Νέα Ομάδα Μελέτης Εαυτού στον Όμιλο Εξυπηρετητών
Φίλες και φίλοι,
Σας ενημερώνω ότι προσεχώς θα ξεκινήσει μία νέα Ομάδα Μελέτης Εαυτού στον Όμιλο Εξυπηρετητών (www.omilos-eksipiretiton.gr).
Οι συναντήσεις θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη, ώρες 18:00 – 20:00, στον Όμιλο στα Άνω Πατήσια. Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε αυτήν ή σε κάποια επόμενη ομάδα, μπορεί να επικοινωνήσει με τον Όμιλο.
Ο Όμιλος Εξυπηρετητών ιδρύθηκε το 1980 από τον Δάσκαλο Δημήτρη Κακαλίδη. Εγώ είμαι μέλος του Ομίλου από το 1981. Συμμετείχα για αρκετά χρόνια σε μία ομάδα μελέτης εαυτού, που την είχε τότε αναλάβει κάποιο παλαιότερο μέλος του Ομίλου. Το 1999 έγινα κι εγώ για πρώτη φορά συντονιστής σε μία τέτοια ομάδα. Συνεχίζω αυτή τη δραστηριότητα μέχρι σήμερα.
Για να συμμετάσχει κάποιος σε μία ομάδα μελέτης εαυτού, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνει μέλος του Ομίλου. Τα μέλη πληρώνουν μία συνδρομή, η οποία κυμαίνεται από μηδέν έως 40€ το μήνα, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Αν κάποιος δεν είναι σε θέση να δίνει ούτε καν ένα μικρό συμβολικό ποσό, αυτό είναι αποδεκτό. Οι συνδρομές των μελών διατίθενται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Ομίλου και για την εξάπλωση του κοινωνικού έργου που έχει αναλάβει ο Όμιλος.
Τα μέλη του Ομίλου, εκτός από τις ομάδες μελέτης εαυτού, έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν και σε άλλες ομάδες που γίνονται στον Όμιλο. Κάποιες από αυτές τις ομάδες μπορούν να τις παρακολουθούν, εκτός από τα μέλη, και άτομα που δεν έχουν εγγραφεί ως μέλη στον Όμιλο. Για να δείτε συνολικά όλες τις ομάδες που λειτουργούν σήμερα στον Όμιλο, πατήστε εδώ.
Οι ομάδες μελέτης εαυτού, που συναντιούνται μία φορά την εβδομάδα, αποτελούνται από τον συντονιστή και από τα μέλη της ομάδας, που είναι άτομα που πήραν την απόφαση να γίνουν μέλη του Ομίλου κατά την περίοδο που ένας νέος συντονιστής (παλαιότερο μέλος του Ομίλου) είχε αναλάβει να σχηματίσει μία καινούργια ομάδα μελέτης εαυτού.
Σε αυτές τις ομάδες γίνονται ομαδικές συζητήσεις γενικού ενδιαφέροντος, όπως είναι, για παράδειγμα, οι σχέσεις μεταξύ των μελών μίας οικογένειας (γονείς, παιδιά, σύζυγος, αδέλφια κτλ.), οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, οι επαγγελματικές σχέσεις, οι φιλικές σχέσεις, η σχέση μας με τον εαυτό μας, με το σώμα μας, με το φαγητό, με το σπίτι μας, με τους γονείς μας, με την εργασία, με τον ελεύθερο χρόνο, με τις σπουδές και τη μελέτη, με τη σωματική άσκηση, με τη φύση, με τον εθελοντισμό, με τις συνήθειες και με τους εθισμούς μας, με τις έννοιες του καθήκοντος και της υποχρέωσης και γενικά με ότιδήποτε υπάρχει γύρω μας και μέσα μας.
Παράλληλα, το κάθε μέλος της ομάδας έχει τη δυνατότητα, εφόσον το θέλει, να προσεγγίζει αυτά τα γενικού ενδιαφέροντος θέματα και σε πιο προσωπικό επίπεδο, καταγράφοντας τις παρατηρήσεις του πάνω στον τρόπο με τον οποίο βιώνει αυτές τις σχέσεις μέχρι τώρα στη ζωή του, καθώς επίσης και τις βελτιώσεις που θα ήθελε να κάνει στον εαυτό του, όσον αφορά αυτές τις σχέσεις.
Αυτές τις γραπτές παρατηρήσεις του μπορεί, αν θέλει, το κάθε μέλος της ομάδας μελέτης εαυτού να τις μοιράζεται είτε με ολόκληρη την ομάδα στις εβδομαδιαίες συναντήσεις της είτε μόνο με τον συντονιστή της ομάδας σε ατομικά ραντεβού, τα οποία μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας. Όποιος θέλει, μπορεί, επίσης, να κρατάει αυτές τις παρατηρήσεις για τον εαυτό του, αν δεν νιώθει άνετα να τις αποκαλύψει σε κανέναν άλλο.
Οι δύο βασικοί “κανόνες” που διδασκόμαστε στον Όμιλο, όσον αφορά την αυτοπαρατήρηση, είναι αφενός η ουδέτερη στάση απέναντι στα όσα παρατηρούμε στον εαυτό μας (δηλαδή, χωρίς να κατακρίνουμε ή να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας γι’ αυτά) και αφετέρου η συνειδητή αποχή από κάθε διάθεση να παρέμβουμε για να αλλάξουμε βιαστικά και βίαια όσα δεν μας αρέσουν στον εαυτό μας. Στόχος της αυτοπαρατήρησης, με άλλα λόγια, είναι απλά και μόνο η επίγνωση του πώς λειτουργούμε στην καθημερινότητα. Οι αλλαγές έρχονται σε δεύτερη φάση, αβίαστα, σαν φυσική συνέπεια αυτής της επίγνωσης, και όχι με την καταστολή των ιδιοτήτων και των συνηθειών μας που δεν εγκρίνουμε, και αυτό επειδή έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι η καταστολή του εαυτού είναι εντελώς αναποτελεσματική μέθοδος και καθόλου λυτρωτική.
Για τις ατομικές συναντήσεις με τον συντονιστή της ομάδας, όπως και για τη συμμετοχή στην ομάδα μελέτης εαυτού, δεν υπάρχει καμία χρέωση. Τόσο τα μέλη όσο και οι συντονιστές των ομάδων μελέτης εαυτού πληρώνουν απλά και μόνο τη συνδρομή που έχουν ορίσει ότι μπορούν να πληρώνουν. Εκεί τελειώνουν οι οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στον Όμιλο, εκτός αν πρόκειται για κάτι που έχει πρόσθετο κόστος για τον Όμιλο, όπως είναι, για παράδειγμα, η συμμετοχή στα τριήμερα σεμινάρια που γίνονται 2-3 φορές το χρόνο σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ή η αγορά βιβλίων που εκδίδει ο Όμιλος.
Επίσης, μέσα στις ομάδες μελέτης εαυτού δίνονται ασκήσεις χαλάρωσης και διαλογισμού. Αυτές οι ασκήσεις βοηθάνε πολύ στη βαθύτερη κατανόηση των θεμάτων που συζητιούνται μέσα στην ομάδα. Έτσι, οι καινούργιες ιδέες που ακούγονται στις συζητήσεις ξεφεύγουν σταδιακά από το επίπεδο της απλής κατανόησης και γίνονται βιωματική εμπειρία. Με αυτόν τον τρόπο, τα μέλη της ομάδας μπορούν σιγά-σιγά να εφαρμόζουν στην καθημερινή τους ζωή πιο εύκολα και αβίαστα τις νέες ιδέες που συζητήθηκαν μέσα στην ομάδα.
Γενικά, στον Όμιλο θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα άτομα που έρχονται είναι δύο ειδών:
- Άτομα που θέλουν να λύσουν κάποια προσωπικά ή οικογενειακά προβλήματά τους, όπως ψυχολογικά, υγείας, οικονομικά, προβλήματα σχέσεων κ.ά.
- Άτομα που δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα να τους απασχολεί, αλλά θέλουν να διευρύνουν την αντίληψή τους για τον κόσμο, τους ανθρώπους, τον εαυτό τους και να δημιουργήσουν πιο ουσιαστικές σχέσεις στη ζωή τους.
Φυσικά, υπάρχουν και πολλοί που έχουν γίνει μέλη του Ομίλου και για τους δύο πιο πάνω λόγους.
Οι ομάδες μελέτης εαυτού λειτουργούν όλο το χρόνο με κάποια διαλείμματα το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Οι ομάδες αυτές συνήθως διαρκούν για αρκετά χρόνια. Εννοείται ότι το κάθε μέλος της ομάδας είναι ελεύθερο να αποχωρήσει από αυτήν και από τον Όμιλο όποτε το θελήσει.
Υπάρχουν κάποια γραπτά κείμενα, πάνω στα οποία βασίζονται οι συζητήσεις που γίνονται στις ομάδες, αλλά συχνά μπαίνουν εμβόλιμα και πολλά άλλα θέματα που φέρνουν στην ομάδα τα μέλη ή ο συντονιστής.
Τα μέλη των ομάδων έχουν επίσης τη δυνατότητα, αν το θέλουν, να έχουν ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό έργο του Ομίλου. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
Ανάμεσα στα μέλη του Ομίλου υπάρχουν άτομα από όλες τις ηλικίες και με διάφορα κοινωνικά και μορφωτικά επίπεδα. Όμως, το κοινό στοιχείο που συνδέει τα μέλη των ομάδων μελέτης εαυτού, και γενικότερα τα μέλη του Ομίλου, είναι ένα καθαρά εσωτερικό γνώρισμα: η εσωτερική ανάγκη τους και η επιθυμία τους να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους και να κάνουν πιο υγιείς και ουσιαστικές τις σχέσεις τους, ώστε να αναπτυχθεί μέσα τους το αίσθημα της πληρότητας και της ικανοποίησης.
Φιλικά,
Θεμιστοκλής Λυκιαρδόπουλος