Προβλήματα Σκουριάς και Αλάτων σε Κύκλωμα Ψύξης

σε Πυρηνελαιουργείο – Ραφιναρία Ελαιολάδων και Πυρηνελαίων

Η ζήτηση του πελάτη:

Η εταιρία μας διαθέτει και λειτουργεί βιομηχανική μονάδα πυρηνελαιουργείο – ραφιναρία και τυποποίηση ελαιολάδων και πυρηνελαίων.

Στο τμήμα εκχύλισης ελαιοπυρήνων με εξάνιο, υπάρχει ψυγείο το οποίο αποτελείται από σωλήνες εμβαπτισμένους μέσα σε τσιμεντένια δεξαμενή νερού χωρητικότητας 100 m3. Μέσα από τους σωλήνες διέρχονται ατμοί εξανίου και ψύχονται με τη διέλευσή τους από τους σωλήνες, οι οποίοι με τη σειρά τους ψύχονται από το νερό μέσα στο οποίο είναι εμβαπτισμένοι.

Από το νερό απάγεται η θερμότητα με τη βοήθεια πύργου ψύξης.

Επάνω στους σωλήνες και στο πληρωτικό υλικό του πύργου ψύξης υπάρχουν επικαθίσεις αλάτων και σκουριάς οι οποίες είναι περί τα 2 – 4 mm μειώνοντας την απόδοση του ψυγείου.

Το πρόβλημα είναι ότι οι σωλήνες είναι μέσα σε τσιμεντένια δεξαμενή, οπότε και το όποιο οξύ για χημικό καθαρισμό θα προσβάλει τις επιφάνειες της δεξαμενής.

Θα θέλαμε να μας πείτε αν υπάρχει κάποιο άλλο υλικό ή μέθοδος κατάλληλη για τη συγκεκριμένη εφαρμογή

________________________________________________

Η απάντησή μας:

Κύριοι,

Ευχαριστούμε για τη ζήτησή σας. Είμαστε σε θέση να δώσουμε οριστικές λύσεις στα προβλήματα που μας αναφέρατε.

Α. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΑΤΩΝ:

Έχω να σας προτείνω τις εξής λύσεις:

  1. Η πρώτη λύση αφορά τη χρήση του φυτικής προέλευσης όξινου υλικού FYTOCLEAN LIQUID. Το υλικό αυτό σίγουρα δεν μπορεί να διαβρώσει την τσιμεντένια δεξαμενή σας. Είναι όμως αρκετά ακριβό (6€ + ΦΠΑ το λίτρο) και δεν γνωρίζω με βεβαιότητα πόση αραίωση μπορείτε να κάνετε για να κάνετε οικονομία χωρίς να χάσει την αποτελεσματικότητά του. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να το δοκιμάσετε, παραγγέλνοντας ένα δοχείο 20 λίτρων και εμβαπτίζοντας εξαρτήματα με επικαθίσεις αλάτων μέσα σε έναν κουβά όπου θα υπάρχει το FYTOCLEAN LIQUID. Η δοκιμή θα πρέπει να γίνει με διάφορες αραιώσεις, για να καταλήξετε στην πιο οικονομική λύση, χωρίς να μειωθεί η δραστικότητα του υλικού.
    Θα υπάρξει σημαντική έκπτωση σε περίπτωση παραγγελίας μεγάλης ποσότητας.
  2. Η δεύτερη λύση είναι να κάνετε το μπετόν της δεξαμενής σας εντελώς οξύμαχο. Αυτό είναι εφικτό με την εφαρμογή του υλικού PENETRON, το οποίο κάνει το σκυρόδεμα απόλυτα στεγανό και ανθεκτικό ακόμα και στα πιο δραστικά χημικά. Τότε θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε πιο φθηνά οξέα, όπως είναι για παράδειγμα το υδροχλωρικό οξύ. Αυτή η λύση ενέχει όμως τον κίνδυνο να διαβρωθούν οι σωληνώσεις σας, σε περίπτωση που το οξύ παραμείνει για περισσότερη όρο από όσο πρέπει ή αν δεν εξουδετερωθεί επαρκώς με μία βάση αμέσως μετά τον καθαρισμό.
  3. Η τρίτη λύση είναι η τοποθέτηση ενός δακτυλίου MERUS στο σωλήνα τροφοδοσίας της δεξαμενής από τον πύργο ψύξης. Αυτή η λύση έχει μόνο πλεονεκτήματα: Δεν απαιτεί καμία φροντίδα από μέρους σας, οι υπάρχουσες επικαθίσεις θα μαλακώσουν και θα απομακρυνθούν από μόνες τους μέσα σε μερικές εβδομάδες, δεν θα διαβρωθούν οι σωλήνες και το σκυρόδεμα και δεν θα χρειαστεί καμία επεξεργασία το νερό από εδώ και πέρα προκειμένου να μην έχουμε ξανά επικαθίσεις. Το μόνο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι είναι υπερβολικά καλή για να μπορείτε να την πιστέψετε. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στους περισσότερους πελάτες μας. Για να ξεπεράσουμε και αυτό το μειονέκτημα, σας παραπέμπω στη σελίδα MERUS, Δακτύλιοι Επεξεργασίας Νερού – Κατάλογοι Πελατών και σας προτείνω την ετήσια ενοικίαση, όπως αυτή περιγράφεται στη σελίδα MERUS – Τιμοκατάλογος. Στην ίδια σελίδα θα βρείτε και την τιμή του δακτυλίου που θα χρειαστείτε (βιομηχανικού τύπου δακτύλιος διατομής κατάλληλης για το σωλήνα σας). Το ετήσιο κόστος ενοικίασης είναι ίσο με το 1/3 του κόστους αγοράς. Σε περίπτωση ενοικίασης κάθε χρόνο υποχρεωνόμαστε να κάνουμε αντικατάσταση του δακτυλίου με πρόσφατα επαναφορτισμένο, για προληπτικούς λόγους, ώστε να έχετε πάντα άριστο αποτέλεσμα και μηδέν επικαθίσεις στον πύργο ψύξης και στους σωλήνες σας.

Β. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΚΟΥΡΙΑΣ:

Για την αντιμετώπιση της σκουριάς και των τρυπημάτων στους σωλήνες σας, έχουμε κάνει παρόμοιες εφαρμογές στις λεγόμενες «παγολεκάνες» στα εργοστάσια της VIVARTIA και σε άλλες γαλακτοβιομηχανίες, όπου υπάρχουν και εκεί ψυχόμενοι σωλήνες μέσα σε δεξαμενή. Τα τρυπήματα σταμάτησαν εντελώς μετά την εφαρμογή επαρκούς αριθμού συσκευών καθοδικής προστασίας STOPCOR. Για να σας υποβάλουμε την προσφορά μας, θα χρειαστούμε  τις διαστάσεις της δεξαμενής και το συνολικό μήκος και τη διατομή των σωληνώσεων. Τονίζουμε ότι με την εφαρμογή των συσκευών STOPCOR εξασφαλίζουμε ολόκληρη την εγκατάσταση και όχι μόνο το εμβαπτισμένο τμήμα αυτής, επειδή η δράση τους (αρνητικοποίηση της μάζας του μετάλλου) μεταδίδεται μέσα σε λίγες ημέρες παντού , σε ολόκληρο το δίκτυο σωληνώσεων.
Για την προστασία του πύργου ψύξης από τη διάβρωση θα χρειαστεί ακόμα μία συσκευή STOPCOR.
Ο συνδυασμός της τεχνολογίας STOPCOR με την τεχνολογία MERUS είναι η πιο οικονομική και αποτελεσματική λύση που γνωρίζουμε για τα προβλήματα διαβρώσεων και αλάτων, αντίστοιχα, σε μία υδραυλική εγκατάσταση.

Γ. ΑΛΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ:

Μπορείτε, αν θέλετε, να επισκεφθείτε τις σελίδας της ενότητας Βιομηχανία, όπου θα βρείτε διάφορες τεχνικές προτάσεις μας που θα διευκολύνουν το έργο σας και θα μειώσουν τα κοστολόγια λειτουργίας και συντήρησης.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα πιο πάνω θέματα ή άλλα τεχνικά θέματα που μπορεί να σας απασχολούν σχετικά με τις εγκαταστάσεις σας. Η μακρόχρονη πείρα μας είναι σε θέση να δώσει λύσεις ή να σας συστήσει άλλες εταιρείες που μπορούν να δώσουν λύση σε όλα σχεδόν τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Γι’ αυτό, σας παροτρύνουμε να μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε άμεσο τεχνικό πρόβλημά σας ή να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας για μελλοντικές βελτιώσεις των εγκαταστάσεών σας.

Μοιράσου το στα social media