το κρίνετε σκόπιμο και χρήσιμο, παρακαλούμε προωθήστε αυτό το μήνυμα και στην οικονομική διεύθυνση και στο τμήμα προμηθειών της εταιρείας σας, για να γνωρίζουν ότι είμαστε αξιόπιστοι και συνεπείς συνεργάτες, πάντα πρόθυμοι να δίνουμε λύσεις στους πελάτες μας.”

Μοιράσου το στα social media