LE MERIDIEN LIMASSOL SPA & RESORT
Ξενοδοχείο, Λεμεσός, Κύπρος

Αύξηση απόδοσης αποσκληρυντή νερού.

Περιγραφή του προβλήματος.

Οι αποσκληρυντές νερού χρησιμοποιούν ιοντοεναλλακτικές ρητίνες, οι οποίες δεσμεύουν τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου που περιέχονται στο νερό, ώστε να μην προχωρήσουν μέσα στις υδραυλικές εγκαταστάσεις και δημιουργήσουν προβλήματα επικαθίσεων. Μετά από ορισμένα κυβικά νερού επέρχεται κορεσμός στις ρητίνες και χρειάζονται αναγέννηση, δηλαδή αντικατάσταση των ιόντων που δέσμευσαν με ιόντα νατρίου, τα οποία περιέχονται σε μία ποσότητα αλατιού (NaCl) που διοχετεύεται στον αποσκληρυντή. Επίσης, η ρητίνη ξεπλένεται με αρκετή ποσότητα νερού και είναι ξανά έτοιμη για λειτουργία. Οι μεγάλες ποσότητες αλατιού και νερού που καταναλώνονται κατά την αναγέννηση έχουν σημαντικό κόστος, όταν τα παραγόμενα κυβικά αποσκληρυμένου νερού είναι πολλά. Επιπλέον, τα καλοκαίρια, που οι βροχές είναι ελάχιστες, ενώ αντίθετα η κατανάλωση νερού στις τουριστικές περιοχές πολλαπλασιάζεται, είναι φυσικό να πέφτει ο υδροφόρος ορίζοντας και να αυξάνεται η σκληρότητα του αντλούμενου νερού. Σε αυτήν την περίπτωση ο αποσκληρυντής δεν προλαβαίνει να μηδενίσει τη σκληρότητα και ένα μέρος από τα άλατα περνάει μέσα στο δίκτυο, προκαλώντας τα γνωστά προβλήματα επικαθίσεων.

Η λύση που δοκιμάσαμε.

Προσαρμόσαμε δύο δακτυλίους MERUS 2½’’ industrial στους σωλήνες τροφοδοσίας δύο αποσκληρυντών. Ο ένας χρειαζόταν αναγέννηση κάθε 80 τόνους νερό και ο άλλους κάθε 30 τόνους. Οι τεχνικοί του ξενοδοχείου είχαν παρατηρήσει ότι, όποτε είχαν δοκιμάσει να κάνουν αργότερα την αναγέννηση των ρητινών, το νερό άρχιζε να βγαίνει με άλατα και γι’ αυτό είχαν καταλήξει στο πιο πάνω πρόγραμμα αναγεννήσεων.

Με ποιον τρόπο έλεγξε ο πελάτης μας τα αποτελέσματα της δοκιμής.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα διαπιστώθηκαν επανειλημμένα τα εξής:

  1. Στον πρώτο αποσκληρυντή το νερό συνέχισε να βγαίνει χωρίς άλατα και μετά τους 80 τόνους. Μόλις στους 100 τόνους η σκληρότητα άρχιζε πάλι να ανεβαίνει, δηλαδή η απόδοση αυτού του αποσκληρυντή αυξήθηκε κατά 25%.
  2. Στον δεύτερο αποσκληρυντή η αντίστοιχη αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη: από 30 τόνους η παραγωγή μαλακού νερού ανέβηκε στους 55 τόνους, χωρίς να μεσολαβήσει άλλη αναγέννηση (αύξηση απόδοσης ρητινών 83%!).

Η πιθανή επιστημονική εξήγηση αυτούτου φαινομένου παρουσιάζεται στην παράγραφο 5 της σελίδας MERUS – Τρόποι Ελέγχου των Αποτελεσµάτων και σχετίζεται με την οργανική επικάθιση που συσσωρεύεται σταδιακά στις ρητίνες των αποσκληρυντών και η οποία διαλύεται από τις μοριακές ταλαντώσεις που μεταδίδει το νερό που έχει περάσει από ένα δακτύλιο MERUS. Το νερό, έτσι απελευθερώνει τις ιοντοεναλλακτικές ρητίνες από αυτό το οργανικό φορτίο και τους επιτρέπει να ανταλλάσσουν τα ιόντα νατρίου με τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Εκτός από τη σημαντική οικονομία σε αλάτι και νερό, οι δακτύλιοι MERUS προσφέρουν στον πελάτη και μία δικλείδα ασφαλείας για την περίπτωση που, όπως περιγράψαμε πιο πάνω, η σκληρότητα του νερού της γεώτρησης ανέβει απροσδόκητα ή στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο τεθεί εκτός λειτουργίας ο αποσκληρυντής.

Μοιράσου το στα social media