MAX GROW – Η Ιδανική Λύση για το Πότισμα της Ελιάς
Τα αποτελέσματα έρευνας που κάναμε για έναν πελάτη μας στη Νότια Κρήτη,
που μας είχε ζητήσει σύστημα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, επειδή η τροφοδοσία
νερού στο κτήμα του είχε μεγάλη δυσκολία για διάφορους πρακτικούς λόγους.
Κύριε ,
Σύμφωνα με έναν πελάτη μας, που έχει ελαιοτριβείο και παραθαλάσσιο ελαιώνα δικό του στην Κυπαρισσία, οι ελιές χρειάζονται πότισμα μόνο τρεις φορές το χρόνο: Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, από 200 λίτρα το δέντρο κάθε φορά. Περισσότερες φορές πότισμα τις βλάπτει, επειδή η ελιά είναι αυτοφυές δέντρο, όπως μας είπε, και δεν θέλει πότισμα.
Αυτός κάποιες από τις δικές του τις ελιές δεν τις ποτίζει καθόλου, και πάλι βγάζουν καρπό. Πάντως, αν θέλει κάποιος να τις ποτίζει, η οδηγία του είναι αυτή.
Άρα, πείτε μας πόσες ελιές έχετε, να τις πολλαπλασιάσουμε επί 200 λίτρα, για να δούμε πόσο νερό θα χρειαστείτε κάθε μήνα.
Μήπως, όμως, για τόσο λίγο νερό δεν έχει νόημα να κάνετε αφαλάτωση; Είναι αρκετά περίπλοκη λύση αυτά τα μηχανήματα. Χρειάζεται να προσέχει κανείς διάφορες λεπτομέρειες για να λειτουργούν σωστά. Δεν τα συνιστούμε σε ιδιώτες. Ένα ξενοδοχείο, που έχει συντηρητή μόνιμο, εντάξει, αλλά ο ιδιώτης γίνεται μετά σκλάβος του μηχανήματός του.
Και αν πάθει κάτι, ο κατασκευαστής θα δυσκολευτεί να σας καλύψει με service, λόγω της απόστασης. Εμείς σε αυτά τα μηχανήματα είμαστε μεταπωλητές, όχι κατασκευαστές, και δεν αναλαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι το service.
Μια άλλη λύση είναι να κάνετε μίξη του γλυκού νερού που χρησιμοποιεϊτε μέχρι τώρα με θαλασσινό, ώστε να φτάνετε την αγωγιμότητα στα επίπεδα υφάλμυρου νερού που θα σας υποδείξουμε και να τοποθετήσετε στην κεντρική παροχή μία συσκευή MAX GROW, ώστε να έχετε τα οφέλη που σας εξηγήσαμε.
Έτσι, αφενός θα αποφύγετε την αφαλάτωση, που είναι επίπονη διαδικασία σε μόνιμη βάση, και αφετέρου θα έχετε και το υφάλμυρο νερό, που είναι πολύ ωφέλιμο για τα φυτά, όταν υπάρχει το MAX GROW. Παράλληλα, θα μειώσετε σημαντικά και την ποσότητα γλυκού νερού που θα χρειάζεστε για το πότισμα, που είναι τόσο δύσκολο να το έχετε σε αφθονία λόγω των πρακτικών δυσκολιών που μου εξηγήσατε.
-
Από την πυκνότητα φύτευσης των δένδρων, π.χ. σε 10 στρέμματα μπορούμε να έχουμε φυτεμένα δένδρα σε απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους ή 3 ή 4 μέτρων. Αυτομάτως διαφοροποιείται το πλήθος των δένδρων μέσα στην ίδια έκταση.
-
Από την ποικιλία της ελιάς (χονδροελιά, τσακιστή κτλ.).
-
Από την ηλικία των δένδρων, π.χ. περισσότερο νερό χρειάζεται ένα νεαρό δένδρο παρά ενά πολύ μεγάλο ηλικιακά.
-
Από το πόσο υψηλή είναι η εδαφική αγωγιμότητα, δηλαδή η συσσώρευση αλάτων επάνω στο έδαφος. Όσο πιο υψηλή είναι, τόσο λιγότερο διαπερατό είναι το χώμα, άρα τόσο πιο πολύ νερό χρειάζεται. Βέβαια, η χρήση της συσκευής MAX GROW θα διαλύσει τα άλατα και θα ρίξει την αγωγιμότητα στα κανονικά επίπεδα.”
Επίσης, τίθεται το εξής σημαντικό πρόβλημα, που ισχύει πάντα όταν μιλάμε για αφαλάτωση θαλασσινού νερού: Το απόβλητο νερό πού θα το διαθέσετε; Κανονικά χρειάζεται περιβαλλοντική άδεια ή μία διαδικασία που προβλέπει να το αποθηκεύετε σε δεξαμενές και να το παραλαμβάνει βυτίο και να το μεταφέρει αλλού.
Αυτό το τελευταίο σημείο νομίζω ότι καθιστά ακόμα πιο περίπλοκη τη λύση της αφαλάτωσης, επειδή η μέθοδος της αντίστροφης όσμωσης που χρησιμοποιείται παράγει περισσότρο απόβλητο νερό (άλμη) παρά επεξεργασμένο νερό κατάλληλο για άρδευση.
Άρα, επανερχόμαστε στην πρότασή μας να κάνετε μίξη του θαλασσινού νερού με το γλυκό νερό και να ποτίζετε μόνο μία φορά το μήνα περίπου 200 λίτρα ανά δέντρο ανά πότισμα.
Πάντως, αν κάνετε αναζήτηση στο Google με το λήμμα “ελιές πότισμα“, θα βρείτε αντιφατικές μεταξύ τους πληροφορίες. Άλλοι γράφουν ότι οι ελιές θέλουν πολύ πότισμα και άλλοι γράφουν “το ελάχιστο δυνατό πότισμα”. Η άποψή μας είναι ότι οι δεύτεροι έχουν δίκιο.
Για να αποκτήσετε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα των τεχνικών προτάσεών μας για τις γεωργικές καλλιέργειες, δείτε την ενότητα Γεωργία – Εξοπλισμός, Ολοκληρωμένες Μονάδες Παραγωγής, Α’ Ύλες & Αναλώσιμα.