Υγροθερμομόνωση σε Ταράτσα με Πλάκες Πεζοδρομίου,
σε Τοίχους και σε Κεραμίδια

Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

Κύριε …,

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μας σχετικά με τα προβλήματα μόνωσης θερμότητας και υγρασίας που αντιμετωπίζετε στο ρετιρέ διαμέρισμά σας και στην εξοχική κατοικία σας, επιβεβαιώνουμε πιο κάτω τα όσα είπαμε και παρουσιάζουμε αναλυτικά τις τεχνικές λύσεις που σας προτείναμε, μαζί με μία εκτίμηση του κόστους.

 1. ΥΓΡΟΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΣΕ ΤΑΡΑΤΣΑ ΜΕ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ:
  1. Περιγραφή του προβλήματος:
   Μου αναφέρατε ότι πάνω από το ρετιρέ σας υπάρχει ταράτσα με εμβαδόν 120 τ.μ. στην οποία έχει πρόσφατα γίνει μία υγροθερμομόνωση με την εφαρμογή των εξής υλικών από κάτω προς τα πάνω:
   – βασική υγρομόνωση της πλάκας μπετόν με ακρυλικά ελαστομερή επικαλυπτικά υλικά
   – θερμομόνωση με πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης πάχους 5cm
   – γεωύφασμα, για την προστασία της πολυστερίνης
   – πλάκες πεζοδρομίου διαστάσεων 50cm x 50cm, χωρίς αρμολόγηση.
   Μου αναφέρατε ότι υπάρχει διαρροή νερού στο ταβάνι σας εξαιτίας των κενών που υπάρχουν στους αρμούς ανάμεσα στις τσιμεντόπλακες και περιμετρικά κατά μήκος του στηθαίου. Το πλάτος των αρμών ανάμεσα στις πλάκες είναι περίπου 4mm, ενώ ο περιμετρικός αρμός του στηθαίου κυμαίνεται από 10mm έως 30mm.
   Η θερμομόνωση που έχει επιτευχθεί με την πολυστερίνη είναι μικρή. Η μείωση της θερμοκρασίας είναι μόνο 2°C, όπως έδειξε η μέτρηση που έγινε με θερμογραφική κάμερα σε διάφορα σημεία στο ταβάνι σας. Προφανώς, επειδή η πολυστερίνη έχει βραχεί σε βαθμό κορεσμού, δεν αποδίδει πλέον. Όμως, δεν είναι μόνο αυτή η αιτία. Σε πολλά ρετιρέ πελατών μας μονωμένα με πολυστερίνη ή άλλα θερμομονωτικά συμβατικά υλικά της αγοράς παρατηρείται το ίδιο πρόβλημα, επειδή αυτά τα υλικά δεν αντανακλούν καθόλου την υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία είναι υπεύθυνη για το 65% της μετάδοσης θερμότητας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα θα βρείτε στη σελίδα Ανακλαστικές ή Ψυχρές Βαφές.
  2. Η λύση που σας πρότειναν άλλες τεχνικές εταιρείες και τεχνίτες:
   Όπως μας είπατε, όλοι οι ειδικοί στους οποίους απευθυνθήκατε σας είπαν ότι η μόνη λύση είναι να αποξηλώσετε τις πλάκες πεζοδρομίου, το γεωύφασμα και τις πλάκες πολυστερίνης και ενδεχομένως και το ακρυλικό ελαστομερές και να κάνετε εξαρχής υγρομόνωση και θερμομόνωση. Αυτή η λύση θα είχε πολύ υψηλό κόστος για εσάς, δεδομένου ότι, όπως μας είπατε (και όπως συνήθως συμβαίνει σε όλες τις πολυκατοικίες), οι ένοικοι των άλλων διαμερισμάτων αρνούνται να συμμετάσχουν οικονομικά στη μόνωση του ρετιρέ, καθώς το θεωρούν (άδικα) ξεχωριστό τμήμα του κτιρίου που δεν έχει καμία σχέση με την κοινόχρηστη ταράτσα.
  3. Η λύση που σας προτείναμε:
   Σας εξηγήσαμε ότι διαθέτουμε μία πολύ αξιόπιστη λύση που είναι δοκιμασμένη σε πολλές  παρόμοιες περιπτώσεις σαν τη δική σας, χωρίς να χρειαστεί αποξήλωση όλων των υλικών που έχετε ήδη τοποθετήσει στην ταράτσα σας.
   Φυσικά, υπάρχει το πρόβλημα ότι οι πλάκες πολυστερίνης είναι τώρα υγρές και θα πρέπει να στεγνώσουν καλά, όσο γίνεται, ώστε τον Αύγουστο, πριν ξεκινήσουν οι βροχές, να κάνετε  την εφαρμογή των υλικών μας με τη βοήθεια του τεχνίτη σας.
   Οι πλάκες πολυστερίνης, επειδή έχουν υγρανθεί σε βαθμό κορεσμού καθώς περνούσε άφθονο νερό από τους ανοικτούς αρμούς των πλακών και του στηθαίου, δεν μπορούν πλέον να αποδίδουν ως θερμομονωτικό υλικό, και γι’ αυτό το λόγο ο θερμογραφικός έλεγχος έδειξε μόνο 2°C μείωση θερμοκρασίας στο ταβάνι σας. Όμως, αυτό δεν είναι πρόβλημα, επειδή η ανακλαστική βαφή ANTITHERM, λεία ανακλαστική ή ψυχρή θερμομονωτική βαφή με διογκωμένο οψιδιανό που θα εφαρμόσουμε θα σας προσφέρει τουλάχιστον ακόμα 6-8°C περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι, ενώ και το χειμώνα θα σας προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας λόγω της ανάκλασης της υπέρυθρης ακτινοβολίας των θερμαντικών σωμάτων, η οποία θα παραμένει στο κτίριο και δεν θα εξέρχεται για να χάνεται στο περιβάλλον.
   Εκφράσατε την επιθυμία να γίνει η εφαρμογή πολύ πριν από τον Αύγουστο, επειδή ήδη το πρόβλημα της ζέστης έχει γίνει έντονο, αν και είναι ακόμα Μάιος, και υποχρεώνεστε να ανάβετε πολλές ώρες την ημέρα τα κλιματιστικά σας. Γι’ αυτό το λόγο θα καλέσετε, όπως μας είπατε, έναν τεχνίτη για να σηκώσει μερικές τσιμεντόπλακες και να δει αν είναι πολύ υγρή η πολυστερίνη ή μήπως έχει στεγνώσει ήδη αρκετά, ώστε να κάνετε άμεσα την εφαρμογή των υλικών μας.
   Συμφωνήσαμε με αυτή τη διαδικασία που προτείνατε, επειδή, όπως σας εξηγήσαμε, τα υλικά μας είναι υδρατμοπερατά, αφού τα βασικά συστατικά τους προέρχονται από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και έχουν τις προδιαγραφές διαπνοής που απαιτούνται για τα ρούχα. Συνεπώς, ακόμα και αν μείνει κάποια ποσότητα νερού μέσα στις πλάκες πολυστερίνης, δεν υπάρχει πρόβλημα, επειδή θα εξατμιστεί σταδιακά και θα διαπεράσει τα υλικά μας που θα εφαρμοστούν από πάνω. Παρόλα αυτά, υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν για λίγους μήνες κάποιες υγρασίες στο ταβάνι σας. Να μην ανησυχήσετε, καθώς θα γνωρίζετε ότι είναι η πολυστερίνη που θα στραγγίζει, μέχρι να εξατμιστεί εντελώς το νερό που έχει εγκλωβιστεί μέσα σε αυτήν.
   Συγκεκριμένα, η λύση που σας προτείναμε είναι η εξής:

   1. Γέμισμα των αρμών με το κατάλληλο ελαστικό κορδόνι αρμολόγησης, το οποίο πρέπει να είναι λίγο πιο παχύ από το φάρδος του αρμού, ώστε να σφηνώνει μέσα σε αυτόν.
    Το υλικό αυτό μπορείτε να το προμηθευτείτε από ένα οποιοδήποτε κατάστημα μονωτικών υλικών ή μπορούμε να σας το προμηθεύσουμε εμείς. Το ίδιο ισχύει και για την κόλλα πλακιδίων που θα αναφέρουμε πιο κάτω.
    Το γέμισμα των αρμών με το κορδόνι θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να μείνουν περίπου 4mm κενά για να γεμιστούν με το γεμιστικό και στεγανωτικό ελαστικό υλικό που θα αναφέρουμε στην επόμενη παράγραφο.
   2. Γέμισμα των αρμών με ένα μίγμα που θα αποτελείται από κόλλα πλακιδίων ISOMAT AK 10 ή κάποια ισοδύναμη και POLIBOND ELASTICO, πρόσμικτη ακρυλική ρητίνη υψηλής αδιαβροχίας, αντοχής και ελαστικότητας αραιωμένο σε μικρή ποσότητα νερού.
    Η συνιστώμενη αναλογία των υλικών αυτών είναι 15:3:1, δηλαδή 15 μέρη κόλλα πλακιδίων, 3 μέρη POLIBOND ELASTICO, 1 μέρος νερό.
    Το αποτέλεσμα θα είναι μία μάζα ελαστική και αδιάβροχη με τέλεια πρόσφυση, που μοιάζει με πλαστελίνη και δεν ξεραίνεται ποτέ.
    Αν χρειαστεί, μπορείτε να αλλάξετε λίγο τη δοσολογία, προκειμένου η μάζα που θα προκύψει να είναι αρκετά εύπλαστη για να γεμίσει σωστά ο αρμός.
    Χάρη στην ελαστικότητά της, αυτή η μάζα θα απορροφά χωρίς κανένα πρόβλημα τη φυσική κίνηση που συμβαίνει μεταξύ των πλακών πεζοδρομίου εξαιτίας συστολών και διαστολών, καθιζήσεων και άλλων μηχανικών αιτίων, χωρίς να βλάπτεται η στεγανοποίηση.
    Υπολογισμός της ποσότητας των υλικών που θα απαιτηθούν:
    Η ταράτσα έχει εμβαδόν 120 τ.μ. Στο κάθε τ.μ. χωράνε ακριβώς 4 τσιμεντόπλακες. Οι δύο αρμοί που σχηματίζονται μεταξύ των πλακών έχουν προφανώς 2 τ.μ. μήκος. Άλλα 2 τ.μ. είναι το μήκος των πλευρικών αρμών που συνδέονται με τις γειτονικές πλάκες από τις δύο εκ των τεσσάρων πλευρών του τετραγώνου. Συνεπώς, έχουμε 4 τρέχοντα μέτρα αρμών ανά τ.μ. επιφάνειας. Άρα, σε μία ταράτσα με εμβαδόν 120 τ.μ. οι αρμοί μεταξύ των πλακών έχουν συνολικό μήκος 480 μέτρα. Το βάθος και το πλάτος τους θα είναι περίπου 4mm, όπως αναφέραμε πιο πάνω. Συνεπώς ο συνολικός όγκος προς πλήρωση με το μίγμα του POLIBOND ELASTICO και της κόλλας πλακιδίων είναι: 480 x 0,04 x 0,04 = 0,77 κυβικά μέτρα, από τα οποία, σύμφωνα με την πιο πάνω αναλογία των υλικών, περίπου τα 0,64 κυβικά μέτρα θα είναι η κόλλα πλακιδίων και τα 0,13 κυβικά μέτρα θα είναι το POLIBOND ELASTICO, δηλαδή 130 λίτρα. Επειδή υπάρχει και ο περιφερειακός αρμός, συνολικού μήκους περίπου 45 μέτρων αλλά μεγαλύτερου πλάτους, θα χρειαστείτε συνολικά περίπου 160 λίτρα POLIBOND ELASTICO. Λόγω της μεγάλης ποσότητας που θα παραγγείλετε, θα έχετε ειδική έκπτωση 40% πάνω στην τιμή που αναφέρεται στον Τιμοκατάλογο Μονωτικών Υλικών WINWET. Συνεπώς, τα 8 δοχεία των 20 λίτρων θα σας κοστίσουν: 630 x 8 – 40% = 3.024€.
    Προκειμένου να επιτύχετε ακόμα μεγαλύτερη οικονομία, σας προτείνουμε να παραγγείλετε αρχικά ένα δοχείο, για να κάνετε κάποιες δοκιμές και να διαπιστώσετε με ακρίβεια πόσα τρέχοντα μέτρα αρμών καλύπτει το ένα δοχείο, δοκιμάζοντας τις αναλογίες των υλικών με τον πιο οικονομικό τρόπο, χωρίς φυσικά να μειωθεί η ελαστικότητα και η συνοχή της μάζας αρμολόγησης.
    Επίσης, σημαντική οικονομία υλικού μπορεί να επιτευχθεί αν χρησιμοποιήσετε περισσότερο κορδόνι, ώστε το βάθος προς πλήρωση να γίνει μικρότερο από 4mm. Για παράδειγμα, αν το βάθος γίνει 3mm, τότε θα χρειαστείτε τα ¾ της ποσότητας, δηλαδή 120 λίτρα αντί 160, και το κόστος θα μειωθεί στα 2.268€.
    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ: Μετά το γέμισμα του αρμού, να πάρει ο τεχνίτης ένα βρεμένο και στυμμένο σφουγγαράκι, για να λειάνει τους αρμούς και παράλληλα να τους κάνει πιο αδιάβροχους. Επίσης, έτσι θα πετύχει και καλύτερη συγκόλληση του υλικού αρμολόγησης στις πλάκες.
    Μπορείτε, επίσης, να δείτε τη σελίδα Στεγανοποίηση αρμών διαστολής ή διακοπής για περισσότερες πληροφορίες.
   3. Πάνω από το υλικό αρμολόγησης να εφαρμοστεί δύο χέρια ARMOFIX, γεμιστικό και στεγανοποιητικό ρωγμών & αρμών, με ισχυρή πρόσφυση με τρόπο ώστε να καλύπτει τον αρμό και 2cm από την κάθε πλάκα. Αυτή η πρόσθετη προστασία θα κάνει τους αρμούς σας αθάνατους. Για 480 μέτρα αρμών θα χρειαστείτε περίπου 40 κιλά ARMOFIX, αξίας 720 – 40% = 432€.
   4. Για τη θερμομόνωση της ταράτσας με ανακλαστική βαφή, ώστε να επιτευχθεί μείωση τουλάχιστον 6°C στη θερμοκρασία του ταβανιού και, κατ’ επέκταση, του εσωτερικού χώρου της κατοικίας σας, θα χρειαστείτε τρία υλικά συνολικής αξίας περίπου 8 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή συνολικής αξίας 1.200€ για την ταράτσα των 120 τ.μ. Τα υλικά αυτά είναι τα εξής:
    1. BETOSTAL SLN, ακρυλικός διεισδυτικός αδιαβροχοποιητής σκυροδέματος
    2. ANTITHERM, λεία ανακλαστική ή ψυχρή θερμομονωτική βαφή με διογκωμένο οψιδιανό
    3. AQUABLOCK, υδρόφοβη ακρυλική ρητίνη υψηλών αντοχών
   5. Το περιμετρικό στηθαίο σας, που έχει μικρό ύψος, από 4 έως 8 cm, και είναι καλυμμένο με μάρμαρο, χρειάζεται επίσης στεγανοποίηση με AQUABLOCK σε όλες τις επιφάνειές του: μέσα, έξω και πάνω στο μάρμαρο, ώστε να αποφύγετε την είσοδο υγρασίας στην πλάκα διαμέσου του στηθαίου.
   6. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ταράτσα θα πρέπει να στεγανοποιηθεί εξολοκλήρου. Δηλαδή, αν τη μοιράζεστε με κάποιο γειτονικό διαμέρισμα, θα πρέπει να στεγανοποιηθεί ολόκληρη η επιφάνεια και όχι μόνο η δική σας πλευρά, αλλιώς θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μπει νερό από τη μη στεγανή περιοχή της ταράτσας, να ταξιδέψει οριζόντια μέσα στην πλάκα του σκυροδέματος και να εμφανιστεί υγρασία στο δικό σας ταβάνι.
 2. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΕΞΟΧΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ:
  1. Αντί του πλήρους συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης που αρχικά είχατε σκεφτεί, προτείνουμε να γίνει και εδώ εφαρμογή του συστήματος ανακλαστικής βαφής ANTITHERM. Τα υλικά που θα απαιτηθούν είναι τα ίδια με τα υλικά που προτείναμε για τη θερμομόνωση της ταράτσας σας, με τη μόνη διαφορά ότι σε αυτήν την περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτο υλικό (αδαιβροχοποιητής σοβά και αστάρι) το μικρομοριακό υλικό BETOSTAL F/18, διεισδυτικό υγρομονωτικό ακρυλικό αστάρι. Το κόστος των υλικών θα είναι και πάλι γύρω στα 8 ευρώ ανά τ.μ., όπως εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε από τον Τιμοκατάλογο Μονωτικών Υλικών WINWET.
  2. Αν παρόλα αυτά επιθυμείτε μία ακόμα πιο ολοκληρωμένη υγρομόνωση, σας προτείνουμε το INOTHERM BLANKET, Πρωτοποριακό Ελληνικό Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης, που έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι όλων των συστημάτων που βασίζονται σε συμβατικά υλικά της αγοράς (πολυστερίνη και άλλα) και κοστίζει μαζί με την εργασία γύρω στα 35 με 40 ευρώ ανά τ.μ. και περιλαμβάνει και την ανακλαστική βαφή ANTITHERM. Συνήθως, όμως, οι πελάτες μας προτιμούν απλά το σύστημα ανακλαστικής βαφής και είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με πολύ χαμηλότερο κόστος.
  3. Για τα κεραμίδια προτείνουμε και πάλι την ανακλαστική βαφή με το ίδιο αστάρι που προτείναμε και στους τοίχους. Το κόστος θα είναι και πάλι γύρω στα 8 ευρώ ανά τ.μ. επιφάνειας των κεραμιδιών (θα πρέπει να γίνει αναγωγή της καμπυλωτής επιφάνειας των κεραμιδιών σε επίπεδη, για να μπορέσετε να προϋπολογίσετε το συνολικό κόστος). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των υλικών μας στα κεραμίδια και τα προβλήματα που λύνουν μπορείτε να βρείτε στη σελίδα Κεραμοσκεπές & κεκλιμένες στέγες κάθε είδους – υγρομόνωση και προστασία από παγοπληξία, ξεφλούδισμα, ξεθώριασμα κτλ.

Ο χρόνος παράδοσης των πιο πάνω υλικών θα είναι περίπου σε 2-3 ημέρες από την παραγγελία σας και την κατάθεση του ποσού της προκαταβολής που θα συμφωνήσουμε.

Με εκτίμηση,

Smart Technical Solutions

Μοιράσου το στα social media