Ξεκίνημα πισίνας την Άνοιξη χωρίς άδειασμα του πρασινισμένου νερού

Την Άνοιξη, μετά τους χειμερινούς μήνες που το νερό έχει πρασινίσει, η συνήθης πρακτική είναι το άδειασμα της πισίνας, ο καθαρισμός της και το γέμισμά της ξανά με φρέσκο νερό.

Αυτή η διαδικασία έχει τα ακόλουθα μειονεκτήματα:

  1. Είναι χρονοβόρα:
    1. Απαιτεί χρόνο αναμονής για το άδειασμα του νερού.
    2. Ο καθαρισμός των τοιχωμάτων και του πυθμένα χρειάζεται και αυτός αρκετό χρόνο.
    3. Το γέμισμα της πισίνας απαιτεί και αυτό χρόνο αναμονής.
  2. Κοστίζει σε εργατικά.
  3. Προκαλεί φθορές στα τοιχώματα και στον πυθμένα:
    1. Το ξύσιμο μπορεί να τα γδάρει.
    2. Τα χημικά που χρησιμοποιούνται μπορεί να αλλοιώσουν το χρώμα της επιφάνειας.
  4. Μπορεί να προξενήσει διαρροές:
    1. Με το ξύσιμο μπορεί να τραυματιστούν οι αρμοί πλακιδίων ή όποιο άλλο υλικό επικάλυψης υπάρχει.
    2. Η έκθεση στον ήλιο για αρκετές ημέρες χωρίς νερό μπορεί να προξενήσει σκασίματα.
  5. Είναι επίπονη:
    1. για τους εργάτες, που ξύνουν με σπάτουλες, βούρτσες και ανθυγιεινά χημικά τα τοιχώματα
    2. για τους ιδιοκτήτες, που πρέπει διαρκώς να επιβλέπουν μήπως γίνουν ζημιές για τους πιο λόγους που αναφέραμε πιο πάνω
  6. Δεν αποτελεί οριστική λύση:
    Τον επόμενο χειμώνα το νερό θα πρασινίσει ξανά και την άνοιξη θα απαιτηθεί η ίδια διαδικασία.
  7. Υγεία και οικολογία:
    Το νερό, μετά το γέμισμα, αν ρίξουμε ξανά χλώριο και άλλα χημικά, δεν θα είναι ούτε υγιεινό ούτε οικολογικά αποδεκτό. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Η πρόταση της Smart Technical Solutions, αντίθετα, είναι να μην αδειαστεί το παλιό πρασινισμένο νερό, αλλά να καθαριστεί με οικολογικές μεθόδους, οι οποίες επιτυγχάνουν παράλληλα και τον πλήρη καθαρισμό των τοιχωμάτων και του πυθμένα από άλγη και άλλες επικαθίσεις που έχουν συσσωρευτεί πάνω τους. Συγκεκριμένα, η διαδικασία που προτείνουμε είναι η εξής:

1η Εναλλακτική Λύση, με ενεργό οξυγόνο και διάλυμα ιόντων χαλκού νανοτεχνολογίας

  1. Επιφανειακός καθαρισμός του νερού από έντομα, φύλλα κ.ά. επιπλέοντα αντικείμενα.
  2. Αρχική ρύθμιση του pH, ώστε να βρίσκεται κατά προτίμηση μεταξύ των τιμών 7 και 7,5.
    Προσοχή: Επειδή για τη διασπορά του υλικού ρύθμισης του pH απαιτείται ανακυκλοφορία του νερού για δύο ώρες περίπου, υπάρχει κίνδυνος να φράξει η αντλία και να πάθει ζημιά, αν τυχόν υπάρχουν μεγάλα κομμάτια συμπυκνωμένης άλγης μέσα στο νερό. Για την αποφυγή αυτού του κινδύνου, μπορούμε να παραλείψουμε εντελώς αυτό το πρώτο βήμα και να προχωρήσουμε στο επόμενο, έχοντας υπόψη μας ότι μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο υλικό από όσο θα χρειαζόταν αν το pH ήταν μέσα στα επιθυμητά όρια.
  3. Πρώτη ρίψη διαλύματος ιόντων χαλκού BLM σε αναλογία 1:40.000 και ανακυκλοφορία για 3 ώρες.
  4. Αν το νερό συνεχίσει να είναι πράσινο, τότε προσθέτουμε ξανά BLM σε αναλογία 1:120.000 και ανακυκλοφορία για άλλες 3 ώρες.
  5. Η ίδια διαδικασία μπορεί να χρειαστεί ακόμα 1-2 φορές, μέχρι να γίνει διαυγές το νερό, και τα τοιχώματα και ο πυθμένας επίσης.
  6. Στη συνέχεια, αφήνουμε να περάσουν όσες μέρες χρειάζεται, μέχρι να πέσει η συγκέντρωση του χαλκού στα 0,3ppm. Παράλληλα, παρακολουθούμε το pH και το διορθώνουμε όποτε χρειάζεται, ώστε η δράση του χαλκού να είναι σταθερά η μέγιστη δυνατή.
  7. Όταν ο χαλκός πέσει στα 0,3ppm, ρίχνουμε ενεργό οξυγόνο (με βάση το μονοϋπερθειικό κάλιο) με λίγο χλώριο και κροκιδωτικό OXONE D15 (ή ενεργό οξυγόνο σκέτο χωρίς άλλες προσμίξεις OXONE PS16) σε αναλογία 1:40.000, δηλαδή διπλάσια από την κανονική, για να οξειδωθούν οι οργανικές ενώσεις που έχουν συσσωρευθεί κατά τους χειμερινούς μήνες. Μέσα σε μισή ώρα θα δείτε ότι με το ενεργό οξυγόνο το νερό θα γίνει ακόμα πιο διαυγές από όσο είχε γίνει με τα ιόντα χαλκού.
  8. Στη συνέχεια, συνεχίζουμε τη συμπληρωματική ρίψη BLM και OXONE, εναλλάξ κάθε 3-4 ημέρες, ώστε να μη συνυπάρξουν ταυτόχρονα μεγάλες συγκεντρώσεις και των δύο υλικών, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχηματισμό οξειδίου του χαλκού, που λερώνει τα τοιχώματα και τον πυθμένα της πισίνας. Η ποσότητα BLM που ρίχνουμε εξαρτάται από τη μέτρηση υπολειμματικού χαλκού με το κατάλληλο test kit. Το OXONE το ρίχνουμε όταν δούμε ότι το νερό αρχίζει να θολώνει ή μετρώντας το υπολειμματικό μονοϋπερθειικό κάλιο με το κατάλληλο test kit.

2η Εναλλακτική Λύση, μόνο με ενεργό οξυγόνο

  1. Επιφανειακός καθαρισμός του νερού από έντομα, φύλλα κ.ά. επιπλέοντα αντικείμενα.
  2. Αρχική ρύθμιση του pH, ώστε να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στην τιμή 7.
  3. Σε αυτήν την εναλλακτική λύση παραλείπουμε εντελώς τη ρίψη διαλύματος ιόντων χαλκού BLM.
  4. Ρίχνουμε ενεργό οξυγόνο (με βάση το μονοϋπερθειικό κάλιο) με λίγο χλώριο και κροκιδωτικό OXONE D15 σε αναλογία 1:30.000, δηλαδή σχεδόν τριπλάσια από την κανονική, με σκοπό
    1. να οξειδωθούν οι οργανικές ενώσεις που έχουν συσσωρευθεί κατά τους χειμερινούς μήνες,
    2. να εξολοθρευτεί η άλγη,
    3. να γίνει κροκίδωση, ώστε να πέσουν στον πυθμένα ή να συλληφθούν στα φίλτρα η εξολοθρευμένη άλγη και άλλες ουσίες.
  5. Η διαδικασία αυτή διαρκεί 48 ώρες. Κατά τη διάρκειά της παρακολουθούμε την πίεση των φίλτρων μήπως ανέβει υπερβολικά, και κάνουμε αντίστροφη πλύση τους όσες φορές χρειαστεί.
  6. Για να απομακρυνθεί η ξεραμένη άλγη από τους τοίχους και ειδικότερα από τους αρμούς πλακιδίων, χρησιμοποιούμε μία βούρτσα.
  7. Στη συνέχεια, συνεχίζουμε τη ρίψη του OXONE στην κανονική δοσολογία του (1:80.000). Το OXONE το ρίχνουμε όταν δούμε ότι το νερό αρχίζει να θολώνει ή μετρώντας το υπολειμματικό μονοϋπερθειικό κάλιο με το κατάλληλο test kit.
  8. Αν πρόκειται για ιδιωτική πισίνα μέχρι 30 κυβικά, δεν θα χρειαστεί χλώριο. Για μεγαλύτερες πισίνες η προσθήκη χλωρίου είναι απαραίτητη, όμως σε μειωμένες ποσότητες, χάρη στο ενεργό οξυγόνο.

Μετά από αυτήν την επεξεργασία έχει πλέον ολοκληρωθεί η μετατροπή της συμβατικής και ανθυγιεινής πισίνας σε οικολογική και υγιεινή.

Τον επόμενο χειμώνα το νερό της πισίνας δεν θα πρασινίσει, αν φροντίσουμε απλά να περιέχει αρκετή ποσότητα BLM, ώστε η συγκέντρωση των ιόντων χαλκού να μην είναι μικρότερη του 1ppm. Δεν θα απαιτηθεί ούτε ανακυκλοφορία ούτε χρήση ενεργού οξυγόνου κατά τους χειμερινούς μήνες. Το νερό θα παραμείνει διαυγές για όλο το χειμώνα, έτοιμο για χρήση ξανά την Άνοιξη, μετά από έναν απλό καθαρισμό επιφανειακά και με ανακυκλοφορία, για απομάκρυνση των αιωρούμενων σωματιδίων. Τότε πλέον θα ξαναρχίσει και η χρήση του OXONE. Σχετικά με αυτή τη δυνατότητα, δείτε περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα Διαυγές νερό πισίνας όλο το χειμώνα χωρίς ανακυκλοφορία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όλες τις τεχνολογίες της Smart Technical Solutions για την επεξεργασία νερού σε πισίνες πατήστε εδώ.

Μοιράσου το στα social media