Πρόσκληση    
για ειλικρινή και εγκάρδια γνωριμία
με τον εαυτό και με τους άλλους.

Αδελφέ μου ή αδελφή μου,

Η πρόθεσή μου δεν είναι να σου πουλήσω κάτι ή να σε πείσω να ασπαστείς κάποια ιδεολογία ή θρησκεία. Η προσφώνηση «αδελφέ μου ή αδελφή μου» ας μη σε κάνει να νομίσεις ότι αποσκοπώ στο να σε κάνω μέλος κάποιας «αδελφότητας». Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Απλά έτσι το νιώθω βαθιά μέσα μου, και γι’ αυτό έτσι το λέω και το γράφω. Η μόνη «αδελφότητα» που πραγματικά υπάρχει για μένα είναι η ανθρωπότητα, κι ας το ξεχνάμε αυτό συχνά στην καθημερινότητά μας.

Η πρόθεσή μου είναι, αν το θες κι εσύ, να μοιραστώ μαζί σου τις αγωνίες, τους καημούς, τις ενοχές, τις φιλοδοξίες και τα όνειρά μου· την πηγαία ανάγκη μου για συντροφική πορεία, για αληθινές ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και για μία ειλικρινή σχέση με τον ίδιο μου τον εαυτό · την ανάγκη μου για βαθιά εσωτερική γαλήνη, που θα μένει ανεπηρέαστη από τον αγώνα που χρειάζεται να κάνω κάθε μέρα καθώς ζω μέσα στον κόσμο.

Και γιατί νομίζω ότι μπορεί να σε ενδιαφέρουν όλα όσα θέλω να μοιραστώ μαζί σου; Επειδή πιστεύω ότι, αν όχι όλα, σίγουρα κάποια από αυτά που θα σου πω θα σου θυμίσουν τη δική σου μέχρι τώρα ζωή μέσα σε αυτόν τον κόσμο· και ίσως θελήσεις να μου εκμυστηρευτείς κι εσύ κάποια από τα πράγματα που έχεις μέσα σου και που ζητούν να βγουν στο φως για να λυτρωθούν και να σε αφήσουν να ανασάνεις πιο ελεύθερα.

Και μετά; Τι θα γίνει μετά, όταν θα έχουμε μοιραστεί ο ένας με τον άλλο μερικά από τα εσωτερικά βιώματά μας, τις αγωνίες και τις προσδοκίες μας; Τι θα έχουμε κερδίσει; Πού θα μας οδηγήσει αυτή η αμοιβαία εκμυστήρευση;

Ειλικρινά, αυτό δεν το ξέρω. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στόχο στον οποίο αποσκοπώ. Νιώθω, όμως, ότι δεν μπορεί παρά να βγει κάτι καλό. Ίσως θελήσουμε μετά να κάνουμε μαζί κάτι καλό για εμάς τους ίδιους και για τους άλλους, ίσως όμως και όχι, οπότε οι δρόμοι μας θα χωρίσουν και απλά θα είμαστε και οι δύο λίγο πιο πλούσιοι από πριν. Όλα είναι πιθανά.

Προτιμώ, όμως, να μην το σκέφτομαι το μετά. Όλα τα παιδιά αυτού του κόσμου με έχουν διδάξει πως είναι καλύτερα να ζω απλά το τώρα. Το πριν και το μετά δεν υπάρχουν· αυτό μου έχουν δείξει με το παράδειγμά τους τα παιδιά. Και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλω κι εγώ να μάθω να ζω τη δική μου ζωή.

Δε με νοιάζει αν είσαι άντρας ή γυναίκα, όμορφος ή άσχημος, πλούσιος ή φτωχός, μορφωμένος ή αμόρφωτος, με ή χωρίς αυτοπεποίθηση, φοβισμένος ή θαρραλέος, συμπονετικός ή αδιάφορος, εγκάρδιος ή απρόσιτος. Δε με ενδιαφέρει η θρησκεία σου, ούτε οι πολιτικές πεποιθήσεις σου.

Δε με νοιάζει ούτε το αν θα σε συγκρίνω με τον εαυτό μου, αν θα σε ζηλέψω ή θα σε θαυμάσω, αν θα σε κρίνω θετικά ή αρνητικά ή αν θα νιώσω έλξη ή απώθηση για σένα κατά την πρώτη επαφή μας. Όλα αυτά τα παιχνίδια του νου μου δεν με αφορούν και έχω αποφασίσει να μην τους δίνω σημασία.

Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι ότι είσαι κι εσύ όπως εγώ ένας άνθρωπος που θα ήθελε να ελέγχει τα πάντα στη ζωή του μα ξέρει ότι αυτό δεν γίνεται, για πολλούς λόγους, με πρώτον απ’ όλους την ίδια τη φθαρτή μας φύση. Αυτός ο κοινός καημός και η αγωνία μας να ελέγχουμε τα ανεξέλεγκτα μας δένει, όποιος κι αν είσαι, ό,τι κι αν είσαι, όποιες ιδιότητες και αν έχεις.

Ούτε καν τις σκέψεις και τα λόγια μας δεν μπορούμε καλά-καλά να ελέγχουμε· η στεναχώρια, ο θυμός, η ζήλεια και πολλά ακόμα εισχωρούν συχνά απ’ την κερκόπορτα του νου μας και κατακλύζουν ολόκληρο το είναι μας. Όλοι θέλουμε να μάθουμε να ζούμε όμορφα, χωρίς να δίνουμε σημασία σε αυτούς τους εσωτερικούς εισβολείς, που όχι σπάνια μας φέρνουν σε απόγνωση.

Να τους καταστείλουμε τους εισβολείς δεν γίνεται· όλο ξεπηδάνε ξανά και ξανά και μας ενοχλούν. Μιλώντας, όμως, γι’ αυτούς, ομολογώντας τους, το έχω δει, εξασθενούν, παύουν να επηρεάζουν τόσο πολύ την ψυχική μας διάθεση. Να κάτι που θέλω να κάνουμε μαζί εγώ κι εσύ, και με άλλους μαζί· να φέρουμε στο φως τους εσωτερικούς μας εισβολείς, για να εξασθενήσουν.

Έχω γράψει δυο βιβλία πάνω σε αυτά τα θέματα, που τα πουλάω ή και τα χαρίζω πολλές φορές, αν κάποιος δεν μπορεί να τα αγοράσει μα θέλει πολύ να τα διαβάσει. Επίσης, τα έχω αναρτήσει ολόκληρα στο διαδίκτυο· αν προτιμάς, μπορείς να τα διαβάσεις εκεί. Βάλε στο Google «Εκδόσεις Μαθητεία» και θα τα βρεις εύκολα.

Κάλεσε στο 210-2282212 και ζήτησέ με για να μιλήσουμε, όποτε θέλεις. Ή, αν νιώθεις πιο άνετα για αρχή να επικοινωνήσεις μαζί μου με email, στείλε μου ό,τι θέλεις στο [email protected]. Μπορείς, επίσης, αν θες, να συμμετάσχεις σε ομαδικές «αδελφικές» συναντήσεις που οργανώνω στο γραφείο μου στα Άνω Πατήσια μία φορά την εβδομάδα.

Ο αδελφός σου,

Θεμιστοκλής

Μοιράσου το στα social media