Σύγκριση των Κατασκευών Light Steel Frame

με Προκάτ, Σύμμικτα και Συμβατικές Κατασκευές από Σκυρόδεμα

Light Frame Steel 1

Σύγκριση κτιρίων Light Steel Frame με τα προκάτ και τα σύμμικτα

  • Τα μεταλλικά κτίρια της τεχνολογίας Light Steel Frame..δεν συγκαταλέγονται στα προκάτ, που συνήθως είναι από μπετόν.
    • Τα προκάτ δεν χρειάζονται κανονική άδεια ανέγερσης όπως τα μεταλλικά κτίρια.
    • Κοστολογικά βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα.
    • Ο χρόνος κατασκευής και των δύο είναι πολύ σύντομος.
    • Τα μεταλλικά κτίρια υπερτερούν σε αρκετά τεχνικά θέματα, όπως είναι η αντοχή σε περίπτωση σεισμού.
    • Τα μεταλλικά κτίρια συναρμολογούνται επιτόπου. Συνεπώς, έχουμε πρόσβαση ακόμα και σε πολύ στενά δρομάκια. Είναι η ιδανική λύση όταν δεν υπάρχει πρόσβαση για μπετονιέρα.
    • Τα μεταλλικά κτίρια έχουν πολύ πιο γερή και ανθεκτική κατασκευή από τα προκάτ.
    • Τα προκάτ έχουν τυποποιημένα μεγέθη και χαρακτηριστικά, πράγμα που περιορίζει πολύ τον πελάτη. Η εταιρεία μας αναλαμβάνει τη μελέτη, καθώς διαθέτει το κατάλληλο πρόγραμμα για στατική μελέτη για σπίτια από χάλυβα. Οι χαλύβδινες δοκοί κατασκευάζονται ακριβώς στις διαστάσεις που χρειάζονται για το κάθε έργο βάσει της στατικής μελέτης. Αν ο πελάτης δεν έχει έτοιμα αρχιτεκτονικά σχέδια, τα αναλαμβάνουμε και αυτά εμείς.
  • Επίσης, έχουν σημαντικές διαφορές από τις συνήθεις σύμμικτες κατασκευές. Η τοιχοποιία έχει μεταλλικό σκελετό, σε αντίθεση με τα σύμμικτα κτίρια. Τα μεταλλικά κτίρια Light Steel Frame πλεονεκτούν σε αρκετά σημεία και παρόλα αυτά έχουν σημαντικά χαμηλότερο κόστος.
  • Μία κατασκευή  λέγεται σύμμεικτη  όταν  χρησιμοποιεί  δυο  ή περισσότερα διαφορετικά υλικά  για  τη  δόμηση  του σκελετού του κτιρίου, όπως για παράδειγμα χάλυβας με μπετόν, χάλυβας με ξύλο, μπετόν με ξύλο, χάλυβας απλός με γαλβανισμένο κτλ. Τότε είναι λογικό να ανησυχούμε για τη συμπεριφορά τους λόγω διαφορετικού συντελεστή διαστολής. Επιπλέον, λόγω της μόνωσης δεν αλλάζει η θερμοκρασία του χάλυβα, άρα το κτίριο δεν τρίζει το βράδυ όταν ψύχεται, επειδή δεν ψύχεται, αφού δεν έχει θερμανθεί από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Η τεχνολογία Light Steel Frame, όμως, χρησιμοποιεί ως δομικό στοιχείο μόνο γαλβανιζέ χάλυβα συγκεκριμένης  διατομής  και κατά συνέπεια δεν θεωρείται σύμμικτη. Αυτό γίνεται φανερό και από τη στατική  μελέτη, κατά την οποία λαμβάνουμε υπόψη μόνο τις διατομές των γαλβανισμένων χαλύβδινων δομικών στοιχείων για τη συμπεριφορά του κτιρίου σε σεισμό, χιονόπτωση, δυνατό άνεμο, εξωτερικά φορτία κτλ. Η τοιχοποιία είναι κατασκευασμένη από μεταλλικά δικτυώματα από τον ίδιο γαλβανισμένο χάλυβα που είναι και ο βασικός σκελετός του κτιρίου, με πάχος 1,5mm (δηλαδή πολύ ισχυρό), και έτσι δημιουργούμε το πλέγμα όπου στερεώνεται η μοριοσανίδα OSB μαζί με τη θερμοπρόσοψη τον πετροβάμβακα και τη γυψοσανίδα (δείτε τα στάδια της κατασκευής).

Σύγκριση κτιρίων Light Steel Frame με συμβατικές κατασκευές από σκυρόδεμα

Οι κατασκευές από σκυρόδεμα έχουν πολλά και σοβαρά μειονεκτήματα. Ο μόνος λόγος που προτιμούνται ακόμα είναι ότι έχουν καθιερωθεί στην αντίληψη του κόσμου ως πιο ασφαλείς από τις άλλες. Αυτό είναι μία εσφαλμένη αντίληψη, που σταδιακά χάνει έδαφος. Οι λόγοι είναι πολλοί, θα αναφέρουμε εδώ μερικούς από αυτούς:

  • Αντισεισμική προστασία: Για να πετύχουμε εξασφαλισμένη αντοχή σε σεισμούς πάνω από 9 Ρίχτερ, το κόστος μίας κατασκευής από σκυρόδεμα γίνεται απαγορευτικό. Με την τεχνολογία Light Steel Frame, όμως, αυτή η αντοχή είναι δεδομένη, χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση.
    Για να δείτε στο διαδίκτυο δοκιμές αντοχής των κατασκευών Light Steel Frame σε σεισμούς, που πιστοποιούν αυτόν τον ισχυρισμό, πατήστε εδώ.
    Για να δείτε στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικά με την αντοχή των κατασκευών Light Steel Frame σε υψηλές ανεμοπιέσεις, πατήστε εδώ.
  • Πολυώροφες κατασκευές: Από ένα ύψος κτιρίου και πάνω οι μεταλλικές κατασκευές είναι η μοναδική διαθέσιμη επιλογή. Ένα τυπικό παράδειγμα είναι οι ουρανοξύστες. Φυσικά, για κτίρια πάνω από τρεις ορόφους εφαρμόζεαι βαριά μεταλλική κατασκευή, η οποία όμως έχει πολλές ομοιότητες με την τεχνολογία Light Steel Frame.
  • Οικονομική λύση: Μία συμβατική κατασκευή από σκυρόδεμα που κοστίζει γύρω στα 1.700 Ευρώ μπορεί να συγκριθεί σε θέματα ποιότητας κατασκευής με μία μεταλλική κατασκευή των 900 έως 1.000 Ευρώ.
  • Χρόνος παράδοσης: Σε 3-4 μήνες το κτίριο παραδίδεται έτοιμο προς χρήση. Αντίθετα, οι κατασκευές μπετόν, αν τηρηθούν οι απαιτούμενοι ενδιάμεσοι χρόνοι για λόγους ποιότητας και ασφάλειας της κατασκευής, είναι αδύνατο να παραδοθούν νωρίτερα από 12 μήνες. Οι χρόνοι αναμονής στις κατασκευές από σκυρόδεμα αφορούν τα εξής: μπετόν (28 ημέρες), τοιχοποιία, σοβάδες, γεμίσματα δαπέδων, τοποθέτηση πλακιδίων κ.ά.
  • Προκαθορισμένο κόστος: Σε αντίθεση με τις συμβατικές κατασκευές, τα μεταλλικά κτίρια έχουν προκαθορισμένο κόστος χωρίς να υπάρχει πιθανότητα για καμία απόκλιση. Στα κτίρια από σκυρόδεμα είναι γνωστό ότι το τελικό κόστος είναι πάντα αρκετά υψηλότερο από εκείνο που είχε προϋπολογιστεί.
  • Χαμηλό κόστος διαβίωσης: Η κατασκευή έχει πλήρη θερμομόνωση, με αποτέλεσμα η κατανάλωση ενέργειας να πέφτει κατά 60% περίπου. Δηλαδή, σε μία συμβατική κατασκευή χωρίς θερμομόνωση, που κοστίζει γύρω στα 1.700€ ανά τ.μ., χρειαζόμαστε 1.000 λίτρα πετρέλαιο για το ίδιο χρονικό διάστημα που χρειαζόμαστε 400 λίτρα σε μία μονωμένη κατασκευή των 1.000€ ανά τ.μ. Για να έχουμε την ίδια υψηλή ποιότητα βιοενεργειακού κτιρίου σε συμβατική κατασκευή, το κόστος υπερβαίνει τα 2.300 ευρώ ανά τ.μ.
  • Οι συμβατικές κατασκευές από μπετόν έχουν τα προβλήματα που έχει κάθε σύμμικτη κατασκευή. Πολύ συχνά συμβαίνει να έχουν προβλήματα οι τούβλινοι τοίχοι, που ανοίγουν ρωγμές περιμετρικά λόγω κακής προσαρμογής στις κολώνες και στα δοκάρια, που είναι από μπετόν. Διαφορετικά υλικά έχουν διαφορετική συμπεριφορά, και γι’ αυτό συμβαίνει αυτό το πρόβλημα.
  • Το καρκινογόνο ραδόνιο: Σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει, έχει αποδειχθεί ότι οι χώρες που έχουν πολλές κατασκευές από μπετόν έχουν αυξημένο αριθμό καρκινοπαθών με καρκίνο στους πνεύμονες. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες. Δείτε εδώ σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο.
  • Κατασκευές σε νησιά: Στα νησιά για συμβατική κατασκευή το κόστος μεταφοράς των υλικών είναι ακριβό, ενώ για τα υλικά της μεταλλικής κατασκευής είναι πολύ πιο χαμηλό. Το μόνο μπετόν που χρειάζεται είναι για την εδαφόπλακα στήριξης της κατασκευής.
  • Μειωμένο κόστος ΙΚΑ και ΦΠΑ: Οι μεταλλικές κατασκευές Light Steel Frame έχουν μικρό ΕΚΟ (Ελάχιστο Κόστος Οικίας) και έτσι αναλογεί μικρότερο ΙΚΑ και ΦΠΑ. Κατατάσσονται στον Πίνακα Β, που αφορά τα Εστεγασμένα (δηλαδή μέρος της κατασκευής γίνεται στο εργοστάσιο).
  • Πανωσηκώματα: Για την προσθήκη ενός ακόμα ορόφου σε υπάρχουσα κατασκευή η τεχνολογία Light Steel Frameείναι η ιδανική λύση, για τους εξής λόγους:
    • Είναι πολύ ελαφρύτερο από το μπετόν και άρα μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε παλιά κτίρια, αφού φυγικά γίνει πρώτα στατική μελέτη.
    • Το κόστος κατασκευής είναι πολύ μικρότερο.
    • Η πρόσβαση πολλές φορές είναι αδύνατη για την προμήθεια των υλικών για κατασκευή από μπετόν. Η μεταλλική κατασκευή συναρμολογείται επιτόπου και δεν έχει τέτοιο πρόβλημα.
    • Από 1/1/12 ισχύει η νέα νομοθεσία , η οποία στις πρόσθετες κατασκευές σκυροδέματος πάνω σε παλιές  κατασκευές επιβάλλει η παλιά οικοδομή να εναρμονίζεται με τον καινούργιο Ευρωκώδικα, άρθρα 8 και 9. Συνεπώς, η μεταλλική κατασκευή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μονόδρομος. Εξάλλου, εκεί είναι το μέλλον των κατασκευών γενικότερα, για πολλούς λόγους.
    • Χρόνος ζωής: Ο χάλυβας S320G που χρησιμοποιείται για την κατασκευή έχει προβλεπόμενο χρόνο ζωής από τον κατασκευαστή 660 χρόνια, ενώ οι κατασκευές από σκυρόδεμα μετά τα 100 χρόνια ζωής δεν θεωρούνται πλέον ασφαλείς.
Μοιράσου το στα social media