Στεγανοποίηση σε θεμέλια (μπετόν καθαριότητας,
πέδιλα, ραντιέ, πεδιλοδοκοί κτλ.) και τοιχία

Πρόβλημα προς αντιμετώπιση (πρόληψη):

Ανεξάρτητα από τον τύπο θεμελίωσης που έχει επιλεχθεί σε κάθε κατασκευή, είναι γεγονός ότι η σωστή στεγάνωση των θεμελίων και των τοιχίων των υπογείων μίας οικοδομής, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου ο υδροφόρος ορίζοντας ανεβαίνει σημαντικά κατά τη χειμερινή περίοδο, είναι κρίσιμης σημασίας, επειδή τυχόν αστοχία είναι πρακτικά μη αναστρέψιμη, αφού ένα εκ των υστέρων ξεμπάζωμα για εκ νέου σωστή στεγανοποίηση είναι στις περισσότερες περιπτώσεις από οικονομική άποψη απαγορευτική λύση, ενώ συχνά είναι για διάφορες αιτίες και τεχνικά αδύνατη. Σε τέτοιες περιπτώσεις η τεχνολογία WinWet έχει και πάλι τον τρόπο να δώσει λύση χωρίς να χρειαστεί ξεμπάζωμα, στεγανοποιώντας τους εσωτερικούς τοίχους των υπογείων, όμως ο πιο ορθόδοξος τρόπος προφανώς είναι να εξασφαλιστεί από κατασκευής η στεγανότητα από την εξωτερική πλευρά, ώστε να μη διεισδύει η υγρασία μέσα στα τοιχία και όχι να την αφήνουμε πρώτα να διεισδύσει και μετά να μην της επιτρέπουμε να εμφανιστεί μέσα στο υπόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τις προφανείς επιπτώσεις μίας ανεπαρκούς ή μη ανθεκτικής στο χρόνο στεγανοποίησης των θεμελίων και των τοιχίων των υπογείων (που είναι η διείσδυση υγρασίας ή και υδάτων στα υπόγεια και η ανερχόμενη υγρασία στα δάπεδα και στους τοίχους) υπάρχει και άλλη μία εξίσου σημαντική και πολύ περισσότερο επικίνδυνη επίπτωση, που είναι η σταδιακή διάβρωση του μεταλλικού οπλισμού των θεμελίων και κατ’ επέκταση (λόγω μεταλλικής συνέχειας) ολόκληρου του κτιρίου (για το θέμα της προστασίας κατά της διάβρωσης του χαλύβδινου οπλισμού δείτε τη σελίδα STOPCOR). Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στα ερείπια κατεδαφισμένων κτιρίων βρέθηκαν εντελώς διαβρωμένα τα σίδερα του μεταλλικού οπλισμού τους. Αυτή η διάβρωση μειώνει κατά πολύ την αντοχή του κτιρίου σε περίπτωση σεισμών και φυσικά μειώνει και τη διάρκεια ζωής του κτιρίου, ακόμα και αν δε μεσολαβήσει καταστροφικός σεισμός. Επίσης, προκαλεί διόγκωση του μεταλλικού οπλισμού, που έχει σαν αποτέλεσμα τη διάρρηξη του μπετόν (δείτε το σχετικό κεφάλαιο για την επισκευή τέτοιων ζημιών).

Οι συνήθεις επικαλυπτικές μέθοδοι προσφέρουν μερική μόνο προστασία, η οποία με την πάροδο των ετών φθίνει, καθώς τα επικαλυπτικά υλικά που χρησιμοποιούνται δεν παραμένουν το ίδιο αδιάβροχα όπως ήταν στην αρχή. Αυτό ισχύει για την πίσσα, τα ασφαλτόπανα, τα τσιμεντοειδή και τα κάθε είδους επικαλυπτικά γαλακτώματα της αγοράς, τα οποία για διαφορετικούς λόγους το καθένα είτε δεν είναι 100% στεγανά εξαρχής είτε γηράσκουν και παύουν να είναι στεγανά από τα πρώτα κιόλας χρόνια μετά την αρχική εφαρμογή τους.

Η λύση που προτείνει η τεχνολογία WinWet:

Όπως και σε όλα τα άλλα πεδία εφαρμογής, ο εμποτισμός με ακρυλικές αυτοπολυμεριζόμενες ρητίνες WinWet εξασφαλίζει ολοκληρωτικό σφράγισμα και απόλυτη αδιαβροχοποίηση των πόρων και των τριχοειδών ρωγμών του σκυροδέματος, ενώ ταυτόχρονα χάρη στην ειδική μοριακή δομή των πολυμερισμένων ρητινών επιτρέπει τη διαπνοή, η οποία ειδικά στην περίπτωση των υπόγειων χώρων είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή της ανάπτυξης μούχλας στους τοίχους και της ανθυγιεινής μυρωδιάς υγρασίας μέσα στο χώρο.

Καταρχήν, το πιο σημαντικό είναι να σφραγιστούν οι μεγάλες ρωγμές (όχι οι τριχοειδείς), οι σπηλαιώδεις κοιλότητες και άλλες κατασκευαστικές ατέλειες του σκυροδέματος, καθώς και οι αρμοί διαστολής, με επισκευαστικό τσιμέντο που θα περιέχει Betoplex ή με σκέτο Armofix, ανάλογα με την περίπτωση. Πάνω από το σημείο της επισκευής ρωγμών με Armofix καλό είναι να περαστεί και ένα δεύτερο χέρι, για να γεμίσει τυχόν βαθουλώματα που ίσως να δημιουργήθηκαν κατά το στέγνωμα του πρώτου χεριού.

Προσοχή: Είναι σημαντικό πριν από τις επισκευές να έχουν πρώτα αφαιρεθεί οι φουρκέτες, τα τρυπόξυλα, ίχνη ξύλου από τους ξυλότυπους και όποιο άλλο ξένο υλικό περιέχει συνήθως μία κατασκευή από μπετόν και να καλυφθούν και αυτά τα σημεία με επισκευαστικό τσιμέντο.

Παρατηρήσεις για τις αρχικές επισκευές:

  1. Το επισκευαστικό τσιμέντο αποκτά καλύτερη πρόσφυση όταν εφαρμόζεται πάνω σε ελαφρώς υγρές επιφάνειες.
  2. Δε χρειάζονται γέμισμα οι κοιλότητες που κατά την κρίση του τεχνίτη οι εσωτερικές επιφάνειές τους λόγω της διαμόρφωσής τους είναι βέβαιο ότι θα εμποτιστούν καλά στη συνέχεια με τους ψεκασμούς που θα γίνουν αν ο ψεκαστήρας σημαδέψει με τον κατάλληλο τρόπο. (Σε σημεία της επιφάνειας όπου υπάρχουν ατέλειες σε μορφή κοιλότητας ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται από κοντά και με ανοδική κατεύθυνση, δηλαδή από κάτω προς τα πάνω, ώστε να εξασφαλιστεί η διείσδυση της ρητίνης σε ολόκληρη την εσωτερική επιφάνεια αυτών των κοιλοτήτων.) Αυτό σημαίνει ότι το στάδιο της επισκευής ατελειών δε θα είναι χρονοβόρο, καθώς πολλές επισκευές δε θα χρειαστεί να γίνουν.

Αφού ολοκληρωθούν οι αρχικές επισκευές, εφαρμόζεται κατά προτίμηση με ψεκασμό για βαθύτερη διείσδυση (ή με βούρτσα, σκούπα, ρολό κτλ.) η ρητίνη εμποτισμού Betostal F/18 (δύο χέρια), για να εξασφαλιστεί αδιαβροχία σε βάθος μέσα στους πόρους των επιφανειών. Στη συνέχεια, ψεκάζεται σε όλες τις επιφάνειες η υδρόφοβη ρητίνη Contraqua 7/50, η οποία αντέχει σε συνεχή επαφή με το νερό και δεν επιτρέπει την επαφή του των μορίων του νερού με το μπετόν.

Σημείωση: Ο ψεκασμός συνιστάται να γίνει σε όλες τις επιφάνειες των θεμελίων και των τοιχίων, ακόμα και στο μπετόν καθαριότητας, πριν αυτό αρχίσει να καλύπτεται με νερά, σκουπίδια, ξύλα, μπάζα, λάσπες και ό,τι άλλο προκύπτει κατά τη διάρκεια των εργασιών, ώστε να αναχαιτιστεί η ανερχόμενη υγρασία και να μην υγραίνονται τα χώματα που θα πέσουν από πάνω και κατ’ επέκταση ούτε το μπετόν με το οποίο θα έρχονται σε επαφή αυτά τα χώματα (πέδιλα, δάπεδο υπογείου κτλ.).

Επιπλέον προστασία:

Επειδή οι πιο πάνω εργασίες αφενός διαρκούν πολύ λίγη ώρα και αφετέρου το αποτέλεσμά τους είναι αόρατο, πολλοί κατασκευαστές, ειδικά σε περιοχές όπου ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ ψηλά, ανησυχούν ιδιαίτερα και διατηρούν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την αξιοπιστία της στεγανοποίησης που προσφέρουν οι δύο ρητίνες αδιαβροχοποίησης (εμποτισμού) και υδροφοβίας (εμποτισμού και επικάλυψης) που εφαρμόστηκαν. Στην πραγματικότητα η αξιοπιστία είναι απόλυτη, καθώς οι ρητίνες αυτές όχι μόνο εξασφαλίζουν τέλεια στεγανοποίηση αλλά προσδίδουν και μεγάλη συνοχή και ελαστικότητα στο σκυρόδεμα, με αποτέλεσμα αυτό να αντέχει πολύ καλύτερα σε σεισμούς, συστολοδιαστολές και άλλες μηχανικές καταπονήσεις, με αποτέλεσμα να μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες δημιουργίας ρωγμών, που είναι πολύ συχνό φαινόμενο στα θεμέλια χωρίς άμεσες στατικές συνέπειες για το κτίριο αλλά με άμεση αρνητική συνέπεια την εισχώρηση υγρασίας μέσα στο σκυρόδεμα, καθώς η πίσσα και τα τσιμεντοειδή που συνήθως χρησιμοποιούνται ρηγματώνουν και αυτά μαζί με τα θεμέλια και επιτρέπουν στο νερό να περάσει.

Πάντως, για τους επιφυλακτικούς κατασκευαστές η τεχνολογία WinWet παρέχει και τη δυνατότητα επικάλυψης (με ταυτόχρονο ρηχό εμποτισμό) των επιφανειών με ένα υλικό που αποτελεί μία πολύ καλύτερη έκδοση των τσιμεντοειδών της αγοράς, καθώς:

  1. παρέχει απόλυτη στεγανοποίηση έναντι της μερικής στεγανοποίησης που παρέχουν συνήθως τα τσιμεντοειδή,
  2. δε γηράσκει στο χρόνο
  3. έχει ελαστικότητα, με αποτέλεσμα να παρακολουθεί τις κινήσεις του κτιρίου λόγω συστολοδιαστολών, δονήσεων και ρηγματώσεων χωρίς να ρηγματώνει το ίδιο, πράγμα που είναι εντελώς αδύνατο τα κοινά  ανελαστικά τσιμεντοειδή.

Ο λόγος είναι για την επαναστατική ρητίνη εμποτισμού και επικάλυψης Smaltofix, που είναι ειδικά σχεδιασμένη για την αντιμετώπιση των θετικών και των αρνητικών πιέσεων κάθε είδους και η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμόζεται μετά το Betostal F/18 και πριν το Contraqua 7/50 με πρόσμικτο τσιμέντο υποχρεωτικά πάνω σε υγρή επιφάνεια, και το πρώτο και το δεύτερο χέρι. Η ύγρανση της επιφάνειας στο πρώτο χέρι γίνεται είτε με βρεγμένο ρολό ή βούρτσα είτε με το υπόστρωμα του Betostal F/18, οπότε το Smaltofix εφαρμόζεται κατευθείαν πάνω στην επιφάνεια, πριν προλάβει να στεγνώσει το Betostal F/18. Στο δεύτερο χέρι η ύγρανση της επιφάνειας γίνεται απαραίτητα με σκέτο νερό με βρεγμένο ρολό ή βούρτσα.

Το πρώτο χέρι Smaltofix συνιστάται να περαστεί με σκούπα ή βούρτσα με πρόσμικτο τσιμέντο σε αναλογία 2 ή 3 μέρη ρητίνης προς 1 μέρος τσιμέντο, ώστε να δημιουργηθεί παχύ στρώμα που αφενός έχει πολύ μεγάλη αντοχή σε θετικές πιέσεις και αφετέρου επουλώνει όλες τις μικρές τρυπούλες του μπετόν και καλύπτει τα ίχνη των ξυλότυπων ή των μεταλλότυπων σε μεγάλο βαθμό Το δεύτερο χέρι Smaltofix μπορεί να περαστεί είτε με λιγότερο τσιμέντο είτε σκέτο.

Σε περίπτωση που ο κατασκευαστής επιλέξει τη λύση του Smaltofix, μπορεί, αν θέλει, να καταργήσει εντελώς το Contraqua 7/50, ενώ ακόμα και το Betostal F/18 μπορεί να είναι περιττό, επειδή το Smaltofix κάνει και αυτό εμποτισμό μέχρι ένα μικρό βάθος μέσα στους πόρους του μπετόν. Πάντως, η επίσημη πρόταση της Smart Technical Solutions είναι Betostal F/18 και Contraqua 7/50 με ή χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο του Smaltofix.

Προσοχή: Πριν το μπάζωμα των τοιχίων είναι απαραίτητη η τοποθέτηση των γνωστών κυψελωτών πλαστικών «αυγοθηκών» για την προστασία των τοιχίων από τυχόν τραυματισμούς που μπορεί να προκληθούν από τα χώματα και τις πέτρες, ώστε να μην καταστραφεί η συνέχεια των πολυμερισμένων ρητινών μέσα στους πόρους ή πάνω στην επιφάνεια του μπετόν. Οι αυγοθήκες μπορεί και να είναι περιττές σε περίπτωση που θα τοποθετηθούν γύρω από το περιμετρικό τοιχίο θερμομονωτικές πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης, γιατί αυτές θα προστατεύσουν τα τοιχία από τέτοιους τραυματισμούς, αρκεί οι πλάκες αυτές να αντέχουν βάσει των προδιαγραφών τους στη συνεχή επαφή με το υγρό χώμα (π.χ. DUROSOL). Η εξηλασμένη πολυστερίνη αποκλείεται εντελώς ως μη οικολογικό προϊόν.

Χρόνος πολυμερισμού των ρητινών

Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις καλό είναι να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 4 ημέρες πριν έρθουν οι στεγανοποιημένες επιφάνειες σε επαφή με χώμα. Αν, όμως, υπάρχει βιασύνη και το μπάζωμα των θεμελίων δεν μπορεί να περιμένει, δεν υπάρχει πρόβλημα, ο πολυμερισμός των ρητινών θα γίνει και μέσα στο χώμα, αρκεί να μην είναι πολύ υγρό. Εξάλλου, οι κυψελωτές αυγοθήκες προστατεύουν τα τοιχία από την άμεση επαφή με το χώμα, τον πρώτο καιρό τουλάχιστον, πριν καταστραφούν από την υγρασία.

Η εφαρμογή των υλικών:

Όλα τα πιο πάνω υλικά μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

PENETRON, εναλλακτική πρόταση για τη στεγανοποίηση σκυροδέματος:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αμερικάνικη τεχνολογία χημικής δράσης PENETRON, που αναπτύσσει αδιάβροχους κρυστάλλους μέσα στους πόρους και στις τριχοειδείς ρωγμές του σκυροδέματος, πατήστε εδώ. Αυτή η τεχνολογία απαιτεί για την εφαρμογή της εξειδικευμένο συνεργείο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί από ανειδίκευτους. Σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουμε να έχουμε 100% στεγανοποίηση. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε την πιο κατάλληλη από τις δύο τεχνολογίες ανάλογα με το ειδικό πεδίο εφαρμογής σας.

Μοιράσου το στα social media