Η  Πολιτεία της  Λευτεριάς
Ένα ταξίδι Αλήθειας στα άδυτα του νου
με προορισμό την εσωτερική Ελευθερία.

Η Όλγα Εμμανουήλ μιλάει για την Πολιτεία της Λευτεριάς
του Θεμιστοκλή Λυκιαρδόπουλου

Όλγα ΕμμανουήλΤο βιβλίο αυτό του Θέμου Λυκιαρδόπουλου με συνεπήρε με την ποιητική ροή του. Ήταν φορές που με παρέσυρε τόσο η αρμονία και η ισορροπία της γραφής, που έχανα τον ειρμό και τις έννοιες. Επανερχόμουν στη ροή και την ακολουθούσα μέχρι την επόμενη «στροφή», το επόμενο εμπόδιο, αλλά και την επόμενη συνειδητοποίηση, που θα μ’ έβρισκε να χειροκροτώ και να νιώθω υπερήφανη για τον ήρωά μας.

Ζούσα τους προβληματισμούς του βήμα-βήμα, πολλές φορές ταυτιζόμουν με αυτούς και τις περισσότερες θαύμαζα το θάρρος του να μου αποκαλύπτει αδυναμίες της προσωπικότητάς του, τις οποίες οι περισσότεροι από εμάς κρύβουμε με περισσή φροντίδα.

Όπως ανακάλυψα κι εγώ με τη ζωή μου, η «Πολιτεία της Λευτεριάς» χτίζεται σε στάδια, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Πρώτα μπαίνουν τα θεμέλια, ύστερα το κυρίως κτίσμα και ο εξοπλισμός και τελευταία τα φινιρίσματα, που παίρνουν και τον περισσότερο χρόνο. Όλα αρχίζουν με μια εσωτερική ανάγκη – μια εσωτερική παρόρμηση – τροφοδοτούνται με θάρρος και υπομονή, και οδηγούν στο ύστατο αποτέλεσμα: την αδιαμφισβήτητη εσωτερική απελευθέρωση.

Το βιβλίο του Θέμου είναι χάρτης και πορεία μαζί, όραμα και εφαρμογή, πέρασμα μέσα από την απογοήτευση και την ανακάλυψη, ως – τελικά – την υπέρβαση. Δίνει ελπίδα και αποτελεί ορόσημο για τον επίμονο αναζητητή.

Θέμο, σ’ ευχαριστούμε γι’ αυτό το υπέροχο ταξίδι!

Όλγα Εμμανουήλ
στιχουργός, συνθέτης
14-5-2012

Μοιράσου το στα social media