Καθαρισμός και πρόληψη κατά των επικαθίσεων
και των διαβρώσεων σε ηλεκτροστάσιο πλοίου

Κύριοι,

Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής μας, σας υποβάλλουμε πιο κάτω μία ολοκληρωμένη πρόταση τόσο για τον άμεσο καθαρισμό όσο και για την πρόληψη κατά της δημιουργίας επικαθίσεων και της διάβρωσης στο κύκλωμα ψύξης της κύριας μηχανής του πλοίου σας:

 1. ΑΜΕΣΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΛΑΤΩΝ, ΣΚΟΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΙΚΑΘΙΣΕΩΝ:
  Σε κύκλωμα γλυκού νερού ψύξης ηλεκτρομηχανής diesel, μας αναφέρατε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Τρυπάνε χιτώνια, περιχιτώνια (water jackets), σωληνώσεις που βρίσκονται πάνω στη μηχανή, τάπες, καπάκια και άλλα πολλά μέρη της μηχανής και των σωληνώσεων του κυκλώματος ψύξης.
  Δεν έχουν τρυπήσει ακόμα ψυγεία, τούμπα και δίκτυα σωληνώσεων μεταξύ των μηχανών, όμως δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε πόσο έχει προχωρήσει και σε αυτά η διάβρωση.
  Τρυπάνε μέρη από σίδηρο και μπρούτζο, ορείχαλκο κυρίως.
  Παίρνοντας δείγμα νερού είδατε ότι καθιζάνει ένα δάκτυλο ίζημα σκουριάς.
  Κάθε φορά που λύνετε τη μηχανή για καθαρισμό, βγάζετε έναν κουβά βαρύ ίζημα, δηλαδή μεταλλική μάζα της εγκατάστασης που χάνεται για πάντα και έτσι αδυνατίζουν τα μέταλλα και τρυπάνε.
  Ο καθαρισμός του δικτύου από τη σκουριά και τα άλατα μπορεί να γίνει με το εντελώς οικολογικό και μη διαβρωτικό προϊόν μας φυτικής προέλευσης FYTOCLEAN.
  Για 400 λίτρα συνολικό όγκο δικτύου προς καθαρισμό θα χρειαστείτε 400 λίτρα υλικό χωρίς καμία αραίωση, για να γίνει ο καθαρισμός όσο πιο γρήγορα και καλά γίνεται.
  Αξία υλικού χωρίς ΦΠΑ: …€
  Μπορείτε να πάρετε ένα δωρεάν δείγμα για δοκιμή.
  Η ανακυκλοφορία του υλικού θα χρειαστεί αρκετές ώρες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός. Ο ακριβής χρόνος που θα απαιτηθεί είναι αδύνατο να προβλεφθεί, επειδή δε γνωρίζουμε ούτε την ποσότητα ούτε το ακριβές είδος και τη σκληρότητα των επικαθίσεων.
 2. Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ:
  Παλιά υπήρχαν στο πλοίο σας δύο εβαπορέτες, που τις κατάργησαν οι προκάτοχοί σας, επειδή έβγαζαν προβλήματα. Τώρα έχει εγκατασταθεί ένα σύστημα αντίστροφης όσμωσης, με το οποίο παράγεται μερικώς αφαλατωμένο νερό για απευθείας χρήση ως πόσιμο και επίσης για χρήση στην ψύξη των μηχανών, αφού περάσει από demirenalizer, που αφαιρεί και τα υπόλοιπα άλατα. Έτσι, η αγωγιμότητα και η σκληρότητα του νερού πέφτουν σχεδόν στο μηδέν. Το νερό αυτό αποθηκεύεται σε δεξαμενές και από εκεί πηγαίνει στα μηχανήματα.
  Μας αναφέρατε, συνεπώς, ότι το νερό που τροφοδοτεί το κύκλωμα ψύξης των μηχανών έχει περάσει από αντίστροφη όσμωση και στη συνέχεια από demineralizer, όπου αφαιρούνται όλα τα μεταλλικά στοιχεία του.
  Το νερό που είναι απαλλαγμένο από μεταλλικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα διαβρωτικό, επειδή αναζητά τα μεταλλικά στοιχεία από το περιβάλλον του, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι, όπως μας είπατε, τα χιτώνια, τα περιχιτώνια (water jackets), σωληνώσεις που βρίσκονται πάνω στη μηχανή, τάπες, καπάκια και άλλα πολλά μέρη της μηχανής και των σωληνώσεων του κυκλώματος ψύξης και των ψυγείων. Κάποια από αυτά έχουν ήδη προσβληθεί από τη διαβρωτική δράση του νερού αυτού, και κάποια όχι ακόμα. Συνιστούμε, συνεπώς, να καταργήσετε το demineralizer. Όσο αφορά τις επικαθίσεις αλάτων, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, επειδή θα τοποθετηθούν δύο δακτύλιοι MERUS, που αναφέρονται πιο κάτω. Αυτή η λύση είναι πολύ πιο σωστή από την πλήρη αφαίρεση των αλάτων από το νερό.
 3. Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ:
  Τ
  α ανόδια σχήματος ράβδου που τοποθετείτε στη μηχανή, στο ψυγείο νερού θάλασσας, στο ψυγείο intercooler και σε άλλα σημεία δεν είναι ικανά να προστατεύσουν την εγκατάσταση από τη διάβρωση, η οποία έχει προχωρήσει πολύ, όπως μας είπατε. Προτείνουμε να τα καταργήσετε.
 4. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ STOPCOR:
  Εφαρμογή σε μηχανή ύψους και πλάτους περίπου 2 μέτρων, με μήκος περίπου 3 μέτρα, και σε αυλωτό εναλλάκτη: Δύο συσκευές STOPCOR A9 PLUS προτείνουμε να τοποθετηθούν, μία στη μηχανή και μία στον εναλλάκτη. Θα διαπιστώσετε μέσα σε 14 ημέρες από την τοποθέτησή τους ότι η διαφορά δυναμικού μεταξύ σωληνώσεων και σημείου γείωσης θα είναι σταθερά αρνητική. Το φαινόμενο της διάβρωσης, έτσι, θα σταματήσει σε ολόκληρη την εγκατάσταση.
  Συνολική αξία: …€
 5. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΚΑΘΙΣΕΙΣ ΑΛΑΤΩΝ:
  Με την τοποθέτηση δύο δακτυλίων MERUS σε δύο σημεία του κλειστού κυκλώματος (εισαγωγή από expansion tank: 40,1mm και εισαγωγή σε πολλαπλή: 41,9mm) θα απομακρυνθούν σταδιακά όλες οι υπάρχουσες επικαθίσεις στον εναλλάκτη και στις σωληνώσεις και δεν θα σχηματιστούν νέες. Σχετικά με το ερώτημά σας αν θα υπάρχει κίνδυνος να ανοίξουν τρύπες, δείτε τη σελίδα Διαγνωστικός έλεγχος επίφοβων σημείων σε κυκλώματα νερού ψύξης, θέρμανσης, ύδρευσης κ.ά. για την αποφυγή μελλοντικής διαρροής, την οποία ανάρτησα παίρνοντας έναυσμα από αυτό ακριβώς το ερώτημά σας, που μας το θέτουν συχνά οι πελάτες μας.
  Ο κάθε δακτύλιος κοστίζει …€.
  Προτείνουμε την αγορά ενός δακτυλίου σε πρώτη φάση και ενός ακόμα στη συνέχεια, για μεγαλύτερη ασφάλεια.
  Υπάρχει και η εναλλακτική δυνατότητα της ετήσιας ενοικίασης προς …€ ανά δακτύλιο ανά έτος (με ετήσιο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και αντικατάσταση κάθε χρόνο). Αυτή η διαδικασία προτιμάται από τους περισσότερους πελάτες μας, επειδή είναι πιο εύκολη η εκταμίευση ενός μικρότερου ποσού για παροχή υπηρεσιών, αντί της αγοράς ενός παγίου. Επιπλέον, η ετήσια αντικατάσταση προσφέρει τη βεβαιότητα ότι οι δακτύλιοί σας θα είναι πάντα λειτουργικοί στο μέγιστο βαθμό και έτσι δεν θα έχετε ξανά επικαθίσεις στην εγκατάστασή σας. Τέλος, το ρίσκο που θα πάρετε, αν δεν είστε βέβαιοι για την επιτυχία της εφαρμογής, θα αφορά το 1/3 του ποσού στην περίπτωση της ενοικίασης.
 6. FIRE FIGHTING SYSTEM ΚΑΙ CHILLED WATER (AIRCONDITION):
  Μας αναφέρατε ότι στο σύστημα πυρόσβεσης (fire fighting) μπαίνει συνεχώς φρέσκο νερό σε τμήμα του δικτύου και εκεί υπάρχει πρόβλημα επικαθίσεων. Ως τώρα το καθαρίζετε με ανακυκλοφορία με οξέα, με αντλία που παίρνει οξύ από βαρέλι, και η βρωμιά που πέφτει στο βαρέλι είναι τόσο πολλή που η διάρκεια του καθαρισμού 2 μέρες!
  Το aircondition του πλοίου λειτουργεί με κλειστό κύκλωμα, στο οποίο έχει συσσωρευτεί βακτηριακή κυρίως επικάθιση. Έχει πέσει η απόδοσή του με τα χρόνια, δεν ψύχει πια τόσο καλά. Άρα, έχουν επικαθίσει και άλατα στα fan coils.
  Για αυτά τα δύο κυκλώματα θα σας υποβάλουμε τις προτάσεις μας σε δεύτερη φάση, αφού δώσουμε λύσεις στα πιο πάνω προβλήματα, που σας ενδιαφέρουν άμεσα. Και εδώ θα εξαλείψουμε τα προβλήματα της ανάπτυξης στρειδώνας, σκουριάς, αλάτων και οργανικών επικαθίσεων (γλίτσα, βιοϋμένιο, biofilm), που ενέχουν και τον κίνδυνο της ανάπτυξης επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών, όπως είναι η λεγεωνέλλα.

Με εκτίμηση,

Smart Technical Solutions

Μοιράσου το στα social media