Καθαρισμός, Βαφή και Καθοδική Προστασία
Εγκατάστασης Διακίνησης Καυσίμων

Μετά τη γραπτή παρουσίαση που στείλαμε σε εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών με τις προτάσεις μας για την αντιδιαβρωτική προστασία των εγκαταστάσεών τους, κάναμε μία συνάντηση με τους τεχνικούς υπευθύνους της εταιρείας, κατά την οποία συζητήθηκαν σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τις μεθόδους που θα εφαρμόσουμε για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων προβλημάτων διάβρωσης που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις τους.

Μετά από αυτή τη συνάντηση, υποβάλαμε στον πελάτη την πιο κάτω αναλυτική γραπτή πρόταση:

Κύριοι,

Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής μας, επιβεβαιώνουμε πιο κάτω τα όσα είπαμε και προσθέτουμε κάποιες επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις προτάσεις μας για τον καθαρισμό, τη βαφή και την προληπτική συντήρηση των σωληνώσεων και του λοιπού μεταλλικού εξοπλισμού σας στα κέντρα αποθήκευσης και διανομής καυσίμων της εταιρείας σας που βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας:

Α. ΒΑΦΗ

 1. ΣΤΑΔΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ:
  1. ΥΔΡΟΒΟΛΗ:
   1. Για να απομακρυνθούν οι σαθρές σκουριές και το αλάτι από τις επιφάνειες.
   2. Η υδροβολή θα γίνει από εσάς.
   3. Δεν χρειάζεται να φύγει τελείως το παλιό χρώμα, αν είναι σταθερό. Δεν χρειάζεται δηλαδή να γίνει πλήρης αποχρωματισμός.
   4. Θα μείνει σκουριά ως υπόστρωμα για την εφαρμογή του μετατροπέα σκουριάς.
  2. FEROFIX:
   1. Μετατρέπει τη σκουριά σε σταθερή μεταλλο-οργανική ένωση με άριστη πρόσφυση πάνω στη σιδερένια επιφάνεια.
   2. Στα σημεία όπου δεν υπάρχει σκουριά, η ρητίνη που περιέχει λειτουργεί ως αστάρι για καλή πρόσφυση πάνω στο παλιό χρώμα.
  3. ΛΕΥΚΟ ΑΣΤΑΡΙ ΜΕΤΑΛΛΩΝ:
   1. Για καθαρά αισθητικούς λόγους, επειδή η τελική βαφή μπορεί να μην έχει τέλεια κάλυψη επάνω στο μαύρο υπόστρωμα του μετατροπέα σκουριάς.
   2. Προαιρετικό. Θα αποφασιστεί, αφού γίνει το δοκίμιο.
  4. RUSTBLOCKER PLUS:
   1. Υδρόφοβη βαφή, αντιρρυπαντική, αυτοπλενόμενη.
   2. Η αλμύρα θα ξεπλένεται με πιεστικό ή με τη βροχή, ομοίως και οι άλλοι ρύποι.
   3. Είναι βάσεως νερού, άοσμη και άφλεκτη.
  5. AQUABLOCK:
   1. Υδρόφοβη διαφανής ρητίνη τελικής προστασίας.
   2. Προαιρετική, λόγω της υδροφοβίας του RUSTBLOCKER PLUS.
 2. ΕΓΓΥΗΣΗ:
  1. Διάρκεια εγγύησης: 5 χρόνια, με την προϋπόθεση να υπάρχει καθοδική προστασία.
  2. Δυνατότητα για ισόβια εγγύηση,  με τις εξής προϋποθέσεις:
   1. Να γίνεται επαναληπτική εφαρμογή της ρητίνης AQUABLOCK κάθε τρία χρόνια (ή ένα χέρι RUSTBLOCKER κάθε πέντε χρόνια) με μικρή σχετικά χρέωση.
   2. Να γίνονται μετρήσεις από τεχνικό μας κάθε χρόνο, για έλεγχο της καθοδικής προστασίας σε διάφορα σημεία της εγκατάστασής σας.
   3. Να γίνεται αντικατάσταση των συσκευών STOPCOR κάθε 3-5 χρόνια, ανάλογα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, αν φυσικά επιλεχθεί αυτή η μέθοδος καθοδικής προστασίας.
  3. Σε περίπτωση που η εφαρμογή των υλικών θα γίνει από δικό σας συνεργείο, η εγγύηση θα ισχύει κανονικά, αρκεί να επιβλέπει το έργο δικός μας τεχνικός.
 3. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΕΠΟΞΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ:
  1. Πιστεύουμε ότι η δική μας μέθοδος θα είναι αρκετά πιο οικονομική.
  2. Το δικό μας είναι σύστημα βαφής με ψυχρή εργασία, άρα δεν θα χρειαστεί να γίνει διακοπή λειτουργίας.
  3. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία της επιφάνειας σε επίπεδο SA 2,5 σύμφωνα με τα σουηδικά πρότυπα, όπως απαιτείται για την εφαρμογή εποξικής βαφής.
  4. Το δικό μας σύστημα δεν έχει πιστοποιήσεις. Είναι, όμως, δοκιμασμένο σε αρκετές εφαρμογές και έχει άριστα αποτελέσματα για πολλά χρόνια.
 4. ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ:
  1. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η εταιρεία ΝΙΜΟΣ ΑΒΕΕ (ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΥΜΗΣ) έχει εφαρμόσει τα υλικά μας σε οξειδωμένο κατάστρωμα πλοίου της, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Β. ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 1. STOPCOR:
  1. INTRINSICALLY SAFE:
   Επειδή το ανόδιο που περιέχει είναι ένα απλό κράμα μετάλλων, που δεν συνδέεται με εξωτερική παροχή ρεύματος, θα πρέπει να θεωρηθεί ως «εγγενώς ασφαλές».
  2. ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ:
   Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου. Δείτε σχετικά τη σελίδα:
   Σύγκριση των Συσκευών STOPCOR με τους Ηλεκτρικούς Συσσωρευτές (Μπαταρίες)
  3. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ:
   Για λόγους απλούστευσης της διαδικασίας, οι μετρήσεις της τάσης σε διάφορα σημεία της εγκατάστασής σας μπορεί να γίνει από δικό σας τεχνικό με ένα βολτόμετρο βάσει των οδηγιών που θα του δώσει δικός μας τεχνικός.*
  4. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ:
   Όπως αναφέραμε, με αυτή τη μέθοδο αποτρέπεται και η φθορά των πυθμένων των δεξαμενών, που, όπως μας αναφέρατε, διαβρώνονται πολύ πιο γρήγορα από την υπόλοιπη δεξαμενή (προφανώς λόγω του νερού που καθιζάνει εκεί).
  5. ΝΗΣΙΔΕΣ ΦΟΡΤΩΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ:
   Σε αυτές τις εφαρμογές θα εφαρμόσουμε το STOPCOR BOAT, που είναι σχεδιασμένο για εφαρμογές σε πλοία.
  6. ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ:
   Έχουν γίνει πολλές εφαρμογές σε εγκαταστάσεις καυσίμων, κυρίως αερίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον εξής πελάτη: ΤΑΝΚ GAS Α.Ε. www.tankgas.gr
 2. ICCP:
  Θα εξετάσουμε και αυτή τη μέθοδο, μήπως συμφέρει από τεχνική και οικονομική άποψη. Θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε, αφού γίνουν οι μετρήσεις που αναφέραμε πιο πάνω.

Γ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Απαιτείται συνδυασμός των δύο πιο πάνω μεθόδων Α και Β. Η βαφή είναι προφανώς απαραίτητη, καθώς η καθοδική προστασία από μόνη της δεν είναι επαρκής λύση. Όμως, και η βαφή, όσο καλή και αν είναι, θα διαρκέσει για πολύ περισσότερα χρόνια, αν υπάρχει και η καθοδική προστασία.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα πιο πάνω θέματα ή άλλα τεχνικά θέματα που μπορεί να σας απασχολούν σχετικά με τις εγκαταστάσεις σας. Η μακρόχρονη πείρα μας είναι σε θέση να δώσει λύσεις ή να σας συστήσει άλλες εταιρείες που μπορούν να δώσουν λύση σε όλα σχεδόν τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Γι’ αυτό, σας παροτρύνουμε να μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε άμεσο τεχνικό πρόβλημά σας ή να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας για μελλοντικές βελτιώσεις των εγκαταστάσεών σας.

___________________________________

Στη συνέχεια, στείλαμε δείγματα των υλικών βαφής στον τοπικό εργολάβο μας, ο οποίος ανέλαβε να φτιάξει κάποια δοκίμια πριν κάνει τη δοκιμαστική εφαρμογή στην εγκατάσταση του πελάτη, για να καταλήξει στην καλύτερη λύση από τεχνική και οικονομική άποψη. Παράλληλα με την αποστολή των δειγμάτων, του στείλαμε και τις εξής οδηγίες με email: Γραπτές Οδηγίες Εφαρμογής Αντισκωριακών Υλικών σε Εργολάβο μας.

*Επίσης, ο τεχνικός υπεύθυνος της εγκατάστασης έκανε τις μετρήσεις που του υποδείξαμε και μας έστειλε τα αποτελέσματα. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα των μετρήσεων, υποβάλαμε στον πελάτη την Τεχνική και Οικονομική Πρόταση για την Καθοδική (Αντιδιαβρωτική) Προστασία Δύο Νησίδων με Γεμιστήρια Καυσίμων

Μοιράσου το στα social media