Η  Πολιτεία της  Λευτεριάς
Ένα ταξίδι Αλήθειας στα άδυτα του νου
με προορισμό την εσωτερική Ελευθερία.

Β11. Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, αν…;

Πανάκεια, λοιπόν, αποδείχθηκε για το νου ο επαναπροσδιορισμός των αξιών του. Δεν το περίμενε ότι μια τόσο απλή κίνηση, μέσα στις τόσες που συνθέτουν το κτίσιμο της Πολιτείας της Λευτεριάς, θα είχε λυτρωτικό αντίκτυπο σε τόσα διαφορετικά σημαντικά ζητήματα, που εδώ και δεκαετίες τα έσερνε άλυτα μαζί του, σαν παλιά θολή γλίτσα ετών κολλημένη επάνω στο κορμί μου. Νιώθει τώρα την ανάγκη να εμπεδώσει πιο καλά τη νέα του κατάκτηση, για να τη στερεώσει μέσα του και να την ενσωματώσει οριστικά, χωρίς πισωγυρίσματα. Για το σκοπό αυτό, σκέφτεται, θα χρειαστεί να την εφαρμόσει νοερά σε συγκεκριμένα παραδείγματα, ώστε, αν αυτά κάποτε συμβούν πραγματικά, να είναι έτοιμος να την ανασύρει και να την ξαναεφαρμόσει.

Απευθύνεται, λοιπόν, προς όλες τις επιμέρους αγωνίες του και τους θέτει το καίριο ερώτημα «ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αν…;» και οι απαντήσεις που παίρνει τοποθετούν το κάθε πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Καταλαβαίνει τότε ότι δεν αξίζει να στεναχωριέται, επειδή, ό,τι και να συμβεί από αυτά που συνήθως τον τρομάζουν, θα συνεχίσω να μπορώ να αναπνέω, να βλέπω το φως του ήλιου, τη φύση, να βιώνω το θαύμα της ζωής μες στο κορμί μου, να ανταλλάσσω χαμόγελα, ενδιαφέρον, φροντίδα, να βιώνω τη συντροφικότητα με τ’ αδέλφια μου.

Άρα, δε θα μειωθεί καθόλου η δυνατότητα να είμαι ευτυχισμένος, ακόμα και σε ακραίες καταστάσεις δυσκολίας και αποτυχίας, όπως αν χρεοκοπήσω ή αν πάω στη φυλακή ή αν μείνω ανάπηρος. Ούτε θα υπάρχει κάποιος πραγματικός λόγος για να σκέφτεται ο νους μου ότι καταστράφηκε η ζωή μου ή ότι είμαι ένας αποτυχημένος, επειδή τώρα πια γνωρίζει ότι η αξία μου είναι εκ προοιμίου δεδομένη και μη μετρήσιμη από τις περιορισμένες δυνατότητες του κοινού ανθρώπινου νου.

Δεν είμαι Έλληνας, δεν είμαι αλλοδαπός.
Δεν είμαι Χριστιανός, ούτε αλλόθρησκος.
Δεν είμαι λευκός, δεν είμαι μαύρος.
Δεν είμαι άντρας ή γυναίκα.
Δεν είμαι πλούσιος ή φτωχός.
Δεν είμαι διαπρεπής ή αφανής.
Δεν είμαι μορφωμένος ή αμόρφωτος.
Δεν είμαι καλός ούτε κακός.
Δεν είμαι ευσπλαχνικός ούτε αδιάφορος.
Δεν είμαι πρόθυμος ή απρόθυμος.
Δεν είμαι έξυπνος, ούτε χαζός.
Δεν είμαι εργατικός, ούτε αργόσχολος.
Δεν είμαι άξιος ή ανάξιος.
Δεν είμαι όμορφος, δεν είμαι άσχημος.
Δεν είμαι γρήγορος, ούτε αργός.
Δεν είμαι ικανός, δεν είμαι ανίκανος.
Δεν είμαι ερωτικός ή ανέραστος.
Δεν είμαι ζεστός, ούτε ψυχρός.
Δεν είμαι αγαπητός ή μισητός.
Δεν είμαι επιτυχημένος ή αποτυχημένος.
Δεν είμαι οι ιδέες και οι απόψεις μου.
Δεν είμαι άνθρωπος, δεν είμαι ζώο.
Δεν είμαι έμψυχος ή άψυχος.
Δεν είμαι σώμα, δεν είμαι πνεύμα.

Δεν είμαι τίποτα από όσα νόμιζα ότι είμαι.

Απλά υπάρχω.
Είμαι υπαρκτός.

Δεν είμαι Έλληνας, δεν είμαι αλλοδαπός.

Μοιράσου το στα social media